| Message |
|
|
Am si eu o intrebare: lampa in pozitia aia o tii tot timpul? Adica in felul asta, nu ai cam putin alumina in partea dreapta?
Intreb pentru ca si eu am o lampa identica la un nano de vreo 40 de litri brut (lungimea e de 45cm) si daca pun lampa in pozitia aia, mi se pare cam putina lumina in capatul opus. Din cauza asta, o tin putin mai ridicata.
Si alta intrebare: ai cumva biofilm? 
|
 |
|
|
Puteai sa exprimi idea clar de la inceput... Una e treaba asta, alta e sa spui ca nu merge tratamentul cu eritromicina.
|
 |
|
|
So ... pe cine sa cred ???
Tu crezi pe cine vrei tu.
Eu tind sa-l cred pe minnardy. Tu spui ca nu vezi nicaieri specificat ca se poate folosi si contra algelor, dar ai acolo si explicatia logica pentru care acest tratament da rezultate impotriva BGA, care este o bacterie sensibila fix la eritromicina.
Pe de alta parte, eu nu vad de ce ne-am grabi sa facem tratamente cu antibiotice in acvariu. BGA-ul, daca e luat din fasa, are si alte solutii. Cu atat mai mult cu cat cauza e destul de cunoscuta.
Eu personal sunt impotriva folosirii antibioticelor unde nu e absolut necesar. Nu ma refer numai la acvaristica.
|
 |
|
|
|
Salut, Florin.
In primul rand, te asteptam pe la rubrica "Despre noi", sa ne cunoastem.
Apoi, te invit sa-ti deschizi un topic nou in care sa-ti exprimi intrebarile tale.
Referitor la numarul de pesti: eu personal nu as mai pune nimic acolo, mi se pare si asa cam aglomerat. Afla repede de tot ce sunt cei 8 pe care nu stii cum ii cheama. Daca ne arati o poza, poate putem sa te ajutam.
|
 |
|
|
Atunci explica-mi cum de si la mine (si nu numai!) acesti melci nu ajung sa fie invazivi? Eu nu ii pandesc, nu-i scot din acvariu, nu am pesti care sa-i manance. Sunt acolo, nu ma deranjeaza, din cand in cand vad cate unul, ii las in pace si ei ma lasa pe mine.
Probabil explicatia este ph-ul scazut (in limite normale si asta), ceea ce e oarecum de inteles la orice acvariu cu aditie de CO2.
Dar bine ca macar suntem de-acord ca nu sunt daunatori, nu? 
|
 |
|
|
|
De ce sperii omul aiurea? Ce rost are? Eu iti garantez ca nu in toate cazurile se ajunge la invazie. Daca acvariul este stabil, daca e ciclat, daca e populat corect, daca e intretinut, atunci nu va avea probleme.
|
 |
|
|
Da, dar ce te faci cand creste muschiul ala de-acolo? Ca e mai greu decat apa si incet incet, o sa-ti creasca greutatea si o sa se scufunde.  Dupa aia, cand il tunzi, daca-l tunzi prea mult, o sa stea la suprafata.
In afara de asta, daca ar fi sa-l echilibram "perfect", atunci ar insemna ca intreaga "guguloaie"  sa fie la fel de grea ca si apa. Ceea ce inseamna ca nu putem garanta ca o sa stea fix la o aceeasi inaltime. Deci miscarea nu va fi numai pe orizontala.
Zic toate astea doar ca fapt divers, pentru ca ideea de a avea o insula plutitoare care chiar sa se si miste pe-acolo este foarte tare.
|
 |
|
|
|
Nu ai spus nimic gresit. Doar ca anka1968 nu doreste sa ii tina permanent, ci temporar, pentur vanzare. Caz in care, intr-adevar, se pot pune mai multi intr-un spatiu mai mic.
Alber si Snake au explicat tot ce e de explicat.
|
 |
|
|
Nu-ti mai cere atatea scuze.
Plantele cele care "se inalta", la care te referi tu, se numesc plante stem. Cand ajung la suprafata apei, se taie si da, se pot replanta fara nicio problema. Poti sa le tai si inainte sa ajunga la suprafata, atunci cand consideri tu ca sunt cam inalte.
Cand le tai, daca vrei sa replantezi varfurile, sa ai grija ca bucata sectionata sa aiba macar 5 - 6 - 7 noduri (adica locul din care cresc frunzele). in felul asta, va fi destul de mare si puternica pentru a se putea prinde.
Sunt doua abordari diferite:
1. tunzi plantele, scoti din radacini pe cele vechi si plantezi doar varfurile proaspat tunse
2. tunzi si lasi plantele vechi la locul lor, ele urmand sa dea lastari. Varfurile le poti planta sau vinde / dona / arunca.
Despre melci: au aparut probabil din oua depuse pe plante. Cand ai cumparat plantele, probabil aveau pe ele niste oua de melci sau chiar melci foarte mici. Nu sunt daunatori, poti sa-i lasi acolo ca sunt in regula. In unele cazuri, se poate intampal sa se inmulteasca excesiv... dar pe mine personal nu ma deranjeaza (bine, nici nu sunt in exces, ce-i drept).
|
 |
|
|
|
CO2-ul intra tot la fertilizare si este o componenta foarte importanta. Deci nu poti sa vorbesti de lipsa CO2 si sa nu vorbesti despre lipsa (sau macar limitarea) fertilizarii.
Genetica si mutatiile le lasam de-o parte momentan.
|
 |
|
|
|
In primul si in primul rand, in acvariu nici nu se poate pune problema de conditii naturale. Este un mediu artificial, orice am incerca sa spunem. Tu daca ar fi sa ai o gradina cu flori, nu le-ai ingriji putin? Nu le-ai tunde, nu le-ai pune niste fertilizant? Nu te-ai bucura de niste flori mai mari, de niste culori mai aprinse? Cam asa e si cu acvariu, cel putin din punctul meu de vedere. Daca e sa vorbim de natura, de ce nu abordam cu totul diferit problema? Hai sa punem niste plante acolo, sa aruncam si niste mai multe alge - ca de, in natura sunt! si multe! - si sa vedem cum merge treaba. Lumina sa o aprindem da' sa o variem in intensitate (de, se mai innoureaza, mai ploua din cand in cand...). Asta ar fi natural. A, si tine cont ca plantele sa fie din aceeasi regiune, nu amestecate. In concluzie, acvariul este un mediu artificial, un yocto-ecosistem daca vrei, pe care il facem exact asa cum place ochiului, tinand mai putin cont de lumea subacvatica reala. Nici japonezii, in iwagumi-urile lor nu sustin ca reproduc natura subacvatica. Numai bine! PS: Mie-mi place genetica, e foarte logica, sunt chiar curios de o bibliografie.
|
 |
|
|
E vorba de Cladophora aegagropila. Este de fapt o alga, nu o planta.
In acvariu au rol pur decorativ, ori lasata asa cum este, su forma de bila, ori desfacua si folosita ca si gazon sau fixata pe pietre sau crengi. Nu are niciun rol de filtru.
Ca si parametri, pare sa fie foarte ne-pretentioasa.
|
 |
|
|
|
Pentru ca mai intai asiguram niste conditii de viata decente animalelor pe care dorim sa le tinem si apoi ne gandim la inmultirea lor.
Ideea de bazin suprapopulat ca al tau si fara filtru nu e deloc sustinuta aici.
Concluzia: filtru - o componenta destul de foarte necesara.
|
 |
|
|
Tu ai Malaya, nu?
In cazul asta, bufferul de pH o sa fie mare, ca la toate substraturile ADA, care inseamna ca o sa varieze greu pH-ul din cauza substratului. Pe de alta parte, e normal sa ai un pH asa jos la acest substrat. Uite, citeste aici in partea de jos a paginii sa vezi cum afecteaza acest substrat pH-ul si KH-ul (fara aditie de CO2).
Ti-as recomanda niste alte teste, nu de-astea 5 in 1 pe hartie pentru ca nu prea sunt exacte deloc.
Referitor la CO2, cred ca o bula pe secunda e decent la marimea acvariului tau. Daca e plantat bine si ai si lumina destula, fertilizezi destul, poti sa cresti aditia de CO2.
|
 |
|
|
|
Nu, nu sunt lastari noi, alea sunt chiar varfurile plantelor. Intradevar, am vazut si eu fenomenul asta la Rotala Macrandra mini. La mine s-a intamplat treaba asta cand planta era nou venita, proaspat introdusa in acvariu. Nu conteaza ca in alt acvariu mergea bine, daca e proaspat introdusa la tine in acvariu, e normal sa dea putin inapoi.
Nu stiu ce sa-ti spun deca sa astepti si sa vezi cum evolueaza lucrurile. Daca parametrii sunt ok, daca au si micro si NPK si CO2 si lumina... atunci eu zic ca trebuie sa-si revina dupa o perioada.
|
 |
|
|
Ai avut doua 965 si le-ai schimbat cu doua 865? Ma intereseaza si cat de mult ai schimbat lumina.
Plantele sunt nou plantate? De cat timp sunt introduse in acvariu? Au avut si o crestere normala?
Frunze noi care raman mici ar insemna o deficienta de azot, dar ar trebui sa fie si galbene. La tine frunzele sunt verzi si spui ca NO3 e la 40ppm. Eu tind sa cred ca e vorba de perioada de adaptare a plantelor.
Despre faptul ca plantele nu sunt rosii ... asta-i o discutie destul de lunga.  Uite aici. In general, plantele se inrosesc la NO3 putin (putin, nu inexistent) si PO4 mai marisor. Dar nu e neaparat o regula.
PS: Mie mi se pare un pic cam multa lumina acolo...
|
 |
|
|
|
Lumina e destul de puternica. Chiar foarte puternica.
Spui ca e de ieri, ianinte ce lumina aveai acolo? In mod normal, trecerea ar trebui facuta treptat pentru a nu se produce un dezechilibru.
Testeaza si PO4 daca poti.
|
 |
|
|
pot inlocui cu JBL feropol 24
Nu, nu inlocui cu Ferropol deloc. Ala contine si alte elmente pe langa K (nici nu stiam ca Ferropolu' simplu contine K) si nu ai nevoie de ele pentru ca le ai in Step 1.
K-ul este cam singurul element de aditie macro pe care ADA il recomanda si-l foloseste aproape in exces.  Ce vroiam sa spun cu asta: K face parte din aditia macro. Daca vrei alta varianta la Brighty K (pana iei altul, ca de fapt nu prea se compara cu nimic altceva), iti recomand din gama Easylife solutia de potasiu (Kalium). Nu stiu exact ce compus e acolo, dar sigur nu e KNO3, adica nu o sa ai si aditie de N de-acolo. Probabil e o solutie de K2SO4...
Eu l-am folosit cu succes, aproape pot sa spun ca inlocuieste BrightyK-ul. Zic aproape pentru ca ... portia zilnica era considerabila pentru a avea aceleasi efecte.
Concluzie: varianta la Brighty K - Easy Life Kalium.
|
 |
|
|
Eu chiar am pus un anunt de vanzare
Unde anume ai pus anuntul? Nu de alta dar sunt pe jumatate curios, pe jumatate interesat.
|
 |
|
|
M-am gandit ca se dizolva si mai bine daca trece si prin filtru
Lasand la o parte murdaria care se aduna in reactor... reactorul extern nu se pune inaintea filtrului pentru ca in felul asta, iti injectezi apa bogata in CO2 direct in filtru. Acolo isi au casa si platesc chirie o serie de bacterii care au mare nevoie de oxigen si nu de CO2, care in felul asta pot sa sufere. Poate s-a mai facut, poate se mai practica, dar nu e deloc recomandat sa pui reactorul inainte de filtru.
In afara de asta, gandeste-te ca si bulele alea de CO2 o sa se adune in filtru (pentru ca nu va fi dizolvat absolut tot in apa) si incet-incet o sa devina mai galagios filtrul.
In ceea ce priveste "mizeria" care se aduna in reactor: uite, eu nu l-am mai spalat de cateva luni, e maro complet  Da' merge, se invart paletele alea tare. In cazul asta, nu am motiv sa-l scot sa-l curat. Mazga aia maro care se depune nu e neaparat rea.
|
 |
|
|