| Message |
|
|
In principiu, daca face zgomot cand dai pe inchis, insemna ca ori mai are aer in ea ori trage aer automat pe undeva si de aceea apare zgomotul. Nu te baza numai pe eliminarea automata a aerului. E bine sa inclini canistra fata-spate si stanga-dreapta pana nu mai auzi nimic, prin mai multe etape. Mai da din butonul de amorsare, daca se aude zgomot clar ai aer. Aerul strans inauntru da zgomote nedorite si chiar deranjante. Daca ti-a intrat o mizerie la rotor se aude ca o rasnita pentru ca mizeria aia se freaca intre ax si rotor, sau rotor si locasul de fixare. De aceea trebuie sa o iei cu solutia cea mai simpla care de multe ori rezolva problema: eliminarea aerului. Iarasi prin inchiderea si deschiderea robinetului se creeaza un alt flux de apa in canistra care iti deplaseaza si chiar elimina piatra sau impuritatile de la rotor. Daca nu se rezolva problema ma suni si iti spun cum se umbla la rotor. Nu cunosc exact modelul tau, dar in principiu te orientezi aici http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/36363.page#p317962 . Te uiti doar la pozele 5-10
|
 |
|
|
|
daca zgomotul persista e clar o problema care trebuie rezolvata de urgenta. Nu e greu de desfacut, dar mai intai convinge-te ca nu ai aer in pompa si ca e un zgomot ciudat
|
 |
|
|
|
m-am uitat la filmuletul pe care l-ai pus. Parerea mea este ca circuitul de filtrare nu este tocmai ok. Ca sa fie ok si sa ai maxim de eficacitate in-ul trebuie sa fie intr-un colt al acvariului iar out-ul in celalalt. In felul asta se plimba apa de la un capat la celalalt. Ca la calorifere: intrarea se afla sus si iesirea se afla jos in coltul diametral opus. De ce oare? Mai mult, sorbul tau de la filtru e lipit de pietris(nisip) asta inseamna ca de cate ori se plimba pestii pe acolo o parte din nisipul cel fin se va duce in filtru, si de aici apare colmatarea si curatarea mai deasa. Daca ai ridica sorbul cu cativa cm cred ca ar fi mult mai bine. In afara de asta plantele care il mascheaza( si il mascheaza frumos de altfel) ingreuneaza fluxul de apa, cre si asa nu e cum trebuie. Chiar daca apa este vanturata deasupra nu inseamna ca apa este curatata cum trebuie. Daca apa pe care ai pus-o avea probleme, atunci trebuiau sa aiba probleme si crevetii la magazin. Decesul crevetilor de la tine e doar o coincidenta cu introdusul apei de la magazin, dar decesul lor iti arata ca sunt probleme cu apa in acvariu. Ea e limpede si frumoasa, dar ca parametrii... In continuare imi mentin ideea ca filtrarea e precara ca sistem si de aici problemele
|
 |
|
|
|
de regula miros apa statuta=filtrare insuficienta
|
 |
|
|
|
e foarte posibil ca o pietricica mica mica sa fi intrat la rotor, sau sa aibe aer. Daca esti 100% ca nu are aer, desfa capacul si curata rotorul
|
 |
|
|
|
am ales varianta de tragere. La cea de impingere nici nu m-am gandit. La noi presupun ca majoritatea pompelor din acvaristica sunt de tragere si daca se strica ceva imi este mai usor de inlocuit. Stiu ca sunt diverse discutii ca se iau fertilizantii de la radacini sau ca se duce malul in care se dezvolta plantele, dar eu oricum fertilizez in masa apei. Si il iau ca exemplu pe VictorZ care creste plante la greu. E drept ca el are volcanit ca substrat, dar are si pretentii de la plante
|
 |
|
|
|
@varolluis, eu sunt deschis la orice discutie pertinenta si care duce la un rezultat concret. Asa ca orice parere este binevenita. Eu am deja filtre de substrat de la Resun(mi-au ramas de cand am facut acvariile de creveti). Deci pot sa iau de acolo si sa pun fara probleme si fara costuri suplimentare. Ce am vazut eu cand am restartat unele acvarii, e ca prin acel gratar a cazut destul de multa roca vulcanica, si nu sunt convins ca sistemul de aerare e prea subtire ca sa faca fata la suprafata pe care o am eu. De aceea vreau sa merg pe aspirare cu pompa de apa. Ca efectul sa fie mai bun, vreau sa merg pe 2 pompe de apa puse in colturile din spate ale acvariului. Daca pun prefiltru pe in, strangulez prea mult debitul si nu mai face fata filtrul pe absortia respectiva. Am incercat asta in baie ca sa vad cum se comporta Eheimul in varianta asta. De asta vreau sa merg pe pompa de apa separat. Cel mai mult m-a incantat insa sistemul lui Victor, deoarece este un sistem verificat in timp si cu plante la greu. De aceea ma gandesc sa merg pe sistemul lui cu tevi. Ca investitie nu cred ca depasesc 50lei in tevi si coturi, iar gaurile nu sunt o problema pentru mine
@Dragos iti multumesc ca imi citesti topicul si ca iti faci timp sa imi impartasesti ideile tale. Baza acvariului la interior are 79x137cm. Voi folosi substratul de la Dupla pe care l-am primit odata cu acvariul. Victor foloseste (nu stiu daca una sau doua) pompa resun 2500. Eu as folosi doua pompe mai mici ca sa am eficacitate mai mare si siguranta in acelasi timp(daca se intampla ceva cu una din pompe, va functiona cealalta pana remediez problema). Nu stiu inaltimea substratului ca este destul de mult, dar este pus in galeti si nu am putut sa-l masor
|
 |
|
|
|
am vorbit cu Victor asta seara si nu m-am lamurit mare lucru. In topicul lui sunt sterse toate pozele de catre site-ul detinator. Pana la urma nu e atat de complicat. A folosit teava de 32 si pompa de apa Resun . A montat filtrul acum 6 ani si acum cateva saptamani l-a desfacut: arata impecabil. Trebuie sa ii fac o vizita sa obtin mai multe amanunte. Pana la urma eu mi-l inchipui cam asa: o serpentina de tevi, cu pompa in capat si cu gaurile in sus si lateral. Atat si nimic mai mult
@Radu, multumesc de link-ul Dragos, dar era citit de mult. Teoria ca teoria, insa eu vreau sa vad practic cine foloseste, cum a construit si care sunt rezultatele. Pentru ca la mine nu mai e vorba de aspirat saptamanal la volumul de apa pe care il am. La mine trebuie sa fie cat mai automatizat si cat mai putina implicare din partea mea. La toate celelalte acvarii ma implic cam o zi pe saptamana cu schimbatul apei, si gradinarit din cand in cand. La asta nu trebuie sa fie altfel. Am rezolvat lumina, am rezolvat schimbul de apa la picatura, mai trebuie sa rezolv filtrarea de substrat si cam sunt gata sa ii dau drumul. Toate astea necesita timp, informare si punere in practica. Nu stiu cum se face dar parca toate trebuie sa le inventez eu. Nu ma deranjeaza asta, dar ideile nu curg ca pe apa
|
 |
|
|
|
multumesc @varolluis, o sa vorbesc deseara cu Victor. Cred ca varianta cea mai buna este folosirea unei pompe de apa, de fapt a doua pompe de apa puse in stanga si in dreapta pe un filtru de substrat Resun. Ma gandesc ca daca voi folosi filtrul extern pe post de pompa este imposibil ca parte din substrat sa ajunga in el si sa am probleme cu rotorul. Asa ca daca apa e filtrata si reintoarsa iar in apa fara sa treaca prin filtru evit aceasta problema. E imposibil sa scoti din plante si sa nu cerni substratul, iar cand il cerni parte din el va ajunge in zona de absorbtie si automat in filtru. Acum intrebarea e cat de puternica sa fie pompa? Voi folosi 2 pompe si vor trebui sa traga fiecare o suprafata de 0.7x0.8m x1cm inaltime. La asta se va adauga grosimea substratului de minim 7cm(nu stiu exact ce cantitate de substrat am)
|
 |
|
|
|
multumesc, il sun mai pe seara
|
 |
|
|
|
multumesc Silviu. Deocamdata studiez inca niste idei privind filtrul de substrat. Nu am gasit ceva sa imi convina, ceva sa fie ok. Am vazut ca eheimul nu trage suficient de puternic si imi este teama ca nu face fata. M-am mai gandit la un filtru de substrat facut din foaie de inox gaurita, dar ma costa doar foaia aproape 300lei ceea ce e cam mult in momentul asta. Ma gandesc si la filtrele de substrat Resun actionate de o pompa de apa, dar ca sa fie eficace ar trebui sa am mai multe gauri de extractie si arata naspa. Nu stiu cat de puternica sa fie pompa aia si nu pot face teste ca nu am cum. Nu trebuie sa fie prea puternica, ca imi arunca apa prea sus, nu trebuie sa fie nici prea slaba ca nu poate trage bine apa. Ieri am verificat filtrele eheim care urmeaza sa le pun, si la unul este rupta maneta de amorsare. Am cautat pe net, dar nu se vinde separat. Si tot asa ma invart in jurul cozii
|
 |
|
|
ioji wrote: Traiesc in Austria iar cei de la Petschop ori nu se prea pricep ori nu prea au chef de dat sfaturi
ideea e ca nu vor sa fie raspunzatori de eventualele pierderi sau esecuri si de aceea nu dau sfaturi. Incearca sa te informezi la noi. Daca ne asculti ne asumam noi vina pentru succes
|
 |
|
|
|
o poza cu acvariul cu capac
|
 |
|
|
|
pietrele pe care le ai sunt frumoase, dar sunt pietre calcaroase care maresc duritatea apei, si vor intra in conflict cu pestii pe care ii ai, probabil si cu plantele. Deci vor trebui inlocuite. Trebuie sa maresti cantitatea de plante ca sa echilibrezi cat de cat flora cu fauna. Pestii din specia tetra sunt niste pesti mai jucausi(agresivi) si o sa-i tot vezi alergandu-i pe ceilalti. Daca faci un grup de minim 6 sunt ca niste mici piranha in acvariu. Te sfatuiesc sa citesti articolele destinate incepatorilor in acvaristica si te vei lamuri cu mult mai multe
|
 |
|
|
|
mai ai niste platy si vad in fata 2 black tetra
|
 |
|
|
|
auzi, ma gandeam daca un filtru din asta montat cu susul in jos nu e bun de skimmer...Singura chestie e ca nu e reglabil pe inaltime, dar il potrivesti din ventuze
|
 |
|
|
gata, hai ca acum am dat pagina si redevenim amish
|
 |
|
|
|
deocamdata am testat filtrele si nu fac fata. Ar trebui sa am o pompa separata. Ideea e ca suprafata de filtrare e prea mare, si daca as vrea eficacitate ar trebui sa am mai multe locuri cu sonde, de absorbtie-filtrare ceea ce ar arata naspa. Tot astept sa imi vina vreo idee mai buna, dar...O sa pun poze cu acvariul in curand. L-am urcat pe stand deocamdata
|
 |
|
|
nu te teme, tubul...de respirat...sta mereu in sus
|
 |
|
|
nu prea aveam spor cu acvariul si m-am gandit sa-mi iau un ajutor
|
 |