| Message |
|
|
|
Bomba cu drojdie+reactorul.
|
 |
|
|
|
Termometrul ala pe care il folosesti in acvariu l-ai etalonat? Nu te intreb daca e etalonat din fabrica, ci daca te-ai ocupat chiar tu de asta.
Am cautat zilele trecute un termometru nou pentru acvariu, si am avut neplacuta surpriza sa constat ca nu exista doua termometre in toata piata care sa indice la fel. Am gasit exemplare pe aceeasi taraba care aveau o diferenta de temperatura de 5 (cinci) grade. In cele din urma, am incercat sa fac o medie a temperaturilor indicate si am cumparat termometrul cel mai apropiat de respectiva valoare. Acasa, l-am introdus in acvariu impreuna cu un termometru tehnic cu mercur, pe care il am demult si care e foarte precis. Ce crezi? Exemplarul cu alcool ales de mine e cu doua grade sub cel cu mercur. Poate zici ca e putin, dar cand reglezi o temperatura de 26 de grade la neoni iar tu, de fapt, ai 28 de grade, iti dai seama ca se cam schimba situatia.
|
 |
|
|
Magda wrote:...Aranjarea bazinului nu e pe gustul tau?
He-he, gustul e o notiune mult prea subiectiva, asa ca nu trebuie sa ma iei in seama.
Recunosc, aranjamentul nu prea ma incanta, dar asta e numai din cauza ca eu sunt adeptul acvariului-tablou, unde plantele nu au decat rol de completare a decorului iar individualitatea lor nu are nici o importanta.
Acvariul tau are exemplare superbe, de care trebuie sa fii mandra. Parca e o glastra plina cu crini si trandafiri minunati.
Din pacate, eu sunt un admirator al aranjamentelor ikebana si bonsai.
Magda wrote:...Acvariul are cam 120 l. 
Uau! Am apreciat exact la jumatate.
Sunt zero la Ochiometrie. Sau trebuie sa-mi schimb ochelarii. 
|
 |
|
|
|
E prea mare. Unul de 50W e suficient.
Numarul wattilor trebuie sa fie aproximativ egal cu cel al litrilor. Si cum un acvariu nu se umple pana la refuz, in cei 54 de litri ai acvariului tau (volum brut) incap cel mult 45 de litri de apa (volum net).
|
 |
|
|
|
Nu prea e bine ca ai nisip. E un anume rost pentru care peste tot se recomanda pietris ca substrat: acesta lasa spatii libere prin care circula apa cu oxigen pentru bacteriile filtrante care se adapostesc acolo. Nisipul - pe de alta parte - lasa spatii prea mici, care se infunda repede cu particule din apa. Acest lucru duce la moartea bacteriilor de acolo si, asa cum ai banuit si tu, deciclarea partiala a acvariului. Iar deciclare inseamna acumulare de compusi azotosi, care pot otravi pestii.
Totodata, daca nu se iau masuri imediate (iar la tine problema e mai veche, dupa cum spui), treptat locul bacteriilor aerobe din substrat e luat de bacterii anaerobe, care produc gaze toxice precum sulfura de hidrogen, care miroase a oua stricate. Din cauza lui, pestii se asfixiaza si incep sa "pipeze" apa la suprafata.
Pojghita aia ca un "geam afumat" e o imensa colonie de bacterii. Se formeaza de obicei in acvariile cu probleme si dispare o data cu disparitia respectivelor probleme. Un acvariu sanatos are oglinda apei limpede.
Pentru ciclarea acvariului nu trebuie sa scoti pestii sau sa te complici in vreun fel. Cand faci schimburi, ia apa prospat scoasa dintr-un acvariu sanatos si toarn-o la tine in bazin, in locul apei de robinet. Procedeaza asa timp de o saptamana sau doua, pana ti se reface colonia de bacterii filtrante. Si - evident - numai dupa ce rezolvi problema cu substratul.
|
 |
|
|
Pirania wrote:...am in acvariu acum o 'mica' invazie de melci, printre care mai sunt si vreo 10 pomaceea, dar nu cred ca e din cauza lor!
Ba, s-ar putea ca exact ei sa fie problema. Melcii au nevoie de calciu pentru cochilii. In mod normal, un melc isi extrage din apa calciul de care are nevoie. In cazul unei inmultiri explozive intr-un spatiu restrans, asa cum este un acvariu, apa va fi foarte repede saracita de compusii de calciu (saruri, carbonati) iar duritatea temporara va incepe sa scada, ducand implicit la variatia pH-ului.
Verifica daca si melcii vii au cochiliile deformate. Daca da, inseamna ca asta e problema si trebuie sa incepi sa adaugi Sera Mineral Salt.
|
 |
|
|
Mitica wrote:Intrebarea e: poti face refill la butelia de CO2?
E ca la deodorante: cand se consuma tubul, il arunci si iei unul nou. Tot de la pet-shop.
|
 |
|
|
gab wrote:Folositi ventilatoare si iarna?
Da. Pentru reducerea condensului din capac.
|
 |
|
|
ashavodaz wrote:plzzzz spunetzi mi si mie ce filtru sa pun in acvariul asta? ...
Pai... depinde de ce vrei.
Vrei unul bun, care sa-si faca treaba brici si e mai scump, sau vrei unul ieftin, care sa se descurce cat de cat?
|
 |
|
|
|
Eu l-am pus sa-mi scoata. Bineinteles, in partea capacului dinspre perete, unde nu vede nimeni, am lasat doua fante pentru aspiratia aerului.
|
 |
|
|
|
Daca e vorba numai de o ramurica, iti aduc eu.
Dar nu e produs de Baia Mare, ci de Drumul Taberei. Merge si asa?
|
 |
|
|
|
Frumoase plante.
Dar Nymphaea, Echinodorus,... nu-s niste specii cam maricele pentru un acvariu de numai (ochiometric) 70 de litri?
|
 |
|
|
Frumos.  Chiar imi place.
Ai folosit specii putine de plante - iata dovada ca mai putin inseamna mai bine. Imi place ce impresie de volum degaja. Nici nu zici ca are numai 35 de litri.
De asemenea, ai folosit pesti putini, care coabiteaza perfect. Bravo.
Acum, cateva observatii personale:
- ii trebuie neaparat un background. Lipsa unui fundal negru sau bleumarin scade foaaaarte mult din efectul peisajului. Buretii aia si umbrele anoste de pe perete care se intrevad in spatele plantelor strica toata vraja.
- Anubias-ul acopera cam mult din buturuga. Incearca sa-l tragi un pic mai spre spate, astfel incat sa se vada in lumina si fibra lemnului. Sau mai taie-i din frunzele de la baza.
- pestii ii poti hrani foaaaarte putin si zilnic, nu numai la 2-3 zile.
Sfaturi confidentiale (nu le mai spui nimanui, OK?):
- cand mai faci poze, scoate filtrul si hranitorile sau acele "acareturi" verzi care mai atarna prin apa. Prezenta lor strica pozele.
- NU folosi blitzul si incearca sa pozitionezi aparatul foto perpendicular pe mijlocul geamului.
- in cazul in care aparatul are zoom, regleaza-l la 3x sau 4x. Are o influenta nebanuita asupra efectului de perspectiva.
- daca prinzi in poza si suprafata apei, incearca s-o valuresti cu suflul unui ventilator mic (cel mai potrivit e un uscator de par tinut de altcineva). Efectul e profi.
Intrebare: tubul ala alb, care prelungeste evacuarea filtrului, e astupat la capat? Si tot legat de el: cele trei gauri care se vad pe lateral trebuie orientate oblic in SUS, nu oblic in JOS. Astfel, jeturile care ies pe acolo agita suprafata apei si antreneaza oxigen in tot acvariul.
|
 |
|
|
b0gDaN3l wrote:...sfaturi, pe unde sa pun plante, unde sa plasez o buturuga, centru-lateral...sfaturi ca sa stiu cam cum sa fac substratul
Ma gandesc la 2 tufe in spate de elodeea stanga-dreapta, anubias pe buturuga...hai un mic help vreau "sfaturi nu pareri"
Un tampit de pe forumu' asta a scris odata un topic in care a pus o sumedenie de recomandari estetice adunate de el de pe net si de prin carti. "Despre estetica acvariului" parca i-a pus numele. Sa nu-l citesti!!! E plin de cretinisme! 
|
 |
|
|
|
Testere de pH trebuie sa se gaseasca la orice magazin de acvaristica respectabil.
|
 |
|
|
Pai... zice chiar acolo, in articol:
The reagent is the same as used in most pH test kits, bromthymol blue and is very inexpensive.
|
 |
|
|
koala wrote:... cred ca Lucian zicea ceva de glicerina [ neboraxata ] ... de la farmacie ...
Stie cineva de ce trebuie sa fie neboraxata?
Intreb pur si simplu din curiozitate. La farmacii se gaseste din belsug varianta boraxata si vreau sa stiu ce se intampla daca dai pe garniturile de cauciuc cu asa ceva.
|
 |
|
|
Hmm... hai sa le luam pe rand:
bobtech wrote:- am un tub vertical
Corect.
bobtech wrote:- la capatul de sus intra jet de apa impins in jos de powerhead
Nu, ci exact pe dos: apa e impinsa in sus de powerhead si iese prin cele sase gauri din capatul tubului vertical, in apropierea membranei clopotului.
bobtech wrote:- jetul este aspira in prealabil printr-un filtru
Da, powerheadul e inzestrat cu un mic burete care opreste impuritatile sa intre la rotor si sa provoace blocaje.
bobtech wrote:- tot la capatul de sus sau pe lateral undeva, dar mai la inceputul jetului, intra un furtun pe unde vine CO2
Corect.
bobtech wrote:- la capatul de jos exista un burete sau un fel de membrana, fie ea si din ciorap de dama, prin care este impins jetul imbogatit cu CO2
Nu. Buretele poros e una, membrana e alta. Ca sa nu mai existe confuzii: clopotul e, de fapt, un tub mai larg, astupat la capatul de sus cu respectiva membrana. Capatul de jos e deschis, dar e infundat cu acel burete poros, care lasa sa treaca apa imbibata cu CO2 dar opreste eventualele bule nedizolvate, luate de curent.
bobtech wrote:- CO2-ul, fiind gaz, se ridica sus, dar jetul i-l impinge in jos, dar nu iasa din tub, fiind oprit de membrana; din tub iasa doar apa care a aborbit CO2
Asa cum am spus, membrana e sus. Si nu opreste gazul in totalitate, ci permite trecerea in apa a unor bule foarte fine de CO2, bule atat de fine incat nu apuca sa se ridice la suprafata pentru ca sunt luate de apa si dizolvate complet.
Astfel, clopotul de la Tetra are avantajul (zic eu!) ca scoate CO2 si pe jos, o data cu apa care a bolborosit in clopot, si pe sus, prin membrana.
Ideea de baza a constructiilor gen "clopot de CO2" este agitarea apei intr-un mediu de bioxid de carbon pentru a ajuta la dizolvarea cat mai eficienta a gazului. Nu conteaza ca apa vine de jos sau de sus, printr-o teava sau furtun, iar gazul de sus sau de jos, printr-un furtun sau teava. Conteaza ca CO2-ul sa stea captiv, iar apa sa fie bine agitata in respectivul clopot.
|
 |
|
|
Ragulka wrote:Dalles, nu e nevoie sa ma iei in ras... parca asa scrie in sectiunea de forum...
Of, prea le iei si tu personal! N-am ras de tine, a fost un hohot retoric.
Stiu ca aici nu suntem la job, unde trebuie sa fim toti asi, dar mi-a fost greu sa ma abtin. Tu cum ai reactiona cand cineva te-ar intreba ce echipament e mai bun pentru 2000 de locatii: un ZyWALL 100 sau un Contivity 5000?
Ragulka wrote:Marca filtrului: SP2500 II si a incalzitorului: RH 9000.
Filtrul ala isi face treaba, dar ma tem ca incalzitorul e prea mic. In general, numarul de watti de la incalzire trebuie sa fie egal sau sa depaseasca cu putin numarul de litri de apa care trebuie incalziti (deci nu capacitatea totala a acvariului, ci doar apa care sta intre nisip si aer). Pentru un acvariu de peste 300l, un incalzitor de 50W e practic inexistent. Iti trebuie 3 a cate 100W.
|
 |
|
|
|
Nu mai tin minte exact, ca a trecut mai bine de un an. Parca in jur de 25 RON, dar poate s-o mai fi scumpit pana azi.
|
 |
|
|