| Message |
|
|
|
Manado nu trebuie acoperit. El se pune deasupra substratului fertil, daca ai.
Poti pune linistit plante. Pana le pui, nu e nevoie sa aprinzi lumina. Ciclarea dureaza in medie 3-4 saptamani, cu teste afli exact ce si cum.
Scoate carbunele din filtru, nu e nevoie de el. Debitul mi se pare totusi cam mic.
|
 |
|
|
|
Super ti-a iesit. Daca reusesti sa tii in frau plantele dupa ce cresc si le aranjezi cum trebuie, cred ca e bun de sectiunea aquascaping.
Felicitari !
|
 |
|
|
|
Te-as sfatui sa il lipesti cu ajutorul cuiva care a mai lipit acvarii mari. Sunt totusi 200 de litri.
Pe partea de lumina vezi o lampa care sa iti permita sa montezi neoane cat sa ajungi pe la 180 W, dar sa le aprinzi separat. Eu vreau sa imi fac un acvariu tot de 200 si ma gandesc la 2 lampi lampi hailea (una 2x54 W si una 2x39W). Poti sa o si bricolezi daca te pricepi.
Instalatia de co2 trebuie sa cuprinda la inceput o butelie, un reductor si un reactor/difuzor.
Pentru filtrare ai nevoie de un extern. Un jbl e900 cred ca ar fi ok. E o firma buna si la un pret ok.
Toate astea le poti gasi si pe forum, SH.
|
 |
|
|
|
Uleios la suprafata? Biofilm.
Dispare in timp. Poti sa l mai culegi cu servetele. Sau varianta profi, un skimmer.
|
 |
|
|
|
Acelasi sfat pe care l am mai dat multor colegi: apuca te si citeste cat mai multe topicuri din categoria incepatorilor, incepand cu cele sticky. Vezi la semnatura mea "jurnal acvariu" si in primul post de acolo e inca un link. Sunt 2 topicuri in care eu am primit multe sfauri. Bine, ideal era sa citesti inainte.
|
 |
|
|
|
Saru'mana!
Super planta...e pe "wish list" ...
|
 |
|
|
|
Nu te-a injosit nimeni. Daca vrei sa primesti sfaturi, invata sa accepti si critici.
Explicatul pentru incepatori nu inlocuieste documentarea temeinica ce trebuie sa o faci inainte si in timpul unui proiect acvaristic. Din ce scrii aici reiese ca nu te-ai documentat deloc si doresti sa iti explicam noi pas cu pas. N-are sa stea nimeni sa rescrie articole de sute si mii de cuvinte pe care le gasesti aici pe forum gata facute, numa' bune de citit.
Si personal te-as mai sfatui sa incerci sa scrii mai coerent. O virgula, un punct pe ici pe colo, un alineat. Sa stim cand se termina o idee si cand incepe alta.
Un sfat foarte bun e sa intri la categoria "Coltul incepatorilor" si sa iei la rand cat mai multe topicuri si jurnale. Incepe cu alea sticky, adica topicurile alea care stau sus pe pagina.
|
 |
|
|
|
Bun. N-am rezistat pana maine si am tras o fuga in seara asta pana la animax in carrefour.
Am luat o pompa hailea (tot chinezarie, dar ceva mai de soi aveau tetra, si era de 4 ori la pret...). Din fericire asta are aproape acelasi debit...cea veche avea 1.2 litri/min iar asta are 1.3, deci nu mai e nevoie sa bibilesc.
Sper sa tina mai mult de 2 zile...
|
 |
|
|
|
Lectie pentru altii, NU CUMPARATI CHINEZARII.
Am luat cea mai ieftina pompa de aer pe care am gasit-o la pepika, un resun air 1000. Marti am plecat din Iasi, astazi m-am intors pentru 2 zile...surpriza, din sticla nu s-a dus nimic in acvariu. Bag pompa in priza, pauza...se aude cum baraie, dar lichidul nu se misca. Scot furtunul, pun degetul la gaura aia mica, nu iese aer din pompa.
Deci a mers pompa doua zile cat am testat cat lichid sa bag si gata, s-a frecat. Am desfacut capacul, se misca electromagnetul ala pe pompita de cauciuc, dar mama ei, nu scoate aer...habar n-am ce-i cu ea.
Acu' mare bucurie tre\ sa umblu maine sa caut alta pompa de aer, sa dau iar bani si sa stau sa bibilesc iarasi cat trebuie sa o las sa mearga, caci probabil nu va avea acelasi debit de aer si nu mai iese aceeasi cantitate de lichid.
Halal!
|
 |
|
|
|
Acopera-l cu un prosop, ca sa fii sigur.
|
 |
|
|
|
De ce nu il lasi pe filtru?
|
 |
|
|
|
Cred ca mai bine postezi la categoria marinelor, aici probabil nu prea se uita cei care au marine si nu vei primi raspunsurile dorite.
|
 |
|
|
|
Trecand peste reclama din poza, ai postat in categoria gresita.
Topicul de prezentare se face la categoria "Despre noi".
|
 |
|
|
|
Dar inainte sa puna azot si fosfor cred ca n-ar strica sa faca un test de apa in ceea ce priveste cele 2 elemente.
Si mie imi place cu arata acvariul.
|
 |
|
|
|
Am o placa de sticla cu care acopar acvariul. Ce se evapora se face condens si cade inapoi. Bine, raman mici spatii neacoperite, insa nu incat sa-mi fac probleme.
|
 |
|
|
|
Bine, l-am si tuns, ca incepea sa-si lungeasca frunzele la mai bine de jumatatea acvariului pe inaltime. Problema cu el e ca se intinde pe orizontala, impanzeste pui in prostie dintr-un capat in altul al acvariului. Am ajuns sa-l compar cu vallisneria.
|
 |
|
|
Astazi mi-a sosit comanda de la pepika si deci pompa de aer
Trebuie sa recunosc ca ideea lui Humbert e super. Merge brici. Dupa niste calcule preliminare, o sticla de 2 litri ar tine 2 saptamani si 4 zile (2 litri de apa in care sa diluez fertilizantii), cu pompa mergand 1 minut pe zi.
Mai vad si maine ce si cum, paote o lungesc la 3 saptamani. Sau daca nu, pun un pic mai mult fertilizant cat sa tina si pentru restul de 3 zile in care nu mai are lichid.
Multumesc inca o data Humbert
|
 |
|
|
N-am mai facut un update de mult.
Acvariul se transforma usor usor in crescatorie de plante, e full. Astazi am scos plantele din spate, aruncat partea batrana si plantat varfuri noi si scurte, pentru ca incepeau sa dea semne de "uzare". Echinodorusul bineinteles ca s-a extins pana in spate, asa ca l-am mai taiat si din spate si din dreapta, ca sa fac loc.
Am donat pestii la un petshop, caci de luni plec acasa si n-are cine sa le dea mancare (au mai ramas vreo 5-6 pe care n-am reusit sa-i prind, dar zilele ce vin am sa-i marit si pe ei).
Cu ajutorul celor de la pepika mi-am refacut si stocul de fertilizanti macro si am luat si o pompa de aer pentru mecanismul diy de fertilizare (voi posta in topicul de la atelier). Tot in comanda am inclus si un pachet de jbl 7balls si am pus bilele in spate (caci in partea din stanga aquabasis ul a fost "zburat" inca de la inceputul setupului, cei care mai tin minte de problema cu filtrul intern ce-am avut-o atunci) si am pus si in partea din fata, dreapta unde am facut "crescatoria".
Si o poza:
Sunt impuritati in apa, caci inca nu s-a asezat totul dupa ce-am umblat la substrat si nici plantele din spate nu se vad, pentru ca le-am plantat scurte, sa trebuiasca tunse mai tarziu.
Am tras si lampa un pic mai in fata, caci rotalele par sa sufere un pic dupa ce le-am mutat de unde erau fix sub neoane si le cresc varfuri mai pricajite si frunze mai mici.
Sper ca totul sa fie ok urmatoarele doua luni cat voi veni doar o data la doua saptamani si sper sa am plante destule si mai important, sanatoase, pentru viitorul setup.
Imi mai trece cateodata prin cap sa scot totul din bazin pana la toamna si sa cumpar direct plante atunci. Pana la urma nu fac o economie cu plantele daca stau sa socotesc curentul electric si fertilizantii pe care ii consum...insa parca e satisfactia de a avea plantele crescute de mine.
|
 |
|
|
|
Eventual poti lua niste manado varsat de la arcapet. Un litru sau max doi cred ca iti ajung.
|
 |
|
|
Adevarul e ca m-am atasat de el, chiar daca suna ciudat sa atasezi de un peste
Dar pana la urma, asta e, se mai intampla.
Se poate inchide topicul. Vedem in toamna ce se intampla cu acvariul.
Va multumesc tuturor celor care m-ati sfatuit/ajutat/apreciat/comentat in acest topic.
|
 |
|
|