um02122 wrote:Acum o intrebare, daca inseriez pe un canal unde ies la calcul 7.5 LED mai multe LEDuri, de exemplu 8 sau 10, inseamna ca voi duce LEDurile in mai putin de 700 mA. In afara puterea mai mica folosita de LED sI lumina mai putina, mai sunt si alte efecte nedorite (gen modificarea spectrului luminii produse)?
Exista o zona in care spectrul este garantat. Valorile minime si maxime le gasesti in catalogul led-ului respectiv - de obicei valoarea asta este cam 350mA. Derivatia de culoare daca este mare in catalog se gaseste si graficul respectiv... Vezi graficul atasat pentru Cree XT-E
um02122 wrote:Mare parte din LEDuri au in specificatii max 1000 mA, deci oricum bag curent mai mic in ele.
Gandirea mea este e ca la putere mai mica ai caldura disipata mai mica, mai usor de racit lumina (si acvariul) si mai lunga viata ledurilor.
Valorile mici ale curentului are beneficii:
- caldura disipata mai mica
- viata mai lunga
- randament mai bun (lumeni/W)
Curentul mic are si dezavantaje:
- intensitate luminoasa mai mica
- numar mai mare de led-uri pentru a obtine o anumita valoare a intensitatii luminoase sau PAR => costuri mai mari
um02122 wrote:Acum la mine lumina care merge pe TC420 are doua siruri de sase LED fiecare, legate in serie cu o rezistenta. Canalul are max 4A (deci 0.66 mA de LED?), LEDurile sunt CREE de 3W, 700mA, iar sursa e de 12V/6A. Cred ca TC420 foloseste PWM. Acum singurul mister ramane transformatorul. La LEDurile in paralel am vazut ca sursa de 700 mA (adica atat cat duce LEDul). La cele in serie aduni amperajul tuturor LEDurilor de pe un canal?
Te rog sa recitesti cu atentie explicatiile mele de mai sus si exemplificarile.
Nu am inteles cum sunt legate cele doua siruri... Sunt pe acelasi canal sau sunt pe canale diferite?
Pe un circuit circula un singur curent de la un capat la altul. In functie de "rezistenta" interna a elementelor prin care trece pe fiecare astfel de element (in cazul nostru led sau rezistenta) are loc o cadere de tensiune. Se insumeaza acele tensiuni... Plecand invers pentru cazul nostru cand se pune o sursa de tensiune constanta suma tensiunilor TREBUIE sa fie egala cu cea data de sursa si de aici rezulta curentul. daca ai 6 led-uri la 12V caderea de tensiune pe fiecare led va fi 12/6=2V. Te uiti in catalogul led-ului si vezi ce curent va trece prin led la tensiunea de 2V. daca mai este si o rezistenta inseamna ca tensiunea per led este si mai mica...
In primul meu desen se vede clar (sper eu) cum se insumeaza curentii - dar cei prin fiecare sir de led-uri... Este exact ca la o conducta de la o pompa care este gaurita si prin fiecare gaura curge 700ml/h de apa, daca sunt 5 gauri pompa trebuie sa dea 5x700ml/h= 3.5 litri/h

Daca prin calcule rezulta ca printr-un sir cu led-uri circupa 700mA din sursa ta pe un canal de 4A poti pune in paralel 4/0.7=5 siruri de astfel de led-uri. Deci afirmatia
"Canalul are max 4A (deci 0.66 mA de LED?)" este gresita.
um02122 wrote:Care e avantajul legatului in paralel fata de serie in afara de faptul ca daca se arde un LED nu mai merge toata seria de pe canalul
respectiv?
intrebarea nu are sens fara sa mai adaugi cate ceva. Este ca si cum ai intreba de ce este mai buna pruna decat marul in afara de faptul ca din pruna poti face si tuica

Trebuie sa-ti definesti scopul si dupa aia vezi ce solutie satisface mai bine. Eu nu pot sa fac calcule pentru toti de pe forum

Incerc sa va invat sa pescuiti, dar prea putini iau pixul sa refaca calculele mele ca sa inteleaga ce am facut eu si sa le refaca la cazul lor...
um02122 wrote:LEDurile sunt CREE de 3W, 700mA
asta se intampla cand cumperi de la chinezi

Cree face cel putin 50 de familii de led-uri cu caracteristici total diferite... daca ei au scris ca sunt de 700mA nu inseamna nimic. In functie de tip-ul led-ului cauti fisa tehnica si gasesti graficul Curent/tensiune si vezi legatura dintre ele. Nu inseamna ca daca e scris acoloo 700mA tot atat va si consuma. Uite mai jos un grafic pentru led-ul CREE XT-E Cool Withe R5 (aici chinezul a dau tipul led-ului fata de alte led-uri date de tine in tabelul de mai sus). Dar sa sti ca nu exista vreun led XT-E de 7000K

cea mai "rece" valoare este de 6200K (am atasat si fisele tehnice a led-urilor XT-E).