[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: aurecj
Forum Index » Profile for aurecj » Messages posted by aurecj
Message
ionut_dt wrote:Ma inscriu si eu la niste penati, un arici si ceva paguri


Daca n-o faci in versuri, nu mai ai nicio sansa...
CristiC wrote:Da, sunt reef safe. Creaturi detritivore, inclusiv viermele.


Numai grija cu viermele, ca n-ar fi deloc indicat sa pui mana pe el, ca o sa-ti cam para rau dupa...
Vlad-h wrote:Buna ziua ! Mai stiti si alte pet-shopuri in Cj-N decat Zoomania din IuliusMall?


Depinde ce cauti... Daca e vorba strict de acvaristica, mai sunt. Nu au mare lucru, sa nu te astepti la cine stie ce, dar principalul e ca totusi exista:

1. La intrare in Cora.
2. In Polus, la intrarea 3, pe dreapta, inainte de magazinul Apple.
3. Online si cu magazin de prezentare pe Calea Manastur (inainte de pod cum mergi spre Floresti, pe dreapta, la parterul blocului turn) sunt cei de la Nevertebrate.ro

In afara de astia (care sunt cat de cat organizati), mai sunt altele "ratacite", "obscure", sau particulari care mai vand in general pesti.

Blue14 wrote:
dan.pavelescu wrote:
Blue14 wrote:Cumpar un test po4 salifert!


E, asta-i buna.. cum plm frate, ca mai acum 5-6 pagini radeai de mine cu salifertul, ca tu l-ai aruncat pe al tau ca e de cacat.

Asta e trecutul.....mi-a zis shubi ca pentru ce avem noi nevoie e ok!
Trebuia sa il pastrez!


Si daca saptamana viitoare o sa-ti zica Shubi ca da, e bunicel, dar tot prea slab ca sa-ti dai seama de "realitate", ca mai bun ar fi totusi un Hanna, ce faci, il arunci din nou? !
georgemonda wrote:la mine de 4 luni in fiecare zi s-a deschis....
la cat dau eu de mancare sigur am nutrimente in apa,probabil prea multe


GSP-ul din ce-am observat e un coral "cu fitze"... Eu am in acvariu in 4 locuri si se deschid fiecare, cand au chef... Sunt zile in care ii am pe toti deschisi, sunt zile in care am doar 2, doar 3, doar unul, depinde cum il taie capul... Am perioade in care cate unul nu se deschide 1-2 saptamani... Si avand in vedere ca acvariul este IMENS, adica are 50-60 litri, nu cred ca difere parametrii atat de mult incat sa zici ca tine de apa, sau de lumina, sau de nutrienti, sau de alte chestii "logice"... Pur si simplu cred ca e un coral "cu pitici pe creier", asa ca nu-l mai bag in seama...
Blue14 wrote:Algele sunt ca si cele pe care le avea Sebastian Costin:
Sebastian Costin wrote:
Nu am curatat deloc de la startare tocmai pentru a disparea treptat tot ce e alga. Inca sunt in perioada de ciclare de 14 zile dupa care se va reduce considerabil aportul de Zeobak si Sponge Power:


Chiar si asa... daca te uiti bine, la el arata asa dupa 14 ZILE, nu dupa 2 ANI ca la tine... Ar cam trebui sa-ti dea de gandit asta...
dan.pavelescu wrote:Scuze de offtopic, dar ce plm e ala "crab boschetar"???


Esti bestial, pe bune...

"Crab boschetar" e un fel de "caninus containerus", sau "catus tomberonus", adica d'ala fara "pedigree" daca ma intelegi ce spun...

O astfel de "bestie" de obicei iti cam vine ascuns prin piatra vie uncured si te trezesti ca faceti cunostinta doar cand gasesti asa aiurea prin acvariu jumatati de animale care ultima oara cand ai verifiat erau vii si uitandu-te atent ii vezi doar ochii sclipind de dupa un colt...

Capisci?!
kirucd wrote:A iesit foarte bine dar ai micsorat mult din spatiul pentru sump cu brizbrizuri.
Sumpul de 65x40 va fi destul de greu de compartimentat si va fi extrem de inghesuit.
Eu as fi preferat sa fac sumpul cat mai mare posibil.


Stiu si sunt total de acord cu tine, insa intr-un imobil construit in Romania sec 21 care n-are nici macar un loc de depozitare in care sa pui un borcan de muraturi, singura alternativa pentru a putea stoca toate testele, recipientele si acareturile de la acvariu a fost sa incerc o compartimentare interna a standului care sa permita si lucrul asta.

Pana la urma, cumva le inghesui eu acolo, iar in ultima instanta, daca in timp vad ca totusi e prea complicat, jolly-ul l-am facut in asa fel incat sa se poata scoate, astfel marind spatiul pentru un sump cu aprox 20 cm.
Dupa lupte "seculare" ce-au durat cateva luni bune, am reusit pana la urma sa aduc standul acasa si arata cam in halul de mai jos.

Standul e facut din inox si imbracat in sticla neagra securizata, iar "platformele" pe care vor sta sump-ul si acvariul sunt placa tego de 21mm.

In partea stanga am pus un cos jolly in care sa pot tine diversele solutii si teste, in partea de sus, pe mijloc, un sertar, iar in partea dreapta am facut o separare in care urmeaza sa fie plasate un UPS si pe cat posibil tot ce inseamna conectica electrica (surse de alimentare, prize, etc.).

Bratele pe care se va agata lampa sunt facute din teava de inox si sunt demontabile/reglabile.

Pasul urmator este sa fac sump-ul si vasul pentru autocompletare, acvariul fiind deja dat in lucru. Din pacate cu sump-ul va cam trebui sa ma limitez la dimensiune de 65x50cm, inaltimea fiind probabil 40 cm, iar acolo va cam trebui sa "inghesui" cumva vreo 3 compartimente in care sa fie in ordine skimmer-ul (ATI PowerCone 200is cel mai sigur), ceva materiale filtrante gen matrix, antiphos si probabil 1-2 reactoare daca va fi cazul, respectiv camera pompei de retur. Daca aveti orice sugestii/reclamatii de compartimentare si eventual cum sa circule flow-ul de apa, acum e momentul sa dati cu ele dupa mine...

Vasul de autocompletare va fi pus sub jolly si va avea dimensiuni Lxlxh=50x15x25cm si va putea contine aprox 15-18 litri de apa.

Deocamdata cam atat, cand apar noutati revenim...
elven wrote:
7) ai nevoie de un chiller mic pentru ca a venit caldura si nu cred ca ai sanse sa il tii sub 27 grade...

orice bagi in materie de corali altii decat moi ultranepretentiosi dupa parerea mea ii condamni la moarte....
CONCLUZIE: ai nevoie de restart la acvariu SI NU MAI BAGA PESTI....maxim 1 goby deala...atat cel putin la 30 litri cam atat as baga pt stadiul actual.


Total de acord cu ce zice Andy. Ceea ce faci tu acolo nu e nicicum un acvariu marin, ci un fel de "ciorba de peste si alge"...

Exceptie face punctul 7 (de-aia l-am si lasat) si anume racirea, care la un acvariu asa mic o poate face cu niste ventilatoare. Eu la al meu, care e 50-60 litri, tin temperatura fara nicio problema la 25 de grade iarna/vara "combinand" 2 ventilatoare de 60mm (ce le-am scos din computer si le-am pus sa bata in lungul acvariului) cu un incalzitor. E adevarat ca vara se evapora destul de multa apa, dar asta nu e o problema.
mugurel wrote:Pai dupa prima zi se schimba obligatoriu stangul cu dreptul ...


Si dupa a 2-a zi se intorc pe partea cealalta. Si uite asa am ajuns la vorba "batranilor": dupa 2-4 zile, ii schimbi sau ii speli, depinde cum ti-e mai comod si mai eco...
Zsido wrote:Din pacate nu si nici nu o sa pot sa comand.....a vazut blonda cati bani vreau sa dau pe 25 de polipi de zoa si a iesit urat mi-a zis ca daca vede in bazin zoasi aia ma paraseste.plm e nebuna


Ma Levi, tu te-ai tampit inainte sa te insori?! Cine dracu te-a pus sa-i arati ce vrei sa-ti iei?! Pai noi ne racim aici gura degeaba, cand spunem ca nimic peste 200 de lei nu intra "la raport", totul fiind bonus, cado, sau nu-i mai trebuie lauia care ti-a donat?!
kirucd wrote:Ca sa mai clarificam putin lucrurile

In ceea ce priveste cele 100 de seturi de teste, am o singura intrebare: de cate ori faci acasa testele
pe saptamana? De doua ori? Un an calendaristic are 52 de spatamani, deci cele 100 de teste inseamna
2 pe saptamana. Si le faci pe toate? Cand ai facut ultima data pH? Daca ai controller si sonda nu ai nevoie
de niciun test. La fel cand ai facut ultima oara NO2? Ala il faci daca apar ceva probleme, ca sa fii sigur.
Deci costurile in niciun caz nu pot ajunge la 1300 USD.


Ca sa lamurim si mai tare lucrurile...

M-ai inteles total gresit. Scopul meu nu este de a demonta ideea unei astfel de solutii, dimpotriva. Sunt foarte constient ca viitorul acvaristicii in Romania va avea nevoie si de asa ceva... iar intr-o anumita masura, chiar si prezentul.

INSA, dupa cum spuneam, cel putin mie personal mi se pare relativ greoaie utilizarea ei (din diverse motive, de la lenea pe care multi o avem "in sange" si pana la faptul ca masina in cauza este la 500 km distanta), iar dpdv economic o utilizare constanta (saptamanal de ex) mi se pare nerentabila, tocmai de eceea o utilizare "orientativa", adica pentru a-mi "calibra" testele ce le fac eu acasa "de mana" este un nivel de utilizare la care eu as apela, de aceea votul meu a fost "probabil DA".

Legat de cat de des se fac testele acasa, depinde de la om la om, de la lene la lene, insa eu la un acvariu de 50 de litri in care "studiez" modul in care se comporta un "ecosistem marin", tin sa-ti spun ca le fac si de 4-5 ori pe saptamana unele (ca de ex. Ca, Mg, kH). E adevarat, nu toate, pentru ca ar fi aberant. Altii probabil ca le fac doar lunar... Altii poate deloc... E decizia fiecaruia cat si cum face, e decizia fiecaruia la fel, de ce o face, samd.

Iar ca si incheiere: motivul pentru care am scris mesajul anterior a fost faptul ca ni s-a cerut si parerea, nu doar votul brut. Puteam foarte simplu sa apas un click, sa dau un vot, sa nu justific de ce l-am facut si probabil era mai bine, pentru ca nu iscam "probleme" prin justificarea "anti-economica" pe care am facut-o...

PS: Economic sau neeconomic, sper ca cineva la un moment dat sa detina asa ceva in Romania, pentru ca asta inseamna inca un pas in fata.
PPS: Si pe mine m-a batut mintea la un moment dat la o astfel de "masinarie".
Sebastian Costin wrote:Sa-mi bag picioarele cat pot fi de ghinionist.

Deci 4 creveti in 2 zile au disparut:

Ori Vortech-ul ori Clownii (pa astia din urma i-am vazut atacand)


Exact la fel am patit si eu...

Primii 3 au disparut in prima zi (de la pranz, pana seara) iar urmatorii 2, in 2 zile... Astia or fi ceva generatie kamikaze...
Si daca tot am votat "Proabil", sa explic si de ce.

Am vazut comentariile unora dintre voi si sunt de acord cu ele, insa vreau sa va justific decizia mea. Am facut un calcul cat ar costa un set de teste Salifert care sa acopere tot ceea ce este specificat ca ar acoperi "masinaria", iar pretul este undeva la 200 USD (adica nu 300 de lei cum zicea Blue, ci ceva mai mult decat dublu). Deasemenea, ce nu este acoperit in teste, este salinitatea (care insa cu un refractometru care are un pret intre 15 si 100 EUR, nu 1400 de lei, poate fi acoperita) si turbiditatea care nu stiu cu ce mama lui de test ar putea fi facuta... Una peste alta, discutam de aprox 300 EUR (cu tot cu refractometrul de rigoare) pentru a acoperi aprox 100 de teste (cam aici este media la testele Salifert).

Calculam acum numarul testelor facute de "masinarie" si sunt vreo 13 pentru apa sarata. Luand in calcul un pret minim de 1 USD/test (presupunand ca la abonamente si alte cele se va ajunge la pretul asta), discutam de aprox 13 USD un set de teste. Facand asta de 100 de ori (ca sa zicem ca mentinem acelasi raport cu testele "de casa" de la Salifert), ajungem la un cost de 1300 USD.

Totusi, exactitatea este cu totul alta, indiscutabil, ceea ce inseamna, ca si eu as face lucrul asta, la fel cum a zis si CreatorC, doar pentru "tuning" la testele ce le am in casa, adica probabil undeva la o luna, maxim 2, ceea ce duce undeva la 100-150 USD/an.

Am mai luat in calcul un lucru. Spre diferenta de metoda de la Triton, unde aditiile depind de testele in cauza, majoritatea dintre noi facem aditii (daca facem) ori "dupa ureche", ori dupa niste calcule aproximative (de exemplu unii fac aditii cu NOPOX "de casa" marca Koala, altii cu NOPOX "de firma" marca RedSea, etc.), ceea ce inseamna ca testele pe care le facem sunt "relativ" vitale pentru sistemul pe care-l avem. Putini vor fi probabil cei care se vor baza 100% DOAR pe testele respective si care le vor face cu regularitate (de ex acasa, in momentul asta, fac teste si zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi in anumite perioade, pentru a verifica anumite oscilatii, iar alteori nu fac saptamani intregi). Asadar, majoritatea probabil vom apela la "masinarie" lunar sau chiar mai rar, cum spuneam si inainte.

In conditiile astea, costurile anuale ar fi cam aceleasi cu cele ale utilizarii unui sistem de teste "home" gen Salifert, cu diferenta ca nu ai testul la dispozitie cand ai chef si ca precizia este cu totul alta.

Concluzia este simpla: nu stiu sigur cat este investitia intr-o "masinarie" de genul ala, insa pentru teste realizate sporadic, nu stiu sigur daca merita. Da, de curiozitate si pentru "fine-tunning", as apela la ea (desi apare din nou discutia inclusiv de corectitudine, dat fiind faptul ca asa cum ziceau unii, in 24 de ore de transport pot aparea inclusiv modificari chimice ale apei, deci la momentul testului apa ar putea fi diferita de momentul in care am scos-o din acvariu), insa nu stiu daca as face-o in mod regulat sau daca as face-o in ideea mentinerii acvariului doar pe baza acestor teste.

Sper ca nu v-am zapacit de tot... mama ei de matematica...
Nu e neaparat hrana de vina pentru faptul ca 2 dintre ei au rmas in urma cu cresterea. Avand in vedere ca i-ai luat foarte mici (3-4cm), se poate ca cei doi care ti-au ramas in urma cu cresterea sa nici nu se dezvolte cum trebuie in final. Este un lucru perfect normal cand vine vorba de discusi, in fiecare ponta exista pesti care raman in urma cu dezvoltarea si care in cele din urma, ajunsi la maturitate, dezvolta o forma incorecta, sau au diverse defecte sau chiar nu se coloreaza cum trebuie. Tocmai de aceea eu intotdeauna recomandam achizitionarea discusilor la dimensiuni de 7-8 cm (la dimensiunea asta, vazandu-i in grup in acvariul de unde-i cumperi, iti poti da seama de diferentele de dezvoltare inte ei, sau de eventualele defecte) si in grupuri de minim 5 bucati, ca sa-i ajute la adaptare (se stie ca sunt pesti de grup) si in cele din urma dintre ei sa-i poti alege pe cei 2-3 care se dezvolta mai bine.

Daca vrei neaparat sa le diversifici mancarea, poti incerca sa-ti prepari singur mixturi sau sa-ti cumperi mixturi gata preparate. Retete gasesti destule daca o sa cauti pe forumuri, majoritatea fiind bazate pe inima de vita in combinatie cu tot felul de alte cele, de la usturoi si legume, pana la astaxanthina si alte chestii de genul asta.

Eu personal, cand am avut pui de discus la dimensiunea celor care-i ai tu (e adevarat, i-am avut de la "zero" dintr-o pereche de discusi ce s-au apucat de nebuni sa depuna icre), ii hraneam de 5-6 ori pe zi si schimbam apa de 2 ori pe zi cate 50%, pana cand au trecut de dimensiunea de 7-8 cm, iar de hranit ii hraneam in general cu mixtura facuta si tinuta la congelator si cu Tetra Discus.

Daca o sa cauti pe forumul dedicat discusilor (discus-club.ro) o sa gasesti oferte de mixturi gata preparate, dar si destule discutii despre ce mai baga unii/altii pri nmixturile pe care si le prepara.

Sper sa-ti fie de ajutor si sa ai parte de ei.


Blue14 wrote:Superb!, e aproape imposibil de carat un seif, are unchiu meu casa de schimb si e super greu de carat, voiati sa care omu 100-150 kg pe scari sa il scoata din casa?


Cine a zis sa-l care pe scari?! Putea sa-l arunce pe balcon....
robygym wrote:Acum dupa pozele cele noi am inteles de ce ai acvariul asa frumos ...ai seiful cu bani linga el , deci poti bagaa mana oricand in seif daca nu merge ceva bine


Eu cred mai repede ca seiful e pentru tinut coralii "scumpi" si ii scoate din el numai pentru a-i baga in acvariu la pozat...
Mda... cum ziceam... foarte misto... sper sa ajunga si al meu asa... candva...
Sebastian Costin wrote:Tu-i stutzu masii :-)))


Sebi, lasa-l asa, ca e "trendy"... si nu mai are nimeni, sic, sic...
 
Forum Index » Profile for aurecj » Messages posted by aurecj
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com