viulian wrote:Ahahah
Domnu' Stefan, nu aveti rabdare.... In locul DVS as fi bibilit mai mult la HC

pentru o crestere mai rapida - si facut smocuri mult mai mici si puse mai des. Dar cred ca e bine si asa.
Secretul este sa le tunzi cand se fac de maxim 1.5cm inaltime, altfel se pierd. Abia astept sa primesti si botezul HC
Da, asa trebuia sa fac, acelasi a fost si sfatul colegului Petre. Problema e ca am fost cam pe fuga si n-am apucat sa il impart chiar mititel. E o problema reala? Parca nu l-as mai scoate acum din substrat, sa-l rup iarasi si replantare. Un motiv ar fi spatele meu

si altul ar fi ca n-as vrea sa o mai deranjez.
viulian wrote:
Despre fertilizare, pune cat vrei, nu e nici o limita, cat timp esti pregatit sa faci schimburi mari de apa cand sesizezi primele mici chestiute nelalocul lor. La mine merge, sub 20L caci am increde ca oricand pot reactiona. Poate la tine totusi e mai bine sa fii prudent ..
Schimburile mari de apa neprogramate ar fi o mica problema

Momentan schimb 90-100 litri de apa o data pe saptamana, adica undeva la 50% din volumul total.
Oricum, pana acum am fost adeptul fertilizarii cu grija. Maresc usurel, ca sa nu am surprize. Prefer sa merg un pic mai greu la inceput decat sa-mi pun mainile-n cap
Bogdan_Musat wrote:
- nu vad niste gauri sau o sita de aerisire, pe unde sa se ridice caldura si umezeala, plus faptul ca ar fi necesare si niste coolere care sa-ti evacueze caldura si sa ventileze aerul
N-am mai pus gauri de aerisire tocmai pentru ca e suspendata si nu e capac. Fiind spatiul intre acvariu/luciul apei/lampa m-am gandit ca se disipa caldura.
Bogdan_Musat wrote:
- pentru faptul ca nu ai un geam care sa faca o izolatie etansa pentru umezeala, o sa ai probleme cu coroziunea, care o sa-ti atace tot ce se poate ataca, capetele de la neoane, contactele, tijele acelea care par sa nu fie din aluminiu sau alt metal rezistent la apa
Si aici m-am bazat tot pe ce-am zis mai sus. Fiind spatiul intre (si lampa mai putin lata decat acvariul), vaporii se disipa. Nu stiu daca am gresit, insa cu siguranta nu e la fel ca in cazul unui capac.
Ce-i drept, mai bine ar fi fost sa pun doua coolere in lampa, care sa duca si caldura si sa impinga si vaporii care se ridica...din pacate, de-acum e tarziu. Totusi, la primavara, cand se va incalzi mai tare, am sa incerc sa bricolez niste coolere prinse de bazin care sa racoreasca apa si in acelasi timp sa impinga si vaporii.
Bogdan_Musat wrote:
- cum a mentionat si Iulian, iti trebuie lumina cand tunzi plantele, era mai bine daca ar fi fost putin mai inalt, cat sa-ti incapa mana
Am lumina. Nu dau lampa la o parte. Imi incape mana si sa sterg geamurile si sa tund plantele. Eu imi fac griji sa nu fie prea sus pentru plante si analizez optiunea de a o cobora un pic. Si chiar daca o cobor si nu imi mai incape mana, piciorusele sunt prinse cate 2 pe o sina pe laterale, astfel incat pot sa ridic lampa in partea din spate si sa o urc peste furtunele de la filtre si sa o dau pana in perete (mai sunt vreo 20 cm)...nu stiu daca intelegeti exact ce spun, insa nu e o problema lipsa luminii la tuns.
Bogdan_Musat wrote:
- cred ca era mai bine daca era lat cat acvariul, pentru ca era evitat riscul sa-ti cada in apa, pentru ca in fata, tot nu poti sa bagi mana pentru ca este geamul de la intaritoare, aici in fata ai fi putut sa-i faci o parte rabatabila, cum au cei de la pet-shopuri, lunga cat acvariul si inalta de 15-20 cm, cat sa-ti incape mana lejer.
Nu are cum sa cada in acvariu pentru ca lampa e fix cat lungimea acvariului (120 cm), deci daca sa zicem ca cedeaza amandoua picioarele de o parte in acelasi timp si eu nu sunt pe faza, cand pica, marginea lampii cade pe perete (si se tine pe acel 1 cm cat are sticla), si pe-o parte si pe alta. De asemenea mai sunt si furtunele de la filtre care intra partial pe sub lampa si cand cade, cade si pe ele.
Cu partea rabatabila intr-adevar n-ar fi fost rau. Multe lucruri le vad acum ce ar putea fi modificate sau trebuiau facute de la inceput, pentru ca acum nu prea se mai pot face. Insa lampa n-am facut-o eu (nu sunt chiar cel mai bun om la bricolat

) iar cel care a facut-o are experienta mai mare in capace, asta fiind a doua lampa facuta suspendata. Probabil daca eram unul langa altul si o vedeam in timpul procesului de fabricare, altfel veneau ideile. Acum insa asta e. Sunt insa multumit per total.
Daca as fi facut piciorusele de 15 cm, plus inca 7 de la luciul apei pana la neoane ar fi venit 22 cm, plus inaltimea coloanei de apa, s-ar putea sa fi fost cam mult pentru covorul de cuba. Cum ziceam, chiar si in conditiile actuale (17 cm in total) ma tem sa nu fie prea mult.
Tot legat de lampa, mai urmeaza achizitionarea unor reflectoare. Din pacate insa pentru moment nu imi mai permit, vine si ziua mea cat de curand. Am vazut la cineva de vanzare niste reflectoare juwel, la 40 RON bucata. Ce ziceti de juwel? Ma gandeam sa combin 2 de la giesemann si 2 de la juwel...pe de alta parte ma mai gandesc ca si diferenta de 30 RON per bucata nu e mare branza intr-un final si sa nu mai amestec.