Message |
|
Arata exceptional acvariul tau. Ai avut un acvariu fain de ciclide, acuma ai unul marin la fel de frumos.
|
 |
|
Cel putin in zona Cluj in ultimul an e mai multa lume cu acvarii de africani decat erau cand m-am apucat eu cu cativa ani in urma.
Cred ca in cazul tau a fost de vina dimensiunea acvariului. Daca ai scoate la donat un acvariu de 4-500l s-ar face coada la tine la usa.
Avand in vedere dificultatile pe care le intampini in achizitionarea sticlei, nu ar fi o idee sa-l pastrezi cel vechi?
Mai ales ca diferenta de volum intre cele doua nu e atat de mare.
|
 |
|
Silviu Man wrote:Ce spui tu este valabil numai daca nu ai multa materie organica in descompunere in acvariu sau/si ai o atit de buna filtrare, mecanica
dar mai cu seama biologica, incit sa nu conteze cit amoniac este generat de orice fel de descompunere. Ceea ce este mai rar ..
Prima chestie pe care as pune accentul in cazul unui acvariu nou e filtrarea.
Si ar trebui dimensionata incat sa faca exact ce ai zis tu mai sus.
Cei mai multi ignora aspectul asta si pun accentul pe pesti si plante.
Cand mi-am facut acvariul am insistat mai mult pe proiectarea sumpului si a filtrarii (atat biologice cat si mecanice) decat a display-ului.
Si se pare ca a meritat. Eu nu am aspirat substratul de cand am sump si crede-ma ca ciclidele sunt niste pesti mizerabili.
|
 |
|
Tot ce face ala in plus fata de schimbul efectiv de apa tine doar de partea estetica.
Pentru mentinerea calitatii apei e suficienta inlocuirea unei cantitati de apa.
|
 |
|
Nu te lua dupa testele all in one, sunt niste porcarii. Ia teste cu reactivi daca vrei precizie.
Aqua Dur face exact opusul. Eu as zice sa nu bagi nimic in apa, ciclidele iubesc apa dura.
De curiozitate, pe unde ai citit ca nu le-ar place apa dura?
|
 |
|
Si eu sunt de aceeasi parere cu colegul Antecume.
Era relevant daca se faceau masuratori cu teste de apa nu cu colorant.
|
 |
|
Hai ca dimensiunea acvariului mai merge pana se fac mai mari dar filtrarea e clar deficitara.
|
 |
|
Nu cred ca anubiasul ala are nevoie de CO2.
Doar in cazul ca vrei sa mai plantezi.
|
 |
|
Cred ca de Technic Glass e vorba. Preturile lor sunt foarte cinstite dar din pacate lucreaza cu sticla float doar pana in 12mm.
Iar in cazul tau cred ca as dormi mai linistit cu sticla de 15mm.
PS: 2000 litri
|
 |
|
Dupa parerea mea ar merge un 20-25 ciclide.
Ti-as recomanda ca jetul filtrelor sa-l indrepti spre suprafata apei pentru o valurire (oxigenare) buna a apei.
Ca sa fie ceva natural ai nevoie de niste bolovani.
Cauta pe google "malawi biotope" si te lamuresti rapid.
|
 |
|
La chestia cu "mie imi place" nu cred ca mai poate cineva comenta. Pana la urma de aia ne facem acvarii, sa ne placa.
Eu ziceam sa scoata vaporul pentru simplu fapt ca nu e natural si acvariul ar trebui sa fie un colt de natura in casele noastre.
Aceeasi situatie cu plantele de plastic, ghivece, borcane etc.
|
 |
|
De ce e nevoie de ascunzatori? Open space ce are?
Le dai doar motive de disputa.
In eheim depinde cum te tine buzunarul: matrix, eheim substrate pro, siporax, roca vulcanica.
Nu ar strica sa te uiti un pic aici http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
|
 |
|
Scoate vaporu ala, nu are nici o treaba.
Scoate si buretii din Eheimu ala si baga ceva de calitate.
Ca specii as renunta la nigro, venustus, lifalili, hoplo.
|
 |
|
Nu am idee cu ce vine filtrul. Ma refeream la material filtrant de calitate, gasesti discutii despre asta pe forum.
O folie neagra ar da mai bine.
Bolovanii sunt de ordin estetic dar pana la urma de asta ai facut un acvariu, sa iti bucure ochiul, nu?
Daca ii pui cu grija nu se sparge nimic. Evident muti nisipul si pui bolovanii direct pe sticla.
Un Nyererei mai sters mi s-a parut a fi pestele din mijloc, posibil sa fie altceva.
|
 |
|
4.5m?  Se pare ca va fi un acvariu mai spectaculos decat primul.
|
 |
|
Teoretic filtrul extern ar duce dar depinde si ce material filtrant ai in el.
Eu as avea de comentat legat de decor care nu are nici o treaba cu ce ar trebui sa se regaseasca intr-un acvariu de ciclide.
As scoate tot ce e acolo si as baga niste bolovani iar pe spate as lipi o folie.
As comenta si la speciile alese. Ai acolo ciclide Malawi, ciclide de rau (Lifalili), ciclide de Victoria (nyererei).
Intr-un acvariu ca al tau as fi mers pe 3-4 familii de Malawi.
|
 |
|
N-am mai avut, nu stiam ca-s asa fricosi. Adevarul e ca in momentul introducerii s-au luat mbunele de el.
Probabil erau curiosi, n-au mai vazut peste asa urat niciodata.
O sa mai stau sa vedem daca se apuca de treaba, deocamdata nu iau mai multi ca m-a speriat Koala cu "fabrica de cacat".
|
 |
|
Bogdan_g wrote:
lukitza wrote:O sa caut sa iau si eu 2-3, mai mult de curiozitate.
Iti donez eu o femela adulta daca vrei 
Mersi Bogdan de oferta dar am reusit sa fac rost de un exemplar la vreo 8-9 cm care de 3 zile s-a bagat sub un bolovan si nu mai iese de acolo.
Deci nici vorba de curatat alge. Ma declar dezamagit.
|
 |
|
O sa caut sa iau si eu 2-3, mai mult de curiozitate.
|
 |
|
Si la mine-s plini bolovanii de alge brune si africanii mei nu se prea atinge de ele. Cu cele verzi nu am avut noroc.
Ce fel de ancistrusi ai? Parca as incerca si eu o curatare.
LE: Cred ca eu am avut pleco pe vremuri.
|
 |
|