mikehorizon wrote:Hehe, pai cine nu vrea un lemn mai mare? A fost cel mai mare care l-am putut gasi in singura zi cind am coborit la lacul Sf. Ana.
Nu trebuie neaparat ca buturuga sa fie dintr-o bucata. Poti pune 3-4 lemne, pe care sa le sprijini unul de altul sau sa le prinzi cu dopuri de lemn.
mikehorizon wrote:...ma asteptam ca in "era digitala" totul sa fie mult mai simplu si mai de calitate. Se pare ca m-am inselat amarnic...
Esti prea aspru cu tine.
Fotografiatul e la fel de artistic ca automobilismul. Daca esti pilot de F1 sau de Rally atunci da, ti se cere maiestrie, finete si inventivitate. Daca trebuie doar sa scoti masina din garaj si sa sofezi pana la serviciu, atunci nu-ti trebuie sa stii decat comenzile de baza.
Si eu am fost fan Zenit. Din 9 aparate foto cate am avut pana in prezent (am si eu o marota) 3 au fost Zenit si mi-au placut. Insa trecerea la digitale mi s-a parut un mare pas inainte. E ca si cum ai trece de la Dacia 1100 (o buna masina clasica) la Renault Megane II, o masina moderna si plina de reglaje electronice. Nu poti sa spui ca iti complica sofatul aprinderea electronica, deschiderea telecomandata, ABS-ul, servodirectia, computerul de bord sau airbagurile. Daca stii la ce folosesc iti ofera un control mai mare asupra masinii.
Analog, aparatele digitale iti permit un control mult mai amplu asupra fotografiei si - cel mai important - prin faptul ca iti poti vedea imediat "opera", iti da ocazia sa experimentezi fara sa consumi produse fotografice.
Am vazut ca ai Sony P41. Pentru fotografierea acvariului iti recomand asa:
- regleaza ISO la 400;
- pune aparatul cat mai departe de acvariu si regleaza-i zoom-ul la maxim, astfel incat numai bazinul sa intre in cadru, dintr-o margine in alta;
- trece focus-ul pe "Spot AF";
- dezactiveaza blitzul;
- pune aparatul pe trepied, la jumatatea geamului acvariului;
- activeaza functia de declansare intarziata (Self timer) ca sa nu misti aparatul cu mana cand apesi declansatorul.
Daca poza iese cam intunecata, regleaza si Exposure (EV) pas cu pas, pana la +2.
Daca poza iese cu aberatii de culoare, regleaza balansul de alb (WB) pe Fluorescent sau Tungsten.
Incearca si mai vorbim.
A, era sa uit: reglajele finale, cu care obtii pozele cele mai bune, noteaza-le undeva. Un fisier .txt pe PC e suficient, totul e sa stii unde le-ai pus data viitoare cand mai vrei sa faci poze.