| Message |
|
|
Este posibil. Dar sa stii ca nu decilcezi filtrul daca il speli cu atentie in apa scoasa din acvariu...
Ia sa vezi ce mizerie o sa iasa... 
|
 |
|
|
Daca nu ai un burete d-ala fin pe turul filtrului extern care sa retina majoritatea jegului, atunci filtrul extern se spala mai des... La 2 schimburi de apa sa zicem (daca nu esti in perioada de ciclare... si nu esti).
Daca ai buretele respectiv.... nu stiu, il speli cand ti se face dor sa il vezi pe dinauntru.
Nu cred ca pentru ca e Eheim se spala mai rar. N-am auzit asta pana acum.  Sa ma corecteze cineva daca gresesc.
|
 |
|
|
|
Mda... Cladophora e o alga rea. Urata si rea. Ca profesoara mea de romana din liceu.
Asta chiar este o alga de care nu am scapat complet decat cand am trecut la fertilizarea estimative index. Si vorbesc serios. Unele le mai elimini, altele se mai elimina singure. Cladophora nu prea. Doar o fertilizare care sa duca la o crestere spectaculoasa a plantelor m-a scapat de ea. Nimic altceva.
Mai are un prieten o metoda, dar pe care personal nu am incercat-o, nici nu as incerca-o si deci nu o pot recomanda. Sunt sigur ca a pomenit-o si el, dar imi permit sa o reproduc cu titlu informativ. (Ciprian nu ai copyright pe ea, nu?) Se scot toate vietatile din acvariu, se scade brusc pH-ul adaugand CO2 la greu, dupa care se creste brusc pH-ul la loc.
Nu mai stiu sigur daca se face un schimb de apa pentru a urca mai repede pH-ul la loc, sau doar se agita puternic apa... Asa cum nu mai stiu pana la ce valoare se scade p-H-ul sau cu cate unitati... Poate totusi intra si Ciprian sa ne zica amanunte.
Repet, eu nu as incerca asta acasa.
Toate cele bune.
|
 |
|
|
Scuze Nadiei pentru "poluarea" topicului, dar nu sunt complet off-topic.
Rebella, ne arati o poza cu o crevetica rosie de la tine din acvariu? Stii de ce? Pentru ca si eu credeam ca ale mele sunt rosii (creveticile adica  ) pana cand am vazut altele, in alte acvarii unde traiau numai creveti... Diferenta de culoare era semnificativa.
|
 |
|
|
M-am uitat acum inapoi.  Alea-s alge...?! Alea-s niste firicele nevinovate...
Glumesc. da, par fuzz si foarte bine ca le-ai observat cand sunt atat de mici si putine.
Eu zic sa le lasi in pace si sa le observi in continuare evolutia. Ar trebui sa stagneze in prima faza si iti dispara singure, odata ce acvariul va fi echilibrat si din punctul de vedere al fertilizarii.
La partea de curatenie esti la zi, nu? Aspirare substrat, spalare filtru schimburi de apa etc. 
|
 |
|
|
Rebella ai dreptate. Ideal ar fi sa tii crevetii intr-un acvariu in care nu sunt pesti, dar nu pentru ca altfel nu ii poti inmulti, ci pentru ca stresul creat de prezenta pestilor le va atenua culorile. De exemplu, Red Cherry nu vor fi prea rosii intr-un acvariu cu pesti stresanti, ci vor avea o culoare stearsa.
Totusi se vor inmulti foarte bine, cu singura (ma rog, nu singura, dar am vrut sa evit cacofonia  ) conditie sa aiba multe locuri in care sa se poata ascunde. Orice planta care formeaza o tufa deasa e buna pentru asta. La mine in acvariu locurile lor preferate, cand nu pasc pe covorul de Utricularia, sunt tufa de Hemianthus micranthemoides si tufa imensa de Microsorum pteropus windelov.
Si stiu asta pentru ca am avut initial 15 creveti. Acum... nu stiu, cred ca peste 200.
|
 |
|
|
In principiu se pot asocia cu pesti mici, carora sa nu le incapa pe gura
Gen neoni, Rasbora, Rasbora galaxy etc.
Creveti are, din cate stiu, Razvan. Nu vreau sa vorbesc in numele lui, poate omu' i-o fi terminat intre timp. Poate intra si iti raspunde personal...
Toate cele bune.
|
 |
|
|
|
Foarfeca e cea mai sigura.
Sfatul asta l-am primit si eu de la altii mai "copti", am vazut ca e bun, asa ca il dau mai departe.
|
 |
|
|
Corect, nu astepta sa moara pestii. E de ajuns sa se comporte ca si cum nu a r avea oxigen, ca si cum se sufoca in apa... Adica ies la suprafata apei si respira de acolo...
Evolutia algelor in cazul "optimist" care ar trebui sa fie?...algele dispar singure? sau va trebui sa le curat de pe plante?
Depinde care alge. Desi au si ele un ciclu de viata, adica si algele sunt ca strungaru': traiesc ce traiesc si dupa aia mor...  totusi algele mature sunt "greu de ucis". Oricum nu se vor mai inmulti, nu se vor mai intinde. Vor ramane alea care sunt si pot fi usor indepartate manual. Plantele le vor surclasa in crestere pe cele depuse pe ele.
Unele alge mai finute, gen Fuzz, vor disparea de la sine. Altele, cum e BBA  nu vor muri. Sau cel putin nu intr-un timp in care sa am eu rabdare. Vor ramane acolo pana cand le indepartezi manual sau le omori cu altceva gen Flourish Excel (Easycarbo/Glutaraldehida) injectat in apa in cantitate mica direct asupra lor.
De exemplu eu mai in inca pe buturuga 3 cuiburi de BBA pe care le-am lasat intentionat acolo. Cat timp nu incep sa se intinda, inseamna ca acvariul meu e ok. Stau acolo cam de un an, cred. Si nu au murit inca de la sine. Bruce Willis era mic copil, elevul lor, ce mai...
|
 |
|
|
|
Nu stiu. Este posibil. La mine asa s-a intamplat.
|
 |
|
|
Uite-te, te rog aici si zi-ne cat de paroasa e alga ta. Desi banuiesc cam despre ce e vorba, termenul de "paroasa" e cam generic. Arata-ne care dintre algele alea e la tine in acvariu sau pune o poza.
|
 |
|
|
Nu pot sa iti dau un sfat in aceasta privinta pentru ca nu e vorba de pH in mod direct ci de cantitatea de CO2 dizolvata in apa, care determina valoarea pH-ului. Si cum o scula care sa determine CO2-ul direct fara legatura cu alti parametri costa spre 3500 de euro, ne vom baza pe vietati pana una-alta.
Ca exemplu, eu la Kh=6 am scazut pH-ul pana la 5,75, moment in care crevetii au inceput sa moara. Am urcat inapoi la 6 si toata lumea e fericita. Cu toate astea nu iti pot recomanda sa te apropii de valorile astea pentru ca poate fi periculos.
Acum, la kh=6 si pH=6 am teoretic 180ppm CO2. Practic, dupa cum se comporta plantele si pestii, am probabil 30-40ppm. In conditiile particulare ale acvariului meu.
Nu stiu ce sa zic. In locul tau, eu as duce pH-ul la 6.5 sa vad ce se intampla. Asta ar insemna 47.43ppm CO2, o valoare care chiar daca ar fi adevarata tot nu ar fi periculoasa. Daca pestii sunt fericiti, plantele merg bine, algele pe care le ai stagneaza si nu apar alte alge noi (ca de exemplu BBA) atunci inseamna ca e ok. Daca nu e asa, mai scazi pH-ul. Si tot asa pana cand ajungi la un echiibru. Bineinteles ca in timpul asta, bine-ar fi sa nu mai schimbi alti parametri (lumina, fertilizare etc.)
De asemenea, notezi valoarea in ppm a CO2-ului, aia teoretica, asa cum e ea, la care lucrurile au fost in echilibru (sa zicem X ppm) si dupa fiecare schimb de apa masori kh-ul. Pentru ca, daca nu faci schimburi de apa cu aceeasi apa intotdeauna, pot aparea modificari ale KH-ului. Avand noua valoare a KH-ului, adaptezi pH din controller astfel incat sa ai aceeasi valoare X pmm de CO2. Macar aproximativ, ca nu face nimeni farmacie...
O sa postez la galerie imediat si un XLS cu care sa poti calcula clar CO2-ul teoretic in functie de pH si KH.
Daca ceva nu e clar mai bine intreaba.
Later edit: Bun. Galeria nu merge deocamdata. Da-mi un semn pe messenger pe zandreius@yahoo.com, daca vrei xls-ul respectiv.
|
 |
|
|
|
Plantele scot bule in mod evident?
Atentie, la valorile alea ai teoretic 37.68ppm CO2. Probabil ca in realitate ai mult mai putin. Te sfatuiesc la modul cel mai sincer sa mai adaugi CO2.
Poti observa foarte usor cand ai bagat prea mult pentru ca pestii vor da semne de stres. In acel moment mai urci putin pH-ul cu 0,1 - 0,2. Pestii isi vor reveni destul de repede si plantele vor fi fericite. Este cea mai sigura metoda. pH-ul il poti scadea lent, altfel poti confunda simptomele de "prea mult CO2" ale pestilor, cu un soc de pH. De aia e bine sa faci operatiunea de stabilire a unui pH rezonabil intr-un week-end, sau oricum intr-o perioada in care esti acasa.
Cert e ca daca ai fosfati si ai sigur, atat din apa de la robinet cat si din fertilizare, tabelul ala nu iti indica o valoare reala a CO2-ului. Fosfatii au si ei capacitate de buffer, la fel ca bicarbonatii ducand la un fals kH.
Nu de alta, dar dupa aia o sa postezi "Cum sa scap de BBA"...
|
 |
|
|
Cam asa mi s-a intamplat si mie cand m-am re-apucat de acvaristica. Cineva drag mi-a facut cadou un acvariu... Sau, mai exact, ce credea ea ca inseamna un acvariu  ... Bine, daca stia ce o asteapta, sincer sa fiu, nu cred ca mi-ar fi facut acest cadou.
Sa il tragi de limba va fi destul de greu. Dar, daca e un prieten apropiat poti sa il bagi intr-un pet-shop frumos din orasul tau (care sa aiba si acvarii, desigur) si in loc sa te uiti la animalute, tu te uiti la el. Observa la ce ii lucesc ochii. Daca la acvariile plantate, atunci renunta la acvariul ala. Are prea putina lumina. Daca la pestisori, atunci il poti lua. Si cu ocazia asta vezi si ce pestisori ii plac.
Daca ai mai citit pe aici, presupun ca stii deja ca nu trebuie sa ii iei si pestii in aceeasi zi cu acvariul. Bazinul trebuie ciclat, adica lasat cu apa vreo 2 saptamani. De asemenea nu trebuie sa ii iei pesti multi, diferiti, incompatibili, sau pui care urmeaza sa creasca mult prea mari pentru acvariul ala. Nici castele, scafandri, cranii, substrat colorat si alte balarii care nu se gasesc in mod normal in natura si nici intr-un acvariu frumos.
Toate cele bune.
|
 |
|
|
|
tropikana are dreptate. Controller-ul iti va pune la priza aia ce tensiune ii dai la intrare. Adica tot 110V. Iti va trebui un alimentator (nu trasnformator, scuze) care sa iti transforme 110 in 12V (sau ce tensiune vrea electrovalva) curent continuu.
Cel mai sigur, masoara ce scoate priza aia a controller-ului in care urmeaza sa infigi electrovalva. Apoi, daca nu te pricepi foarte bine, du-te la Dioda sau la un magazin de electronice (nu la hipermarketuri ca acolo nu se pricepe nimeni) si expune-i problema in vorbe omului de acolo. Pe mine m-a putut ajuta de multe ori. Totusi asigura-te ca e atent si intelege ce ii zici.
|
 |
|
|
Acesta este un BRAND MADE from GINEL
Nu vreau sa te dezamagesc, dar s-a mai facut. Cu scopul de a limita intinderea plantelor de tip covor. Bine... procedura nu si-a atins scopul pentru ca plantele covor cam pot trece pe deasupra...
Ce am putut observa totusi, cand am facut asta, este ca solul nu se "oxigeneaza" la fel de bine. Nu am cabluri de substrat, dar chiar si cu ele... nu prea vad cum s-ar putea face la fel de bine (ca atunci cand nu ai zone ingradite in substrat) circulatia apei si schimbul de gaze...
Ca idee insa, pentru un scop precis (de exemplu a testa care substrat e mai bun, sau orice alt scop nobil iti trece prin cap) cred ca ideea e foarte misto. Evident, cu conditia sa ne spui si noua rezultatele... 
|
 |
|
|
|
Fa-l galben-verzui. Evident cu ochii la pesti sa nu cumva sa fie stresati.
|
 |
|
|
|
In principiu cred ca orice eletrovalva.
Arata-ne cum se alimenteaza/comanda electrovalva. Fa o poza. La mine, de exemplu controller-ul comanda o chestie ca o priza. Pot sa infig in ea ce vrea muschiu meu. Asa ca eu controlez astfel un transformator de 12 V care alimenteaza o electrovalva auto de la GPL.
|
 |
|
|
|
Nu. Asta se intampla demuuult. Nu fertilizam cu macro pe vremea aia.
|
 |
|
|
Proportiile sunt ok. da-i inainte cu curaj...
Aaa si nu uita de CO2. 
|
 |
|
|