[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: aurecj
Forum Index » Profile for aurecj » Messages posted by aurecj
de ce nu mi a placut mie matematica.. de asta )))

am 250l si vreau sa cresc cu 2 unitati

Las-o naibii, e o regula de 3 simpla, in mama ei de regula (de fapt 2 reguli ):

Prima regula:

1g in 100 litri creste cu........................0.333
X grame in 100l creste cu.....................2

X=1*2/0.333=6g

Deci, ai nevoie de 6g bicarbonat pentru a creste cu 2dKh 100 litri de apa.

A 2-a regula de 3 simpla:

6g cresc 2dKh in.....................100l
Xg cresc 2dKh in.....................250l

X=6*250/100=15g

VICTORIE!!!!! Ai nevoie de 15g bicarbonat ca sa cresti cu 2dKh un volum de 250 litri de apa. Cum adaugi astia 15g si in cata apa de osmoza le dizovli inainte, tu alegi...

Si acum vine ATENTIE!!!!!!!!! NU E OK sa cresti cu mai mult de 1dKh in 24 de ore, deoarece nu le place la vietuitoare... asa ca... faci cumva si "rupi" aditia pe mai multe zile.

MAMA EI DE MATEMATICA!!! N-ai si tu un copil in clasele primare, sa-l pui sa-ti calculeze, ca doar de-aia facem copii, sa ne ajute la batranete, nu?!
ErmoFerri wrote:
keep talking

Cat ar trebui adaugat pt a creste cu o unitate?

Am mai zis si in alte posturi pe tema asta, daca le cauti poti gasi "descrierea" mai detaliata, dar pe scurt situatia e cam asa: eu folosesc bicarbonat de sodiu Dr. Oetker (e ambalat in plicuri de 50 de grame si mi-e comod) pe care-l dizolv in apa de osmoza (cam un plic in 800 ml de apa).

"Teoretic", 1 gram de bicarbonat iti ridica kH-ul cu 0.333 dKh la 100 litri de apa. Asta inseamna, ca cele 50 de grame ar fi cam 16.65 dKh in 100 litri de apa...

Daca dizolvi cei 50 de grame intr-un litru de apa, inseamna ca 1 dKh in 100 litri de apa inseamna o aditie de 1000ml/16.65=60 ml din solutia rezultata.

Daca ai acvariu de 300 de litri si vrei sa ridici nivelul kH-ului cu 0.5 dKh sa zicem, atunci ai nevoie de 60ml/2=30 ml la fiecare 100 litri, deci 30*3=90ml din solutia de bicarbonat.

Sper ca ai inteles ceva...
lukitza wrote:Legat de Bisonul de PVC, ai gasit pe undeva ca nu ar fi toxic? Toata lumea vad ca foloseste Tangit.

Nici macar nu mi-am pus problema. I-am intrebat si eu pe altii cu ce naiba lipesc tevile alea si mi-au zis ca asta e foarte bun, asa ca i-am dat drumul fara sa-mi mai bat capul.
Sebastian Costin wrote:O sa fac oarece poze azi maine .... dar nu prea am la ce

Fa si tu poze acolo, la catel, purcel, vecina, parcarea din fata blocului, ce naiba, la cat e de diversificata lumea asta nu gasesti la ce sa faci o poza, ca sa-l linistesti pe Blue?!

Si daca se mai vede si ceva din acvariu, cu atat mai bine...
lukitza wrote:Scuze, la Romstal ma uitasem http://www.romstal.ro/tuburi-pvc-lipire-c3093.html

Ai dreptate, pe site au de toate... dar mergi la magazin si mai vorbim dupa...

Cand am ajuns la ei, in afara de ceva coturi de 32, nu aveau nimic pe stoc... si nici nu stiau cand/daca primesc, pentru ca ziceau ca teava de-asta de 25/32 prin lipire li se cere asa de rar, incat nici nu-si bat capul cu ea.

Bine, sa ne intelegm, nu vreau sa fac reclama nimanui, ca nu am nimic de castigat, sa nu creada careva ca am ceva cu vreun magazin. Dar iti spun toate astea, pentru ca eu am pierdut 2 zile umbland ca bezmeticul din magazin in magazin, ca pana la urma sa-mi dau seama ca toti sunt niste idioti si te mint pe fata (la Romstal am si sunat si am vorbit cu ei si au zis ca au, iar cand am ajuns la magazin au inceput sa strambe din nas ca au, dar nu de-aia)...

Dar, cu toate astea, daca vrei sa le iei la rand, nu te opreste nimeni...
lukitza wrote:Ciudat ca nu ai gasit la Dedeman, pe site au de toate inclusiv Tangit. Bisonul de PVC il cunosc, cred ca am un flaconas prin beci dar parca nu m-as risca cu el.

Dedeman au tevi, da rnumai de-alea, de care ziceai tu, pentru canalizari, care se prinde prin imbinare, cum ziceai tu, nu prin lipire... Iar cel mai mic diametru e cel de 32 la ce aveau ei, iar eu de exemplu aveam nevoie de teava de 25 si de 32, pentru ca pe 32 imi merge apa din bazin in sump si pe 25 mi se intoarce.
lukitza wrote:Da, sigur e acelasi material. Pe site la Dedeman PVC-U se numeste si teava de canalizare.
Singura diferenta din cate imi dau seama e sistemul de imbinare, cea de canalizare e cu garnitura, cele de la bwinstal sunt cu lipire.
M-as duce pana la Romstal dar nici nu stiu ce sa cer Teava PVC care se lipeste cu Tangit?

Vad ca esti din Cluj, asa ca avand in vedere ca in urma cu vreo luna si eu am umblat dupa teava, coturi, robineti si alte cele pentru acvariul marin, te sfatuiesc sa mergi direct la depozitul Pipelife (este pe Fabricii de Zahar, exact in capat, langa podul peste Somes care ajunge la CUG) si sa iei de acolo ce tevi, coturi si robineti vrei.

Eu am umblat pe la toti (Dedeman, Baumax, Practiker, Romstal, etc.) si nu am gasit nici teava, nici coturi, in schimb astia sunt depozit si au tot ce vrei.

De lipit, le-am lipit cu adeziv de PVC Bison (este cam in oricare dintre cele de mai sus de cumparat, e un bidon mic, de vreo 5-6 cm inaltime, cu capac rosu, iar in interior are o pensula prinsa de capac).

Daca mai ai nevoie de ceva informatii, ma poti contacta si-ti sau fara probleme, ca daca tot am "batatorit" eu cararea, nu are sens sa mai pierzi si tu timp inca o data..
lukitza wrote:Am vazut ca multa lumea foloseste la sump-uri teava pvc.
In zona garniturii teava are ceva ulei, nu e toxic pentru pesti? Sau se curata inainte de utilizare?

Daca teava PVC e lipita, atunci nu e nevoie de nicio garnitura.
darthradu wrote:Daca pui apa direct in bazin presupun ca o sa pui nisipul si piatra dupa, insa daca pui piatra dupa cum o asezi de 20-30 ori pana-ti place, ai un aranjament in cap deja sau o arunci sa fie acolo ?

Pun apa in bazin, fac "muratura" si dup'aia pun piatra si nisipul, pentru ca nu am unde sa tin piatra din momentul in care imi soseste pana cand se umple bazinul si nici nu am unde colecta atata apa...

Da, am in cap un rockscape pe care vreau sa-l fac, ramane de vazut cum si cat va iesi din ceea ce as vrea. In principiu am vorbit cu cei de la care vreau sa iau piatra si le-am trimis niste poze cu ce as vrea sa iasa, iar ei mi-au zis ca vor incerca sa recreeze cat pot de bine ceea ce vreau. Astept acum un raspuns de la ei, eventual si niste poze cu ce au reusit si vedem dupa.
Sebastian Costin wrote:Of, prostata asta ))

Ce putem face mai Sebi, nu mai suntem la 18 anisori...

Asa ne ducem toti, incet, incet, ca apa prin sistemul de osmoza...
darthradu wrote:Hai ma ca in trei zile e gata

Cam asa am calculat si eu, avand in vedere debitul ce-l am la instalatia de osmoza.

Deocamdata, dupa 14 ore, am cam 65 litri... and counting...
CURGE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! apa in acvariu!!!!!!!!!!!!!!

Primii stropi de apa de osmoza au atins fundul acvariului... De aici incolo mergem intr-un singur sens...

Ne auzim de Craciun, pe cand se umple...
E bun... Am mers OK de ieri pana azi, asa ca acum golesc bazinul, si dau drumul la osmozor sa picure in el...

Pana la Craciun sper sa-l umple...
ocean wrote:
aurecj wrote:Deocamdata inca sunt ramas pe "varianta" Germania, cu aprox 14 EUR/kg

Eu o cumparam in urma cu cativa ani din Budapesta cu 9 euro kg dar mergeam dupa ea si mai puteam alege, nu am idee acum cat e

Si pe mine m-ar tenta idea sa merg sa mi-o aleg si chiar voiam sa merg pana in Germania (mai aveam si alte lucruri de rezolvat acolo), insa nu mi-au iesit planurile, asa ca i-am sunat si le-am zis ca le trimit doar o schita cu ce vreau si sa vedem daca imi pot reproduce din piatra ce o au pe stoc.

Daca apuc saptamana asta sa-l umplu cu apa de osmoza si-l dau "la murat", la inceputul saptamanii viitoare vorbesc din nou cu ei si le spun sa-mi trimita o poza/filmare cu ce-au facut iar daca e ceea ce as vrea, le spun sa mi-o trimita.

Aici, aproape, gen Budapesta, Szeged, m-as fi dus si eu, dar am mai multe probleme:

1. Nu stiu ce/daca gasesc
2. Nu le stiu limba de nicio culoare, asa ca tre' sa-l iau pe Levi cu mine si asta se da greu dus...
3. De cate ori m-am oprit in decursul "istoriei" in Ungaria am avut cate o problema (de obicei trec prin Ungaria in tranzit, ca rapidul prin halta), asa ca evit sa ma opresc in tara aia...
4. In afara de magazinul aluia din Szeged (Tropus), nu mai stiu niciun alt magazin.

In concluzie... cred ca raman pe varianta "nemteasca", mai ales ca mi-am luat pompa de valuri de la ei si m-am facut cu un "coupon" ca n-au avut sa-mi trimita si driver-ul de MP10wQD sa-mi fac upgrade la MP10ES-ul ce-l am, iar eu platisem cu cardul, asa ca am bani "pe stoc" la ei...

Zsido wrote:Asa ma gandeam si eu,dar de unde o cumperi si la ce pret?

Deocamdata inca sunt ramas pe "varianta" Germania, cu aprox 14 EUR/kg, dar pana acolo mai este (vreo saptamana) si cine stie ce naiba imi mai trece prin cap, pana atunci...

Sa vad eu ca functioneaza asta OK si sa-l umplu cu apa de osmoza sa-l bag la sarat, ca dup'aia vad eu si de piatra...
Zsido wrote:abia astept sa vad ce piatra iti cumperi.

Vie...
Cum ziceam... lipit tevile, bagat apa, dat drumul la pompa sa faca recirculare si a iesit ceva de genul asta...

Acum sunt la "fine tunning" cu robinetii de pe tevi ca sa reglez debitele de pe tur si retur.

Daca 2 zile merge OK, il golesc si dau drumul la apa de osmoza...

Intre timp, astept sa-mi vina UPS-ul, ma apuc sa fac toata conectica electrica si cu putin noroc in 1-2 saptamani apare si lampa.
Pentru cei care nu stiu istoria (ca Levi o stie) de acum o luna de cand am zis ca-l dau la apa, am intampinat niste probleme in urma carora a trebuit sa mai ranforsez standul (facut din inox, care este elastic, in comparatie cu otelul si a facut burta la mijloc, pe lungime) si sa relipesc acvariul, din cauza ca s-au intins lipiturile si au aparut niste "fracturari" pe toata lungimea lipiturii in momentul in care am bagat apa in el. Nu s-a dezlipit, nu curgea, dar nu mi-au placut deloc cum aratau "fracturarile" alea...

Fracturarile dispareau in momentul in care impingeam geamul din fata din partea de sus (practic eliminam presiunea apei pe fata acvariului), asa ca am decis dezlipirea si relipirea lui de la zero.

Acum l-am adus acasa, este OK (l-am testat umplandu-l cu apa atat cat s-a putut fara sa curga) si urmeaza sa-i lipesc tevile de tur si retur.

Dupa lipire, facem un test 2 zile cu apa care va recircula continuu sa vedem ca functioneaza OK si recircularea, nu picura pe la lipituri, nu nimic, dupa care ii dau apa de osmoza si sare.

Intre timp mi-a venit si pompa de valuri MP40wQD. Am testat-o si chiar e silentioasa bine de tot, comparativ cu modelul clasic (am si un MP10ES acasa). Ca idee, MP40wQD dat la maxim, face mai putin zgomot decat MP10ES dat la doar 20-30% (3 LED-uri doar aprinse, ca n-am nevoie de mai mult in acvariul mic).

Asta este pe scurt... Astept sa-l vad cu apa in el si revin...
Zsido wrote:Ce se mai intampla cu "borcanul"????

Parca n-ai stii ca sta la locul lui frumos, pe stand... Pana ii lipesc tevile si-l dau la apa...

Daca am noroc, saptamana viitoare vede si apa si poate si sare...
darthradu wrote:Cel electric nu este rentabil

De ce n-ar fi rentabil?! Eu il am din 2010 (de cand mi-a bagat vecinul de deasupra 2 mc de apa in casa prin tavan si trbeuia sa scot cumva fortat si repede apa din pereti) si il folosesc cu succes, in special in "scenariul" pe care ti l-am descris, cel cu uscatul hainelor iarna...

Forum Index » Profile for aurecj » Messages posted by aurecj
Go to: