Ar fi interesant un studiu comparativ Seachem Matrix-piatra ponce ordinara.
Parca vindea cineva acum cativa ani piatra ponce pe post/la pret de Matrix si nimeni n-a sesizat diferenta.
Pai, ar trebui sa pui si dimensiunile fiecarei camere din sump inainte sa-si dea cineva cu parerea.
Bazat doar pe proportiile din desen, pompa va ramane pe uscat.
La mine in acvaru s-au intamplat intamplari.
Au depus ambele femele de scalar, in aceeasi zi, cu acelasi mascul, pe aceeasi planta, dar pe frunze diferite.
Oficiala isi pazeste ouale, taticul penduleaza inre cele 2 frunze, iar pe neoficiala nu o lasa sa se aproprie deloc de ouale proprii.
lukitza wrote:Problema e ca afirmatiile celor de la Seachem nu le-a verificat nimeni deci trebuie sa-i credem pe cuvant.
Exact! Pana la urma tot piatra ponce e si ala.
Am hotarat spartura de lava. Urmeaza sa o punem la ciclat cand ajunge, si o sa stea vreo 2 luni la ciclat intr-un bazin separat pana sunt gata sumpul si displayul.
Alex92 wrote:Cum pot scapa de acel amoniac din acvariu?
Mai, esti pe bune? O pagina intreaga ti-am scris despre cum sa scapi de amoniac.
ITI CUMPERI FILTRU!
Mi-ar placea sa am optiune sa nu-ti mai vad postarile.
Mda, colegii au incercat sa fie diplomati, eu am sa iti zic pe sleau. Acvariul arata oribil. L-ai umplut cu cochilii de melci de apa sarata, scoica aia pictata, ii dau un aer nenatural, e chicios tare! E genul de acvariu dat ca exemplu la "Asa NU!"
Sfantul Petre si cu amicul lui ar trebui mutati de acolo, par ca stau in apa pana la brau.
Incalzitorul jumate in apa, jumate afara o sa pocneasca. Arunca un ochi pe fotografii cu bazine postate de colegi, poate te inspiri.
Mi se pare nejustificat de scump Matrixul si nici nu l-am gasit pe piata, atunci cand am vrut sa-l cumpar, dar era vorba de o cantitate mai mica ... 3-4 litri. Acum vorbim de zeci de litri si de 5 ori pretul sparturii de lava.
Normal ca Seachem va recomanda sa cumperi si materialul filtrant tot de la ei.
Piatra ponce cade, deci.
Ramane spartura de lava. Seachem stabilitity sa bag in perioada asta de 2 luni de ciclare "provizorie" sau dupa ce se aseaza tot materialul filtrant in sump? Sau si si?
Saptamana viitoare vine sticla si incepe lipitul.
Ne-am gandit noi ca pana se da bazinul la apa, ceea ce va dura aproximativ 2 luni, sa ne apucam sa ciclam o parte din materialul filtrant(pe care inca nu-l avem), intr-un bazin separat, cu o pompa de apa. Ce sa fie? Piatra ponce sau roca vulcanica?
Flora si fauna:
Nota 1: A se remarca anubiasii cei fara de BBA, multumita loominatiei sale. Numai urale de bine, d-alea cu sanatate multa si buzunare grase, ca de mare stres m-a scapat!
Nota 2: A se observa ce-au facut puradeii ellioti din aripioarele si cozile scalarilor. Sper cand or mai creste sa le vina mintea la cap. 4 din ei oricum pleaca in bazinul cu balauri, la mine raman doar 2.
Pe scurt, pestii isi fac nevoile in apa, raman resturi de mancare neconsumata, mai putrezeste o frunza, toate astea se descompun in apa si se transforma in amoniac, care este otravitor pentru pesti. Multi pesti, multa mizerie, mult amoniac.
Amoniacul e consumat de bacterii si transformat in nitriti. Bacteriile se dezvolta, se inmultesc si colonizeaza filtrele biologice. Cu cat mai mare e colonia de bacterii, cu atat mai curata e apa. Tu nu ai un astfel de filtru biologic.
Solutii: 1. Cumperi un filtru care sa faca treaba.
2. Schimbi zilnic 30% din apa. Apa pentru schimb trebuie sa stea 24 de ore intr-o galeta inainte de a fi folosita.