daniel12 wrote:Ok, avem niste metode dupa care identificam acel echilibru? Cum ne dam seama ca l-am atins? Mergem din aproape-n aproape. Dar cum?
Ne dam seama cand l-am atins atunci cand plantele arata ca-n poze

Mai cu glume sau fara glume, cel putin pentru mine cam asa imi dau seama ca am atins acel echilibru...cand plantele nu prezinta urme de carenta (frunze decolorate, cu gauri, mici, intortocheate s.a.m.d.), cresc rapid (evident, fiecare specie are ritmul ei de crestere), prezinta culori vii. Daca mai si perleaza, cu atat mai bine.
Si evident, nu ne bat algele la cap.
daniel12 wrote:
Exista o metoda de fertilizare care merge pe principiul eliminarii carentelor la plante. Se numeste tehnica dezechilibrelor controlate sau metoda indexului estimativ. Aceasta metoda de fertilizare elimina problema algelor asigurandu-ne ca plantele au zero carente.
Nu cunosc prea bine metoda EI pentru ca nu o folosesc. Din ce am citit sumar, se asigura concentratii mari de nutrienti pentru ca plantele sa nu duca lipsa de nimic (desi din cate stiu unii nutrienti in cantitate mare inhiba absorbtia altora...dar o fi vreun raport si in cazul EI-ului pe care nu l-am citit), combinat cu un schimb baban de apa saptamanal. Schimbul asta fiind un element cheie...(e posibil totusi sa ma insel)
daniel12 wrote:
Astfel putem presupune ca factorul care aduce algele nu este fertilizarea in exces. Deci astea doua mai raman din sfanta treime, lumina si CO2-ul.
De ce vrei neaparat sa scoti un element din "sfanta treime" si sa-l pui deoparte de context? Tocmai asta e ideea, ca toate trei se combina...nu merge sa vorbesti separat de fertilizare si separat de lumina.
Intr-adevar, in unele cazuri excesul de nutrienti nu duce la alge, atunci cand lumina si aditia de co2 sustin acei nutrienti si ei pot fi asimilati. Daca insa nu ai o sursa de carbon si ai o lumina chioara, excesul ala de nutrienti cu siguranta va fi preluat de alge. La fel si cand ai carente de nutrienti, dar prajesti plantele la becuri...
Toate trei elementele merg in tandem. Cresti unul din ele, le cresti si pe celelalte. Scazi unul, scazi si celelalte.
Si la toata polologhia asta se mai adauga si alti factori, cum ar fi masa de plante, speciile de plante prezente in bazin, numarul vietuitoarelor, schimbul de apa si aspirarea detritusului, kH, temperatura s.a.m.d.
daniel12 wrote:
Exista o sansa sa stabilim o metoda prin care aflam daca trebuie sa mai bagam lumina sau sa mai scoatem? Cu CO2-ul la fel. Nu stim cat au plantele nevoie, cu surplusul ce se intampla?
Da, o metoda exista. Casti ochii la plante

Daca ele-s multumite atunci ai destul din toate. Daca nu, incepi sa casti ochii si mai bine si vezi ce semne ca nu le merge bine prezinta buruienile. Semnele carentei de carbon le-am scris mai sus...exista pe net descrierea carentelor in diferite elemente necesare plantelor. Daca ti se pare ca e vorba de vreuna din ele, adaugi mai mult din elementul respectiv si vezi cum merge.
Pe de alta parte, ai o fisa a fiecarei plante, cu preferintele ei. Mai bagi un test de apa (aici ne ajuta tehnologia) si vezi daca te incadrezi in ceea ce prefera respectiva buruiana.
Si pas cu pas, ajungi sa gasesti echilibrul.
Un test universal din pacate nu cred ca exista...ar fi simplu sa bagi o sonda in apa si sa iti zica, mai ai nevoie de asta si cu asta si cu cealalalta in cantitatile urmatoare.
Sonda din pacate nu stie ce plante avem in acvariu. Si bat tare seaua cu plantele pentru ca de ele depinde tot. Nu va exista o formula universal valabila pentru fiecare acvariu e diferit. Vezi ce ai in bazin, vezi ce nevoi au cele din bazin si actionezi conform doleantelor lor.