| Message |
|
|
|
Intr-adevar, Eheim sunt cotate ca cele mai bune filtre, dar au un pret mai ridicat...de asta am evitat sa-l recomand in cazul de fata.
Cateva modele de eheim care vin cu medii de filtrare incluse ar fi Eheim 2224, 2226, 2424, 2426.
Personal folosesc un eheim 2224.
Sera nu am folosit, insa folosesc JBL. Din ce am citit eu, e in top 3 (ca o fi al doilea, sau al treilea, depinde de la om la om). Partea buna e ca-i mai accesibil la pret, un pic mai mult de jumatate din pretul unui eheim. Vine cu medii filtrante.
Am folosit un JBL 700 (avea cativa anisori de folosire inaintea mea) si acum am un JBL e701. L-am cumparat nou in mai anul trecut. Prima curatare de furtune a fost in octombrie anul trecut. Din octombrie anul trecut si pana acum, nu i-am curatat inca furtunele, debitul pe out e limitat de mine din clapeta pe la jumatate.
Ceea ce vreau sa zic, e ca cel putin in cazul meu, debitul nu a scazut deloc drastic.
|
 |
|
|
|
Da, e semn bun daca perleaza plantele.
E un proces normal, rezultat in urma fotosintezei. Plantele absorb co2-ul, extrag carbonul necesar si elimina oxigenul.
Insa firicelele alea de bule care ies rapid si des, ies printr-o leziune a frunzei (ceea ce nu e chiar ok) sau din locul unde ai taiat planta (dupa ce se vindeca, se va opri). Mai pe scurt, printr-o bresa.
|
 |
|
|
Intr-adevar, ti-ar trebui un filtru extern.
Din pacate ieftin si bun nu exista...dar mai accesibil la pret ar fi un JBL. Pentru bazinul tau as merge pe un e901. Daca ti se pare prea scump, atunci e701.
Eventual urmareste rubrica de vanzari, poti gasi unul second hand, mai ieftin.
Daca te pricepi la bricolat, atunci poti incerca sa faci tu unul.
Uite aici doua topicuri pentru inspiratie:
- TOPIC 1
- TOPIC 2
Insa daca nu ai o inclinatie spre DIY, te-as sfatui sa nu te risti. E pacat sa te trezesti cu o balta in casa.
In rest, ce sa-ti zic. Spor la citit. Daca mai ai intrebari, te asteptam la "Coltul incepatorilor", eventual si cu un jurnal
|
 |
|
|
|
Eu zic ca merge mai bine latimea de 50 si inaltimea de 40.
Cel putin eu asa "vad".
Te-as sfatui sa-l lasi asa.
|
 |
|
|
|
Un colet cu moss a plecat catre colegul "floroiu82" astazi.
Heteranthera scade la 50 bani firul, valabil maine. Dupa care se scot de la vanzare.
Flame moss in continuare valabil.
|
 |
|
|
Sunt unele bazine tare reusite...
Multumim ca ai impartasit pozele cu noi
|
 |
|
|
|
Nu baga plantele in clor degeaba. Daca nu au alge vizibile pe ele, n-are rost sa le chinuiesti.
Sporii algelor sunt omniprezenti, depinde doar de tine daca le oferi conditii sa se dezvolte sau nu.
|
 |
|
|
|
Din ce vad pe spectre, 830 -ul contine ceva mai mult rosu.
865 contine mai putin rosu, mai mult albastru si mai mult verde (scoate in evidenta si plantele verzi).
Eu personal n-am folosit 830, dar cel putin teoretic, combinatia celor doua e buna. Acopera mai bine gama de culori. Le da plantelor albastru si rosu si in acelasi timp ofera si o lumina ok pentru ochiu' nostru.
|
 |
|
|
|
Da, trimit si in tara. Lasa-mi pe pm adresa ta completa.
Din pacate acum mai am doar moss si heteranthera. Pe viitor voi mai scoate la vanzare si alte plante.
|
 |
|
|
Nu stiu ce-s, dar intreg la cap oricum nu
Asta e, se mai incurca omu'. Asa-i cand scrii in graba cu gandul ca tre' sa te apuci de invatat ca-i sesiune, numa' ca nu reusesc sa-mi scot radacinile din fata calculatorului
Mersi pentru vorbele bune.
Revenind.
Omucuvak: Nu se folosesc alternativ. Unul din cele mai importante lucruri intr-un bazin e sa fii CONSTANT. Pentru ca incepi cu plante easy, probabil va fi de ajuns sa mergi o perioada cu un singur neon. Dupa care vei incepe sa aprinzi si pe al doilea (dupa ce mai creste masa de plante, eventual vin si alte specii mai pretentioase in ale luminii), cate putin, ca sa "obisnuiesti" bazinul. Concomitent cu ceva fertilizare in plus.
Intr-un final vei ajunge la un program final de iluminare, pe care nu il schimbi (presupunand ca ajungi la un program final care da roade pentru bazinul tau). Sau il schimbi cand vrei sa aduci ceva mai bun calitativ si atunci, tot in timp faci schimbarile.
|
 |
|
|
Severus wrote:
2700 e cald.
7000 - 10.000 e rece.
Ai dreptate. M-am ametit 
|
 |
|
|
Bine ai venit.
20 de litri intr-adevar e foarte putin pentru neoni si zebre. Sunt pesti jucausi, au nevoie de spatiu de inot. Sunt pesti de grup, deci trebuie sa ai mai multe exemplare...mai multe exemplare = nevoie de mai multa apa ca sa eviti supra popularea.
128 de litri brut, probabil vreo 110 net e ok pentru un card de vreo 15 neoni.
Sugestii in legatura cu ce ne ceri?
Mai da-ne niste detalii, cu ce ai de gand de la acest bazin. Vrei un plantat masiv? Un plantat easy? Un biotop?
Ca sfat ce pot sa ti-l dau inainte de alte detalii e sa cumperi un filtru extern
|
 |
|
|
|
Da da, ca bine zici cu temperatura de culoare dupa numarul neonului.
Citisem pe undeva da' uite ca am uitat. Mersi pt reminder.
2700 K s-ar putea sa fie cam rece...da' am vazut ca sunt care folosesc. Nu ma pronunt, nu l-am folosit.
|
 |
|
|
Ei bine, acu' nu e neaparat sa-l faci din prima asa.
Lasa doar spatiu pt el
Poti sa faci unul de sa zicem 100 cm lungime, 50 latime, 50 inaltime. E mai mititel, dar in acelasi timp destul de ok pentru un plantat.
|
 |
|
|
|
Nu stiu ce spectru si temperatura are...poate stiu altii.
De la osram eu folosesc 865. Alti colegi am mai vazut ca folosesc 830.
Ieftine gasesti la marbotrade.bizoo.ro insa te costa vreo 20 de lei curierul. Sau poate ai pe cineva in Bucuresti sa ti le ia.
|
 |
|
|
Ca bine zici cu tunsoarea
Imi place crevetele din poza, e un pic peste un red cherry simplu.
|
 |
|
|
|
Ei, da. Asta arata de la mama lui. Parca red fire-ul e ceva mai inchis la culoare, mai spre visiniu.
Ai putea sa incerci sa-i selectionezi. Ce nu e rosu complet, dai afara si pastrezi doar "barosanii".
|
 |
|
|
|
Cele mai bune cica ar fi Eheim Substrat Pro si Seachem Matrix...
|
 |
|
|
koala wrote:
PS: Singurul lucru pe care l-am sustinut (si pe care il sustin in continuare) este acela ca cichlidaele sunt niste pesti fascinanti, plini de "personalitate"... evident ca asta as recomanda oricui, insa nu pot sa nu recunosc frumusetea unui bazin bine plantat si ingrijit.
Just, dar sunt ciclide care stau bine si in plantat
|
 |
|
|
Cand ziceam mare ma refeream la ceva de genul 400 de litri.
Acum depinde pe ce vei merge. Un plantat ar fi bun la 150 cm lungime, 60 latime, 50-55 inaltime si uite ca te-ai dus aproape la 500 litri.
Daca vrei ciclide, nu ma pricep, dar am impresia ca nu exista limite in ce priveste marimea  Peste 1 tona ar fi numa' bine
Cand ziceam o priza, poate sa fie una dubla/tripla. De la care tragi un prelungitor scurt pana in masuta de sub acvariu. Vroiam sa zic sa nu umbli cu prelungitoare de prin partea opusa a camerei, ca sa stai cu cabluri prin casa.
|
 |
|
|