Am refacut testele de apa in seara asta, ca sa vad cum stau "post-populare".
Valorile arata in felul urmator:
- NO3 = 5 ppm
- PO4 = 0.8 ppm
NO3-ul e tot mic (nu mai e 1

,dar e mic)...desi bag 10 ml PPS (normal trebuia sa bag vreo 5 ml). Am sa pun mai mult. Cred ca pe setupul viitor voi incerca sa-mi iau si macro tot "da firma". PPS-ul e ieftin, insa tre' sa bag o galeata. Vreau sa ajung pe la 10 ppm, poate o idee mai mult.
PO4-ul e relativ bine. Intr-un final vreau sa ajung la 1 ppm. Bineinteles ca valoarea asta nu am obtinut-o doar din PPS. Adaug 5 ml de easy life fosfo in fiecare zi...
De curiozitate am facut si testele de duritate. kH = 8 , gH = 15
Si acum fierul. Stiti ca aveam probleme cu el pt ca testul imi arata undeva la 0.2 ppm. Cred ca am pomenit la un moment dat, mai demult, ca licoarea cumparata ultima oara mi se parea mai putin verde decat de obicei si de asemenea cand o puneam in apa, nu era la fel de evidenta ca de obicei. Da' am zis ca poate mi se pare.
Ei, am terminat acum licoarea si pentru ca la petshop-u' local nu au momentan varsat, am cumparat o cutie normala. Cand am tras in seringa, era clar mai inchisa la culoarea decat licoarea veche, iar in apa se vede ca e mai concentrata.
Si ghici surpriza, testul in seara asta a aratat
0.6 ppm
Adaug la fel, 12 ml de Ferropol in fiecare zi si 5 picaturi Ferropol24 (de doua zile am inceput sa pun 6 picaturi).
Careva sa zica, problema era din licoare. Acu' nu stiu de ce...o fi fost mai veche/statuta. Am observat cand sta mai mult ca formeaza niste cristale, probabil se depune fierul...sau ceapa masi', nu-s chimist. Nu-mi fac banuieli cum ca ar fi diluata sau ceva, pentru ca domnu' (de care tot v-am povestit), e super ok.
Acum urmeaza sa aduca, deci voi lua un litru din bidonul proaspat desfacut. Sper sa nu mai fie probleme.
In alta ordine de idei. Duminica am ultimul examen si am scapat. Tot atunci vreau sa tund si cuba.
Restul buruienilor le mai las sa creasca un pic, dupa care, week-end ul urmator voi tunde si reorganiza partea dreapta.
Ceva mici probleme si cu co2-ul am avut. In sensul ca s-au cam colmatat furtunele de la filtrul extern si probabil si difuzorul, asa ca nu mai dizolva foarte bine gazul (asa patesc dupa un timp). De vreo saptamana si ceva am cam stat cu pH-ul peste 7, chiar peste 7.1
Azi am curatat furtunele si am pus difuzorul pe furtun imediat la iesirea din canistra, in ideea ca gazul se va plimba mai mult prin apa pana ajunge in acvariu. Deocamdata pH-ul a coborat de la 7.14, pana la 7.08. Sper ca pana maine sa ajunga la un 6.9 cum aveam de obicei.
Cochetez si cu ideea de a inlocui difuzorul cu un reactor extern homemade. Colegul eugen din Iasi, are asa ceva, cred ca am sa-l iau de la dansul.
As vrea sa rezolv si problema asta definitiv, caci cantitatea mai mica de co2 si-a lasat amprenta oarecum si ma supara.
Bine ca termin sesiunea si pot sa ma ocup serios din nou de bazin. Pentru ca PreaMaritul mi-a zis ca mai aveti rabdare
deocamdata , asa ca nu trebuie sa ma intind prea mult
LE: Am uitat sa va mai zic despre pesti. S-au adapatat si ei intr-un sfarsit cum trebuie. Nu mai fug cand trec pe langa acvariu, s-au invatat sa vina la mancare cand dau usor cu degetele in peretele acvariului, s-au invatat sa manance si de la suprafata.
Mananca cu placere tetra delica brine shrimp si bloodworms. Astazi le-am luat si niste fulgi de la jbl, ceva pentru culoare. Mananca si din astia fara probleme.