| Message |
|
|
|
Da mai multe detalii despre acvariu tau daca vrei sa fii ajutat cum trebuie.De cand il ai , cati pesti ai acolo, ce specii .Filtru , aerare , cata apa schimbi si la cat timp? e plantat , neplantat?Cand ai vazut primele simptome ale bolii?
Toate detaliile sunt foarte importante pentru diagnosticarea bolii.
|
 |
|
|
|
Eu am o pompa chinezeasca(nu stiu numele) la 75.000 dar am si una Resun la 150.000 iar mare diferenta nu este.Ba chiar aia la 75.000 are 2 viteze asa ca nu conteaza foarte mult.Exista intr-adevar unele mai mari pentru acvarii mai mari dar poti sa-l intrebi pe vanzator cred ca ar putea sa te sfatuiasca.Filtru ai cumparat ? ;i daca nu cand ai de gand ? ;pentru ca este foarte important.Cat despre pesti e mai bine ca i-ai dus inapoi si poate o sa gasesti unii mai pe gustul tau dar si pe dimensiunea acvariului.
|
 |
|
|
Draga miruna , un acvariu fara filtru este sortit esecului.Nu vei putea tine niciodata pesti sanatosi intr-un acvariu fara filtru , in plus acesti pesti au nevoie de aer.Filtrele sunt facute in asa fel incat sa bage si aer asa ca poti elemina pompa de aer(sau mai bine zis poti sa n-o cumperi din moment ce nu ai).Pentru acvariul tau exista filtre marca Resun sau Aquael potrivite ,si cred ca un vanzator te-ar putea sfatui.Pentru curatat substratul exista un fel de pompa cu furtun si un clopot la un capat care curata mizeria destul de bine(aprox.80.000 la orice magazin de acvaristica).Deasemena apa pestilor nu se schimba niciodata toata.Intr-un acvariu stabil apa se schimba odata pe saptamana dar numai 30% din ea.Deasemenea apa care curge la robinetele noastre contine mult clor care face rau pestilor si de aceea e de preferat sa tii apa intr-o galeata sau intr-un vas cu gura mai mare pentru a iesi clorul din ea cel putin 24 de ore.Abia dupa ce este lasata la decantat(declorinat)este safe pentru pesti , altfel risti sa-i omori.Apa nu trebuie schimbata niciodata toata sau mai mult de 30% intr-o singura zi pentru ca se schimba si chimismul apei iar pestii sunt sensibili la astfel de schimbari si se imbolnavesc.Deasemenea stresul prin care trec cand tu schimbi toata apa ii poate imbolnavi.  Asa ca mare grija ,lasa-o mai moale cu schimbatul apei pentru ca acvariul nu e o oala pe care o versi si o umpli din nou. Dupa ce cumperi filtru ,aspiratorul de substrat poate te gandesti si la niste plante naturale.O sa le faca foarte bine pestilor tai.Dupa ce cumperi filtrul care este VITAL pentru un acvariu poti sa te gandesti la orgade lumini sau la alte tampenii.Deasemenea tot ai scris de acvariul cu orga de lumini care nu era facut in Romania , din cate stiu eu nu exista nici o firma romaneasca care sa faca acvarii cu capace profesionale sau alte tampenii dar poate ma insel.Oricum un electronist priceput iti poate face asa ceva.Dar tie intai iti trebuie o lumina de la un bec economic(cu lumina calda care seamana cu cea a becului normal) pentru a putea sa vezi pestii cum trebuie.Nu-mi pot da seama cum te uit tu la un acvariu(chiar si ziua) daca nu are lumina 
|
 |
|
|
|
K , multumesc mult asa o sa fac.
|
 |
|
|
|
Am si eu un acvariu de 30 de litri cu bec economic care e prins de capac cu o sarma de aluminiu legata de partea de plastic a becului exact unde se termina fasungul.Nu zic ca e bine dar la mine merge asa de vreo 6 luni.
|
 |
|
|
|
Am cumparat niste Turba BRUNA exact asa se numeste ieri din piata de la Big de la o "duduie" care vindea si flori mai mult de curiozitate pentru ca n-am mai incercat pana acum.Este ambalata intr-o punga galbena pe care scrie cu rosu mare Turba Bruna si are o planta intr-un ghiveci in partea stanga.Pe punga mai sunt trecute urmatoarele:
Elementele componente : -azot totala 0,85 %
-pentaoxid de fosfor solubil in apa 0,002 %
-oxid de potasiu 0,05%
Deasemenea mai scrie sub elemente cu verde : Conform Raport de incercari LAREX Seria G Nr.01258
Proprietati agrotehnice: substante nutritive bogate in elemente organice , solubilitate crescuta , bun fertilizator al plantelor , ingrasamant natural pentru culturi in sere si in camp
Mod de utilizare: se foloseste ca substrat in legumicultura(sere si rasadnite) sau la fertilizarea plantelor ornamentale in amestec cu pamant de flori.
Am postat aici ca sa nu fac vreo prostie si sa-mi otravesc pestii.In primul rand daca stiti ceva despre acest produs sau daca aveti idee ca ar contine ceva daunator pestilor.In plus vreau sa va intreb ce fel de turba folositi voi si pe unde se gaseste prin Bucuresti?
|
 |
|
|
|
Nu stiu ce concluzie sa trag din experienta ta , dar nu cred ca o sa-i separ deoarece va trebui sa plec vreo saptamana in august si nu o pot lasa pe maicamea cu atatea acvarii.O sa las soarta sa decida ce se va intampla cu ei , sunt destule plante , ar cam avea unde sa se ascunda .
|
 |
|
|
|
Nu prea am auzit de orga de lumini in acvariu pana acum si imi e e greu sa imi dau seama la ce te referi.Poate un desen ceva , sau o descrierea mai completa ne va ajuta.Oricum se poate face cam orice , dar acvariul are nevoie de capac pentru ca presupun ca acolo se afla orga acea de lumini.Capacul poate fi facut de cineva priceput si poate si orga de lumini singura problema ar fi ca o sa-ti inebuneasca pestii de atatea lumini.Cea mai buna lumina dupa cum am mai spus pentru acvariul tau ar fi 2 becuri economice cu lumina calda.Dar tu o tii in continuare pe-a ta si nu vrei sa intelegi ca acvariul trebuie sa reprezinte un colt din natura si nicidecum o discoteca sau ce vrei tu sa faci din el.Nu vad cum ar putea o orga de lumini sa faca un acvariu mai frumos , dupa parerea mea si cred ca a tuturor de pe forum ceea ce vrei tu sa faci nu are nici o legatura cu acvaristica.La magazinele de acvaristica se gasesc multe aberatii facute special sa fie cumparate de neinititatii ca tine .Daca tu vrei sa dai banii pe asa ceva e alegerea ta noi te-am sfatuit si au inceput sa ne cam oboseasca degetele de cate sfaturi ti-am dat peste care tu ai trecut fara sa-ti pese.Acesta este ultmiul sfat pe care ti-l mai dau(pentru ca personal te-am catalogat o cauza pierduta) schimba-ti atitudinea ca altfel nu vei avea viata lunga pe forumul asta.
|
 |
|
|
|
Mersi mult pentru sfaturi , artemiile sunt deja eclozate dar pana nu se ridica de pe frunza si incep sa innoate le dau degeaba , nu?Peretele despartitor ma incercat sa-l etansez cu niste burete dar nu stiu cat de bine mi-a iesit pt ca puii sunt extrem de mici si probabil si cea mai mica gaura pe care eu nici n-o vad va reprezenta o portita spre "lumea cealalta".
|
 |
|
|
|
Ce am uitat sa va intreb ar fi cam la cat timp vor depune iar scalarii mei?Astapt sa se faca puiutii mai mari sau dupa 2 saptamni o sa fie acelasi show?
|
 |
|
|
Salutare natiune , uite ca mi-au despus scalarii a doua oara si spre deosebire de prima data acum am avut o natalitate de aprox 70 % ceea ce mi se pare rezonabil.Vad ca masculul meu a invatat repede cum e cu fecundarea
Puii sunt in a 4 a zi de viata iar maine ma astept sa-i vad innotand.Problema mea este legata de lumina de veghe pe care o tin aprinsa de fro 6 zile si ma gandesc daca s-o sting sau nu.Lumina este un neon de 1 watt care nu face foarte multa lumina dar nici nu cred k scalarii mei pot dormi cu ea aprinsa, numai ca mi-e frica s-o sting pentru ca puii sa nu pateasca ceva.Adik sa nu le faca parintii lor ceva pentrju ca restul pestilor(2 scalari+2 leeri) au fost separati printr-o despartitoare din plastic.Astept raspuns la problema cu lumina si poate niste sfaturi legate de cresterea micutilor daca credeti ca e nevoie.
|
 |
|
|
Acvariul tau pare pustiu , nelocuit pentru ca tu in afara de pesti si castel nu mai ai nimic in apa.Pana n-o sa investesti in plante naturale n-o sa ai un acvariu de care sa fii multumita.Trebuie sa intelegi ca fiecare peste de acvariu are frumusestea lui si personalitatea lui dar acestea le poti vedea numai daca ii creezi conditii apropiate de cele din libertate.Eu am inteles ca tu nu vrei sa te complici si ca vrei sa dea bine in sufragerie dar acvaristica e o pasiune destul de complicata care cere unele investitii si ceva timp.
Originalitatea in aranjarea unui acvariu nu inseamna cum zicea si razvan sa pui un adidas scalcit si niste fiare contorsionate  , originalitatea aici poate fi legata de modul de aranjare al plantelor si speciilea alese.Deasemenea acvariul poate fi decorat cu niste pietre aranjate intr-un anumit mod sau niste buturugi acoperite de jawa moss(planta naturala asemanatoare muschiului de pe copaci)
Si ca o concluzie draga miruna iti sugerez sa fugi cat mai repede la magazin sa cumperi pietris fin si plante naturale si iti garantez ca vei fi mult mai multumita de acvariul tau.Am fost si eu candva ca tine , aveam un acvariu de 30 litri numai cu pesti dar iintr-o zi mi-am luat inima-n dinti si mi-am cumparat plante si abia dupa mi-am dat seama de importanta lor.Pentru mine acvariul nu inseamna numai pesti , decorul din acvariu e la fel de important.Sper sa intelegi ca nimeni nu face misto de tine dar "este unii mai comedieni" si noi le permitem pentru ca ei stiu multe si ne-au invatat si pe noi foarte multe despre acvaristica si de aceea avem tot respectul pentru ei.
|
 |
|
|
Daca mai ai vreo oferta de acvariu as vrea si eu sa stiu ,pt k inca mai suspin dupa alea 40 pe care le-as fi luat cu cea mai mare placere daca stiam de oferta 
|
 |
|
|
|
M-ai dezamagit complet , ai facut toate greseleile unui incepator si asta dupa ce ai mai intrebat si pe forum.Ti-am zis sa citesti articolul ala pt ca era foarte important si sunt chestiile de baza pe care ar trebui sa le stie orice incepator.Un acvariu adevarat nu se incepe cu apa si pesti.Daca vrei sa ai un colt din natura iti trebuie in prmiul rand un substrat din pietrsi fin de minim 5 cm grosime unde sa creasca plante naturale(plantele naturale nu creeaza nici un fel de probleme si au un rol foarte important in diminuare substantelor daunatoare din apa).Pentru a tine plante naturale ai nevoie de lumina iar la acvariul tau ar merge 2 becuri economice de 20-30 de wati.Pe langa asta plantele mai au nevoie de co2(care este produs de pesti) si de fertilizant , daca vrei ceva frumos.Cat despre castel pana la urma e o chestie de gust iar gusturile in timp se rafineaza si e foarte probabil sa renunti la el.Plantele artificiale arata bine un timp dar pana la urma se umplu de alge si arata foarte urat.Cred ca ar fi bine sa duci guramii inapoi daca tot zici ca nu-ti plac si sa cauti niste pesti mai mici care sa-ti placa.Nu inteleg de ce nu ti-au placut neonii pentru ca sunt niste pesti foarte frumosi.Cel mai bine ar fi sa intrebi aici inainte de a mai cumpara cine stie ce specie de pesti si sa ai grija cati cumperi sa nu suprapopulezi acavriul.
|
 |
|
|
|
Mai mult ca sigur matul ala roasu eu un cacatel si daca are 10 cm mai mult ca sigur pestii au paraziti intestinali si ar trebui tratati.
|
 |
|
|
Buna ,dupa cate am inteles eu , tu esti incepatoare si nu cred ca ar trebui sa te complici.In primul rand vreau sa ma asigur ca ia citit articolul asta : http://www.acvariu.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=29
Daca nu sa o faci , te va ajuta mult.In al doilea rand , legat de ce pesti poti baga acolo ar fi cam asa.Betta ,Vivipari( Guppy , Molly , Xipho,Platty) , neoni , ancistrus si ar mai fi cateva specii dar nu-mi vin in minte acum.Stiu ca acvariul pare mare mai ales ca pestii ii vei lua pui dar cu timpul poate ajunge neincapator daca iei o specie de peste care creste prea mare.Carasul e una dintre ele asa ca nu ar trebui sa mai cumperi.
Cred ca cea mai buna combinatie ar fi o pereche de betta si cativa neoni sau daca nu poti lua vivipari.Oricum nu-ti recomand sa ai mai multi de 15 pesti in aacvariul ala.Deasemenea nu e bine sa ai 2 masculi de betta in acelasi acvariu pt ca se bat pana la moarte.Deasemenea nu-ti recomand guppy cu betta pt k betta va atenta la cozile lor.
Totusi daca esti incepatoare iti recomand viviparii pt k sunt mai rezistenti si mai usor de intretinut.Cat despre castel este cam de prost gust si cand vei deveni o acvarista adevarata iti vei da seama.Cel mai frumos si folositor decor intr-un acvariu sunt plantele.Pe langa faptul ca arata superb ,aceastea ajuta la mentinerea unei ape curate.Ar fi multe de spus dar nu am timp asa ca cel mai bine e sa rasfoiesti articolele de pe site(pe site nu pe forum).Vei gasi si articole despre pesti care iti vor face alegerea mai usoara.Bafta.
|
 |
|
|
|
Cel mai bine ar fi sa iei testere de ph si gh si sa monitorizezi ph-ul si gh-ul ca sa fii sigur ca poti baga pestii.
|
 |
|
|
Daca stii engleza si ai timp citeste asta , te va ajuta daca vrei sa faci un decor misto
http://www.cichlid-forum.com/phpBB/viewtopic.php?t=38542&postdays=0&postorder=asc&start=0
|
 |
|
|
|
Backgrounduri cu polistiren si ciment se pot face si unele chiar misto care sa imite rocile foarte bine problema este ca cimentul trebuie sa fie unul rezistent la apa si nu poate fi bagat in acvariu imediat pentru ca dauneaza pestilor.Trebuie lasat iin jur de 2 luni din cate am citit eu pe forum in apa pana elimina toate substantele nocive iar apoi poate fi bagat in acvariul cu pesti.Exista cativa oameni de pe forum care se pricep si care au asa ceva sa speram ca vor vedea ei postul tau si-ti vor da mai multe sfaturi.
|
 |
|
|
|
Dap cred k ai dreptate parca am mai auzit si eu de el.Mersi mult.
|
 |
|
|