[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Humbert
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Message
pai zi-ne ce medii filtrante sunt in el, ca astia le tot schimba, plus ca acelasi model poate veni cu medii diferite de filtrare de la o piata la alta.
Manuelita wrote:Nu era vorba ca algele apar ca urmare a nutrientilor rezultati din biofiltrare? La inceput ar trebui sa fie cea mai saraca in nutrienti apa, acestia se acumuleaza in timp, in special daca nu se fac suficiente schimburi de apa. Nu e clar daca exista in cantitae suficienta bacterii anaerobe care sa reduca nutrientii. Daca am inteles cele de mai sus corect, de ce apar alge la inceput?

algele sunt organisme oportuniste perfect adaptate pentru a profita de cantitati infime de nutrienti.
nu exista apa fara macar o cantitate infima de nutrienti, gandeste-te ca ai pus un peste care a facut un caca, automat ai nutrienti.
in ocean oricum nivelurile de nutrienti sunt aproape nedetectabile (dar exista o "oferta" nelimitata de nutrienti la aceste niveluri).
in conditiile astea, e suficient sa aduci un spor de alga pe un frag sau in apa in care ai adus pestii de la petshop si gata algele.
problema este mai acuta la inceput pentru ca acvariul inca nu are o populatie de alte creaturi decat algele care sa intre in concurenta cu algele pentru acei nutrienti (corali sau bureti sau alte miliarde de mici creaturi care inseamna biodiversitate benefica intr-un acvariu)

lucrurile sunt de fapt foarte complicate intr-un acvariu dpdv al proceselor biologice care se petrec, noi de fapt nu prea avem habar despre ce se intampla exact acolo, doar "zgariem suprafata" cum se zice.


Si coralii nu sufera ca stau pe uscat cat sunt curatati?

pai nu am curatat pietrele pe uscat, le-am curatat in acvariu.

dar nu din cauza ca ar suferi coralii de la expunerea la aer, ci pt ca mi-e mie super complicat sa scot pietrele cu corali din acvariu (curge apa, pot rupe corali etc) - coralii nu numai ca rezista 10-15 minute fara apa (plus ca ii poti pulveriza), dar unele specii de corali de suprafata, cum sunt unii sps, chiar sunt adaptati la statul afara din apa pt ca traiesc in zone unde sunt maree.
e super interesant, vezi aici mai multe
https://www.advancedaquarist.com/2009/9/short
Eu am tinut piatra de la coralis in apa cu domestos 3 zile, apoi am lasat-o la murat vreo 2 luni.

E bine sa faci asta inainte, nu stiu daca e absolut necesar pt ca depinde de piatra dar e recomandat, ca sa nu creasca nutrientii fix la inceput si sa dai in alge. Bine, algele oricum vor aparea in primele luni iar la fish only nu e asa grav, ca scoti pietrele si le cureti.

Si daca ai corali poti sa le cureti, eu am facut asta saptamanal timp de 2 luni cu periuta, dar e mai greu.
Manuelita wrote:Corali nu, stelute linckia nu ca nu e etic ca mor de foame, tangs nu ca e acv prea mic si nu e etic ca sunt prinsi din mare, macar un goby sa am si eu


mda, si eu sufar ca nu pot sa pun un yellow tang in acvariul meu...
desi acum depinde, multe din regulile astea sunt pentru incepatori, dupa ce prinzi niste experienta poti sa le mai fentezi daca stii ce faci.

corali eu zic ca o sa ai in acest acvariu, doar ca nu de la inceput.

cat despre goby sapator + crevete... nu stiu ce sa zic, parerea mea e sa te mai gandesti.
cu siguranta e o chestie super interesanta, problema insa este ca s-ar putea sa nu prea ii vezi prin acvariu.

uite eu am 11 pesti in acvariu si in 90% din timp, cand ma uit la el, vad doar cei 3 chromisi, pe restul trebuie sa ii caut: clovnii stau exclusiv in coralul lor si nu se vad, cei 2 goby stau ascunsi in pietre, cei 2 dragoneti sunt tot timpul undeva prin spatele pietrelor, fire fish-ul practic iese doar uneori la mancare, cardinalul parca e invizibil nu stiu de ce si uite asa cand te uiti la acvariu pare ca ai doar 3 pesti in el (chromis-ii), desi sunt 11
e greu cu piatra, cel mai bine e sa o vezi (eu am luat de la Coralis)
piatra aia Aquadeco Coral Tuff de la nevertebrate poate fi folosita doar pt a face insule cu corali invazivi sau diferite structuri, dar nu ca piatra de baza (e sfaramicioasa si nu prea e poroasa); despre cea la 25 de lei nu stiu nimic

cu cat e mai poroasa piatra, cu atat e mai buna - asta inseamna ca e putin densa, deci este "usoara" cand o iei in mana
la noi in tara nu as lua piatra online, fara sa o vad - asta e un alt motiv pt care nu merita sa-ti pui nadejdea cu filtrarea in piatra

deci vezi la coralis, aveau piatra ok acolo, daca-s mai multe feluri ia-o pe cea mai "usoara" - sau evident alte magazine, desi nu as sti sa-ti spun care

ref la nisip, nu ma bag ca nu cunosc, eu am din asta
https://www.aqua-life.ro/ati-fiji-white-sand-m-nisip-spartura-corali-acvariu-marin-substrat-1-2-mm-buffer-kh?search=ati%20fiji%20white%20sand

si este ok pt mine, dar nu am goby din astia sapatori

exista si acesta, care e mai fin
https://www.aqua-life.ro/ati-fiji-white-sand-s-nisip-spartura-corali-acvariu-marin-substrat-0,3-1,2-mm?search=ati%20fiji%20white%20sand


dar intai de toate trebuie sa decizi daca chiar vrei nisip... nisipul e mai mult pentru estetic (ajuta si el la filtrarea bio, dar asta nu e ceva necesar), insa are dezavantajul ca trebuie intretinut (adica aspirat) pt ca altfel acumuleaza f mult detritus, ceea ce la un acvariu fish only va fi o problema... e mai bine fara, zic eu.

PS imi pare ca nu ai citit postul meu de pe pagina cealalta unde am facut o lista de echipamente si costuri - eu zic ca te ajuta macar ca punct de pornire.
Manuelita wrote:Semi off-topic: sunt nedumerita despre freshwater bath ptr paraziti. Pe de o parte se pune mult accent pe aclimatizarea f minutioasa, pe perioada mai lunga decat la FW iar pe de alta parte se fac freshwater bath unui peste deja deranjat de un parazit. Pai asta nu e soc chimic in toata regula?

aia e metoda pentru avansati si e bine sa fie aplicata doar daca identifici foarte clar parazitul.
si nu, nu se face soc chimic, pentru ca se asigura aceeasi temperatura si acelasi PH (se foloseste buffer) pentru FW, care apropo nu e doar fresh water, ci apa de osmoza/di.
vezi mai multe aici
https://www.youtube.com/watch?v=zgRuZRztEhc

Manuelita wrote:Pestii de cata miscare de apa au nevoie? Gasesc info f contradictorii despre absolut orice topic, inclusiv ref banalul schimb de apa: 10%, 30% 100% ( asta imi suna a atarnare la zvantat), weekly, monthly, biweekly, never, etc....

pai depinde de peste, unii au nevoie de mai multa, altii de mai putina )
nu mi-as bate capul cu asta, intr-o prima faza e bine sa ai suficienta miscare pentru a zbura detritus-ul ala de care ziceai, fara sa fie masina de spalat pentru pesti
cand vei pune corali, va trebui sa te mai informezi, ca acolo flow-ul este important
eu zic ca pompa aia de care ti-am zis (jebao sw-8 sau ow-25) iti acopera toate nevoile, ca are puterea reglabila.
Manuelita wrote:La FOWLR ma gandeam si eu doar ca as lua pompa ok si ptr corali ptr viitor daca “avansez”.

Ce nu mi-e clar e daca Aleg cantitatea de piatra dupa gustul meu in functie de cum arata acv sau daca trrbuie sa am o cantitate minima ptr a acoleri filtrarea bio.

Am vazut multe filmulete pe youtube unde au si filtru extern la marine, daca tot il am pe al meu, nu pot sa il folosesc si pe el? Pina la urma cresc volumul de mediu filtrant, nu fac altceva...

ti-am scris mai sus, toata lumea suplimenteaza filtrarea cu materiale filtrante dedicate, mai nimeni nu se bazeaza exclusiv pe piatra.

asta pentru ca nimeni nu poate spune cu exactitate care este cantitatea minima de piatra necesara pentru filtrare, ca asta depinde si de calitatea pietrei, si de incarcatura biologica a acvariului (una e sa ai 2 pesti in acvariu si alta e sa ai 10 pesti) si de cat hranesti si asa mai departe.

exista doar niste rules of thumb, de ex. BRS recomanda 1 pound de piatra per gallon (adica ~1 kg la 10 litri) pentru piatra lor reef saver
https://www.bulkreefsupply.com/marco-reef-saver-dry-aquarium-live-rock.html
dar repet, este doar indicativ si se aplica doar la piatra aia

deci, pe scurt, nu numai ca poti sa folosesti filtrul ala, ba chiar este indicat sa il folosesti - bagi in el matrix sau chiar siporax cat incape si esti good to go.

apoi cumperi cata piatra doresti/ cata iti permiti - recomandarea mea e ca in ce priveste piatra, e prioritar sa construiesti un aquascape care iti place si care maximizeaza suprafata utilizabila pentru corali, fara sa te preocupi prea mult de capacitatea de filtrare a pietrei, ca oricum mai poti adauga piatra dupa aia daca consideri necesar.
Pai poti sa iti faci un marin fowlr, adica "fish only with live rock".

Automat ai scapat de costurile cu lumina, cu pompa de valuri (pui pompe normale de recirculare, sunt mai ieftine), cu coralii, cu nevertebratele, poate chiar si de skimmer daca faci schimburi de apa etc

Si dupa aia, in timp, daca iti vine cheful, poti incerca si niste corali simpli. Poti sa pui si niste macroalge in display la o adica, sa fie ceva care consuma nitrati si mai arata si bine, vezi aici

https://youtu.be/Hmq_ndyZCis
Parerea mea e sa pui mai putin nisip, as pune 2-3 cm. In afara de faptul ca nu mi se pare ca arata bine asa cum e acum date fiind dimensiunile acvariului, in afara de faptul ca singurul rol al nisipului e estetic, nu va face decat sa adune mizerie si sa necesite aspirare constanta.

Mai bine pui mai putin la inceput si mai completezi dupa aia daca nu iti place cum arata sau il zboara pompele, ca de pus e mai usor decat de scos.

Eu am vreo 2 cm si ce iese din el cand il mai zgandaresc e de speriat. Nu l-am aspirat niciodata ca n-am timp de asa ceva si mai e si dificil la mine, ca cea mai mare parte din suprafata e ocupata. Oricum dupa 1 an si ceva mi-e si frica sa-l deranjez.
MihaiF wrote:
Multumesc de lamurire. Tu pe ce metoda mergi ?


Eu am ph controller la acvariul cel mare, pt mine nu exista problema asta.

Am si un nano de 10l la care am bomba cu drojdie de 3 ani, deci aditie continua, mai putin cand uit sa refac bomba cate 2 saptamani :-)

Cred ca as merge pe aditie cu program, dar doar pt a economisi co2, ca pt mine e greu de incarcat. Daca co2 nu ar fi o problema, as merge pe aditie continua pt ca este set and forget si pentru ca acvariul va functiona la un ph mai scazut in medie, ceea ce e bine pt plante. Trebuie bibilit un pic sa nu gazezi animalele noaptea, aici e indispensabil un indicator de ph/co2.

@ delanord
scoti decoratiunea, o pui intr-un lighean cu apa si niste domestos simplu, lasi o ora, clatesti bini di tat, bagi inapoi
daca e prea mare pt lighean, iei un pulverizator si o stropesti

clatesti bine bine, da? nu vii dupa aia si zici ca ti-au murit pestii daca folosesti altceva decat domestos si daca nu clatesti, bine?
hipocloritul se degradeaza de la soare, deci poti sa o mai tii o zi pe balcon in bataia soarelui

PS vorbesc din experienta, fac asta frecvent pt a curata de alge pompe si alte lucruri care stau in acvariu
e mult prea mare riscul sa bagi in acvariu lucruri pe care nu ti le doresti in acvariu.

acvariul se cicleaza oricum daca il lasi in pace, singura diferenta e cat de repede se intampla asta.

la 100 de litri poti sa pui 2-3 pestisori, ii hranesti cu zgarcenie, apoi dupa 1 luna mai adaugi 2-3 pestisori si tot asa si nu vei avea probleme.

daca vrei sa accelerezi ciclarea, cumpara si adauga niste bacterii speciale pt asa ceva, de la magazinele de profil.
Alinn.25 wrote:Acum cred ca 2 saptamani cand mi se topeau frunzele de eleocharis si ma speriasem putin am facut un test si aveam nh3-nh4 0,25mg/l. Probabil din cauza descompunerii frunzelor. Acum vad ca e 0 si din aceasta cauza ma gandeam ca s-a ciclat. Am 10 RCS in acvariu de ieri. O sa cumpar probabil si 1 sau 2 otto si cativa guppy la o saptamana sau 2 dupa ce iau otto.


asta e cam ciudat, ce-i drept.
nu cred ca a fost de la frunze, pt ca ele se descompun greu, mi-e f greu sa cred ca poti avea amoniac asa mare de la frunze.
as zice ca ori era amoniac in apa de la robinet, ori testele te-au pacalit (daca sunt teste din alea cu bandeleta, ale sunt ok asa orientativ, dar sunt departe de a fi exacte)

crevetii au incarcatura biologica practic zero, nu are cum sa fie de la ei.
bine, acum nu stiu cat ai hranit crevetii, ca de obicei lumea hraneste crevetii mult mai mult decat e necesar, deci daca a ramas mancare neconsumata, atunci de la aia e.

acum nu mai stiu ce sa zic, daca ai avut amoniac diferit de zero si acum e zero, da, asta ar insemna ca ai avut ciclare.

totusi, nu as baga otocinclus deocamdata, sunt niste pesti sensibili, as baga guppy si as mai astepta vreo luna.
si baga niste bacterii din astea la borcan, nu au cum sa strice.
ciclarea in acvariul tau nici nu a inceput

gandeste-te la ciclare ca la stabilizarea unei populatii de bacterii care sunt capabile sa proceseze amoniacul produs de pesti in nitrati.
nu ai pesti, nu ai amoniac, bacteriile nu au ce "manca", deci nu ai cum sa ai ciclare.

poti sa ai mai multe ciclari p parcursul vietii unui bazin, de exemplu daca bagi multi pesti deodata, va fi nevoie de un timp pentru ca populatia de bacterii sa creasca pentru a putea procesa tot amoniacul, si timpul ala va fi o noua ciclare.

tu ai nitratii mari pentru ca fertilizezi cu masterline, nu pentru ca ar fi rezultat nitrati in urma procesarii amoniacului.
eu as zice sa nu mai fertilizezi o vreme, apropo, ca plantele inca nu au inceput sa creasca si sa absoarba nutrienti, deci practic hranesti algele.

ia 2-3 guppy si incepe ciclarea cu ei
ambele variante produc variatii de ph zi vs noapte, deci pare ca smecheria e ca aceste variatii sa fie cat mai mici, lucru care se poate obtine, teoretic, in ambele variante.

eu cred deci ca atat timp cat minimizezi variatiile de ph, ambele metode pot functiona, si predilectia este pt metoda cu program pt ca consuma mai putin CO2.
greu de spus de la ce a aparut aceasta alga, mai ales ca nici nu mi-e clar ce alga e, ca nu vad bine in poza, poate fi hair sau spyrogyra.
cel mai probabil ai adus-o si a proliferat pt ca acvariul e crud si ai prea putin co2 (ar ajuta sa ai un tester permanent din ala de ph)

citeste si salveaza asta pt referinta
http://aquariumalgae.blogspot.com/
Co2
MKE wrote:
Prima chestie: O carota de 25mm, e 80 lei. Nu merg pe premiza de merita sau nu.


Am luat recent de pe ebay set de vreo 15 carote de la 6 la 50mm cu ceva gen 10 dolari.

Livrare din uk, au ajuns in 7 zile. Am vazut pe youtube teste cu ele, merg cu siguranta la cateva gauri.

https://www.ebay.com/itm/16pcs-Diamond-Cutter-Hole-Saw-Drill-Bit-Tool-6-50mm-Set-For-Tile-Ceramic-Glass/153285238800?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649


Sunt si freze individuale pe ebay, costa infim.
pai din cate imi amintesc eu (dar mai cerceteaza) plantele folosesc cel mai mult in jur de 450nm si 650nm

asa ca pare ca in afara de JBL Solar Color, nu are sens sa dai banii pe JBL

de fapt, daca compari cu spectrul unui Osram 865, pare ca nu prea are sens deloc sa dai bani pe altceva
https://www.nevertebrate.ro/tub-neon-t8-osram-lumilux-865-36w-441
vezi aici mai multe despre K si PUR

https://www.advancedplantedtank.com/understanding-k-rating.html
 
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com