| Message |
|
|
Bine ai venit gradinare !
Niste detalii despre bazin/bazine nu ne dai? Si niste poze?
|
 |
|
|
Ah, da. Am sarit peste partea ca ai filtru de substrat.
Da, face sens.
Insa concentratia ta de fosfat nu e de speriat
Plante de care ai? Baga niste buruieni rosii (gen macrandra), care-i iubitoare de fosfat si va avea cine sa-l manance.
|
 |
|
|
|
Poti sa-i pui.
Eu insa as acoperi cu un plastic ceva peretele ala despartitor, ca sa nu se vada tot timpul. Si doar din cand in cand l-as ridica, sa se zburleasca un pic unul la celalalt asa ca sa se mentina in forma. Dar sa nu se bata totusi chiar tot timpul cu capul in peretele ala ...
|
 |
|
|
Cum spunea Lucian fosfatul poate si vine si din mancare.
De asemenea din frunzele moarte ale plantelor.
O alta sursa e in substrat, unde se depoziteaza. Daca il agiti constant, e posibil sa ajunga in apa.
http://acvariu.ro/forum/posts/list/24047.page
|
 |
|
|
Teoretic fierul si cu fosfatul intra intr-o reactie chimica ce inactiveaza fierul, sau il transforma intr-o forma ce nu poate fi utilizata de plante (ceva de genu' , nu-s chiar un chimist desavarsit  )
Practic insa, eu tot asa pun, toti fertilizantii deodata (ma rog, dureaza un pic pana inchid sticla unuia si desfac cealalta) si n-am avut probleme.
Referitor la apa albicioasa dupa fertilizanti, am mai vazut pe forum colegi ce s-au plans dupa ce au pus ferro parca. Eu nu stiu ce sa-ti zic, am folosit ferropol pana acum.
Legat de dozaj, poti incerca sa imparti la 7 zile si sa pui in fiecare zi. Eu asa procedez, ca sa tin cumva o concentratie constanta si sa evit "peak-uri". Pe de alta parte, fierul se "degradeaza" in timp, asta fiind logica celor de la jbl de a introduce picaturile zilnice, spre exemplu.
|
 |
|
|
|
Ingalbenirea poate fi de la concentratia mica de Fe.
Gaurile pot fi de la o carenta de potasiu.
E bine ca ai trecut pe fertilizanti "de firma". Poti controla mai usor concentratiile din apa. Continua sa adaugi micro si potasiu, dar adauga si fosfat. Concentratia de fosfat ce o ai acum e cam mica, mai ales la nitratii foarte mari.
Un test de nitrati ai facut in apa de la robinet?
|
 |
|
|
Imi place mai mult cu red moor-ul
|
 |
|
|
Zen Aquascape wrote:Eu nu incerc sa conving pe nimeni ca teoria Feng Shui este adevarata sau nu. Fiecare crede ce vrea. Eu iti scriam doar ce spune teoria. Iti inteleg si apreciez punctul de vedere, chiar daca difera de al meu.
Nu ma intelege gresit, dar mi se pare un pic "inuman" sa pui un peste negru in ideea ca ala va muri mai usor, dupa care il arunci si iei altul, care va muri si ala la randul lui si tot asa...
Intr-unul din setupurile mele am avut cativa molly, toti negri...si n-a murit niciunul timp de vreo 9 luni, dupa care i-am donat.
In concluzie, nu e nicio problema ca tu crezi in san chi, sau alt chi. Fiecare crede ce vrea, dupa cum ai spus si ai dreptate. Dar nu e vina pestelui ca san chi-ul il urmareste sa-l omoare.
Revenind la filtrare. Si eu te sfatuiesc sa iei o canistra (precum am mai scris deja). Caraseii sunt niste pesti cacaciosi, fac multa mizerie.
La acvariul tau, cred ca un JBL e701 ar fi numai bun. E acceptabil ca pret si e un filtru bun.
Daca vrei mai ieftin, gasesti chinezarii gen Sun sun, Jebo, Jebao. Nu sunt la fel din punct de vedere calitativ, dar daca ai grija de ele, isi fac treaba.
|
 |
|
|
Eu cred ca pestele negru nu va fi vulnerabil in fata chi-ului daca il ingrijesti cum trebuie si nici nu va muri mai usor decat cei galbeni.
Si daca moare, inainte sa iei altul, va trebui sa cauti o cauza in acvariu. Caci se poate sa nu moara din cauza chi-ului...

|
 |
|
|
Bilele alea negre de plastic din filtrul resun sunt fix pix
Sunt pentru filtrare mecanica, desi le zice "bio" balls. Iar referitor la debit, e barosan...probabil va trebui sa-l mai domolesti.
N-am inteles exact:
Obligatoriu unul trebuie sa fie negru. Acesta este tinta energiilor negative, si este posibil sa moara mai des, moment in care trebuie aruncat si cumparat altul in loc.
Referitor la plantele de plastic...nu-s chiar potrivite pentru "Aquascaping"
In rest ce sa zic...bafta cu pestisorii, dar dupa cum ti-a zis si Dragos, sunt cam multi si ar merita un filtru extern
|
 |
|
|
|
Uite acum am verificat si eu mail-ul si am primit acelasi mesaj...
Pacat.
Si m-am gandit sa scriu ca-s din bulgaria...doar ce mare lucru era, oricum nu castigam eu premiul ca sa trebuiasca sa mi-l trimita la adresa...Da' fraier am fost...
|
 |
|
|
|
Si poti renunta la aerarea produsa de filtru.
Pacat ca l-ai facut doar de 30 cm latime...mai ales la lungimea de 120.
|
 |
|
|
|
E intr-adevar o satisfactie, insa pentru banii astia...
Plus ca ai o garantie si ma gandesc ca are si un reflector ceva si asta e mai greu de facut.
|
 |
|
|
Nu ar fi mai usor sa cumperi una din comert?
Uite un exemplu: http://www.nevertebrate.ro/Lampa-Aqua-Zonic , cea de 11 W e 49 RON, ceea ce ar fi de ajuns pentru acvariul tau cu moss si vallisneria.
Vine cu bec inclus.
|
 |
|
|
|
Salutare.
In urma desfiintarii setupului si dupa ce am vandut mare parte din plante si vietati, am mai ramas cu un pachetel de plante si niste creveti.
Asadar:
Flora: 10 fire Limnophilla aromatica (10 cm lungime), 10 fire Didiplis diandra, 7 fire Alternanthera reineckii "mini".
Totul la 20 RON.
Bonus cred ca mai gasesc 2-3 puiuti de Pogostemon helferi si 2-3 fire de Heteranthera zosterifolia.
Plantele au fost scoase din bazin ieri si as vrea sa le trimit maine sau miercuri cel tarziu. Dupa care se arunca.
Fauna:
Creveti red cherry, pachet de 15 bucati = 10 RON (vreo 3 pachete sigur, desi cred ca mai mult. inca nu i-am scos din acvariu pe toti)
|
 |
|
|
|
Pana la urma am rezolvat.
Problema era ca eu salvasem poza din picasa cu click dreapta si "save as", poza respectiva fiind redimensionata (de la 4.3 mb cat ocupa originalul la 100 si ceva de kb). Intre timp am gasit optiunea din picasa pentru a salva poza originala pe care mi-a acceptat-o la inscrierea in IBAC.
Acum sunt curios daca ma accepta ei, caci din cate am vazut pe site scrie ca accepta doar concurenti bulgari...desi in alti ani am vazut si romani.
M-am inscris si la IAPLC acum 2-3 zile, tot asa, de curiozitate. Acolo am apucat sa trimit poza cea cu rezolutie mica, redimensionata. Am trimis acum un e-mail la adresa lor de suport cu poza originala...poate o schimba.
|
 |
|
|
In informatiile de inscriere scrie 1048, dar la inregistrare cere 2048.
Nu prea le am cu aparatul, dar cred ca e setat pe high. Si totusi rezolutia e prea mica. E posibil ca picasa sa le redimensioneze cand le uploadez?
Din pacate, alta poza nu mai pot sa fac, setupul e in curs de desfiintare
Multumesc pentru redimensionare !
|
 |
|
|
Am incercat sa inscriu poza asta: https://lh3.googleusercontent.com/-2IZmPfv-wPc/UVyBxPyG7EI/AAAAAAAABTY/Ke6ux4tf8qY/s640/DSC03643.JPG la IBAC, insa imi zice:
Error:
Picture dimensions should be 2048 pixels on one side and at most 10000 pixels on the other side.
Ce pot sa-i fac?
|
 |
|
|
|
Referitor la gazonul de moss.
Willow n-am avut. Flame creste in sus, deci nu cred ca-i bun pentru gazon. Christmas moss cred ca ai putea sa incerci, se intinde si in lateral.
Riccia nu e moss din cate stiu, dar s-ar putea sa mearga ca gazon. Totusi sa o tunzi periodic, pentru ca se desprinde si o ia la inotat. Desi am gasit la mine in bazin o forma de riccia care nu se ridica, ci cade jos...ramane pe substrat (are si o alta culoare, un verde mai inchis, fata de riccia obisnuita).
|
 |
|
|
Pe net circula mai multe variante.
Doua mi le amintesc acum: prea mult fier sau un spike de amoniac. E o alga ce apare in bazinele stabilizate (ironic nu?  ) si e destul de pacatoasa pentru ca prolifereaza in aceleasi conditii in care prolifereaza si plantele.
O metoda sa scapi de ea e apa oxigenata. O alta metoda e sa destabilizezi bazinul, adica sa opresti fertilizarea. Unii le fac pe amandoua in acelasi timp. Altii pur si simplu dau reset. Nu am vazut pe nimeni sa fi scapat de ea in timp, modificat unii parametri...tocmai pentru ca dupa cum spuneam, creste in aceleasi conditii cu plantele si daca modifici ceva pe termen lung sa nu ii placa ei, atunci nu le va place nici plantelor.
Daca te va supara pe viitor mai tare, poti incerca cu apa oxigenata. Undeva la 75 ml la 100 de litri apa. Se pune seara dupa stingerea luminilor (neaparat pe intuneric) si a doua zi dimineata faci un schimb de apa mai serios. In cateva zile incepe sa se dezintegreze. Daca nu scapi de tot, poti repeta dupa alte cateva zile.
|
 |
|
|