| Message |
|
|
Siguranta cea mai mare ti-o da un acvariu cat mai lat. Cu "siguranta" se va vedea mai bine si cu "siguranta" nu vei regreta.
Recomandarea mea:
Dimensiuni: 150x55x50H cm
- Grosime sticla: 10 mm
- Fund dublu
- fata clear float
- Doua intaritori longitudinale una de 6cm si alta de 5cm - cea lata se lipeste peste buza sticlei iar cealalta pe interior sub cea de inainte si lipite intre ele.
|
 |
|
|
|
Ai luat nisipul? Uite nisip viu...
|
 |
|
|
cantitatea de saruri dintr-o solutie mie nu imi spune nimic despre proprietatile ei optice  Sa nu o mai lungim - pentru ca lux-metru care sa poata fi introdus in apa nu am, dar PAR-metru pot face rost, cand o sa am timp o sa fac masuratori cu aceiasi sursa de lumina in aer si in apa si o sa va dau rezultatele. Aftfel ne dam cu presupusul si nu ajuta pe nimeni care vrea sa urmareasca postul
|
 |
|
|
pai lucreaza in 2 pasi: iei acvariul si il pui pe vechiul suport si atunci descoperi cu stupefactie ca suportul nu va tine si doar nu o sa arunci acvariul gata facut
|
 |
|
|
Pterophyllum wrote:Tine suportul ?
Nu, nu tine  In timp toate produsele facute din aschii de lemn lucreaza si se deformeaza - vezi cazul bibliotecilor (pentru cine mai are  ) la care blaturile se deformeaza in timp... Fa un alt suport
|
 |
|
|
|
Apa absoarbe lumina diferit in functie de spectrul acesteia. Lumina albastra este cea care patrunde cel mai mult (de aceea lumina rece/albastra este cea "preferata" la acvariile marine... Mai jos redau din nou graficele de absorbtie. Este adevarat ca la adancimea acvariilor noastre absorbtia este nesemnificativa - indiferent de tipul apei dulce-sarata dar doar pentru apa pura altfel nu (vezi macar teoretic diferenta dintre apa din largul oceanelor si cea de coasta unde nu mai este asa de curata).
Influenta este alta... si anume doua fenomene fizice: refractia si reflexia. Din cauza schimbarii directiei de propagare a luminii (refractia) esti de acord ca se schimba si iluminarea in acvariu fata de aer iar intoarcerea partiala a undelor luminoase in mediul din care a venit la intalnirea unei suprafete de separatie dintre doua medii (aer-apa). Aceste fenomene au loc si la intalnirea unor zone cu diferenta de temperatura din apa (curenti de apa)...
|
 |
|
|
Daca tot a deschis liv1305 subiectul lumeni/lux si distanta fata de bazin a sursei de lumina sa lamurim (inca o data) ce masuram si cum gandim
Lumenul este cantitatea totala de lumina generata de sursa de lumina (de exemplu LED), pe cand luxul masoara gradul de iluminare a unei arii de un metru patrat iluminate de un flux luminos de un lumen. Deci daca un led are un unghi de 120 grade el "raspandeste" intreaga cantitate de lumina in interiorul acestui unghi. Daca masuram cantitatea de lumina care ajunge pe o suprafata data cand asezam sursa de lumina la o anumita inaltime/distanta X de acea suprafata obtinem "iluminarea" in lux (cantitatea de lumina din jurul acelei suprafete se pierde si nu este utila). Cand apropiem sursa de suprafata de masura cantitatea de lumina care ajunge acolo creste deci spunem ca va creste iluminarea (numarul de luxi) avand aceiasi sursa cu aceiasi intensitate luminoasa (lumeni). Daca in primul caz cu sursa la distanta X punem un reflector/lentila, aceiasi cantitate de lumina se va "raspandi" pe o suprafata mai mica deci cantitatea de lumina care ajunge pe suprafata data va fi mai mare. Este acelasi lucru cu o lanterna cu care luminati un zid: cand luminam zidul va apare un cerc luminos, daca ne apropiem cercul se restrange si iluminarea in cadrul cercului creste, daca la o anumita distanta focalizam lanterna cercul de lumina se micsoreaza si iluminarea in cadrul cercului creste. Putem face analogia cu o stropitoare de gradina - cu cat micsoram jetul cantitatea de apa pe metru patrat creste dar daca jetul este prea strans apa ajunge doar in anumite locuri si asa a aparut bancul "- Mai plimb-o baa!"
Pana acum teoria ca daca apropiem sursa de apa va creste iluminarea este corecta. Trebuie sa tineti seama ca led-urile (mai mult decat alte surse de lumina) au lumina punctiforma. Totodata in cazul in care distanta fata de apa este mica diferentele de iluminare pe verticala intre planurile acvariului sunt foarte mari.
Din aceasta cauza vor rezulta zone mai iluminate si zone mai intunecoase. Din jocul unghi/reflector-lentila/inaltime fata de apa/ distanta intre led-uri trebuie gasit un optim pentru a obtine o iluminare cat mai uniforma la o iluminare dorita.
Nu am vorbit de calitatea luminii. Din cantitatea de lumina care ajunge pe o anumita suprafata (iluminatul masurat in lux) doar o parte este buna/utila pentru plante => grosso-modo asta este masurata cu PARmetrul...
Ricardo are dreptate: masurarea in aer are doar rol "informativ" sau pentru a compara doua surse in aceleasi conditii...
LE: si mai este o problema a oricarei surse punctiforme de lumina: suprafata luminata nu este "iluminata" uniform, gradul de iluminare scade pe masura ce creste unghiul fata de axul central. La fiecare led si/sau lentila/reflector veti gasi grafice cu variatia in functie de unghiul fata de ax...
|
 |
|
|
|
da, nu functioneaza fara controller. Aia au placa fara un montaj suplimentar de 2 lei care are si un microintrerupator cu o rezistenta care da tensiune pe circuitul de PWM cand vrei, astfel incat sa functioneze fara controller (nu numai daca nu ai ci si daca ti se strica)... Eu am scris despre asta in postul meu si motivul pentru care am ales placa (pe care o face si Shubi)...
|
 |
|
|
|
Frumosi foc. felicitari!
|
 |
|
|
koala wrote:Cred ca unele dintre sugestii imi sunt pe plac... altele, nu.
Ramane doar sa ma decid, care "e una" si care "e alta".
sper sa nu te apuce iarna pana te hotarasti
|
 |
|
|
cu motorul ala orice caut imi raspunde imaginea de mai jos  Ca ai facut un motor pentru ursulet este bine, dar cred ca i-ai umflat rotile cam mult
|
 |
|
|
ZaDrim wrote:Nu vreau sa sar peste schimburile de apa..am un acvariu de 54 l..nu pot scoate la un schimb mai mult de 15 l.. si nu se curata foarte bine substratu..si daca fac prea repede schimburi de apa sa nu se decicleze..fac o data pe saptamana schimb de apa..si unu de asta cred ca mar ajuta sa curat mai bn..mai ales in zona plantelor..
Asta de ai zis tu..ce pret are si pe unde il gasesc?
Nu in apa stau bacteriile. Bacteriile traiesc pe suprafetele obiectelor din filtre/acvariu. Recomandarea sa nu se schimbe prea rapid o cantitate mare de apa tine de alte considerente nu de deciclare... Nu este bine sa se schimbe chimia apei prea rapid pentru vietatile din acvariu ( de asta exista si aclimatizarea la pestii noi adusi).
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
sa ne intelegem - locatia: niste bombe afumate, grupul de forta era format din 5-6 persoane, stateam cate 4-6 ore, beam cate 2-4 beri, mancam o farfurie de hamsii si vorbeam de ne durea gatul (vorbeam toti odata si ca sa ne auzim se ridica tonul si in plus se si fuma la greu). Toti florarii veneam cu plasele pline de plante si se faceau donatii/schimburi la greu. Recunosc ca au fost si exceptii  : din 5-6 am ajuns 20-30 (cu aproximatie ca ajunsesem sa ocupam circiumi intregi  ), terasa/bodega a fost inlocuita de locatii de lux si consumatii platite de sotul doamnei colonel (cunoscatorii stie  ), alea doua beri s-au transformat in navete sau si-au schimbat culoarea in rosu/alb sau mai rau in lichide transparente sau amestecaturi de din astea, hamsii s-au transformat in gratare si alte nenorociri ale ficatului... Dar sa ne intelegem, erau exceptii...
|
 |
|
|
Gabi C wrote:Nu stiu daca exista ,nici nu am scotocit , dar ar merita sa aveti o galerie foto cu inceputurile ....
Din pacate galeria foto a crapat de cateva ori, o data major, iar ce se vede acum este o foarte mica parte din ce s-a putut recupera. Pe atunci stocarea era scumpa...
LE: Eu am lucrat totusi in IT 'jde ani, asa ca am pastrat TOT  V-am promis o poza cu iarna in care am mers pe jos pana in Obor ca sa ne intalnim (30.01.2005). Tramvaiele nu au circulat 2 zile
|
 |
|
|
Mama ce ploaie a fost atunci
Bosorogilor  mai ales voi  O sa caut o poza facuta in drum spre o intalnire: ninsese si toata circulatia in Bucuresti a fost blocata. Vasnicii forumisti-acvaristi au venit pe jos din toate colturile orasului si nu eram putini... am mancat o hamsie delicioasa pe langa Obor
|
 |
|
|
koala wrote:Bah, nu sh' ce sa zic... io am 25 de ani "de chin si suferinta", si inca nu m-am potolit deloc. Ba dimpotriva.
Cred ca sunt soi rau.
de la apa ni se trage la toti
.
|
 |
|
|
Cristina, tot nu ti-a iesit link-ul. Trebuie luat tot ce scrie in casuta aia nu doar partea cu [ img] uite mai jos:
Ce trebuia copiat:
[url=http://img.plici.ro/image/9p1][img]http://img.plici.ro/images/2016/05/02/bd28e961e94efdda9bbeaf1690209d3f_934810659.jpg[/img][/url]
si ce ai scris tu:
[img]http://img.plici.ro/images/2016/05/02/bd28e961e94efdda9bbeaf1690209d3f_934810659.jpg[/img]
uite de unde iei codul (tot ce este acolo)
.
|
 |
|
|
Scoate-o  Lumina din spate va scoate in evidenta crengile ca si in zona din dreapta acelei zone.
|
 |
|
|
|
Inaltimea este mult prea mare pentru un sump. Maxim 45-50cm altfel iti trebuie sticla groasa, nu ai acces sa-l cureti, etc. Pentru volum mai mare mareste latimea
Pentru confectionare apeleaza la Dan de la Pepika.ro (datele de contact le gasesti pe site).
|
 |
|
|