[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Lucian
Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian
cred ca incerci sa dai gaura cu freza intoarsa invers sigur dantura este spre material, nu spre bormasina?
Acum inteleg: tu vrei un T prin care sa introduci CO2 pe un traseu de apa care duce la un filtru de apa unde sa aiba loc amestecul. Corect?
Am mai scris in mai multe randuri ca cel mai usor este sa introduci CO2-ul prin dopul din filtrul de apa (in capacul filtrului este un dop care prin desfacere se micsoreza presiunea din filtru pentru a putea fi desfacut). Are un filet de 1/8" (parca) - trebuie masurat. Acolo se ataseaza un racord de la sistemele de osmoza (vezi www.wts-online.ro sau alte firme de genul asta), racord care merge perfect cu tuburile de CO2... Altii au infiletat direct racorduri de distributie de aer pentru acvarii in peretele de sus al filtrului (mai greu de facut daca nu te pricepi).
Sunt doua tipuri de dopuri: cu filet interior in care se infileteaza un dop (pe asta il doresti) si cu filet exterior in care se infileteaza un capac (nu este bun pentru ca nu am gasit nicio piesa care sa aiba filet interior cu care sa cuplez furtunul de CO2.
masoara diametrul exterior al stutului care trebuie sa fie mai mare de 16mm cat are la interior furtunul 16/22. T-uri parca am vazut la Hornbach la raionul de pesti.
Vezi ca se gasesc T-uri si la raioanele cu fitingaraie de udat gradina (au si Gardena si alte marci).
hadul wrote:
Lucian wrote:ai vazut ca are lumina rece. Pentru plante eu as merge pe lumina neutra sau calda.

are 6500k, deci e echivalentul unui midday

6500K e bine
ai vazut ca are lumina rece. Pentru plante eu as merge pe lumina neutra sau calda.
Baga soacra in acvariu si uite asa il cresti in lista de prioritati
N-am inteles aia cu "mi-a luat inca o data banii"... A platit sau nu expeditorul? Daca nu, ce ai platit de doua ori?
dan.pavelescu wrote:Ma pregatesc sufleteste sa spal ciorapul si sa curat skimmerul, apoi sa ma prostituez cu geamurile, ca mor cand le vad maro.

asa iti trebuie
la cat timp iti spalai ciorapii cu platatul?
dan.pavelescu wrote:Mi-au gasit cei de la Fane (merci, nea Lucian!) pachetul de la Bwinstal, sper sa gasesc puterea necesara saptamana asta si sa ma apuc de mesterit

sa traiesti fericit
mestereala utila pentru tine, ca pe taramuri straine am tot vazut ca robotesti!
um02122 wrote:Lucian, nu ti-e frica de fenomene de capilaritate?
Eu am invatat ca daca vrei sa golesti un acvariu marin in mod discret, arunci seara un capat de sfoara in acvariu si-l lasi sa atarne pe podea. Dimineata nu mai gasesti apa de pe podea in acvariu, ca sa ma exprim anapoda.

Nu mi-e frica de nimic Daca este sa ti se intample ceva, se intampla atunci cand nu te astepti, in modul cel mai neasteptat si banal posibil...
Am testat o gramada de moduri de udat florile cat sunt plecat de acasa. Metoda cu sfoara nu a mers - nu curge chiar asa... Poate canepa din care era facuta sfoara nu a fost din cea care trebuie
um02122 wrote:
koala wrote:Incepe sa "se-arate".

Eu am decis ca asta e ultimul proiect cu leduri pe care il fac de unul singur, fara banc de lucru, freza si cnc.

Arata, arata bine

asa se fac prototipurile, dupa asta masori, faci proiectul la gata si dai comanda
dan.pavelescu wrote:
Lucian wrote:Ce-i frumos, ramane frumos
Felicitari!

Bine ati revenit, nene Lucian

Ei nu am plecat niciodata prea departe (asa ca tine ) - stau si citesc pe repede inainte si mai "la umbra" iar cand o faci de la 1 la 2 noaptea nu prea iti mai vine sa si scri
Ai citit ghidul ala si ai facut totusi lipituri? Pai nu ai vazut ca este pericol de cancer si impotenta?
glumesc...
Steves a facut o treaba buna si face destul de multi bani vanzand pachetele alea si a ajuns sa importe din China cantitati mari de led-uri.
Cei care dau aceste sfaturi banuiesc ca mesterii amatori, fiind incepatori in ale electronicii, utilizeaza letconuri clasice de putere mare si ca sa nu prajeasca led-ul ii sfatuiesc sa le prinda pe radiator mai intai... Este doar o parere. Altfel te asigur ca este mai bine sa lipesti firele inainte de a fixa led-ul pe radiator - sa vezi ce usor se lipesc
Ce-i frumos, ramane frumos
Felicitari!
um02122 wrote:Inca o intrebare:
Cat de mult conteaza daca placuta pe care e montat ledul este de aluminiu sau de cupru?

Cuprul are cel mai bun coeficient de transfer termic => se pot exploata led-urile in conditii duse mai la limite. Sunt mai scumpe si se recomanda numai daca chiar ai nevoie de asa ceva...
La led-uri exista mai multe etape de transfer termic: intre jontiunea propriu-zisa si placuta suport a led-ului; intre placuta led-ului si placuta de fixare hexagonala (sau alta forma); intre placuta si radiator; transfer termic in corpul radiatorului din zona calda spre zonele raci si in sfarsit intre radiator si aer...
Cu cat evacuam mai repede caldura din zona jonctiunii cu atat led-ul are o durata de viata mai mare si de aceea au aparut placutele de cupru iar radiatoarele au partea de contact cu led-urile sunt mai groase pentru a putea prelua mai repede caldura si a o transfera catre aripioarele de racire.

sv_costin wrote:eu inca nu am inteles cum se foloseste un montaj cu Ldd.
imi poti da un exemplu pentru 1 rand de leduri dimabil din lampa ta?
vad ca un ldd 1000h de la coralux are input intre 9 si 56v si output 2-52v . outputul se seteaza din controller? adica in functie de ce voltaj scoate LDD pentru toata seria de leduri se realizaaza dimmingul?

LDD-ul este un dispozitiv pe care il alimentam si va debita un curent constant si fix pentru fiecare tip de ldd. Tensiunea care apare la terminalele LDD-ului unde se alimenteaza sirul de led-uri este propriu-zis suma caderilor de tensiune pe fiecare led in parte in momentul in care va trece prin el curentul constant debitat de LDD. Suma caderilor de tensiune pe sirul de led-uri trebuie sa fie mai mica decat tensiunea cu care alimentati LDD-ul minus ~3V. NU ar trebui sa fie nici mult mai mica deoarece diferenta de tensiune va fi suportata de LDD => se incalzeste, scade randamentul si ii micsorezi durata de viata.
Spre exemplu: ai 5 led-uri care la 1000mA au o cadere de tensiune de 3.3V (valori luate din catalog-ul led-ului). Caderea de tensiune teoretica pe sirul de led-uri va fi Usir=5X3.3V = 16.5V, Tensiunea cu care ar trebui sa alimentam LDD-ul va fi Usir + 3V = 16.5+3=19.5V Te uiti pe piata si vei vedea ca alimentatorul cel mai apropiat de tensiunea de 19.5V este cel de 24V. Alegi unul care sa debiteze un curent mai mare de 1 A cat cere LDD-ul + consumul intern al LDD-ului.
In cazul real in care ai mai multe LDD-uri refaci calculul pentru fiecare sir, alegi tensiunea cea mai mare, aduni curentii tuturor LDD-urilor si dupa asta alegi sursa de curent.
Chiar daca intru foarte rar citesc tot Sper sa nu fie prea tarziu cu unele raspunsuri la intrebari...
Poti lega orice led vrei pe un singur sir cu doua conditii:
1. curentul care trece prin sir sa fie OK pentru toate led-urile
2. suma caderilor de tensiune pe fiecare led la curentul debitat de LDD sa fie sub tensiunea maxima debitata de LDD

Lipiti firele la LED-uri inainte de a le fixa pe radiator pentru ca odata fixat caldura se va disipa in radiator fi lipirea se face mult mai greu si pot apare asa numitele lipituri reci (suprafata aliajului de lipit este grunjos/nisipos si nu este lucioasa). Din auza unei incalziri excesive din cauza disiparii caldurii prin radiator pot duce si la distrugerea led-urilor sau aducerea lor intr-un regim instabil, degradarea lentilei, etc. Va faceti schema de legaturi (cum am vazut ca ai facut-o), lipesti primul led, il fixezi pe radiator, pozezi cablul pana la led-ul urmator si lipesti led-ul dupa care fixezi led-ul pe radiator si mergi mai departe...

Succese
ai facut o pereche la moda: el+el sau ea+ea Ei iti tranmit ca vor copii, familie, etc. Nu-ti ramane decat sa le infiezi niste puiuti
mie numaratul cu bule pe secunda nu imi spune nimic Daca imi spui ce pH are apa de retea si cat este cea din bazin si ce KH ai, poate ne lamurim...
Am facut precizarea cu lumina deoarece sfatul cel mai utilizat este sa se reduca lumina...
Curatenia include si schimburile de apa
pare Rhizoclonium.
Daca asta este trebuie sa sti ca traieste si in lumina foarte slaba. Curatenie, curatenie, curatenie... marita cantitatea de CO2 si bineinteles curatenie...

Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian
Go to: