Message |
|
[quote="Porcu'"]
...
Ai cele mai bune conditii acolo, e pacat sa nu incerci ceva plante covor mai grele: Glossostigma sau Lilaeopsis  .
Ce Echinodorus e ala din dreapta? Daca e unu' care creste mare, scoate-l de pe acuma pina nu devine urias.
Fa tufa din Rotala rotundifolia in spate si mascheaza-i baza cu ceva rosu cu frunze fine: Rotala wallichii si/sau Didiplis diandra.[/quote:54a7038759"]
sa stii ca pe ceva plante covor vream sa merg, adica ele sa acopere mai tot substratu, iar in rest doar ceva ca ludwigia sau rotala cu care sa ascund hardware-ul. dar din pacate in magazine pe aici nu gasesti nici glosso, nici marsilia, nici hairgrass (Eleocharis parvula), nici macar java moss. mi-am tot zis sa ma duc la vreun club de acvaristica, si sa vorbesc cu oamenii de acolo, poate imi mai aduce vreunu-altu, dar numa cu idea am ramas...
echinodorusu ala din dreapta e un pui de la un E. amazonicus, din setupul vechi. l-am pus doar de curiozitate, sa vad cat de repede va creste si cum se va dezvolta in noul substrat, cu noua lumina si cu co2. si-am ramas mut...fata de setupul vechi, in care aveam pietris simplu fara nici un fertilizant de substrat, fara co2, iar lumana 20 watti la 70 litri, iar echinodorusii amazonicus saracii se duceau incet-incet pe rapa, acuma puiul are o crestere exploziva. in 2 saptamani cred ca si-a triplat (pe putin triplat) numarul de frunze. oricum a fost doar un mic experiment. il voi scoate acum in weekend, cand o sa fac aranjari, mutari, permutari  si combinari pe acolo.
deci lemnele sa le aduc aproape unu de celalt. ok....poate-mi fac si o mica schita pe hartie de data asta.
proportia de aur  ?!?! :paperbag: e cumva legata de punctele focale ale unui acvariu?
|
 |
|
pe siteul www.vectrapoint.com printre alte informatii utile, se gaseste si urmatorul citat:
"Finally, let's discuss on the issue of CO2. Filters that aerate or churn up the water will cause the CO2 to vaporise. It is like shaking up a can of soda. All the CO2 will goes hissing out into the air, making the soda flat. Plants don't like flat soda anymore than we do. Air lift filters, pipe tube, shower, and other concentrated filters, and any filter that cause the water to come into direct contact with the air, will causes the water to lose CO2. Water can absorb 70 times more CO2 than air can, but it also escapes much more easily. These filters are fine for aquaria that the primary concern is fishes, but aquaria designed for plants cannot use filters that create CO2-dispersing turbulence nor allow direct contact between the water and air."
mai mult de atat, tin minte ca mai citisem un articol in legatura cu filtrele wet-dry la un acvariu plantat, si persoana in cauza respingea cu ferma tarie aceasta combinatie.
mai mult de atat, nu stiu nici eu, asa ca fa research pana afli cum sta treaba pe toate partile. acuma la un eheim wed&dry nu va fii zgomot mare si nici evaporare.
|
 |
|
pentru scarabeul1984
daca ai vazut in poza din prima zi a acvariului, mai toate plantele erau de aceasi inaltime, si sincer sa fiu habar n-aveam cu ce viteza va creste fiecare in parte. Rotala si Ludwigia au crescut extrem de repede, pe cand Bacopa s-a inaltat abia 1-2 cm. inca n-am apucat sa tai nimica, si intr-o oarecare masura am vrut sa aflu intai cum se va comporta fiecare planta, si apoi sa ma aruns pe tuns.
normal ca nu ma supar (doar eu am cerut ajutor), chiar ma bucur ca ti-ai spus parerea. dar nu prea am priceput miscarea cu echinodorusul...te refereai un gard dintr-o laterala pana in cealalta, situat pe mijlocul acvariului...nu stiu cat de mult loc as fi apoi, latimea e de doar 30 cm.
bob_de_grau
acvariu 70 litri, filtrul canistra eheim classic 2213, substratul eco-complete + pietris, CO2 - nutrafin natural plant system (hagen), lumina (65 watt, 6700K) - Coralife Freshwater Aqualight, fertilizanti lichizi Seachem-Flourish si Nutrafin-Plant Gro.
lumina 10-12 ore pe zi, 30% apa schimbata saptamanal.
pentru Mitica
se poate muta atat reactoru cat si IN-ul de la filtru pe peretii laterali...dar nu s-ar vedea si mai aiurea atunci?...n-ar fi mai greu de ascuns cu plantele??...ca macar peretele din spate nu cred ca se va mai vedea in vreo 2 saptamani...
pietrisu ala alb-galbui...l-am pus pt ca altul n-aveam, in petshopuri se gaseste doar din ala curcubeu, iar substratu eco-complete nu mi-ar fi ajuns, ca aveam doar o singura punga de 9 kile. poate pe viitor voi culege toate boabele albe (cu betisoare chinezesti  ) si mai adaug o punga de eco-complete
voi muta rotala mai in spate, cat de curand...am pus-o mai in mijlocu acvariului ca nu stiam ca va creste asa mult si asa repede. si-o sa aduc buturuga cu anubiasu mai in fata.
pt toti, mersi de sfaturi 
|
 |
|
acu vreo doua saptamani, am dat o fuga la BigAl's (un pet shop de aici), am luat niste plante:
plus inca un ghiveci de Bacopa Monnieri, desi nu aveau nimic din ce speram eu sa gasesc, asa c-am luat ce mi s-o parut mai interesant de p-acolo.
apoi am venit acasa, am scos tot ce era in acvariu vechi,
iar dupa mai multe ore de munca, in care am spalat totu lu tot, am pus nou substrat Eco-Complete amestecat cu niste pietris de 1-4mm, am montat eheimu (in care am stors cat de bine am putut buretii din filtru vechi (aqua clear 30)), si m-am straduit cat am putut mai bine sa plantez plantele, la asta am ajuns:
acvariul dupa ce l-am umplut cu apa:
cam asa arata dupa 3 zile:
iar asa arata azi, 16 zile mai tarziu:
ma grabesc acum, trebuie sa plec la lucru, dar as fi recunoscator oricui care-si va da parerea, sugerand sfaturi pentru aquascaping (ce sa scot, ce sa mut, unde si cum, ca sa arate acvariu mai...bine). am citit eu diverse articole pe net in legatura cu aquascapingu, dar cand m-am vazut cu plantele in mana....nu stiu...n-a mai fost la fel ca in articole...
ps: scalarii o sa-i duc la un pet-shop cat de curand posibil. prea mari pt acvariu prea mic, si fac kkti imensi!!! in rest mai am un oto, un ancistrus, si un niste melci (malaysian snail).
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
tabletele alea le-am cumparat deja, din pacate...pe bay (mi s-a parut tare avantajoasa oferta)
ok, voi vedea maine la fata locului, in functie de ce plante au, daca iau al doilea sac.
plantele le voi cumpara de la BigAl's, poate si de la PJpets, nu prea am de unde altundeva sa gasesc ceva fain.
|
 |
|
vorbesti serios, 2 saci?!?
acvariu e de 20g (70- 75 litri)...si-am luat doar un sac ca nu mai imi ramasesera bani pt un al doilea. inca nu l-am pus in acvariu, ma gandeam sa fac asta sambata. si apoi am niste pietris 2-4 mm, cu care ma gandeam sa-l amestec, sau macar sa-l pun in straturi, ca sa ating o adancime mai mare a substratului.
as putea maine sa mai cumpar un sac (daca e chiar necesar), cand ma duc dupa plante...dar atunci mi-ar ramane mai putini bani de plante.
iar in cateva zile o sa primesc niste tablete fertilizante de la tetra.
as vrea sa iau niste glosso sau marsilea si alte plante mici (depinde ce gasesc), si ma gandesc ca n-or avea nevoie de substrat prea adanc...nu?
deci, ce-mi recomandati?
|
 |
|
mersi pentru raspuns.
nici nu mi-am putut imagina ca i-as innebunii pe pesti. dar daca se pune problema asa, atunci pica varianta cu spray-bar vertical.
stiu ca mizeria care se aduna pe fund trebuie sifonata (si ma ocup de asta saptamanal la schimburile de 30% din volum)
dar eu ma refeream mai degraba la crearea unui curent care sa nu permita "bypass" in acvariu.
sa nu iasa apa filtrata prin spaybar si sa se indrepte direct spre tubul de input al filtrului, iar restul masei de apa sa stea nemiscata.
si atunci cum sa-l pun???
in manualu de instructiuni, cei de la eheim spun sa-l montezi orizontal la suprafata apei. dar eu nu vreau turbulenta, sa nu se piarda CO2-ul din apa.
daca l-as pune orizontal pe laterala dreapta a acvariului, sus langa suprafata apei,dar cu gaurile indreptate in jos la 45 grade, ar fi mai bine?!?!? iar surface skimmer-ul, care e si tub de input, sa fie tot ca in poza...
ps: azi a sosit filtrul :yeee: si restul comenzii, am incercat sa pun poze, dar nu a mai mers galeria dupa o vreme. o sa pun maine si maine cred ca montez si canistra.
Sandu: Intrucat discutia s-a transformat intrun agreabil subiect de interes pentru substrat/plante am split-uit topicul in doua partea despre substrat gasindu-se AICI
|
 |
|
m-am tot gandit cum sa pun spray baru ca sa minimalizez turbulenta apei la suprafata, desi mai peste tot le-am vazut in pozitie orizontala la suprafata apei. (pt ca surface skimmeru improspateaza apa cu oxigen si curata pelicula apei de praf, uleiuri, etc.)
si mi-a venit idea sa-l montez vertical in acvariu. astfel va crea un curent circular in acvariu, care va creste rata de colectare a mizeriei.
http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=530&pos=6
[/img]
e doar o idee, exista loc si de alte variante.
voi ce ziceti, suna ok?
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
stiu ca preturile de pe ebay sunt bestiale, ma va ajunge chiar un pic mai ieftin decat un fluval luat din petshop :bverded: . iar banii nu sunt problema majora, daca m-as chinui putin as putea lua pro 3ul, dar din ce-am vazut pro 2urile si 3-urile sunt numai pentru acvarii mai mari. eu am doar unu pitic, de 70l, si-ar fi culmea sa reduc debitu din robineti la 50%. de aia am si pus cele 3 posibile varinte (care ar fi potrivite acvariului meu).
oricum multumesc pentru sfaturi.
daca mai are cineva ceva de spus referitor la eheim eu astept cu drag...
joia viitoare as vrea sa-mi comand unul.
|
 |
|
am sansa peste o saptamana sa-mi cumpar o canistra eheim. am citit pe net review-uri si descrieri, dar fiecare am observat ca are avantajele si dezavantajele sale.
am de ales intre EHEIM 2213 CLASSIC, Eheim 2234 Ecco si Eheim Pro 2222 .
pana acu as merge pe classic, pt ca are aproape 0% media by-pass si din ce-am citit numa vorbe bune despre el am gasit, fata de ecco care cica e cam zgomotos, si versiunea pro cica are probleme cu primingul si cu media by-pass.
retin ca multi useri de pe forum laudau eheimu, unii din auzite, altii avandu-l acasa. cei care au eheim sau macar cunostiinte in domeniu, ma ajutati si pe mine cu niste sfaturi si pareri?!? 
|
 |
|
la 2.50 $ canadieni. (ceea ce e destul de ieftin, tinand cont ca aici si un guppy absolut normal e cam tot 2.50 $)
inca 10, nu-s prea multi ?!? nu uita ca acvariu meu ii micut, are doar vreo 65 l. am spus ca acuma nu am alti pesti in el, dar in viitor (peste vreo 2 luni) ar vrea sa adaug si altceva. desi cei 2 oto care-i am acum sunt vioi toata ziua, dupa cum am zis, parca nu ma incanta idea de doar un grup de otocinclusi.
mie greu sa ma decid ce sa mai adaug, ori un grup de vreo 10 creveti (sa vad de care gasesc si cat de frumosi sunt), ori un card de hatchet-fish ( Carnegiella strigata) ca-mi plac la nebunie, ori un trio de apistogramma cacatuoides (care iar sunt superbi). dar vor mai trebui sa astepte un pic, vreau sa fac niste modificari majore la acvariu inainte.
n-ar fi destul de mai iau doar vreo 5 oto?
nu mai vreau acvariu cu pesti multi. vreau sa-l plantez cat mai mult, cu un covor de glosso ori marsilia, si mai vad eu ce altceva. si-o sa fie urat sa se stranga iar "kile de kk" prin substrat.
tin minte ce namol scoteam de la nigro la fiecare 4-5 zile... 
|
 |
|
de curand m-am decis sa pun punct episodului nigro, am dat si ultima pereche. inca nu m-am hotarat cu ce pesti sa-mi populez micu acvariu si nici nu ma grabesc, dar cand am vazut la petshop ca au adus oto, nu m-am putut abtine si am luat 3. am luat doar atatia, ca ma gandeam eu sa mentin un oarecare echilibru intre viteza cu care vor manca ei algele, si cea cu care apar altele noi.
baiul este ca dupa prima zii, a murit cel mai micut dintre ei. am verificat imediat, dar nu era nici o problema cu pH, duritatea, nivelu nitritilor si al nitratilor, mai ales ca tinusem acvariu fara nici un peste cateva zile. apoi citind pe net despre oto, am gasit cum ca multa lume se plange ca-n primele zile le mor cativa oto, chiar toti, aparent fara nici o cauza.
deci acum am doar 2 oto in acvariu meu de vreo 65 litri, se simt foarte bine, sunt activi si vioi aproape incontinuu si se joaca unul cu celalalt.dar nu stiu sigur daca e destul sau nu. ii am doar de-o saptamana si desi au burtile pline, si vad kkti verzui atarnundu-le sub burtica, parca algele tot la fel arata. hai ca alea verzi, mici si dure, ca niste puncte pe geamurile laterale stiu ca numa cu lama sau ceva dur se duc, dar alea mai mari si mai pufoase de pe frunzele echinodorusilor tot acolo sunt.
la sectia de articole parca am citit o recomandare de 2 oto pt 60 litri, si 5-6 pt 200 litri, sau ceva in liniile alea. pe alte siteuri americane nu prea am gasit raspuns, doar pe aici pe acolo ca ar fii pesti care agreaza sa stea in grupuri (si ca s-ar simti in siguranta in preajma corydorasilor).
voi ce ma sfatuiti, sa ma multumesc doar cu cei 2 oto, sau sa iau mai multi?
nu prea am in gand acuma alti pesti, ma gandeam doar poate la un grup de Cherry shrimp (Neocaridina denticulata) sau Amano Shrimp (Caridina japonica).
|
 |
|
:bravo2:
sa fii atent la ei, sa le observi comportamentu si grija deosebita fata de pui. daca poti, fa poze cat mai multe, ca sa ramai apoi cu amintiri
dar la becul ala poti sa renunti. e adevarat ca ajuta la ramirezi, scalari si probabil la alte ciclide, dar la nigro in nici un caz.
citisem mai demult pe vreundeva, un articol de-al unui american pasionat tare de tot de nigro, in care descria cum mersese la ei in habitatul natural sa-i studieze. iar noaptea, femelele de nigro sapa o mica groapa in care indeasa toti puii, si stau deasupra lor; nici urma de lumina.
dar asta o s-o poti observa si tu, la tine in acvariu. dupa ce vor innota puiutii, sa vii pe timpul noptii, cand e intuneric in camera, cu o lanterna si sa observi cum femela adaposteste toti puiutii intr-o gropita, fara nevoie de lumina. si va face asta timp de vreo 2 luni pana cand puii se vor face prea mari ca sa ii mai poata tine pe toti sub ea.
|
 |
|
eu sincer sa fiu n-am fost prea multumit de cubuletele de tubifex de la Nutrafin (Hagen). unu la mana nu prea mi-a reusit schema cu lipitul cubuletelor pe geam, ca sa vina pesti sa le mance de acolo. se dezlipeau dupa ce rotaiau un pic pestii din ele. si apoi nu prea s-o omorat dupa ele...iar nigro nu sunt prea pretentiosi la haleala.
ma gandesc cu groaza cum o fii varietatiile alea de mancare de pesti produse in romania  in ce conditii sunt produse si impachetate de tot felu de firme fantome, nici nu vreau sa aflu!!!
sper sa nu ma considere nimeni nepatriot  , dar nu poti compara un ford cu un trabant!!! chiar si cu buzunarul gol...
|
 |
|
esti sigur ca dispar icrele?!?! sa fie oare niste extraterestrii care ii rapesc noaptea  ...ii chemam pe Mulder si Scully?!?!
puii eclozeaza dupa 2-3 zile. nu cumva ii tin parintii ascunsi pe vre-undeva astfel incat tu nu-i vezi...
ai mei niciodata nu si-au mancat puii fara motiv, mai ales daca sunt singuri singurei in acvariu.
trebuie sa fie o cauza a disparitiei puilor. ai verificat in filtru?!?? cum incep puii sa inoate, imediat pot fii supti. ce filtru ai??
ar mai putea fii din cauza apei. faci schimburi de apa regulate, 25-30% din volum pe saptamana? e ciclat acvariul?
daca nu e ciclat sau daca nu faci schimburi de apa, puii s-ar putea sa nu se nasca deloc, sau sa fie deformati, si parintii automat ii mananca.
urmareste data viitoare cand depun, daca icrele se albesc sau nu.
mai vin-o cu detalii si bafta in continuare 
|
 |
|
pe la 23-26 grade Celsius. cu cat e mai ridicata temperatura, cu atat mai repede iti vor depune din nou perechea de nigro, iar puii vor ecloza mai repede din oua.
dar nu iti fa grji. nigro depun chiar si-n acvarii pline cu alti pesti, cum o facut si la tine. acuma ca sunt singuri singurei, in maxim 2 saptamani vei vedea din nou icre, poate chiar mai repede.
desi acuma probabil ca ai face orice sa depuna icre cat mai repede, cat mai multe si cat mai sanatoase, peste ceva vreme iti garantez eu ca vei face tot posibilu sa nu mai icreze  .
ce-am patit eu de cateva ori, a fost ca perechea de nigro sa faca o tura de puiuti, iar peste 2 saptamani sa mai depuna inca odata, iar cand icrele noi eclozeaza, si primii puiuti isi manifesta dorintele canibale (peste mic intra in gura lu peste mare), imediat ii nimicesc parintii, mai ales femela.
ca sa-ti dau un raspuns concret, eu as zice sa tii temperatura pe la 24 de grade, desii nigro sunt toleranti, rezistenti si se adapteaza usor la diverse conditii.
|
 |
|
|
|