Message |
|
Pompa nu se strica insa filtrul e proiectat sa lucreze in pozitie verticala. O sa isi faca treaba si culcat, insa eu unul as prefera sa il schimb cu altul care sa incapa.
|
 |
|
Uite cum asa face eu
Ideea ta este buna, adica sa alimentezi permanent din baterie iar atunci cand se goleste sa o incarci (nu cu o priza programabila). Pentru asta iti trebuie un convertor 220-12v, apoi un regulator de incarcare iar apoi un convertor 12-220v. Ca pret ajungi cam asa: redresor undeva la 250 ron, controler de incarcare cam 300 ron, invertor de mica putere 100 ron (un invertor de 1000VA se duce undeva la 400-600 ron), baterie pe la 250 ron. Pret total undeva la 900-1000 ron. Cand ti se duce bateria, pur si simplu o schimbi.
Bineinteles ca exista scheme electrice sa faci tu toate elementele pe care ti le-am enumerat, insa daca nu ai echipamente si nici experienta, risti sa iti bubuie in casa acumulatorul.
|
 |
|
Nu cred ca la microunde faci dezinfectare completa.
Fierberea in apa, cat mai mult timp, este sfanta.
|
 |
|
Daca in prima sticla iti ajung bule iar in a doua nu, inseamna ca reactia a inceput si reteta este buna.
Problema la tine sunt etanseitatile, adica iti scapa bioxid de carbon.
Sfatul meu este urmatorul: la toate imbinarile si trecerile pune silicon de etansare (sunt niste tuburi de silicon pentru garnituri pe la magazinele auto, cam 10 ron tubul de silicon negru). Eu unul asa am facut si imi merge foarte bine.
|
 |
|
Parerea mea e ca nu e nevoie sa dublezi picioarele pe care le ai acuma. Picioarele sunt supuse la compresiune, si rezista foarte bine cred si la 600kgf nu la 300kgf cat le-ai testat. Problema era placa de deasupra care e supusa la incovoiere, insa cu siguranta rezista, cel putin pentru inceput vreun an, dupa aia nu stiu ce sa mai zic Cel mai bine lasa-l asa cum este; cand pui acvariul pe suport ai grija sa nu il pui direct ci intre suport si acvariu sa fie pusa o placa de polistiren extrudat sau expandat (ce preferi tu) de 5cm, ca sa fii sigur ca e distribuita uniform greutatea si sunt preluate denivelarile suportului. Dupa aia in timp masori sa vezi cum se deformeaza sau mai bine zis cum creste deformatia placii. E posibil ca aceasta sa fie insesizabila.
|
 |
|
Eu unul cred ca tine dar e discutabil, nu stim exact calitatea placii din care a fost confectionat asa ca eu i-as pune o intaritura pe partea din mijloc, adica inca un perete vertical dintr-o parte in alta, paralel cu ceilalti doi pereti. In general cel mai solicitat este mijlocul unei placi. Tu ai facut test, ok, insa uiti un lucru, acvariul o sa stea in pozitia aceea cativa ani, nu cateva minute cat ati stat voi pe acel suport. In timp placa se lasa iar rumegusul (fiindca asa este facul PAl-ul; este rumegus amestecat cu adeziv si presat; MDF-ul are si bucati mai mari prin el, dat tot din deseuri ramase in urma prelucrarii cherestelei) aluneca, slabind si mai mult rezistenta locala. De asemenea, datorita umezelii placa isi va pierde din calitatile mecanice in timp. In cel mai rau caz o sa observi dupa un anumit timp ca se curbeaza placa pe care sta acvariu. O alta varianta ar fi sa inlocuiesti placa de sus a suportului cu un blat de bucatarie care din punct de vedere mecanic este mult mai rezistent. De asemenea eu nu as pune acvariul direct pe suport, ci as pune intre el si suport o placa de neopren mai gros, de cauciuc sau polistiren.
|
 |
|
Un difuzor nu este chiar asa de scump. Uite un exemplu: http://www.happypets.ro/aquili-difuzor-co2-pollen-p-3611.html Merita sa strangi niste bani pentru el; isi face toti banii. P.S. Nu am nici o treaba cu firma care le produce sau le vinde, pur si simplu am vrut sa iti arat ce as cumpara eu. Poti sa iei orice altceva sau de altundeva, sunt la fel de bune, sau de asemenea poti sa folosesti orice alta solutie, cum ar fi "air stone" din lemn, pe care de asemenea poti sa il faci tu sau sa il cumperi.
|
 |
|
Omul a spus ce a avut de zis, indiferent daca noua ne convine sau nu.
Sincer nu imi place cum pune problema, chiar imi aminteste de un user mai vechi, pe vechiul forum din cate imi aduc eu aminte, miruna, daca nu ma insel care exact la fel punea problema, in sensul ca atunci cand i se atragea atentia ca pentru a depasi acvaristica in genul Tom si Jerry (caras auriu in bol) are nevoie de echipamente, a avut o reactie foarte vehementa, sustinand o idee in genul lui floroiu82. Din pacate acel user a sfarsit banat din cate imi aduc aminte.
Pentru floroiu82, desi nu sunt moderator am citit posturile tale si raspunsurile la ele, mai mult din curiozitate, insa raspunsurile primite sunt pertinente si nicidecum "la misto", poate ca nu te multumesc, dar asta e realitatea. Pe acest forum sunt oameni care au experienta in acvaristica mai mare decat varsta ta, iar daca ei iti spun din experienta una sau alta iar tu consideri altceva, nu ai decat sa faci cum vrei tu, insa de ce ai mai intrebat. In plus de asta, ca sa primesti un raspuns bun, trebuie sa pui o intrebare buna, iar pentru a pune o intrebare buna, trebuie sa te documentezi mai intai.
|
 |
|
Eu credeam ca te irita comentariile mele.
Nu ma irita intrebarile tale, caci daca ma iritau pur si simplu nu raspundeam.
Legat de ce zici de alte forumuri, inclin sa iti dau dreptate aici; sunt useri pe alte forumuri care nu fac altceva decat sa se bage in seama, habar nu au despre ce vorbesc insa isi argumenteaza atat de vehement afirmatiile incat iti vine sa ii crezi. Au fost si pe aici astfel de useri cu cativa ani in urma, dar moderatorii i-au banat, asa ca in momentul de fata poti sa stai linistit.
Pentru inceput poti citii articolele de pe pagina principala a site-ului.
http://www.acvariu.ro/articole
In special asta:
http://www.acvariu.ro/articole/-/asset_publisher/5zvJ/content/ghidul-incepatorului?redirect=%2Farticole
Sa auzim de bine!
|
 |
|
Se pare ca nu iti place sa te documentezi. Nu mi-o lua in nume de rau si nu o lua ca pe un repros; multe din nelamuririle tale sunt deja tratate in multe articole si posturi.
Pestii dorm noaptea, ca si tine, asa ca este chiar recomandat sa stingi lumina pe timpul noptii.
Pentru inceput poti sa faci un program de iluminat de 6-8 ore pe zi, sa zicem intre 11.00 si 17.00 sau 10.00-18.00; daca tii mai mult timp lumina poti sa risti sa scapi algele de sub control.
Multfa bafta si sa auzim de bine!
|
 |
|
AllViruS wrote: umina nu le-am pus deoarece cam 90% din ce am citit din acest subiect lumina am constatat ca e un dezavantaj pt pesti mai astept pareri
Interesanta concluzia la care ai ajuns. Da-mi voie te rog sa nu fiu de acord cu aceasta concluzie. Asa cum nu poti sa traiesti tu fara lumina, nici pestii pe care ii ai in acvariu (pesti diurni) nu pot sa traiesca fara.
In plus nu ar strica sa citesti putin despre ciclul azotului ca sa intelegi rolul plantelor, care necesita iluminare.
Poate ca ar fi fost bine ca la sectiunea despre noi, cea in care discutam acuma sa te prezinti, sa ne facem si noi o oarecare idee cu cine vorbim.
|
 |
|
Faptul ca planta incepe sa se faca maro inseamna ca are probleme.
Asta poate sa insemne fie ca nu are suficienta lumina fie ca este un dezechilibru la tine in acvariu, asa ca ar fi bine sa faci niste teste de apa; poti incepe cu un 6 in 1 si sa ne zici si noua ca sa ne putem face o parere.
E foarte probabil sa fie lumina, ceea ce ai tu acolo, este un acvariu slab luminat. De asemenea ar fi bine sa ne spui si ce tub folosesti.
|
 |
|
Salutare,
Nu e atat de simplu; nimeni nu are o reteta sau mai bine zis nu ezista o formula matematica in genul pui atata x atata y faci chestia z de n ori pe saptamana si totul e perfect.
Pur si simplu trebuie sa urmaresti comportamentul biotop-ului pe care il ai acolo si sa ai grija sa intervii atunci cand apar dezechilibre.
PS Da detalii despre lumina si despre plante
|
 |
|
Nu fac reclama, dar am cumparat zilele trecute un test de la tetra cu 23 ron.
|
 |
|
Da, m-am gandit si eu la asta. Asa ca am ales urmatoarea solutie temporara care cu siguranta va deveni definitiva Dupa ce am lipit cu termoglue cele doua leduri pe un radiator de la un tranzistor de putere, am gasit la auchan un set de pahare de plastic "cristal clear". Am decupat partea de jos si am bagat in aceasta (in partea de jos a paharului) radiatorul cu cele doua leduri. A crapat "pe ici pe colo" plasticul insa partea care ma interesa, adica cea de jos de tot, baza paharului, e intacta. In poza se vede sistemul de iluminat final. Ca sa fiu sigur ca nu o sa cada am pus si cateva picaturi de rasina epoxidica intre aluminiu si plastic. PS Am dat comanda si de doua leduri albastre de cate 3w fiecare, din pacate nu sunt de 130 lumen fiecare ca cele albe ci de 50 lumen bucata.
|
 |
|
Sa incep cu inceputul... am un acvariu Hailea A30 cu un bec foarte ciudat... o lampa PL cu doua tuburi unul alb si unul albastru cu o putere de 11w, pe soclu 2g7. Becuri de rezerva se mai gasesc doar la happypets, dar si acolo transportul in constanta este prohibitiv (16 ron in conditiile in care tubul costa 28). Acuma in august se fac 6 luni de cand merge cel putin 10 ore pe zi, si se apropie de timpul de schimbat, asa ca am hotarat sa il inlocuiesc cu un philips master pl-s 830/4p, insa plantele au stagnat din crestere, de fapt au inceput sa moara. Dupa indelungi search-uri pe diverse forumuri, m-am hotarat sa achizitionez doua leduri albe, 6500k, de 3w, fiecare cu cate 130 lumen, sa le pun ca iluminat suplimentar, pe langa lampa. In atasament sunt pozele ledurilor. Din cate vad eu, ledurile sunt prinse pe un material izolator electric dar conductor termic, iar sub acest material este pus un radiator de aluminiu. Acuma, incerc sa ma gandesc cum sa fac sa le bag in acvariu, insa sa le izolez la apa; oare daca acopar cu silicon tot ce este pe langa led, dupa ce am facut lipiturile, ar fi o solutie? Astept sugestii. Multumesc anticipat!
|
 |
|
Ma bucur cand vand constanteni care se inscriu.
Bine ai venit!
|
 |
|
Nici eu nu cred ca este teapa.
Atata vreme cat melcii au ajuns morti, inseamna ca au fost trimisi. De vina este posta romana.
Nu e bine sa trimiti animale vii prin posta.
|
 |
|
Incearca iluminat mai putin si solutie contra algelor, recomand JBL Algol.
|
 |
|
Acvariul are 30 de litri brut, dar incape in el 20 litri de apa. Deja am in el 3 guppy si doi molly. Pesti usor de crescut, insa foarte prolifici din pacate. Cred ca am vreo 12 pui de guppy in el (nu i-am numarat) si unul de molly. In curand o sa apar la rubrica donatii cu ei. Ca filtru am http://www.ferplast.com/scheda_prodotto_eng.php/prodotto=biological_internal_filter_for_fresh_and_saltwater_aquariums_of_maximum_capacity_75_litres-internal-filters-technical-components--blucompact-02/id_menu=06040204/frm_pagina=1 . Este foarte eficient. Particulele in suspensie pe care le vezi la a doua poza (cea mai recenta dintre ele) se datoreaza faptului ca am mutat plantele prin acvariu inainte cam cu o ora sa fac poza. Adica echinodorusul tenelus l-am adus in fata; in fata aveam o hidrophila disformis pe care am scos-o, am taiat-o si am plantat ramurelele in spate, printre nucusi iar piatra acoperita de muschi, era in drepta fata, si am mutat-o pe centru. Sunt foarte multumit de filtru, imi tine apa curata ca cristalul; el are 3 compartimente, doua cu bureti iar in al treilea are ceramica pentru biofiltrare. Apa vine prin cei doi bureti in lateral, este trecuta apoi prin compartimentul cu ceramica si scoasa inapoi in acvariu prin powerhead. Pentru iluminat am schimbat becul original alb/albastru de la hailea, cu acesta http://www.celon.ro/becuri-cfl-ni-cu-4-pini-droser-electronic-1873/bec-compact-cu-4-pini-master-pl-s-11w-830-4p-1ct-fluorescent-neintegrat-534993 . Este un bec de 11w care da, spre surprinderea mea, 900lm. Subtrat nu am; am tot spus ca pun, insa am tot amanat, iar acuma nu ii mai pun de frica sa nu il decilez. Este doar undeva la 3cm de pietris (sau poate 4) granulatie 3-6mm (dar nici de asta nu mai sunt sigur.) Fertilizare folosesc ferropol, de doua ori pe saptamana, odata miercurea 5-7ml (cat scapa in capacul gradat din sticla de 250ml) si odata duminica cand fac schimbul partial de apa (10-12ml.). Mai folosesc ferropol 24h, 3 picaturi zilnic dimineata. De asemenea CO2 din bomba cu difuzor ceramic, undeva la 15-20 bule pe minut. Aer bag permanent, in paralel cu CO2-ul. Apa o schimb saptamanal, 6 litri.
|
 |
|