[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: stefanp
Forum Index » Profile for stefanp » Messages posted by stefanp

Lumineaza 4 ore la inceput si creste programul treptat. Daca vrei poti sa cumperi si micro/macro fertilizanti si easy carbo de pe forum pentru plante.

Poti sa tii lumina la inceput vreo 5-6 ore. Au totusi nevoie si plantele de o durata de iluminare cat de cat, pentru a putea face fotosinteza.
De fertilizanti nu e cazul sa vorbim acum, poate doar de ceva micro fertilizanti (un exemplu ar fi JBL Ferropol+JBL Ferropol24). Macro fertilizanti mai tarziu, in functie de ce plante vei avea si dupa ce intelegi un pic cum sta treaba cu un bazin plantat.
Easy carbo e bun de folosit de la inceput.

Ca sa grabesti un pic ciclarea si sa ii faci o bucurie copilului, poti cumpara un flacon de JBL Filterstart, va grabi un pic ciclarea (dar nu inseamna ca se face instant).
Desi sunt tanar, am un Alzheimer precoce, trebuie sa recunosc
Daca nu ai cui sa-i dai sa ti-i tina, vorba colegului de mai sus, ii tii intr-o galeata cat schimbi tu treburile in acvariu.

Dupa care, lasi acvariul 24 de ore sa se declorineze apa, pui filtrul inapoi (care a functionat in tot acest timp in galeata), mai adaugi un flacon de JBL FilterStart in bazin si timp de 2-3 saptamani ai grija sa faci schimburi de apa mici si dese (la doua zile sa zicem), ca sa protejezi pestii de concentratiile nocive de amoniac (schimburi timp de macar 2 saptamani in regimul asta).
Daca nu te grabesti (si asta e un lucru bun), cel mai recomandat e sa-ti iei o butelie (de 2 kg), un reductor si un difuzor. Second-hand le poti gasi pe la 400 de lei in total, poate chiar mai ieftin, dupa noroc.
Nu ai cum sa adaugi aquabasis-ul cu apa si pietris in acvariu.
Trebuie sa dai un reset. Pui aquabasis, pietris si pe urma apa.

Poti renunta la pompa de aer. Mai citeste un pic prin categoria asta, vei prinde multe sfaturi utile.
Asa e, difuzorul trebuie pus mai jos.
Acum e prea aproape de suprafata apei.
Filtru hang-on ieftin gasesti pe accesorii-acvariu.ro
Pentru carbon, poti pune easycarbo si poti bricola o "bomba"de co2, te va costa cativa lei.

Xipho nu iti recomand cu creveti, au gura mare si un apetit destul de ridicat pt asa ceva.
Daca esti din Bucuresti (apropos, daca esti dragut, pune si locatia in profil ), poti apela la Marbotrade.
Socluri si balast iti poti lua de acolo, mai ieftin (Osram spre exemplu e o firma buna; balastul de la nevertebrate din cate vad e no-name).

Daca apelezi la ei, poti lua si neoane tot de acolo, tot Osram. Nu cunosc Dymax, nu am folosit, dar nici nu am vazut sa foloseasca prea multi...
Arata intr-adevar mai bine
Permite-mi insa sa-mi pastrez parerea ca sunt doua jumatati de acvariu diferite (cioata si bolovanii). Ce-i drept, plantele mai omogenizeaza, dar mie tot asa imi pare.

Referitor la plante, depinde si de gusturi. Unora le place mai jungla, altora mai aranjat. Mie imi place mai aranjat pe tufe, lucru la care trebuie lucrat, dar este timp si deocamdata nu sunt inca destule plante ca sa poti face tufe "stufoase".
Andrei Panaite wrote: trebuie sa imi fac curaj sa ma apuc de spalat pietrisul dar numai cand ma gandesc cat am de spalat ma apuca o lene ).

Oricum ar fi, tot acolo ajungi

Andrei Panaite wrote:
oricum in week e programata marea schimbare.
Lista de plante e deja facuta. maine cred ca dau comanda de ele.

Pai asteptam un jurnal atunci
Cam ce plante ai pe lista?
Mararul cred ca e Cabomba caroliniana sau Cabomba aquatica
Ceva noutati Andrei?
Dupa cum a scris mai sus, pe substrat are riccia.
In spate e flame moss cu ceva christmas moss in dreapta, iar pe roci e tot christmas moss.

Sau cel putin asa imi pare mie
Spirogyra este o alga filamentoasa, pluricelulara din genul algelor verzi, ordinul Zygnematales, cunoscuta sub numele popular de “matasea broastei”.

A primit acest nume datorita aranjamentului cloroplastelor in forma helicoida sau spiralata. Se gaseste in apele dulci, cuprinzand peste 400 de specii. Are un diametru de la 10 pana la 100 micrometri si ajunge la cativa centimetri in lungime. Creste ca un singur fir, fara ramuri.

image

Aceasta alga se inmulteste atat sexuat cat si asexuat. Reproducerea sexuata are loc atunci cand doua filamente de sex diferit se apropie si emit un canal prin care continutul a doua celule se uneste; se formeaza astfel o celula ou (zigot) ce cade pe fundul apei, urmand sa se dezvolte ulterior. Reproducerea asexuata se face prin diviziune transversala, metoda prin care alga creste in lungime.

In acvariile noastre apare ca un manunchi de fire lungi, neramificate, alunecoase la atingere ce se pot intinde in intreg acvariul. Este o alga ce apreciaza cam aceleasi conditii necesare plantelor (apa bogata in nutrienti, co2 si iluminare buna), ceea ce o face o alga destul de greu de eradicat.

image

Exista mai multe variante care ar explica aparitia acesteia. Spre exemplu se spune ca apare dupa un spike de amoniac precum pesti morti lasati in acvariu, schimburi insuficiente de apa si filtre murdare. O alta teorie ar fi ca apare de la o concentratie prea mare a micronutrientilor, mai ales fierul.

In aceeasi nota exista si mai multe variante de eradicare, variante ce nu dau tot timpul rezultat, variind de la un acvariu la altul. Una din variante este curatirea manuala impreuna cu o mai mare grija la mentenanta acvariului (spalarea filtrelor, schimburi mai mari de apa). O alta solutie este dezechilibrarea bazinului din punct de vedere al nutrientilor; am citit colegi acvaristi ce au taiat drastic fertilizarea timp de cateva zile, combinat cu schimburi majore de apa, pentru a destabiliza conditiile apreciate de alga. Personal nu agreez aceasta varianta, deoarece poate duce la alte probleme si la aparitia altor alge, odata cu suferinta plantelor. Am citit si varianta black-out ului.

image

O ultima varianta este folosirea apei oxigenate, varianta la care am apelat si eu cand am avut probleme cu spirogyra. In cazul meu invazia nu era majora, deoarece aveam grija sa o curat manual in fiecare zi (spirogyra este o alga ce nu este fixata de plante si prin urmare se curata foarte usor), insa dupa o perioada m-am plictisit datorita ritmului rapid de regenerare a acesteia. Astfel am decis sa folosesc tratamentul cu apa oxigenata. Dozele recomandate variaza de la 50 pana la 100 ml la 100 litri de apa. Eu am inceput cu 50 de ml, dupa care am repetat tratamentul de doua ori cu doze crescande, de aproximativ 60 respectiv 75 ml. N-am urcat mai mult pentru ca mi-a fost frica sa nu afectez plantele si pestii/crevetii. Doza se adauga seara, dupa stingerea luminilor. Am lasat-o pana a doua zi dimineata/amiaza cand am facut un schimb de apa de 50%. Dupa acest tratament alga si-a pierdut culoarea verde si a luat o culoare gri, iar in cateva zile a inceput sa se topeasca si sa dispara.

In mod normal, in cazul unei alge recomand gasirea cauzei si nu tratarea efectului si cu atat mai putin folosirea unui algicid. Insa in cazul spirogyrei nu sunt cunoscute clar cauzele aparitiei. Este o alga ce apare in bazine stabile. La mine a aparut la cateva luni dupa startarea setupului, luni in care bazinul a avut aceeasi parametri, aceeasi lumina si fertilizare, acelasi program de mentenanta. N-am avut probleme cu nicio alta alga. Pur si simplu a aparut. Nici nu introdusem plante sau pesti noi in bazin.

Nota: Articol creat pentru comunitatea acvariu.ro, reproducerea sau citarea acestuia se face cu trimitere catre link-ul acesta.
monoceros wrote:

Sa stiti ca intamplarea a facut ca aparatul sa imi faca probleme fix ieri cand era ultima zi de aplicat... asa a fost sa fie... ma voi ocupa mai serios de acvariu pe viitor si il voi inscrie in concursurile ce urmeaza.

Pacat
Asteptam sa deschizi jurnale (mai din timp ) cu urmatoarele setupuri.
Eu am sa-ti recomand JBL Ektol fluid.
Pune o poza ca sa fim siguri daca e dropsy sau nu.
Din ce am mai citit pe net, nu prea se stiu cauzele, nu prea se stie tratamentul. Am gasit ca se poate trata cu tetraciclina.
Pune o poza.
E posibil sa fie o boala numita "fin rot" (poti cauta pe google imagini ca sa vezi daca e si cazul tau)

E bine ca l-ai separat.
Gasesti lampa foarte asemanatoare cu aceea, de la Hailea.
Eu cumparasem de pe happy-pets.ro, dar gasesti si pe alte site-uri gen reef.ro sua pepika.ro (vezi care ofera pret mai bun).
Koh-i-Noor wrote:
Stiu de bufferul pe care-l reprezinta kHul, dar ala impiedica fluctuatia phului din cate stiu, nu si cantitatea de CO2 care se dizolva, nu? Adica cu un kH foarte mare nu iti trebuie 5 bule/secunda sa ajungi la un 30-50 mg/l de CO2?

Gresesc undeva?

Nu gresesti, cantitatea de co2 va fi aceeasi in apa.
Eu pomenisem si de duritatea apei pentru ca una din tintele aditiei de co2, pe langa carbonul in sine e si scaderea pH-ului; plantele prefera un ph usor acid in general. Deci daca ai o apa mai dura, faci un compromis si mergi cu o concentratie de co2 in apa mai mare (cat te lasa pestii), pentru a obtine un pH mai mic. Si atunci consumi mai mult gaz.

Totusi nu inteleg cum de bagi doar o bula la 5 secunde
N-am mai folosit de mult numaratorul de bule la bazinul mare, dar din cate imi aduc aminte cand il foloseam, aveam cel putin o bula pe secunda (asta la bazinul vechi de 100 de litri).

LE: Si Humbert a zis bine, un factor important sunt si drumurile pana la centru de umplere; iar diferenta de pret intre o butelie de 2 kg si una de 5-6 sa zicem, nu e foarte mare.

Forum Index » Profile for stefanp » Messages posted by stefanp
Go to: