[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: dandumitru
Forum Index » Profile for dandumitru » Messages posted by dandumitru
Message
stefanp wrote:Vin si eu cu un articol: http://acvariu.ro/forum/posts/list/14589.page


Corect !
Dar prea mult pentru initiere si prea putin pentru avansati !
Acvarel wrote:

M-am lovit insa de alta problema, nu gasesc balast de 2x24 w. Unde as putea sa gasesc? Am gasit ceva de la Osram la marbo-tr##, dar nu sunt sigur ca este ce-mi trebuie mie, scrie "balast 2x18-24/220"
Ma tot gandesc sa iau doua de 1x24w, asa macar daca se strica, se strica doar unul (doar ca ar costa cam mult )

Multumesc tuturor pentru ajutor!


Aqua Basis este un substrat nutritiv bun, nu vei fi dezamagit, dar asta nu inseamna ca el va rezolva toate problemele care tin de fertilizare. Ia in considerare ca trebuie sa folosesti si filter boost ( vei avea avantajul unui substrat sanatos buine activat biologic ).

2x18-24w/220v este un balast electronic care aprinde tuburi T5 de 18w si 24w
2x24w/220v este un balast electronic care aprinde tuburi T5 de 24w si atat
1x24w/220v
Toate au aproximativ aceiasi durata de viata, mai mult sau mai putin, raportat la unul dintre ele.
Din anumite principii eu am renuntat la 2xNw in favoarea celor de 1xNw , este mai usor de lucrat fracturat, cu intensitatea luminoasa la puncte maxime, pentru perioade scurte de timp.
Salut @qwery !

Nu trebuie sa micsorezi debitul de apa care trece prin reactor, debitul mare de apa ajuta la o dizolvare mai eficienta , trebuie sa mai dai cateva bule de CO 2, atat cat sa nu se formeze punga de gaz in partea de sus a reactorului. Ph controller-ul va opri aditia in momentul oportun, iar daca vezi ca inca mai scade Ph-ul dupa momentul inchideri ( asta inseamna ca inca mai este gaz nedizolvat in reactor) mai reduci putin injectiia de CO 2 in asa fel incat sa ajungi la un echilibru intre cantitatea de CO 2 injectata, cantitatea de CO 2 dizolvata si valoarea Ph-ului. Sau mai simplu cand a inchis electrovalva sa nu mai existe gaz in reactor.

PS
Poate anulezi invitatia la un pahar cu vin !

Acvarel wrote:Sper sa nu fiu antipatic daca mai am inca doua intrebari

Maine ma duc sa cumpar jbl qaua basis pentru a reporni acvariul.


O alta varianta un pic mai ieftina si la fel de buna, sau chiar mai buna, ar fi JBL florapol.
Acesta se amesteca cu o parte din substrat (pietris uscat) suficient cat sa ajunga la o grosime de 2-3 cm, peste care se pune restul de substrat pana la grosimea dorita. Intre cele doua straturi poti presara JBL Filter Boost, care va ajuta la activarea biologica a substratului, acesta il poti folosi indiferent de tipul substratului nutritiv pe care il vei avea.

O imagine cu filter boost, pentru a-ti face o idee generala despre produs.
https://www.jbl.de/en/aquatics-freshwater-products/detail/2322/jbl-filterboost
http://www.aquariumline.com/catalog/filter-boost-25ml-p-11499.html?language=en
Ancamarketing wrote:
Dan ai citit printre randuri.
Multumesc.

Scuze !
Uneori se mai intampla !
Am observat gresala de exprimare dar nu am mai putut edita, si ca sa fie si mai grav am preluat cu copy si in partea cealalta, lucru care de obicei nu-l fac.


Sa cumperi cea mai mica canistra externa !
Tetra ex 400
JBL Cristalprofi e401


Bravo !
Cea mai buna treaba !
Daca nu ai posibilitatea de a regla histerezis-ul, acum nu este nici o nenorocire, se va creea o constanta cu fluctuatii mai mari de Ph, bazinul ramane stabilizat undeva acolo intre parametri aceia. Avand histerezis mai mic, lucru posibil cu Ph-controller-e mai prformante, obtii fluctuatii mai mici de Ph si un bazin mai bine stabilizat. Decat de loc este foarte bun si cel pe care il ai acum.
Lemon wrote:Ma bucura sa vad ca nu sunt printre singurii nebuni cu mai multe bazine.
Spor la treaba.

Arata foarte bine, mai ales asta si Aqua EL-ul


Important este si cine te considera nebun !
Noi ?
NU !
qwerty wrote:
qwerty wrote:Salut. Am luat asa un difuzor pentru canistra externa. A incercat cineva pana acum? Pareri despre functionalitate? Imi este frica sa nu faca punga de gaze in canistra.


Acum injectez Co2 prin el, apoi este aspirat de canistra prin doua canistre de inox pline cu lava, dupa care intra in canistra externa plina cu siporax si inapoi in bazin. Are destul circuit incat sa fie dizolvat Co2 si totusi nu scade, am Ph 7.07.


Este numai o impresie ca bulele de CO 2-i ar trece prin toate canistrele, intodeauna cele nedizolvate se vor opri in prima parte cea mai de sus, a circuitului si acolo va fi continuata dizolvarea de curentul de apa care va trece prin bula formata acolo. Poate ca nici cantitatea de CO 2 injectata nu este suficienta, iar daca va fi marita probabil ca ea se va acumula undeva din cauza ineficientei reactorului ( acesta este tot un reactor si in general tot ce dizolva CO 2-iul se numeste reactor ).
Eu consider ca cel mai bun reactor este cel extern, cofectionat din filtru de apa de 10" cu intrare si iesire de 1/2" la care se pot monta stuturi in functie de diametrul furtunului, pentru a evita reducerea debitului dezvoltat de canistra.
NU MAI ASTEPTA, ca nu vei avea rezultatele pe care le astepti cu reactorul de la Eheim, inlocuieste-l cat mai repede, deja ai dezechilibrat parametri bazinului prin ridicarea Ph la peste 7.

Eheeee, aici este un pic mai complicat !
Tulpinile retezate uniform devin factor limitativ in evolutia scape-ului, ori acoperi cu ceva care poate creea un peisaj, ori le scoti din bazin. Acum nu arata rau, dar trebuie sa ramana doar un moment in evolutia setap-ului, care trebuie depasit .


Era mai echilibrat hardscape-ul din primele fotografii, chiar daca lemnul nu era inca de folosit intr-un bazin !


Ma gandeam eu ca nu te poti opri la unul si ca trebuie sa ai cel putin trei !
Aici schimbi putin stilul, nu stiu daca in acest moment arata asa sau este o fotografie anterioara momentului de fata. Ma astept ca la acest setup sa profiti cat mai mult de partea hardscape, bineinteles ca voi comenta tot ce este de bine sau de rau !
Deci eu vrea sa vad cum ai abordat pe cel de-al trei-lea setup !

Evoluezi frumos Dorin !
Bafta !

Salut Dorine !

Evolutia ta ca acvarist este punctata maxim cu acest setup !
Nu este o lauda este o constatare, te stiu de mult timp si cunosc bine bazinele si setup-urile pe care l-ai avut.
In acest setup se vede si evolutia artistica care duce catre aquascaping, chiar daca este un hardscape simplu bazat si alcatuit mai mult pe partea de plante decat pe partea de hardscape.
O realizare frumoasa care pune in evidenta cunostintele si straduinta ta de a ajunge la acest nivel !
Succes Dorin !
Ancamarketing wrote:Am calibrat din nou.
Am setat la 6,8. Cand i am dat sa masoare a început sa urce de la 6 si ceva s cand a ajuns la 6,8 a deschis electrovalva.
Acum arata 6,99.
Sper sa fie bine acum daca a declansat o la valoarea setata.


Electrovalva a deschis la 6,8 si trebuie sa inchida la o valoare mai mica egala cu histerezisul de la valoarea setata a Ph-ului.
Adica :
- Ph setat 6,8
- histerezis setat 0,5
- deschide la valoare Ph 6,85
- inchide la valoare Ph 6,75
Daca la tine arata o valoare a Ph ( 6,99 ) cu mult mai mare decat cea setata si electrovalva nu a deschis, inseamna ca histerezis-ul este mare sau undeva este o problema. Incearca sa setezi histerezis-ul la cea mai mica valoare pe care o permite Ph controller-ul. La valoarea Kh-ului din bazinul tau un Ph de 6,9 ar fi la limita minima, dar poti cobora si pana la 6,7, ce trebuie sa stii este ca incepand de la Ph 6,9 in jos valoarea concentratiei de CO2 va fi din ce in ce mai mare.

https://www.google.ro/search?q=ph+kh+co2&tbm=isch&imgil=52niuXZxKoxYLM%253A%253BZ22q-QmbUiiXJM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.aquascapingworld.com%25252Fthreads%25252Fco2-ph-kh-relationship.8441%25252F&source=iu&pf=m&fir=52niuXZxKoxYLM%253A%252CZ22q-QmbUiiXJM%252C_&usg=__w5-bM1B0n9EwElNZ6TgGjAhc4T0%3D&biw=1265&bih=866&ved=0CCoQyjc&ei=6NDTVMCtDI6XasqlgogG#imgdii=_

qwerty wrote:La un Kh de 8 nu cred ca vei putea cobora mai mult de 6,8. Eu unul nu am reusit. Probabil il poti scade dar trebuie sa injectezi Co2 la greu, adica in continuu. Atunci nu-si mai are rostul controllerul daca merge Co2 incontinuu.
Histerezis-ul il poti verifica sa vezi cat este. Acolo unde setezi Ph pentru acvariu rotesti in sensul acelor de ceasornic, descrescator apoi crescator si vezi la ce vloare cupleaza si decupleaza electrovalva.


Randamentul aditiei de CO 2 este conditionat de eficienta reactorului de a dizolva o cantitate cat mai mare de gaz intr-un timp cat mai scurt si trimiterea lui in coloana de apa cat mai repede in volum cat mai mare.
Daca se va injecta intr-un reactor eficient 1b/sec, cu 1000 l/h intradevar Ph controller-ul va tine electrovalva in ON continu, daca se va injecta 10 b/sec in acelasi conditii, Ph controller-ul va decupla electrovalva mult mai repede deci timpul de functionare va fi mai scurt.


roni wrote:Salutare,
Sincer, nu stiu ce sa mai facem pt ca plantele sa creasca calumea, pentru ca, teoretic, plantele pe care le avem, ar trebui sa creasca ok si intr-o baltoaca ordinara.Orice sfat e binevenit, sau poate nu avem noi suficienta rabdare ...


Salut !
Mare dreptate ai !
Numai ca este o diferenta prapastioasa intre cele doau medii de viata, acvariul tau si balta ordinara. In balta ordinara se gaseste absolut tot ceea ce este necesar pentru dezvoltarea plantelor, chiar daca sunt conditii mai putin igienice, iar in bazinul tau acestea lipsesc, in acvariul tau trebuie sa creezi acelasi mediu perfect asemanator cu ce exista in aceea balta ordinara, doar ca va fi mult mai igienic, asta fiind singura diferenta intre cele doua medii.
Pentru dezvoltarea plantelor sunt necesare anumite conditii, unele dintre ele exista, substrat cu bile nutritive,lumina (daca este suficienta si de calitate este si mai bine ), un pic de CO2 (foarte bun atat cat este pentru speciile de plante pe care le detii), dar mai lipsesc din schema elemente micro si macro.
Elemente micro sunt, Fe, Mg, Mn, B, Zn, Cu, Mo, Co, N .
Ele se gasesc in solutii preparate, dedicate acvaristici si se gasesc intr-o gama larga in magazinele on line de acvaristica.
Elementele macro sunt K, PO4, NO3.
Ele completeaza gama fertilizantilor pentru plantele de acvariu si ajuta la cresterea si dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a plantelor.
Cand unul sau mai multe dintre aceste elemente lipsesc plantele nu se vor dezvolta, iar acest fenomen se numeste carenta in fertilizare.
Prima masura pe care tu trebuie sa o iei in cazul tau este asigurarea tuturor fertilizantilor ( hrana plantelor ) dupa aceea celelalte elemente care ajuta la asimilarea si procesarea acestor elemente care dezvolta cresterea si inmultirea plantelor, filtrare, CO 2, lumina, Ph.

Fertilizantii micro ii gasesti in aceasta prezentare :

- https://www.jbl.de/en/aquatics-freshwater-products/detail/2342/jbl-ferropol
- https://www.jbl.de/en/aquatics-freshwater-products/detail/2343/jbl-ferropol-24
- http://www.nevertebrate.ro/Easy-Life-Pro-Fito

Fertilizanti macro :

- http://www.nevertebrate.ro/Easy-Life-Kalium
- http://www.nevertebrate.ro/Easy-Life-Nitro
- http://www.nevertebrate.ro/Easy-Life-Fosfo
Acesti fertilizanti pot fi gasiti in diferite prezentari, in functie de anumite criterii, pentru diferite nivele de pregatire ale hobby-stului in cresterea plantelor.
In unul din ultimele doua lincuri ai o prezentare scurta despre fertilizare si "" triunghiul de aur "".
PS
O balta ordinara inseamna mult mai mult decat un acvariu, iar noi asta incercam sa imitam !
Inca nu am o imagine de ansamblu !
Dar sunt cateva fotografii care pot copleta puzzle-ul imagini de ansamblu !

image

image

image

image

image

image

image

image
Nimeni wrote:

... dar Stefan ar trebui sa faca o vizita lui Victor ;) Atunci va intelege ce spui....

Despre dac-ul tau.... cuvintele sunt inutile: "jungla".... vb lui Batman ;)


Multumesc Sebi !

Da, din punctul meu de vedere Victor este un vector foarte important in acvaristica romaneasca, si un reper excelent de legatura a conexiunilor despre cresterea plantelor. Poate ca se va intampla ca intr-o zi sa ajunga si Stefan pe la Victor, sau poate ca a ajuns !

Adica !
Cum bre, ma faci batran !!!
Daca reusesti sa treci peste ideea preconceputa ca sunt plante care nu se impaca datorita cerintelor diferite, vei face foarte usor un pas inainte. Indiferent de specie, fiecare planta va avea locul ei bine definit in bazin, in functie de principala cerinta a speciei. Mai jos, mai sus, la mijloc, in stanga, in dreapta, mai in fata, mai in spate, cumva dedesubptul alteia, planta se va adapta la toate conditiile mai putin la una singura, in conditiile in care ai un bazin bine stabilizat si factorul dirijor bine pus la punct.
Stiu, sunt putin cetos !
Multumesc Stefan !

stefanp wrote:
M-a tentat si ma tenteaza in continuare sa incerc un bazin in felul asta (am in gand acvariul tau si al lui Humbert), dar nu cred ca mi-ar iesi asa fain.


Asta numai daca ai rabdare sa nu umbli in el cateva luni, sa lasi plantele sa creasca, unde si cum vor ele, si sa tunzi (nu sa scoti tot si sa replantezi varfuri ) acolo unde nu vrei sa ajunga o anumita specie de planta. Nu este greu sa obtii un acvariu care sa arate in acest fel, doar sa nu ai pretentia de a-l inscrie la un concurs de aquascapig, pentru ca nu se prea incadreaza in cerintele concursurilor, in rest este un acvariu care poate arata bine sau mai bine ca altele si atat
 
Forum Index » Profile for dandumitru » Messages posted by dandumitru
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com