[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Alex
Forum Index » Profile for Alex » Messages posted by Alex
Message
pomi wrote:Eu m-am uitat in proprietatile pozelor, ca sa vad ce aparat ai si ce setari ai folosit , deci ma gandeam la setari si mai mici ale ISO, diafragma mai deschisa si timpul de expunere mai lung. Ceva gen ISO 100, F/2, shutter 1/20-30.
e uite la parametrii astia chiar nu am fotografiat ...dar o sa retin pe viitor, merci de sfat.

a3des wrote:Mi-am permis si eu o variatie tot pe tema pestilor, sper sa nu mi se ia in nume rau.
Fereasca Dumnezeu...de ce sa fie cu suparare??? Se poate face si concurs pe tema pozelor mele daca reusiti sa scoateti ce-i mai bun din ele. Din pacate sunt constient ca din rahat nu poti face bici si sa pocneasca
Oricum e clar ca voi macar le aduceti la o forma mai aproape de ce-mi doream eu sa fac cu mainile mele...
pomi wrote:Am incercat ambele poze, cu si fara pesti.
Iti multumesc. Oricum arata altfel....

pomi wrote:Nikonul D3100, pus pe un trepied, cu ISO setat mai mic si timpul de expunere mai mare


pai sa recapitulam:
- Nikonul D3100 este
- trepied este
- ISO setat mai mic cred ca era pe 800 deci 400 este
- aici era o problema datorata obiectivului/luminii parca si a faptului ca nu am putut sa fac zeci de poze in biroul omului

Oricum ceea ce voiam eu in materie de poza, mai sontac mai impins de la spate de prelucrarea ta fotografica s-a realizat.

E un acvariu pe care aproape ca l-ai fi putut avea si la nivel de anii '80 ....... Marsilea, Microsorum (chiar daca ala clasic) etc. ....... ar fi mers decent si-n conditiile de atunci, neoni gaseai, lemne gaseai ....... acvariu' il vad ca o semi-intoarcere la radacini ....... si uite asa, iar ma tenteaza sa-mi aranjez un acvariu ca-n anii '80
daaaa si eu tot din dor de acvariile alea frumoase ale lui Amano din primele lui carti l-am facut. Cred ca undeva in subconstient am ramas cu verdele ala intens pe retina inca dina anii aia
Daca ma gandesc mai bine acum zic ca nu as fi putut sa-l fac in anii aia.
Nu am sa-ti bag texte cu experienta acumulata...cu conceptul revolutionar in plantate lansat de Amano...si care a influentat generatii de plantate samd.
Am sa-ti fac pur si simplu o lista cu lucrurile pe care chiar nu le aveam atunci si le-am avut acum.
Cu siguranta stiu ca nu l-as fi pus atat de bine pe picioare intr-o luna si cu mutari...

Nu aveam instalatie de cabluri care mi-au stimulat dezvoltarea radacinilor la Crypto. Nu exista atunci asa ceva.
Nu aveam substrat usor Manado care nu mi-a tasat radacinile anumitor plante. Nu exista atunci asa ceva se lucra pe suprat amestec de argila, caolin cu pietris sau nisip.
NU aveam sistem de filtrare de tip extern care a permis dezvoltarea unor colonii de bacterii utile in gestionarea ciclarii....dar ce-i drept existau sisteme similare incluse intr-o laterala a acvariului.
Nu aveam instalatie de CO2 care sa forteze dezvoltarea plantelor sau supravietuirea unei forme clorofildeficitara a Anubiasului. Nu ca nu ar fi existat...doar ca sistemul similar din anii 80 al instalatiei de la Dupla costa de oridinul miilor de marcute. Am cunoscut toata floarea acvaristicii autohtone. Nimeni, dar absolut nimeni nu avea asa ceva in anii 80 in Romania. Era chiar o teorie ca daca bagi CO2 asfixiezi pestii...Ani de zile am prins si eu aceasta intrebare pe forum in ciuda articolului scris parca undeva prin 2000 si ploua marunt.
Nu aveam fertilizantii de tip aditie zilnica. In mod traditional in acea perioada pentru fertilizarea si ciclarea apei de acvariu se folosea un amestec de turba, ceai negru si o lingurita de sare la 10 l de apa
Nu aveam lumina dedicata plantelor...as spune deja ca treaba cu lumina dedicata e un moft... Pe vreme aia cine avea neoane la acvarii era un boier de regula se mergea pe lumina de bec sau se tineau acvariile la geam

In materie de viu nu existau: creveti, Oto...care au ajutat la starpirea algelor...iar Cyperusul meu este mai degraba o improvizare ad-hoc ce a dat roade decat rezultatul unei lecturari pe te miri unde care sa-mi fi garantat rezultatul ...ca sa nu mai zic ca neoni rosii au aparut tarziu, undeva prin zona Ardealului...nu vreau sa spun prostii...Cluj sau Oradea parca.

In rest aveam de toate ...deci sa tot faci acvarii ca asta
...si mai ales aveam Partidul care ne era in cuget si-n simtiri si care ne foootea curentu` cand ne era lumea mai draga in camere a caror temperaturi oricum depaseau cu greu 18 grade. Daca mai scriu mult pe aici imi vine sa recit si o Oda Fiindca si asa am sufletul greu azi, ma abtin.

Promit insa sa mai revin cu ultimele amanunte pentru ca sa nu credeti ca odata finalizata lucrarea a ramas pe metereze.
Ultima mutare s-a infaptuit catre vastele-mi apartamente saptamana trecuta ...Lofty stiiie ...de aia am intitulat lucrarea "Caught between the Scylla and Charybdis".
Dupla Therm Set 750, 300 W (transformator, cabluri, ventuze)- putin folosit 300 RON

Reactor AquaticNature Tornado+Powerhead Eheim 1001/600l/ora (putin folosite) 90 RON

Cablu CO2 Dennerle 5m(sigilat) 50 RON

Neon Osram 865 T5 (sigilat) 39W 10 RON

Timer mecanic Bach Mann 10 RON

ADA Green Brightly special lights -250 ml(sigilat) 40 RON

Nitro (NO3) Easy Life -250 ml(sigilat) 20 RON

Fosfo (PO4) Easy Life – 250 ml(sigilat) 20 RON

Set Analize NO3, PO4, Fe, K 60 RON

DETALII SUPLIMENTARE PM



Last step...goodbye: Step7

Porcu wrote:Eu cred ca dupa ce vedem poza prelucrata va fi aproape de concurs .

Nu stiu...poate se ocupa Pomi de poza, sau altii care se pricep sa faca o poza mai buna din asta...
Tot ce stiu este ca exact cu 5 zile inaintea deadline-ului arata cam asa.
In final am optat pentru Cheirodon axelrodi (Neon Rosu)...chiar daca la un anumit moment Ciprian ma momea cu un banc de fo` 100 de Boraras brigittae. Ca o paranteza...frumos peste, totusi cam prea mici pentru un acvariu ce avea sa fie privit de la o anumita distanta.
Raman cu siguranta ca alternativa pentru un proiect viitor...

Nu stiu ce ar mai fi de spus, dar cam asta a iesit:

image
Porcu wrote:Mi se pare obligatoriu sa gasesti niste crengute mult mai subtiri , e prea mare lemnu' actual.

Exact asta-i si parerea mea...lemn mai subtire, mai ramificat si poate chiar care sa iasa un pic din balta..eu nu l-as rade la luciul apei .
Step6

Aproape de momentul final.
Am reusit sa adaug si partea plantata cu Micosorium pteropus 'Red' pentru partea stanga si am rearanjat, grupul de Hedyotis salzmannii.
Parametrii apei erau cei vizati.
Am inceput fertilizarea cu Dupla 24.
Am incercat sa curat acvariul de prapadul inevitabil datorat programului de functionare al neoanelor.
In rest numa` de bine. Am introdus primii pesti. Un grup de 10 Otocinclus affinis ce aveau sa definitiveze incercarile mele. Rezultate vizibile in numai cateva zile!
Au aparut si primii Caridina japonica, care alaturi de Oto si de Neocaridina au reprezentat obtiunile mele...pana la clasica dilema legata de cu ce vom popula acvariul?

image
FELICITARI! Am zis de mult ca singura sectiune la care avem o sansa reala la AGA este Sectiunea Biotop.
pomi wrote:Poza dupa post-process...
Asta asa, in varianta light, de 10 minute, ca ei stau ore pana bibilesc poza la maxim.


Exagerand un pic, daca te uiti la a doua poza(cea modificata) e ca si cum am fi lucrat pt a doua oara acvariul impreuna
Imi pare rau ca nu a am stiu ce abilitati ai, dar macar pe poza de final o sa te rog sa ti le mai pui o data in opera
Dupa cum probabil ai citit, poze noi nu se mai pot face la acvariu, deci vei lucra cu materialul clientului...
Ce pot sa-ti zic este ca ultima poza este cam intunecata.

De principiu insa nu asta e calea. Din cate stiu eu daca ar fi fost sa ma prezint la un concurs serios cu astfel de poza editata ma rejectau baietii cu aplauze


gengiskhan wrote:Pentru un ochi ... obisnuit putin cu poze, se vede si de ce nu a iesit bine cea originala. Insistenta si perseverenta, atata trebuie, nimic altceva. Garantat 100%

Sunt convins...noi am vorbit destul pe tema asta si iti dau dreptate. Poate m-ar fi ajutat un pic si alt obiectiv...dar deh, asta este, asta am acum si cu asta defilez De vreme ce pot iesii asa poze eu ma declar multumit.
Porcu wrote:In sfirsit acvariu "tau" a ajuns intr-o faza circotibila , adica are o forma numa' buna de comentat si de anticipat cum va arata in urmatoarele saptamini. Imi place cit de cit calitatea pozei chiar daca-i lipseste ceva, nu stiu ce ca nici io nu ma pricep. Ii lipseste acel ceva pe care-l au pozele de pe primele locuri la concursuri, acel ceva care tine de arta fotografica.
Pietrele si lemnele arata "ca ale lor" si asteptam ca plantele sa el "imbrace".
Pietrele si lemnele arata "ca ale lor" , plantele ai sa vezi ca intr-un final arata ca ale lor dar pozele nu vor arata. Este o critica pe care mi-o insusesc 100%...pur si simplu nu imi ies chiar daca am luat aparate de fotografiat care teoretic ar trebuii sa fie ca ale lor Ce mai, e clar...asta cu poza e un alt film

Porcu wrote:Cel mai mult imi plac ramurile orizontale care ies din Microsorum

Inca de la inceput am gandit acvariul cu doua tufe plasate in extremitati.
Am mizat pe frumusetea acestei plante. Absolut Micosorium pteropus 'Red' este o planta care te trece prin nuante de la verde inchis, crud pana la portocaliu pentru ca apoi sa ai la varfuri rosu inchis pana la visina putreda, spectacol rar intalnit la alte plante.
Am gandit ca pentru a combate simetria perfecta a celor doua tufe, una sa o fac mai deasa si cu mai putine ramuri ce ies din ea, iar cealalta, cea despre care ai vorbit sa fie cu mai multe crengi

rick wrote:Pietrele acelea cenusii nu stiu cat de bine dadeau dar pana la urma cred ca toate au ajuns la aceiasi culoare.
Desi o sa-ti para o nebunie pietrele alea au fost pietre de firma care cel putin in teorie trebuiau sa aiba aceiasi structura Nu le-am luat asa pentru ca am ajuns atat de diliu incat sa-mi cumpar pana si pietrele de firma ...ci pur si simplu imi era mai usor sa ma reped la George(Reef)...decat sa dau o fuga pe Arges. Dupa cum bine ai intuit nu prea m-a deranjat, in timp s-au egalizat la culoare si in plus am scos destule fata de cele plasate initial. Pe masura ce substratul se "inierba" riscul ca Manado sa curga peste Forest Sand scadea si deci le-am pastrat doar pe cele cu rol decorativ si nu si pe cele cu rol de fixare...

In rest ceea ce ma preocupa pe mine in aceasta perioada era mai degraba ceea ce se petrecea la suprafata apei decat in ea. Nu aveam cum sa grabesc lucrurile dpdv chimic ci doar sa ajut biologic....Singurul aliat al meu in lupta cu N-ul era Cyperusul meu. Fara nici o exagerare asta am considerat eu Step5, pentru ca m-am dedicat exclusiv aranjarii intregului ansamblu drapta, de jos pana sus, din apa pana la suprafata ei.
Plantat intr-un ghiveci special de plante de pond, in apa, isi dezvoltase radacini uluitor de repede iar acestea lucrau. Alaturi de creveti si de melci sunt sigur ca mi-a fost cel mai de nadejde aliat in comnbaterea algelor. Odata plantat insa am observat ca dupa ce si-a dezvoltat sistemul radicular a aparut "bumul" frunzelor...deodata 2 frunze noi aveau sa anunte dezvoltarea rapida a frunzelor. Mai ramanea de pus la punct un mic amanunt care ma deranja. La iesirea din apa, marginea ghiveciului lasa sa se vada substratul, asa ca am decis ca imprejurul Cyperusului sa plantez un moss Initial s-a ingalbenit iar apoi ulterior adaptarii de la submers la emers a aparut de dedesubt partea noua, verde si care imbraca cu verde baza Plantei fara sa se vada locul de unde ieseau frunzele...apoi am mai aruncat asa de imagine o piatra.

Ce a iesit puteti vedea in imaginea pe care am incercat sa o surprind, focusand cei 15 cm de zona tampon intre apa/lumina:

image
Frumos "biloiu" de Hedyotis salzmannii, imi pare rau de munca depusa pt celalt biloi, cel de Staurogyne...da` e clar ca nu-si avea locul acolo. Ce vrei sa pui in locul ramas liber?
Pietrele au adus o imbunatatire certa.

Singurul minus este legat de "plantele rosii"...car par ca au palit . Se poate sa fie din poza, setare aparat...sau chiar din fertilizare. Ori una ori alta trebuie rezolvata caci scade contrastul si este pacat. Una peste alta arata frumos de tot. De cand tot vorbim noi si uite cat mai dureaza pana il finalizezi...treaba lunga si migaloasa dar il simt...iese
he he...greu cu scrisu', greu cu scrisu'
Treaba a continuat asa. Am gandit ca partea din dreapta este satisfacatoare, gandeam la ceva similar dar nu chiar in oglinda si in partea stanga.
Intre timp ma chinuiam sa fac rost de ceva plante, pe care nu le gaseam neam. Vazusem ceva poze ale unui polonez care arata o planta pe care nu o mai crescusem. Cumva impresionati de cele vazute acolo, dupa o discutie cu Dogibeer am decis ca el, mai rabdator isi face bila din ea...iar eu o las natural . Chiar sunt curios cum ii mai merge lui, dar sincer m-am felicitat de alegerea facuta...nu cred ca as avut la dispozitie atat timp cat sa o definesc in forma dorita. Din cate am vorbit stiu ca a lucrat mai bine de o luna la biloiu' lui ...eu in schimb m-am concentrat pe aspectul celor cateva fire pe care le primisem cado' de la "Imputiciunea sa" in cea mai buna traditie pe axa Bucuresti-Baia Mare & retur. In paranteza fie spus cred ca de aia vrea si acum sa vada pozele ca sa isi dea seama cum i-a luat-o din loc buruiana
Partea nasoala era ca nu aveam unde sa o inmultesc la cate fire aveam nevoie asa ca am facut ceea ce stiam mai bine sa fac....m-am apucat de gradinarit Hedyotis salzmannii in propriul acvariu facand abstractie de orice notiune de peisagistica, in speranta ca pot sa o inmultesc si sa o aduc la dimensiunile dorite cat mai repede. Ei bine asta si cresterea celor cateva fire de Marsilea hirsuta primite si ele tot de la un coleg forumist caruia ii multumesc pe aceasta cale (merci Tudore, sper sa iti placa cum le-am folosit ) zic eu ca fara nici o indoiala poate fi considerat Step4
...acvariul era inca departe de ceea ce speram sa iasa, din punct de vedere peisaj, constrans de timp eram praf ...conform unei expresii deja consacrate intre connaisseurs iar ca sa fie tot tacamu', Micosorum pteropus 'Trident, Micosorium pteropus 'Red', Microsorum pteropus 'Narrow' in ciuda faptului ca valorile N se apropiau de cele normale, suferau inca dupa impactul plantarii grabite cu apa toxica.
Ca sa fiu cinstit asta a fost cel mai greu moment ...stiam ca e cumva ca la razbel...ori invingem ori murim. Mai vedeam cate o pata neagra pe frunze, mai culegeam cate o frunza distrusa cu totul...dar aveam si o dovada ca lucrurile se indreptasera vertiginos in apa: cei cativa Caridina se zbenguiau fericiti in balta.
Am avut momente in care acum stiam ca daca-l pierd din mana il umplu de alge si se alge praful de tot.
Beneficiarul era nerabdator...uneori ma mai "ajuta" cu cate o idee nastrujnica. A fost "genial" atunci cand s-a gandit ca plantele s-ar dezvolta mai repede daca ar marii un pic intervalul de iluminat Logic asa a este, multa lumina cresc mai repede plantele...practic dupa cum noi stim, relatia este muuuult mai complexa, deci acvariu meu acum era cu lumini la 12 ore, la inceput si cu o frumusete de bioderma pe geam ...dupa numai catva zile de tratament in lumina reflectoarelor ca la Hollywood
Ce a iesit dupa curatat geam, spalat, schimbat apa si muuuuulte injuraturi aveti aici :


image
Vandut.
Porcu wrote:Cum merg impreuna? Parca aveau conceptii diferite.
Conceptii?!? Te referi la volti nu? Altfel conceptual vorbind cablurile de incalzirea substratului fac acelas lucru...simplist vorbind, incalzesc substratul amanuntind...am scris un articol exact despre ce fac ele...
Concret, Computer-ul Dupla MultiControl 1.2 are 6 mufe(prize) cu iesire la 220V, la care se leaga printre altele si o instalatie de cabluri pt substrat atat timp cat acele cabluri suporta 220V.
Cum banuiesc ca nu m-ai suspectat ca as recomanda in loc de cabluri cu transformator(ce transforma curentul de la 220...la 12V) eventual sarma de nichelina trecuta prin silicon ca alti idioti pe vremuri , iti dai seama ca lucrurile au mers. Practic la acest sistem de la Dupla prin faptul ca are senzor ce determine declansarea incalzirii substratului poti lega orice cabluri atat timp cat au un transformator. Chiar si instalatia originala de cabluri de la Dupla nu iti baga in acvariu niste cabluri de 220V...ci unele care trecute printr-un transformator se "incalzesc" la 24V). Cablul Dennerle Eco-Line ThermoTronic 40w...iti incalzeste la fel doar ca la 12V, doar ca probabil se modifica lungimea ciclului. M-am intrebat si eu daca este fo` diferenta semnificativa dar cand am vazut ca atat cu 24 cat si cu 12 se declansaza haotic si dureaza mai degraba influentat de alti factori nu mi-am batut capul...Important era sa nu fac vre-o nefacuta si sa ma ...dar cat are transformator...
Ba mai mult pot sa-ti spun ca, Cryptocoryne pigmea sunt niste mofturoase despre care spune in orice carte ca, cheia succesului in cresterea lor este sa nu ai pretentii si sa le lasi infipte acolo unde le plantezi cateva luni bune pt ca isi dezvolta extrem de lent sistemul radicular si abia apoi incep sa dea frunze. Pot sa-ti arat...cred ca inca mai am si acum cateva cu niste radacini extrem de lungi, albe si frumoase...dovada ca sistemul a functionat.

Porcu wrote:Ai facut ce-ai facut si l-ai "pacalit" pe om ca are un acvariu japonez ....... de fapt, parca vad ca i-ai tras un olandez dupa toate regulile si dupa gusturile tale .
...acuma ce stil a iesit nu stiu...stilu` smuls Eu i-am aratat cum se lucrau pe vremuri asa numitele Nature a lui Amano. Nu e o parere a mea...sunt carti scoase cu asta, sunt poze care stau drept marturie... Cu ani de zile in urma...in perioada romantica ca sa zic asa a plantatelor stil Amano, peisajele nu erau asa de lucrate la sange. Inca mai puteai sa te uiti si la frumusetea plantei ...nu numai la perfectiunea taieturii din foarfeca Astea de azi ca si alea de ieri sunt pompos intitulate Nature...canci-bocanci ...stim cu totii ca sa ceva nu vei intalnii in natura ever...for ever-ever, dar eu zic ca inca se pot "aseza" niste plante ceva mai ordonat decat intr-un "depozit" cum le zicem noi , in asa fel incat sa te bucuri si de dezvoltarea lor dar sa si iti sugereze ceva acest ansambru. Parerea mea despre ce se face azi la concursuri este ca s-a esuat cumva inspre clasica idee ca dusmanul binelui a fost mai binele si ca pe undeva cu mare dreptate se mistocaresc acum concursurile de plantatate care au ajuns mai degraba o proba de maini indemanatice.


Porcu wrote:... ia spune si cum merge lumina, ai vreo 240 W ....... sa nu spui ce merg toate tuburile ca-mi tai venele .
De regula nu...acuma insa in perioada in care am fortat da, dar pe perioada limitata.
In clipa in care am terminat toata plantarea am mers pe un un program de 10 ore in care in maximum ajungeam ca 2 ore sa functioneze toate cele 6 tuburi, ma grabeam si a trebuit sa o fac. Dupa aia am redus la greu. Ca sa fiu sincer cred ca iti faci treaba lejer cu 4 tuburi...dar stim cu totii ca avem cumva o relatie intre CO2/lumina...asa ca m-am jucat cum mi-a trebuit si can mi-a trebuit.


Porcu wrote:Acuma si tu ....... pornesti acvariu' cu Microsorumuri .......

Rubrica Aquascaping este plina de povesti de succes. Toti isi expun care mai de care, acvarii pe care le considera reusite. De cateva ori chiar sunt...
De regula insa nu prea se scriu dedesubturile acestor acvarii. Nu din secret...ci pur si simplu nu par importante aceste mici amanunte. Sunt al dracului de importante...este granita dintre succes si dezastru intr-un acvariu.
Sa fiu eu sanatos de cate ori am citit intrebarea: am un Microsorum, arata fruoms si s-a dezvoltat foarte bine, totusi la un moment dat s-a inegrit brusc, nu stiu de ce nu stiu ce sa ma fac...l-am pierdut.
De cate ori ai citit pe acest forum: am inceput un acvariu stiam ca o sa pun plantele in el in functie de cum o sa le procur chiar daca acest lucru nu este corect. Stiu ca punand inca de cand nici macar ciclul azotului terminat "Microsorumuri "...o sa se inegreasca si stiu de ce...da` las ca fac pe dracu-n patru si il scot pentru ca stiu de la ce i se trage si am antidot
Asta-i provocarea, asta-i greutatea...pentru asta merita sa accepti cand vine un cunoscut si te roaga sa-l ajuti, asta merita sa povestesti si altora ca sa poata la randul lor citind sa vada cum te poti descurca si in situatii limita...care contravin regulilor generale de pornire ale unui acvariu...pentru ca altfel, la de cati ani se discuta pe aici cum poti realiza fara batai de cap un acvariu reusit dar simplu, cred ca daca voia cineva sa afle si era preocupat si sa faca ce i s-a recomndat a cam aflat...
Vad ca gandul ca nu mai aveti cum "sa disecati" in carne vie creatia mea ....v-a inmuiat de tot
Asa ca daca tot am senzatia ca am inlaturat "mirosul de sange" ce se simtea in aer ... trec mai departe la Step3

...in care, am adaugat cablurile de incalzire.
Computerul era Dupla dar pentru ca nu aveam cabluri pentru acvarii de dimensiune asa mica (suprafata de 900mm x 450mm) am optat pt un set de cabluri Dennerle Eco-Line ThermoTronic 40w pe care le-am amplasat cu ajutorul ventuzelor din dotare.
Cerintele "clientului" erau cumva catre genul de acvarii japoneze...genul acela de care noi astia mai conservatori avem oarecum oroare. Genul de acvarii care sunt considerate provocari prin faptul ca un fan al olandezelor cum m-am declarat in repetate randuri nu-si manjeste mana si nu-si face ochii oblici. Genul despre care acum cateva zile faceam mistouri alaturi de koala...adica pensetute, tunderi din foarfeca, cararuie cu nisip alb ca neaua samd...pe scurt(si nu fac un secret din asta)...de loc stilul meu.
Consider in continuare ca se pot face acvarii frumoase si fara toate astea...dar sa fie considerate acvarii peisaj. Cum la fel de bine cred ca daca pui mana din cand in cand pe o foarfeca sa mai aranjezi cate ceva ce natura a dezvoltat mai viguros nu ii pica ...iele :18: nimanui...asa ca am improvizat. Un pic de munca de convingere la proprietar...un pic de literatura cu poze ce prezentau lucrrile de inceput ale lui Amano unde nu toate acvariile prezentau copacei tunsi si potecute cu delusoare...trend ce avea sa se dezvolte peste ani de zile Marturisesc ca acvariile din perioada aia arata mult mai pe gustul meu...si zic eu ca sunt infinit mai naturale. Ce dracu... parca curentul se numea NATURE...nu???...ce are naturalul cu toate cele ce au aparut in concursurile numa zecile de jurati cu ochii oblici si bunul domn Amano poate stii...
Pentru ca nu am vrut nici in ruptul capului in fata "nisip alb fin" am pus ce imi placea mie la ochi: ADA Forest Sand In fond este vorba despre un substrat cat se poate de natural, intr-o culoare fireasca de pietris obisnuit care sta mult mai bine in picioare in fata acelui clasic nisip alb atat de intalnit pe la concursuri. Baza substratului de plantare a fost insa un Mando de la JBL sub care nu am uitat sa adaug AquaBasis Ce a iesit va las pe voi sa judecati.
Cinstit vorbind fiind vorba de un acvariu poza ca sa zic asa as fi mers pe varianta ADA Forest Sand sub care as fi bagat lejer AquaBasis...si asta era. Totusi aveam ceva Cryptocoryne pygmea care nu-si mai gasea locul in alt setup si de dragul radacinilor lor finute...dar nu numai, am preferat un substrat mai usor care nu taseaza. Cand am pus plantele erau cam paradite...deci am zis ca nu vreau un stres in plus pentru ele ci un substrat lejer prin care sa patrunda cu usurinta un sistem radicular spre a se dezvolta rapid si a-i da vigoare plantei...ori la asta Manado este printre cele mai potrivite.

In general cam in perioada asta am decis ce o plante ii voi recomanda, iar la final lista a aratat cam asa:

Micosorum pteropus 'Trident
Micosorium pteropus 'Red'
Microsorum pteropus 'Narrow'
Flame moss
Java moss
Cryptocoryne pigmea
Hedyotis salzmannii
Anubias barteri var.nana
Anubias barteri var.barteri marble
Eleocharis parvula
Marsilea hirsuta


...asadar cum ziceam intr-o discutie privata cu Porcu plante pentru putori...care sa nu-mi dea bataie de cap cu tunsul, dara' care si cresteau lent.
Intrebarea care ramanea era clara: reusim sa-l aducem pe picioare intr-o luna?

Intodeauna am considerat ca acvariile trebuie sa-si continue imaginea plantata si peste suprafata apei. Nu-mi plac delimitarile simple: plante, apa, aer, lampa...asa ca oricand zic eu ca sunt binevenite radacini care depasesc suprafata apei, sau plante ale caror seva se trage din apa dar cu un foliaj dezvoltat extern. Exista plante de nisa care se incadreaza in categoria asta. Cyperus-ul, vechea planta folosita de supusii marelui farao' zic eu ca se preteaza la asta...si in plus avea si o alta calitate pe care eram nevoit sa o utilizez din plin. Prin sistemul radicular puternic rezolva excesul de N...care incepuse sa-mi dea batai de cap. In fond tot ce se intampla era normal..ciclul azotului isi vedea linistit de evolutie , fara sa tina cont de graba mea...asa ca l-am mai ajutat si eu un pic, am folosit un vechi truc si am mai aruncat ceva mancare granulata in apa
Plantasem deja Micosorum pteropus 'Trident...dar excesul de N incepea sa-mi inegreasca anumite frunze, care incet-incet se distrugeau. Ce puteam face mai mult decat sa schimb apa des...ei bine sa platez si iar sa plantez...doar ca plantarile in Romania nu se fac dupa cum vrei tu, ci cum se zice...cu materialul clientului, mai exact cu ce se gaseste.
In aceasta faza am reusit sa fac rost doar de o serie de plante...iar restul avea sa astepte...iar timpul curgea...

image.......image
Asadar cu gandu` dar si cu frica la cele spuse de Ginel...

Step2

Water Parameters:
pH:7.3
KH:5.5
GH:10
NO3:50
PO4:0
Fe:0

Lighting: 2x39Watt T5 tube Aquamedic Plant Grow 8/4
Filter: JBL E900
Computer Dupla MultiControl 1.2
Powehead Eheim
CO2 Reactor: Aquatic Nature Tornado

Inca de la inceput grabit de situatie, dar si de dificultatile intampinate in a gasii rapid plantele pe care le doream initial am decis de comun acor cu proprietarul sa mergem pe o varianta fern&moss...practic speram sa amplasez intra cele doua axe stanga dreapta ceva Microsorium dar si ceva varietati de Moss.
In acest contex faptul ca in perioada ExpoPet 2011 a aparut posibilitatea de a procura de la George o "mica bijuterie" Micosorum pteropus 'Trident'...m-a facut cumva sa ma arunc si sa incerc sa integrez planta alaturi de celelalte doua varietati vizate Micosorium pteropus 'Red' si Microsorum pteropus 'Narrow'...cum nu aveam ce face cu planta...am expus-o in parametrii de mai sus in speranta ca totusi nu o sa o pierd...si nu am pierdut-o.

A doua problema pe langa parametrii apei erau radacinile noi care au fost expuse ca atare in acvariu, ancorate spre a nu se ridica la suprafata...dar care eliminau tanin in dusmanie si care in timp au eliminat circa o luna mucus specific obligandu-ma la nenumarate schimburi de apa.
Concluzia...Notre respect, Anderlecht! pentru aceasta planta, pe care o popularizez cu aceasta ocazie.
Retineti Micosorum pteropus 'Trident'...o planta noua, frumoasa, rezistenta...si devreme acasa
Cele doua poze atesta momentul neinspirat dar fortat in care a fost introdusa planta.


image ........ image
alber wrote:Vorba lui pisi. Cred ca am intrat untr-o lume paralela. stim cu totii rigorile lui Sandu fata de acvariile personale si prezentarea lor pe forum. Dar sincer, ma bucur.


Teapaaaaaaaaa Nu este un acvariu personal ci cel mult unul asupra caruia mi-am pus si eu cumva amprenta.
Istoria este ceva mai lunga.
A fost un acvariu realizat cumva din dorinta unui amic pasionat de acvaristica si caruia din motive legate de eleganta unui office a trebuit sa-i dau o mana de ajutor.
Pentru ca nu imi permit sa vorbesc mai multe despre o "lucrare" privata realizata pentru o perioada limitata, daca vreti, ca de un acvariu poza in biroul sau, am scris undeva la inceputul topicului No comment. Cumva comentariul tau m-a facut insa sa dau aceste lamuriri
Am cerut acceptul si acum intentionez sa prezint cei sapte pasi pe care i-am avut de parcurs impreuna cu...el, amicul meu, care altminteri este un om de afaceri...dar foarte pasionat de acvaristica, slava Domnului mai sunt si d'astia ...din postura omului care a vrut sa investeasca ceva spre a-si da alta fata biroului, dar care intrase in criza de timp...Prezentarea acvariului trebuia facuta la o data anume, eu din calitatea de "ajutor"...incercand sa o scot la capat si sa-i salvez ambitiosul proiect...ambitos nu atat prin amploare cat prin cursa contra cronometru. Exagerand un pic de pe o zi pe alta...
A reprezentat o incercare chiar si pentru mine intrucat acvariul practic a fost mutat intre doua locati de cateva ori. De aici am aparut sititulatura proiectului "Caught between the Scylla and Charybdis"...parea ceva din care nu se mai scapa...un dute vino pe axa celor 2 coordonate
Veti vedea pe parcursul celor 7 pasi perioade in care acvariul a fost expus intr-o parte sau in alta...lucru care chiar a fost credeti-ma o experienta!!!
Nu in fiecare zi te muti cu acvarii plantate fara sa-i bulesti echilibrul si sa-l faci sa mai si ramana fatzos...de expus.
La final dupa expunerea cu pricina, datorata unei vizite ce trebuia facuta in biroul respectiv...acvariul a ajuns din nou de unde a plecat...practic la momentul de fata el existand intr-o forma asemanatoare...doar ca usor lasat in paragina. Asadar cometarii de genul...radacina aia sta mai bine mai in dreapta, piatra aia sta mai bine in stanga sau acolo sta mai bine o alta planta...sunt inutile. Setul pozelor celor 7 pasi a fost deja incheiat...La mai bine de o luna...aproape doua, se vad ceva semne ale abandonarii sale. Nu e dramatic, dar se simte nevoia unei intreventii si a cuiva care sa aiba grija de el. Acvariul si-a trait momentul ...dar nu si traiul!
Zic ca este interesant sa ramana o astfel de poveste pe forum...mai mult decat spre a se vedea amprenta pusa de mine pe un acvariu construit si expus in conditii de stres ...precum si decaderea sa in conditiile abandonarii sale din punct de vedere al intretinerii corecte. Pentru cei carcotasi si amatori se poate mistocarii un pic pe tema faptului care intr-un fel e un acvariu peisaj...Nu din orgoliu ci din pur adevar am sa vin cu marturia celor ce mi-au vazut acvariile personale de-a lungul vremurilor...zic eu ca au iesit si mai bine ca asta...dar aici, repet, NU Sandu peisagistu` este personajul central...ci incercarea zic eu pan la urma reusita in conditiile descrise si care poate servii drept model de-a lungul vremii unora care vor fi nevoiti din terte motive sa se joace cu acvarii intre...Scila si Caribda. Daca arata si ok acvariul in conditiile descrise asta voi o sa decideti....dar mai presus de asta ramane experienta.
Dupa ce o sa epuizam cei 7 stepsi putem de curiozitate sa facem un addendum la topic si sa analizam ce si de ce s-a stricat odata cu incetarea fertilizarii, schimbului de apa corespunzator , al trimmingului regulat samd...dar toate la timpul lor.
Si asta ar fi interesant...nu de alta...stiti de cate ori am vazut acvarii pefecte care odata ajunse la momentu service si intretinere au ajuns niste cazaturi numa pentru ca cel care le era proprietar s-a considerat un cunoscator desavarsit??? Sunt cazuri nenumarate cand astel de cunoscatori au facut inutile investitii si realizari superbe doar pe principiul ca de ce sa plateasca un service ...dar si asta e o alta poveste, deocamdata sa revinm la povestea noastra si sa trecem la Step 2!
Vand Computer de acvariu cu 6 mufe, pentru controlul printr-un singur echipament al tuturor parametrilor-cheie ai apei marine si dulci.
Permite fertilizarea cu CO2, controlul pH-ului, in timp ce temperatura apei se regularizeaza printr-un senzor de temperatura.
Mufa pentru reglarea temperaturii substratului este controlata prin diferenta variabila fata de temperatura apei si, gratie unei functii de inversare, permite conectarea unui echipament de racire in locul unui incalzitor de substrat.
Prevazut cu trei mufe cu temporizare, pentru echipamente precum iluminare zi/noapte, pompe de aer si hidraulice, sau filtre, care se pot porni si opri de pana la 8 ori pe zi.

Pret de achizitie: 2,390.49 lei
Folosit 1 an
Perfecta stare, arata ca nou, am inclusiv cutie.

Pret de vanzare: 1,190 lei

Obtional am de vanzare Sonda si Instalatia Dupla de incalzire prin cabluri pentru substrat.
No Comment

Step1
Medium Tank:
Location: between the Scylla and Charybdis
Size: 900mm x 450mm x 450mm, 10mm
Volume: 180 liter
Lightning: Blau 4x39Watt T5 tube Aquamedic Plant Grow, 2x39Watt T5 Osram 865

image
Rezervat de husky17.
Incalzitor Jager 300W, made in Germany, posibilitate de calibrare
Pret 60 RON
 
Forum Index » Profile for Alex » Messages posted by Alex
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com