| Message |
|
|
|
Teste cu 6 in 1 facute la apa de la robinet:
Ph=8.2
Gh=19
Kh=18
Maine iau testele astea dar se pare ca imi bat capul degeaba, cred ca nu e de la acvariu problema asta.
Asta primesc de la aquatim si testele de apa pe care le publica ei sunt false.
Vedem maine.
|
 |
|
|
|
Am inceput sa fac diverse investigatii plecand de la faptul ca am probleme cu plantele, in afara de anubias nimic nu se dezvolta la mine in acvariu.
Am masurat ph-ul si Gh-ul.
Ph=8.2
Gh= aproz 21 (221ppm).
Am pietris granulatie 2 mm luat de la petshop si niste pietre de rau (roca bazaltica). Am facut testul cu otet pe ambele si nu se intampla nimic, pare-se ca nu aici e problema.
Teste nu mai am decat jbl 6 in 1 care nu sunt precise.
Vreau sa cumpar maine teste la picatura pentru a mai verifica si alti parametri (ce credeti ca ar mai trebui sa iau?)
Am un acvariu de 63L si filtru extern eheim ecco pro 200 (debit max 600 L/h).
Mai vreau sa fac in viitorul apropiat ph si duritate la apa inainte de declorinare, dupa 48 ore si dupa cateva zile tot din acvariu.
Daca mai aveti ceva idei sunteti asteptati sa vi le exprimati aici pentru ca eu nu prea stiu in ce directie sa o iau.
|
 |
|
|
|
Am facut testul cu otet pe o piatra si pe pietris. Nu se intampla nimic. Pare sa nu fie asta cauza.
Pentru ca am deviat de la subiectul initial o sa mut discutia in sectiunea apa.
|
 |
|
|
|
As putea avea problema asta de la filtrul extern?
Am un eheim ecco pro 200 cu debit maxim de 600l/h.
Functioneaza cu un spray bar ridicat cu gaurile la aprox 45 grade in sus pentru a evita o eventuala valurire in exces.
Eu din cate stiu debitul pe ora ar trebui sa fie de 5-10 ori volumul acvariului.
Acvariul e de 63l.
|
 |
|
|
|
Stiu, tocmai de asta as vrea sa fac ceva cat mai repede sa imbunatatesc situatia si nu am nicio directie. Maine vreau sa merg sa iau ceva teste. Studiez acum sa vad ce teste sa iau functie de ceea ce imi afecteaza ph-ul.
|
 |
|
|
|
Nici eu nu cred ca sunt prea calcaroase.
Cateva din ele se vad mai bine in prima poza (dreapta - jos).
Ideea e ca ma cam ingrijoreaza ph-ul, nu cred ca e bine pentru pesti sa fie asa mare.
Teste o sa fac cateva la apa inainte de declorinare, dupa 48 de ore si dupa cateva zile de la schimbul de apa ca sa vad unde e problema.
|
 |
|
|
|
Am uitat sa intreb, otetul de fermentatie e bun?
Sau trebuie din reactivi chimici?
|
 |
|
|
Hermit wrote:
Fa un test cu otet sau detartrant (se recomanda prudenta cu asta) si vezi daca rocile sau pietrisul sunt calcaroase...si astea iti ridica ph-ul
Scuze, nu am fost atent...noaptea tarziu...
Scot azi o piatra si ceva pietris sa fac testul pe ele.
Intr-adevar am ceva dubii cu pietrele pentru ca in dreptul lor, pe sticla acvariului se formeaza niste alge verzi, firisoare subtiri si mici.
Si pe restul sticlei am acele alge dar nu asa proeminent.
Apoi am legat pe 3 pietre monosolenium tenerum acum aproape o luna si parca nu a crescut deloc in timpul asta.
|
 |
|
|
|
Am ceva roca bazaltica, oare de la ea sa fie?
Oare pot verifica daca pietrele sunt ok?
|
 |
|
|
Ma gandesc sa pun turba granule in filtru pentru scaderea ph-ului. Poate mai scade macar un pic si duritatea.
Am vazut laambalaj de 500g:
https://www.nevertebrate.ro/turba-granulata-sera-super-peat-500g-10161
Oare cata sa pun?
|
 |
|
|
|
Planta o am de vreo 10 zile.
Nu cred ca e o problema cu adaptarea ci cu apa. De ex. Ph-ul masurat azi imi arata 8.2. Desi dozez ec si am pus si pocnitoarea aia de instalatie cu co2.
Gh este 21. Mai am si ceva teste 6 in 1 de la jbl. Stiu ca astea nu is asa exacte dar si kh era mare masurat cu ele. Ph-ul masurat cu aparatul corespundea cu cel rezultat de la testele 6 in 1 deci sunt cat de cat corecte.
|
 |
|
|
|
E prins pe lemn.
Stiu ca in teorie e o planta super easy doar ca la mine arata mai rau decat atunci cand am cumparat-o.
Ma gandesc poate ca lemnul l-am cumparat de la hornbach si l-am pus direct in acvariu si s-a cam colorat apa. Sa fie si asta o cauza?
|
 |
|
|
|
Eu ma gandeam ca are ceva carente si ca poate cineva stie ce nevoi are microsorum si in functie de ce fertilizez eu imi poate spune cu ce sa completez.
|
 |
|
|
Cozmastie wrote:Salut,ce lumina ai?co2 ai de la tropica,nu?ce fertilizare bagi?
Da, ai retinut bine. Il schimb in week-end-ul asta cu cel de la dennerle.
Lumina e neonul cu care a venit acvariul, 15w sylvania, t8.
Fertilizare pro fito, ec si mai folosesc si niste pastile sera florennete pe care le pun la radacina echinodorusului. Saptamana asta am pus una si sub microsorum.
|
 |
|
|
|
Puteti sa va dati seama din imagini ce ii lipseste microsorumului?
Prima data au aparut niste punctulete, apoi s-au ingalbenit unele frunze iar acum se fac de o culoare ruginie.
Prima poza e de acum 2 zile si a doua e de azi.
|
 |
|
|
Humbert wrote:lumina este doar un element dintr-o ecuatie mai complexa
daca doar cresti lumina dar nu oferi CO2 si fertilizare adecvate, tot ce vei realiza este o frumoasa cultura de alge.
plantele pe care le ai cresc si cu 15W, doar ca cresc mai incet;
daca vrei sa experimentezi, atunci poti sa mai pui inca un neon de 15W sau in loc de 2 T8-uri de 15W sa inlocuiesti toata instalatia cu 1 T5 de 24 w cu reflector.
neoane ieftine si bune pentru acvaristica sunt Osram T5 865, in acvariile de 60 cm incap la fix alea de 24W.
https://www.bizoo.ro/firma/marbotrade/vanzare/211975/neon-ho-24w-865-t5-soclu-g5-ho-cool-daylight-osram
sau la nevertebrate la 26 de lei
tot la marbo gasesti si balasturi electronice, doar vezi ca alea care sunt pt 2 neoane nu functioneaza cu un singur neon.
Mai studiez sa vad daca nu pot inlocui neonul pe care il am in capac cu altul mai puternic.
Cu co2 incerc sa asigur un minim necesar.
Cu fertilizarea sunt in ceata, momentan pun pro fito, easy carbo si niste sera florennete pastile la radacina echinodorusului.
Problema e ca plantele pe care le am oricum nu au o viteza mare de crestere, de ex. am pus niste monosolenium pe niste pietre acum 2-3 saptamani si eu nu vad nicio diferenta.
|
 |
|
|
|
Acvariul meu are 63 litri si un neon T8 Sylvania de 15 W.
Ca plante am: Anubias barteri caladiifloia, Anubias Gold, Anubias Bonsai, Bucephalandra, Echinidorus, Microsorum si Monosoleniu.
Din cate am citit neonul e subdimensionat.
Intrebarea e, avand in vedere datele de mai sus, cati wati ar trebui sa aibe acvariul meu si ce fel de neon ar fi potrivit pentru ca plantele sa creasca sanatos?
|
 |
|
|
Humbert wrote:Cu placere
La asta ma refer, iei la inceput setul care cintine butelie + numarator + reactor (mini flipper e reactorul), apoi doar butelie ca s-o inlocuiesti daca nu ai chef sa faci bomba cu drojdie; butelia lor tot pe baza de drojdie este, dar e facuta profi, respectiv tine cam 1 luna si da co2 constant; problema e ca na, sunt 30-40 de lei pe luna...
https://www.nevertebrate.ro/sistem-co2-dennerle-set-bio-60-17031
Nu stiu daca am inteles bine dar, la sistemul pus de tine in link in butelia de co2 se pune o pastila de startare?
Adica refill-ul se face cu butelie si pastile?
Am gasit: https://animax.ro/dennerle-bio-co2-60-complete-set.html
si butelia: https://animax.ro/dennerle-bio-co2-refill-bottle.html
dar fara pastile.
O sa trec zilele aste sa cumpar.
LE: Imi trebuie si ph controller?
|
 |
|
|
|
Eu am pus 5 pungi din alea la un acvariu similar (63l). Pietris de 2 mm. Acuma depinde cum vrei tu sa arate.
|
 |
|
|
|
Inca mai e putin co2 ramas, de ieri de la 15.30 cand l-am pus.
Deci asa e normal sa se intample.
Pai imi pare rau ca nu am luat solutia de la denerlee despre care zici, stiam de existenta ei.
Am fost saptamana asta pe la nevertebrate si le-am zis ca vreau o solutie simpla de co2 si asta mi-au recomandat.
Am mai luat de la ei anubias gold si bucephalandra. Inseamna ca o sa moara si astea. Mai am un microsorum care s-a umplut de puncte negre si speram sa ajute.
Multumesc pentru lamuriri.
|
 |
|
|