[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: cr1st1an
Forum Index » Profile for cr1st1an » Messages posted by cr1st1an
Message
Oare asta e o problema de garantie?
Vad ca l-am cumparat in septembrie 2020.
Nici nu gasesc la vanzare un rotor nou pentru modelul asta.
narcis wrote:Nasol, am si eu 3 din astea. Aceeasi problema am avut-o la unul, dupa curatare. Am schimbat rotoarele intre ele, cu unul necuratat. A redus mult din zgomot, dar nu mai e silentios. Urmeaza sa mai fac o rocada de rotoare. Ideea este ca cel la care am pus rotorul de la filtrul zgomotos, e la fel de silentios. As incerca sa il las pe bara, cateva ore, repornit... La repunerea in functie il umplii pe la dop?

Il umplu pe la dop pana la refuz, asa am facut de fiecare data.
Aseara am curatat filtrul de la acvariu si dupa ce l-am pus inapoi a inceput sa faca un zgomot destul de deranjant.
Este un filtru Oase Fitosmart 60 pe care il am de aproximativ 2 ani si care era foarte silentios.
Aveti idee care sa fie problema pentru care face asa?
Am pus mai jos un video pentru exemplificare:

https://youtube.com/shorts/pTsgUU1aSBo
Lampa e noua, nefolosita, cea din linkul de mai jos.
https://www.nevertebrate.ro/lampa-diversa-led-expert-13w-50cm-18147
Pret 180 lei.
Tel: 0774928808

image

image
A trecut ceva timp de cand am avut probleme, acvariul s-a stabilizat, populatia de creveti a crescut, acum sunt 50+ rcs in acvariu iar cei 5 boraras adaugati ulterior sunt bine sanatosi.
Totusi, cam o data pe saptamana imi mai moare cate un crevete, e normal sa se intample asta?
E in regula daca nu scot crevetii decedati atunci cand ii observ?
Intreb asta pentru ca pana seara cand umblu la acvariu sa le dau de mancare ii devoreaza ceilalti creveti.
Pun si conuri de arin doar ca eu nu le fierb.
Nu cred ca e poluat defel locul de unde le iau eu.
Bayek wrote:Arata foarte bine, plante sanatoase si multe, mi se pare ca le oferi crevetilor ceea ce trebuie. Ai inlocuit si celebra frunza de migdal indian, bine ai facut.

Merci, nu e chiar cum as fi vrut, mi se pare mult mai greu sa aranjezi un nano fata de un acvariu mare
Iar legat de celebra frunza asa cum am zis, merg in continuare pe mana ei dar o sa o schimb mai des
Mai jos o poza cu acvariul nano despre care disxutam:

Era doar parerea mea sincera, nu e niciun deranj.
Sarbatori fericite!
dandumitru wrote:
Nici eu nu am vrut sa scriu, dar pana la urma tot natura este de vina, cu toate ca nu are maini sa scoata frunza din apa , dar are la indemana metode pe care noi nu reusim sa le intelegem dar nici nu incercam sa facem eforturi in acest sens, apoi, noi suntem deranjati de curatarea filtrului, arata urat frunza, miroase urat ceapa, pute a usturoi, nu mai crestem vaci ca miroarese a balegar etc .... nu este paradigma, este natura perfecta chiar si in amaritul ala de bazin, numai ca nu este cum vrea natura ci este asa cum vrem noi, cu ce ne place noua, cu ce este frumos si placut pentru fiecare dintre noi, in rest totul este natural si perfect normal .
Daca nu-ti place frunza de catapa in descompunere, daca nu se merita sa muncesti prea mult dupa ea, renunta la prezenta ei in bazin, daca nu ai un scop precis cu prezenta ei in bazin renunta la ea, dar nu te plange de lucruri care sunt perfect naturale,nu-ti convine fa abstractie de natura dar stai in banca ta ....
Nu fac referire la nici-un user, este modul meu de exprimare, nu o luati personal, extrageti doar esanta acestui text ......


Daca nu ai vrut sa scrii, nu stiu de ce ai facut-o, nu te-a obligat nimeni si la cum abordezi tu situatia cred ca ar fi mai bine sa te abtii pe viitor.
Eu am pus niste intrebari, asa la nivelul meu de cunoastere in ale acvaristicii, nu din cauza lenii de a curata filtrul ci pentru ca m-am gandit ca nu e bine sa faci asta prea des.
Chiar am ajuns la concluzia ca pentru a evita acest neajuns pe viitor voi continua cu frunzele dar le voi schimba la un interval de timp mai scurt.
Am si spus asta intr-un post anterior primei tale postari, la fel de inutila ca si ultima ta postare.
Nu e problema cu aspiratul sub frunza ci cu faptul ca pulberea aia fina de pe nisip se aduna si in filtru si il colmateaza.
Azi o sa schimb apa si va trebui sa curat si filtrul ca nu mai are debit, ultima data cand am curatat filtrul a fost acum 2 luni.
De fapt asta e motivul pentru care am creat acest topic, ca sa imi dau seama daca efectul benefic al frunzei de catappa primeaza in detrimentul faptului ca trebuie sa curat asa des filtrul.
Mi de pare cam des la 2 luni, filtrul de la celalalt acvariu il curat o data la 6 luni.

Am pus o poza in care se vede mizeria care se aduna sub frunza de catappa.
Oare ar trebui sa o schimb mai repede? De obicei le las pana raman doar nervurile din ele.

Vin sarbatorile si o sa fiu plecat vreo 2 saptamani.
Cred ca la fel veti proceda mare parte din voi asa ca m-am gandit sa intreb din timp cum procedati cu hrana pentru pesti?
Eu am un hranitor automat pentru acvariul cel mare dar raman descoperit cu cel mic de 20 litri unde am rcs fara numar si 5 buc boraras.
Am incercat pana acum urmatoarele tipuri de hrana de weekend/vacanta dar nu mi s-a parut chiar ok :
1. Sera holiday https://animax.ro/hrana-pesti-sera-holiday-2-tablete.html.
Un fel de tableta de culoare neagra pe care in momentul in care m-am intors din concediu am gasit-o dezintegrata prin acvariu.
Nu stiu daca am pus eu prea multa sau nu le-a placut la pesti.
2.Tetra weekend https://animax.ro/hrana-pesti-tetra-weekend.html
Astea nu s-au dezintegrat dar nu stiu cat au avut acces pestii la ele pentru ca le-am gasit la intoarcere complet acoperite de melci.
Ma gandeam sa incerc si niste tablete care se lipesc pe sticla Tetra FunTips https://animax.ro/hrana-pesti-tetra-fun-tips-20-tablete.html.
Ati folosit ceva de genul asta, pot fi folosite pe o perioada de timp asa lunga?
dan.pavelescu wrote:Intotdeauna fertilizarea in sol e importanta, mai ales cand ai plante cu sistem radicular.
In plus, ori de cate ori am pornit un acvariu in care am pus sub sol si un strat generos de substrat nutritiv, nu am avut alge.
Nu stiu care e explicatia, ca ma depaseste, dar asa s-a intamplat.

La acvariul in speta nu am substrat fertil, doar pietris 1-2 mm.
La acvariul mic am si substrat fertil, si da, nici eu nu am alge acolo.
dan.pavelescu wrote:Ok, hai sa fac o explicatie scurta si la obiect, sper sa fie pe intelesul tuturor.
In primul rand, nu exista fertilizarea minune. Cresterea si sanatatea plantelor tine de mai multi factori - lumina, co2, calitatea apei, tip sol/fertilizare sol.

Revenim la fertilizarea agresiva si fertilizarea de sprijin.

Fertilizarea agresiva inseamna sa bombardezi plantele cu licori si sa le fortezi cresterea. Avantajul e ca efectele se vad imediat. Dezavantajul e ca te poti trezi cu parametri nedoriti in apa, te poti trezi cu alge si vei avea mult de furca cu tunsul plantelor.
Ca o paranteza, in trecut utilizam fertilizarea agresiva. Plantele rupeau norma la crescut si la cerinte de trimming. Dar, ori de cate ori plecam la munca in Austria, plantele cresteau peste masura, obturau lumina iar de la mijlocul acvariului in jos totul putrezea. Singura optiune era resetul.

Mai nou, folosesc fertilizarea de sprijin, adica fix acel Dennerle AIO de care colegul e nemultumit. Eu sunt foarte multumit si o sa merg cu AIO in continuare.
Sa ilustram un pic ce inseamna asta.
Iei un om si il pui la masa. Ii oferi un pranz pantagruelic - juma' de porc, mancaruri peste mancaruri apoi il obligi sa manance pana la saturatie. Dupa care 2-3 zile omul se poate lipsi de mancare (fertilizare agresiva)
Iei acelasi om, il pui la masa si ii oferi un sandwich. Nu se satura, dar nici nu moare de foame. In urmatoarele zile trebuie sa ii oferi cate un sandwich, ca sa nu lesine de foame (fertilizare de sprijin).
Cam asa arata in culori.
Fertilizarea agresiva - uiti 2-3 zile sa o adaugi? Nici o problema, apa e oricum suprasaturata de substante.
Fertilizarea de sprijin - uiti sa o pui? Problema.. Dozele recomandate sunt calculate in asa fel incat sa ajunga fix pe fix. Nu le pui la timp, apar probleme (frunze ingalbenite, gaurite, etc).

Acum ca am lamurit acest aspect, sa revenim la tipurile si metodele principale de fertilizare.

Fertilizarea cu micro si macro elemente. O metoda comoda, adaugi zilnic doza recomandata din fiecare si aia e. In functie de restul variabilelor (vezi lumina, co2, etc), poti avea noroc sau poti avea elemente lipsa sau supradozate. Practic, destul de greu sa ai control.
Fertilizarea cu AIO - o metoda si mai comoda, pentru puturosi ca mine. Te bazezi pe faptul ca au calculat altii dozajul si speri ca va fi bine.
Metoda fertilizarii EI (estimative index). Asta ar fi metoda profi (metoda care inca imi provoaca cosmaruri, sunt fericit ca nu a apucat nea Lucian sa ma bata cu furtunul de la masina de spalat pe vremea cand ma initia in tainele EI si imi explica ca la prosti cum sa citesc tabelele).
In primul rand, studiezi care sunt elementele necesare cresterii plantelor.
Cumperi prafurile necesare prepararii solutiilor.
Faci teste de apa, afli care sunt parametrii elementelor existente in bazin.
Calculezi cat din fiecare element dozezi ca sa ajungi la valoarea dorita.
A doua zi faci din nou teste de apa, ca sa vezi cat au consumat plantele din ce ai dozat si recalculezi dozajele in functie de rezultatul testelor.
Si tot asa.


Foarte buna explicatia.
Eu am dat ieri comanda la dennerle aio pentru ca degeaba dozez s7, e15, v30 daca nu sunt in stare sa corelez cu ceilalti factori lumina si co2. Plantele cresc dar nu arata sanatos si am o gramada de alge.
Pe langa asta, avand doar diverse specii de anubias, bucephalandre si cryptocoryne nici nu cred ca era cazul sa ma complic.
Am doar o intrebare legata de cryptocoryne: daca trec pe dennerle aio ar fi bine sa mai pun pe langa si ceva bile la radacini?
Din scurta mea experienta acvaristica pot spune ca cea mai importanta este apa.
Eu am doua acvarii, unul de 63 l in care fac schimb de apa de la retea si unul de 20 l in care fac schimb cu apa demineralizata de la kaufland in care pun minerale dennerle.
In cel de 63 l fertilizez cu schema dennerle s7, e15, v30 iar in cel mic pun doar fertilizant universal dennerle daily si nano carbo.
Am plante easy in ambele si cateva plante comune, diverse specii de bucephalandre si anubias. Aceste plante comune arata si se dezvolta mult mai bine in acvariul cel mic desi folosesc in el o fertilizare basic.
Fadds wrote:Colegul alinut80 a uitat sa aminteasca de solutii alternative (mult mai bune, parerea mea) pe care le foloseste pt obtinerea efectului de blackwater.


Eu nu urmaream decat efectul benefic pe care il au frunzele de catappa asupra crevetilor (folosesc si conuri de arin), efectul de black water vine in plan secund si ma pot lipsi de el.

alinutz80 wrote:
Depuneri sunt, sigur...depinde....poate le mananca pestii si crevetii....raman de la frunze "cotoarele" dar....in timp toate se descompun si e ok...nu vad aici niciun dezavantaj, decat poate ca se murdareste putin filtrul...dar si filtrul il "cureti" regulat.


Ideea e ca la mine frunzele se descompun si in urma acestei descompuneri rezulta o pulbere maronie care se depune pe substrat.
Aceasta pulbere maronie nu e rezultatul descompunerii nervurilor principale sau secundare, acestea raman intregi cand schimb frunza, ci a tesutului dintre ele.
Oricum, o data pe saptamana o aspir dar problema e ca sunt zone unde nu pot avea acces si pe langa asta trebuie sa curat filtrul lunar.
Dupa cum spuneam am aspirat-o recent dar o sa revin cu poze peste vreo doua saptamani.
Bayek wrote:Eu am pus acum o saptamana jumatate e frunza de catapa in acvariu de 30l si apa nu s-a colorat deloc. Chiar ma intreb daca e “originala” frunza, daca nu are vreo hiba. Depuneri nu am, e drept ca sunt 3 neritine si cativa comunitari care se plimba mereu pe frunze.



Eu pun o frunza intreaga la 20l.
alinutz80 wrote:Da, frunzele de catappa ajuta foarte mult...nu numai ca sunt sursa de mancare pt creveti si melci si unii pesti, dar si ajuta la prevenirea bolilor si fac si un efect de blackwater....

Uite aici cateva beneficii ale frunzelor de catappa:

Frunzele de catappa sunt folosite pe scara larga in acvariile din tarile din Asia de o perioada lunga de timp. Pasionatii si crescatorii de diversi pesti si vietuitoare cum ar fi betta, discus, creveti, raci si plecostomus folosesc aceste frunze pentru tratamentul anti bacterian si pentru a vindeca ranirea pestilor sau a muscaturilor si a ranirilor accidentale in urma transportului. Membrana mucoasa este intarita.
Este ramarcabil ca bacteriilor folositoare din acvariu sunt practic neafectate la folosirea frunzelor de catappa.

La transportul pestilor este foarte recomandat sa se adauge frunze de catappa in apa. Aceasta scade semnificativ riscurile si stresul pe care le suporta vietatile in urma concentratiei mari de bacterii.

La inmultire, funzele de catappa ajuta la inducerea dispozitiei de inmultire a pestilor si reduce ciupercile de pe icre. Prin eliberarea de acizi humici si a taninilor, funzele de catappa creaza un mediu natural si cresc vitalitatea si bunastarea ocupantilor acvariului.

Alte beneficii:
- promoveaza vitalitatea si bunastarea vietatilor
- provine din mediul natural al crevetilor si pestilor din acvariu
- ajuta la naparlirea crevetilor
- are proprietati dezinfectante
- previne infestarea cu ciuperci (fungi) si infectiile bacteriene
- indispensabile pentru multe specii


Eu folosesc catappa in toate acvariile mele...unele se coloreaza ok altele nu....unde nu se coloreaza adaug mai multe frunze


La mine se coloreaza apa, vad ca @Bayek spune ca la el nu sunt depuneri.
La tine sunt?
Ieri am schimbat frunza si le-am aspirat, eventual fac o poza dupa ce se aduna din nou.
Acvariul e un cub nano de 20 l cu filtru oase filtosmart 60.
Vietuitoare, rcs si 5 boraras.
In acvariu obisnuiesc sa pun frunze de catappa pentru a ajuta crevetii si pentru efectul de black water. Din ce am citit si la boraras le place acest tip de apa..
Problema e ca de la frunze se fac depuneri in acvariu cu un fel de pulbere maronie.
Aspir substratul o data pe saptamana cand fac schimbul de apa si elimin in mare acea depunere dar se colmateaza filtrul destul de repede, trebuie sa il curat lunar
Intrebarea pentru cei care tin creveti e daca ajuta asa mult frunzele astea incat sa merite deranjul?
 
Forum Index » Profile for cr1st1an » Messages posted by cr1st1an
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com