Message |
|
N-a mai gasit careva asa ceva prin acvarii, intre timp?
|
 |
|
In cel mai bun caz i s-a lipit ceva inofensiv de corp, si incearca sa-l roage pe celalalt sa-l scape de acel ceva pentru ca-l deranjeaza. In cazul mai rau, ai niscai paraziti prin apa, care nebagati in seama, te scapa de pesti. Poate fi si apa prea proaspata, prea dura. Filtrul e ciclat? Pregateste niste medicamente contra parazitilor externi, sa le ai in caz de nevoie, dar nu le folosi fara motiv bine intemeiat. Daca ai apa buna schimba ceva mai des ca de obicei si fa curatenie in acvariu ca-n sala de operatie. (Sa nu ne intelegem gresit, fara detergenti si clor :-) )
|
 |
|
Nu stiu de ce, poate ca-i prea mare concentratia de iod pentru pesti, dar poti cumpara sare pentru acvarii marine daca nu ai de unde lua sare fara iod.
|
 |
|
Daca ai multe plante, buturugi, pietre, etc... 4. Daca ai mai mult loc, 5-6.
Daca ai doar nisip fin de cuart, o piatra de räu, de 10-15kg, plante plutitoare si o buturuga care nu ocupa mult loc, cel mult 7-8.
Trebuie sa fie pasnici si de aceeasi marime. Trebuie sa stii, si sa ai posibilitatea, sa le pregatesti apa si hrana de care au nevoie. Trebuie sa stii sa-i ingrijesti ca sa nu se inbolnaveasca. Daca se inbolnavesc trebuie sa stii ce probleme au, si ce trebuie sa faci ca sa-i poti trata la timp. Nu cumpara discusi in speranta c-o sa aflii cu timpul ce trebuie sa stii despre ei, ca n-o sa poti invata destul de repede. Pentru intretinerea lor trebuie sa cunosti bine acvaristica in general, si acvaristica specifica acestor pesti. Ca ultim avertisment: nu te baza pe sfaturile altora, (vanzatori incompetenti) ci afla parerile mai multor discusari cu vechime, compara-le cu ce vezi pe viu urmarind indelung pestii si comportamentul lor, pune intrebarile care se mai ivesc, si cumpara cand esti sigur ca poti sa alegi pesti sanatosi , in functie de forma, culoarea, desenul, si mai ales comportamentul fata de ceilalti din grup. Nu cumpara pesti agresivi!
|
 |
|
Sicmar wrote:
Carja Ioan wrote: ... n-am chef sa-mi iradieze fata si mainile candva ca o lampa de iluminat stradal
Sunt convins ca nimeni nu vrea asa ceva dar ma lamuriti si pe mine ce are asta cu subiectul ? Daca sugerati ca de la zebre OMG s-ar putea asa ceva, aveti vreun argument sau ati pus-o doar ca figura de stil care sa dea de inteles ca un OMG poate face orice, incluziv sa va tranforme in lampa pentru iluminat stradal ?
Da! Cel mai tarziu acum este timpul sa-ti revizuiesti convingerile!
Cand am scris postul nu banuiam ca prezicerile mele pesimiste, aparent absurde, sunt deja demult realitatea de toate zilele!
http://www.glowingpets.com/pets/glow_monkey_2.htm
|
 |
|
florin_niky wrote: Ce tratament sa aplic celor 2 scalari (pereche) ramasi in viata?
Va rog sa ma ajutati.
Va multumesc.
Tratamentul se aplica dupa stabilirea diagnozei, nu inainte!
Iar diagnoza,...? Din ce ne-ai relatat, nici o sansa!
|
 |
|
Se vede ca nu mai sunt in tema cu schimbarile din domeniul gradinaritului subacvatic. In urma cu 7 ani am renuntat cu parere de rau la plante, dar nu stiu cat voi mai rezista tentatiei de a le avea din nou, daca voi continua sa citesc aici anumite posturi vadit instigatoare. Mi-au ramas de atunci cateva...bile, tablete, pastile.  Tot instigatoare consider si invitatia la o bere, chiar cu riscul sa devina mai multe. Cine stie...poate, candva...

|
 |
|
Pastile "Dupla"? Ce-s alea?
|
 |
|
@ Sicmar, nu crezi ca ar putea rezolva problema substratului cu ajutorul bilelor de lut pentru substrat, care se gasesc in comertul acvaristic? Cu acestea cel putin nu hraneste in acelasi timp si algele. In ce priveste pestii colorati artificial...meriti din plin sa fi blamat ca sprijini o asemenea porcarie. Cel putin fi asa de onest si n-o mai recomanda altora. Nu m-ai suparat, dar cred ca stii tu foarte bine ca nu-i tocmai O.K. asa ceva, ca n-am chef sa-mi iradieze fata si mainile candva ca o lampa de iluminat stradal.
Eu as lasa omu sa-si creasca pestii care-i plac. Discusul are acum o lungime de 11,3cm cu caudala cu tot, deci poate face tumbe in toata voia in cei 25cm latime. Nu vreau sa spun prin asta ca nu i-ar place sa inoate in Amazon. Scalarii sunt ceva mai inalti dar mai scurti, asa ca au si ei loc destul, dupa cum se si vede in imagine, iar in ce priveste apa, toti o vor la fel, in afara de faptul ca gurami ar putea sa transpire mai sus de 28 de grade, dar nici Discusul nu trebuie tinut neaparat la 30. Pentru plante recomand in cazul de fata bilele cu ingrasaminte pentru substrat, ceva mai multa lumina, chiar daca nu-i exact culoarea ideala, ca inca nu merge la expo cu ele, si sa incerce sa le dea un pic de CO2, dar sa n-o faca aiurea, ca-si omoara pestii.
PS.@ roby
Daca vrei sa-i vezi inotand, nu-i mai tine satui, ca sa caute hrana, deci da-le mai putin si mai des, si cred ca si plantelor le-ar prii niste apa mai proaspata. Poti sa mai pui acolo linistit niste pesti zglobii, dar sa nu-i poata manca scalarii, deci nu prea mici, si sa se potriveasca cu mediul de viata al celorlalti. Eu as putea sa-ti aleg cativa, dar trebuie sa mai inveti cate ceva si singur, ca surse se gasesc din plin.
|
 |
|
Medicamentul i-si pierde eficacitatea in timp si trebuie redozat dupa prescriptie.
Temperatura mai ridicata accelereaza ciclul de reproducere si scurteaza viata parazitilor maturi, aceasta avand ca urmare desprinderea lor mai rapida de pe corpul pestelui. Daca se asigura distrugerea parazitilor din masa apei, aflati in cautarea unui peste, vindecarea se va produce dupa ce vor fi parasit parazitii adulti pielea pestilor. Este foarte probabil ca Tratamentul optim asigura vindecarea in timp de 10 zile sau chiar mai putin, aceasta depinzand de durata de timp in care se pot mentine parazitii sub gelatina care-i protejeaza inpotriva actiunii medicamentului.
Parazitii fiind distrusi, nu cunosc vreun motiv pentru care sa nu poata fi folosite plantele in continuare.
|
 |
|
Doar asa, pe marginea discutiei, nu stiu daca a aparut si in tara, dar Zajac (detine cel mai mare magazin de acvaristica din Europa) face reclama in catalogul sau la o varianta de silicon ce se poate folosi cu succes sub apa. Comerciantii din tara ar putea sa fie mai in tema decat mine.
|
 |
|
Da, asa se intampla la gris, daca se inmultesc parazitii peste masura. In general Welsii sunt deosebit de sensibili la chimicale si medicamente. Cu un pic de verde de malachit poti trimite ditamai elefantul in lumea celor drepti, asa ca n-ar fi exclus sa fi dat coltul si din cauza asta, dar oricum nu-l mai puteai salva altfel, ca era deja prea avansata boala.
|
 |
|
Nu stiu daca mai ai timp sa-i tratezi, ca arata cam dezolant. Daca vrei sa mai faci acvaristica in viitor, mai ales daca nu dai importanta carantinei, ar fi practic sa ai cel putin medicamentele de uz comun la indemana pentru cazuri ca cel de fata. Si sa te obisnuiesti cu ideea ca si pestii sunt expusi la inbolnaviri, ca orice alta vietate, si ca-i necesar sa-ti insusesti anumite cunostinte in privinta asta, daca nu vrei sa cumperi de fiecare data altii, cand iti cumperi vreo boala noua inpreuna cu pestii. Daca ai fi stiut de la inceput ca ai de-a face cu Ichthyophthirius Multifiliis aveai sanse mari sa-i salvezi fara probleme. Parazitul Oodinium confera pestilor infectati un aspect asemanator, dar se deosebeste prin culoarea aurie si prin faptul ca este mult mai mic, 0,1mm. Poate fi totusi confundat cu Ichthyo pentru ca formeaza grupe de indivizi ce ating dimensiuni asemanatoare cu acesta. Acum poti incerca un tratament cu verde de malachit, in doza prescrisa pe ambalaj, 1g/1L sare fara jod, si 30 grade Celsius, toate trei concomitent. La temperatura asta trebuie aerisit mai intens.
|
 |
|
La mine nu merge lincul.
|
 |
|
Mda, si eu ma conving din ce in ce mai mult ca daca vrem sa scapam de paraziti si boli va fi nevoie sa aflam singuri ce-i bine si ce nu, si nu sa credem ce cred altii. N-ar fi exclus ca imunitatea noastra sa fi slabit in lipsa purecilor si paduchilor, dar...cred ca si pestilor nostrii le-ar place mai mult sa traiasca fara paraziti. Hrana vie? Cat timp nu-mi ramane decat sa cred furnizorii pe cuvant voi fi sceptic, si voi incerca in limita posibilitatilor s-o evit. Ar trebui sa produc 150g de Enchitrei si Artemia zilnic, la cati pesti hranesc acum, si asta cu toate ca ar trebui sa le completez cu o cantitate egala de mixtura si granulat. Va dau un exemplu care ar trebui sa fie destul de convingator. Larve negre de tantari, care se vand in magazine specializate pe acvaristica, provin in mare parte din ape deasupra carora se afla ferme crescatoare de pasari, care se trateaza cu hormoni si antibiotice. A vazut cineva vreodata ca se afla acest fapt specificat pe ambalaj?
|
 |
|
Incepusem sa le dau si eu la pestii mei dar am aflat de curand ca-s vectorii unor paraziti aparoape imposibil de exterminat (Capillaria), si acum o las mai incet cu experimentul asta, pana voi fi in stare sa-mi cresc o cultura cat de cat curata, cu toate ca inca nu m-am gandit cum sa fac treaba asta. Probabil ca o sa separ oua de rame (inca nici nu stiu cum se inmultesc!), si voi incerca sa vad daca se gasesc parazitii si in acestea sau nu, ca daca sunt ouale curate am rezolvat-o.
|
 |
|
Daca sunt necesare imagini pentru studii proprii, se afla pe masinile de cautare prin internet suficiente. Dar daca vor fi publicate trebuie cerut acordul posesorilor.
|
 |
|
Desparte optic bazinul cu ajutorul unor buturgi adica faci un fel de perete natural, si lasa un sfert sau o treime din el ca loc de retragere pentru viitoarea pereche. La mine a functionat metoda in aceeasi situatie ca a ta, cu o singura buturuga, care nici macar nu depasea jumatate din inaltimea apei in 250 L, pe care au si depus icrele in prezenta celorlalti. Daca sunt pregatiti sa se formeze pereche nici n-ai sa-i poti opri. Vor ocupa incetul cu incetul locul ferit si-l vor apara de ceilalti.
|
 |
|
cosmin_acvariu wrote: asa ca la naiba cu plantele cateva zile ii las fara lumina...
La naiba cu plantele e corect. Eu as mai zice si la naiba cu substratul. Pui de Discus nu se cresc in acvarii cu plante si substrat pentru ca acestea sunt cele mai potrivite medii pentru inmultirea si desvoltarea parazitilor si a oualor acestora. Si pestii prima data lasa-i sa creasca sa poti vedea cum arata mari, cu culorile, forma corpului, si desenul cat de cat formate. Daca intre timp n-ai facut rost de un bazin mai potrivit, cel putin sti c-ai ramas cu cei mai buni dintre ei. Cauza pentru care se ascund in colt esti tu. Aprinde lumina la maxim si stai cat mai mult in fata acvariului sa se obisnuiasca cu tine. Discusului daca-i dai ocazia sa se ascunda, se foloseste de ea cu cea mai mare placere. Inca un motiv ca sa scoti tot din bazin si sa nu dai ocazia hranei sa putrezeasca prin cine stie ce ascunzis.
|
 |
|
Zeolith-ul se inpurifica mult in decursul timpului cu resturi organice din acvariu. Fara o spalare minutioasa si incalzire in timp de cel putin o ora la 200°C in cuptor oricum nu se poate regenera. Regenerarea in sine se face in solutie concentrata de sare, a carei concentratie trebuie sa fie cel putin de 10 ori mai mare decat cantitatea de amoniu absorbita din apa, dar nici atunci nu se obtine golirea completa a porilor. Dat fiind ca nici un acvarist nu poate stabili cantitatea de amoniu din zeolit, orice recomandare privitoare la concentratia de sare necesara ramane pura speculatie. Tot asa de diferite sunt recomandarile livrantilor: unul recomanda 5g / L, altul cantitatea dubla, iar un al treilea prescrie chiar ca solutia ar trebuii sa aiba o concentratie de 6%, dar nu mai mult, ceea ce inseamna 60g / L.. Regenerarea nu se recomanda din cauza imposibilitatii stabilirii perioadei nacesare incarcarii maxime care depinde si de diferenta calitatii acestui material natural, find obtinut din locuri diferite.
In consecinta se poate concluziona ca apar aceleasi probleme, si chiar mai mari ca la folosirea carbunelui activ. In acvariile cu plante se poate folosi inpotriva algelor, dar nu mai mult decat timp de cca. 4 zile, pentru ca dupa aceasta perioada incepe sa dauneze plantelor, prin absorbirea mineralelor.
|
 |
|
|
|