[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Ioan
Forum Index » Profile for Ioan » Messages posted by Ioan
Message
Mie mi-ar place mai mult sa ajut pe cineva care-si cumpara discusi dupa ce am avut impresia ca l-am convins ca-s imposibil de tinut. Sa te in curajez? Daca ai nevoie de incurajare, inseamna ca nu-i doresti destul, sau nu stii cu cine vei avea dea face. Ambele variante-s daunatoare pentru un viitor discusar.
Turba este formata din resturi vegetale care se descompun incomplet intr-un mediu acid, de obicei in mlastini. Se gaseste in comertul acvaristic sub forma de granule de culoare brun-inchis cu diametrul intre 2-6mm si se foloseste la scaderea PH-ului. Se agata intr-un saculet in acvariu, si se schimba cand se obsearva ca nu mai scade PH-ul. Ideal este sa fie filtrata apa prin turba inainte de a ajunge in acvariu. Se foloseste si la gradinarit, dar acolo exista riscul sa fie inbogatita cu substante care nu sunt bune pentru pesti. Daca vrei sa folosesti turba, trebuie sa afli mai intai cum, pentru ca folosirea la intamplare poate avea urmari foarte neplacute, care pot avea ca urmare moartea pestilor.
Duritatea apei se reduce prin amestecarea apei dure cu apa distilata, sau obtinuta prin osmoza sau filtrata prin rasini selective. Osmoza ofera cea mai curata apa, dar se foloseste doar un sfert din ce iese de la robinet. Rasinile selective sunt complicat de folosit si fac multa munca. Daca ai apa de ploaie curata este un avantaj foarte mare, dar cred ca acolo la voi nu prea ploua mult.
Daca vrei sa-i inmultesti nu-s jumatatile de masura cea mai buna rezolvare. Filtrul interior, rapid, adica nu biologic, poti sa-l lasi oprit, dar daca ai unul exterior, biologic, daca-l opresti strici mai mult decat poti sa-ti inchipui. In lipsa oxigenului se asfixiaza bacteriile si toate produsele rezultate de pe urma descompunerii lor ajung in acvariu cand il pornesti din nou. Asa ceva nu le face bine deloc la pesti. Pana se refac bacteriile n-are cine sa elimine nitritii otravitori din apa, si te trezesti cu morti si raniti.
Adevaru-i ca nici nu-i chiar simplu sa gasesti ce doresti, la preturi acceptabile, asa ca pentru inceput te poti bucura si de ei, chiar daca nu-s castigatori de concursuri. Pe mine ma nemultumeste faptul ca se cer preturi mari pentru calitate slaba, si se profita de faptul ca cei care cumpara nu stiu sa deosebeasca ce are valoare si ce nu. Situatia asta o sa se perpetueze pana reusesc crescatori cu pretentii inalte la calitate sa satisfaca cererea cumparatorilor exigenti, dar exigenti vor deveni abia cand vor sti ce inseamna calitate buna. Pacat ca nu putem scurta aceasta perioada. Mie mi-ar place sa pot ajuta crescatori sa ajunga cat mai repede la acet tel, mai ales pentru ca stiu ca asa ceva nu-i greu deloc. Presupune doar pasiune, spirit de sacrificiu si multa disciplina.
@roby
Cu cat le dai sa manance mai des cu atat mananca mai bine, de 4 x / zi este minim, dar trebuie in acelasi timp sa mentii apa foarte curata, adica sa schimbi 25% la cel mult 4 zile, daca se poate mai des, sa nu lasi resturi de hrana in apa sau filtre, si daca ai putea sa folosesti apa cu duritate sub 7°dGH. Ideal ar fi dGH<5 si apa filtrata prin turba buna, nu orice turba pentru gradinarit se preteaza la acvaristica. Nu experimenta cu buturugi adunate de prin vie, sau cu tot felul de medicamente administrate dupa ochiometru. Cihar daca au puncte nu inseamna ca nu merita sa fie tratati cu grija si devotament, la fel ca un Heckel. Nu-i vina lor ca au puncte, ci a unor oameni care cunosc doar valoarea banilor.
Neatza buna la toata lumea! Punctuletele alea sunt ramase de la stramosii lor si nu se pot elimina sau adauga cu ajutorul luminii. E clar ca lumina are influenta mare asupra culorilor in general. Anumite tuburi de neon accentueaza culorile, unele le fac mai sterse, dar pestii care au punctele sunt pur si simplu rezultatele unor incercari nereusite de a incrucisa diferite variante de discusi pentru a obtine cu orice pret variante noi, ca sa poata fi vanduti mai scump. Pe scurt: calitate deplorabila vanduta la preturi de raritati. Fara suparare, daca vreti sa cumparati discusi scumpi, intrebati mai bine inainte.

PS. La multi ani cu sanatate, Ioane.
Speri? Sau te descurci? Daca nu esti stapan pe situatie mai bine intreaba inainte. Ca sa nu intrebi dupa! Trebuie sa stii de ce asa si nu altfel, ca nu mai repari nimic din ce ai stricat. Daca l-ai lipit,...Amin!
Cand citezi, incearca sa stergi ce nu are legatura cu urmatorul tau post, ca sa nu citezi si ce nu-i nevoie.

Ioan wrote: Tenta maronie? De la ce? Turba-n filtru?

Alien wrote:
Plus ca observ in ea niste formatiuni albe ca o pinza depuse mai ales pe buturuga din acvariu... :nustiu

Si alea sunt resturi de la bacteriile ce descompun buturuga.
Cred ca stiu de unde vine tenta. De la buturuga. Daca vrei neaparat s-o pastrezi ar fi bine dac-ai lasa-o sa vezi daca se stabilizeaza emanatiile ei si apa, inainte de a pune pestii, dar asta poate dura la nesfarsit. Fa-ti o coada mai lunga la o pensula si curata radacina ca sa poata aduna filtrul ce pluteste prin acvariu, Probabil c-o sa ai probleme si mai tarziu cu buturuga aia in acvariu ca nu orice lemn e bun pentru asa ceva.
Alienseed wrote:
INTROS wrote:. Acum apa are o tenta de maroniu.. E ok cu acei melcisori pusi acum in acvariu ?

Tenta maronie? De la ce? Turba-n filtru?
Melcii daca-s mici la maturitate si apuca sa faca oua in acvariu mai scapi de ei la pastele cailor. Daca crezi ca i-ai adunat pe toti, data urmatoare cand apuci sa-i vezi vor fi depus deja oua, asa ca va fi o incercare nesfarsita fara reusita. Daca tot vrei melci, iati mai mari ca sa nu apuce sa depuna oua inainte de a-i observa tu. Cei mici invadeaza filtre, furtune, substrat, pompe, n-ai sa scapi definitiv de ei prin nici un mijloc, decat daca demolezi tot acvariul si incepi de la inceput. Plantele se dezinfecteaza cu permanganat de potasiu, solutie roza, cateva minute, cred, nu stiu exact cat timp.
Din ce stiu eu acum, cred ca raspunsul este corect. Da, lui @ronny m-am adreasat, ca d-aia i-am pus numele in capul intrebarii, dar voiam sa aflu daca stie singur sa verifice terminarea ciclarii, sau daca doar crede ce-i predicam noi.
Adica, se formeaza amoniul daca nu mananca pestii hrana?
Rezulta amoniu in urma descompunerii substantelor organice de catre bacterii?
@ronny, cum afli daca-i ciclat acvariul sau nu?
Sau sa-l copieze, sa-l corecteze, si sa-l puna din nou, iar cel vechi sa fie sters. Si pe mine ma deranjeaza cand postez fara "Preview" si scriu "a-si".
Poate ca ar trebuii sa i se dea lui @johnny6600 posibilitatea de a-si corecta postul, chiar si doar din respect pentru efortul depus si bunavointa dovedita. Se pare ca merita cel putin atata incredere din partea administratiei. Nu dati cu paru´!
Se cicleaza un acvariu in care nu exista vietuitoare? Cum apare amoniul in apa? Cu ce se hranesc bacteriile cumparate si puse in acvariu in lipsa amoniului?
@Alienseed, sa nu speli filtrul decat daca se reduce foarte mult cantitatea de apa pe care o da afara, (asta-i valabil doar acum, la inceput, mai tarziu va trebuii sa fie spalat mai des) si nu spera ca se reduce tulbureala apei daca va fi mai fin buretele, asa ca nu modifica nimic la el, lasa-l asa cum l-ai cumparat. Dupa cateva zile, cand se va limpezi apa va trebuii sa pui cativa pesti, 3-5, mai mici, pana la 5 cm si eventual bacterii pe care le cumperi din magazin. Sa nu aduci bacterii din alte acvarii ca poti contamina pestii cu boli, si o sa ti se faca lehamite de acvaristica. Ar fi pacat sa-ti faci o impresie gresita de la bun inceput. Nu cumpara pestii daca nu te pricepi ce si cum. Intreaba inainte, si nu te lua dupa ce-ti recomanda vanzatorii, nu le cere informatii! Cand te duci sa cumperi trebuie sa stii singur ce vrei, si sa stii sa deosebesti un peste sanatos de unul bolnav. Trebuie sa stii care pesti au nevoie de aceleasi conditii de viata, temperatura, duritatea si PH-ul apei. Trebuie sa stii daca se tolereaza intre ei, si mai ales ce comportament au fata de ceilalti. Trebuie sa stii ce fel de apa ai acasa, si care pesti pot trai normal in apa respectiva. Intreaba, intreaba, intreaba, sau, daca ai casca si microfon la PC da-mi pm, ca sincer si fara nici un pic de rautate, de scris nu-mi ajunge timpul.
Acuma am vazut pozele. Asta ori i-si revine singur, ori de loc. Cu medicamente nu faci mare lucru. Foarte probabil ca are paraziti intestinali si ca-l deranjeaza mai mult in starea in care-i acuma, dar pe langa trauma mult mai daunatoare provocata de lovitura, aceia nu mai au importanta deosebita. Poblema este ca nu putem sti daca-l afecteaza mai mult parazitii, sau tratamentul impotriva lor, daca nu si-a revenit inca dupa lovitura. Pe de alta parte ma intreb daca nu cumva a tasnit prin acvariu din cauza altei boli, un fel de epilepsie pe care am observat-o de cateva ori si in acvariile mele. In ultimul timp observ ca se pune sub semnul intrebarii existenta viermilor pe branchiile discusilor, (Gyrodactylus) si ma intreb de ce? Eu n-am avut ocazia sa vad, si nu cred ca exista vre-un discus care sa nu-i aiba, daca nu s-a facut ceva anume ca sa se scape de ei. Si acest ceva "anume" nu-i chiar asa de simplu de facut, ca sa dea rezultate sigure, din care cauza s-ar putea ca propotia celor fara paraziti, fata de cei care-i au sa fie de ca. 10% in Europa si probabil, chiar mai redusa, daca se raporteaza la tot globul, pentru ca dupa cate stiu se incearca deocamdata mai mult in Germania sa se scape discusii de paraziti, cu rezultate ca la orice inceput.
Eu am cea mai buna metoda! Nu le spal de loc. Tu de ce le speli?
Toata lumea cu ochii pe tine si pe corabii, ca pe butelie! Ai o raspundere cat sarcofagu! Succes la´nmultire! image
Nu cred ca-l poti ajuta. In orice caz e stresat. Temperatura marita are avantajul ca-i accelereaza metabolismul si-l face sa se simta mai bine, dar si agentii patogeni se dezvolta mai rapid la caldurica, mai ales ca nici cu imunitatea nu sta prea bine dupa socul loviturii. Uneori dispare pata, alteori nu. Eu nu cred ca l-as lasa la 32, ca-i greu sa observi la timp o infectie a vezicii, sau altor ogane interne, iar o data ce face eforturi sa nu mai stea cu capul in jos...s-a cam stabilit sentinta.
 
Forum Index » Profile for Ioan » Messages posted by Ioan
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com