[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Arhitectul
Forum Index » Profile for Arhitectul » Messages posted by Arhitectul
Message
Multumesc tuturor pentru sfaturi !

O sa fiu ascultator si o sa-mi stapanesc impulsul de a lua 3-4 familii de ciclide si o sa raman la cele doua specii prezente in Marele African. Cate 10 din fiecare pentru inceput dupa care mai rarim din ei.

Imi placeau mult Acei Msuli dar o sa astept bazinul cel mare pentru a introduce aceasta specie.

Intrebare - cam cat traiesc pestii din speciile astea ? Am vazut site-uri pe care scrie ca traiesc de la 2 ani la 10-12 ani. Care este adevarul ? Aici exclud accidentele de munca ... Presupunand ca traiesc in conditii ideale.

Numai bine !
Scuzati limbajul de nespecialist.

La filtrul JBL am doua posibilitati de a introduce apa in bazin - pe o teava cu multe gaurele sau un cot cu o fanta - M-am uitat pe internet la JBL si am vazut ca poate functiona ori cu una ori cu alta. La ciclide m-am uitat prin fimultetele voastre si am vazut ca nu prea folositi teava aia cu multe gaurele (probabil ca are un nume).

Si pe partea de aspiratie am vazut ca unii dintre voi recomanda sa se puna un manson de burete pentru a nu aspira multe mizerii si nisip filtrul extern. De unde iau acel burete - exista prin magazinele de specialitate sau e custom made ?
Multumesc pentru raspunsuri !

O sa raman atunci la varianta initiala care imi place foarte mult.

Ciclidele e bine sa le cumperi mici 2-3 cm sau mai mari ? Am citit ca daca iei pui nu prea se poate identifica sexul si e o mare loterie ... In acest sens sa cumpar mai multi initial si sa-i donez ulterior pe cei care sunt in plus ?

Numai bine !
Combinarea acestor specii de ciclide poate fi una reusita ?

Labidochromis Caeruleus
Pseudotropheus Elongatus
Maylandia Esthere

Credeti ca daca am sanse mari ca in maxim un an sa trec la un bazin mare as putea sa iau si Acei Msuli ??? Sa creasca toti in aceeasi gradinita ??? Sau exagerez cu numarul lor ...

Daca iau 5 din fiecare ar fi 20 de pesti ... Nu stiu un cat timp ajung la maturitate.
Stimati ciclidisti si maestri ai biotopurilor Malawi!

Am si eu o serie de intrebari de coltul incepatorului …
Detin de aproape o luna un acvariu Juwel RIO 240 litri – dimensiunile 120x41x55h. In acest acvariu se poate face un aranjament de pietre si a cresc 2-3 familii de ciclide africane ?
Baza pe care pun acest acvariu a fost gandita preventiv de 240x55 pentru un viitor upgrade. Stiu ca cel pe care il am acum e sub limita decenta pentru africani dar vreau sa incep si eu cumva sa ma familiarizez cu acesti pesti spectaculosi.

Credeti ca pentru inceput pana capat ceva experienta pot creste pentru 1 an – 1 an si jumatate 15 -20 de ciclide din speciile:
Labidochromis Caeruleus
Pseudotropheus Elongatus
Maylandia Esthere

Intrebarea 2 : De unde va cumparati ciclide africane de calitate? Are cineva din Bucuresti ciclide ce vanzare ?

Intrebarea 3: Un filtru extern JBL 1501e este suficient ? pe langa filtrul intern cu care e dotat bazinul ? Trebuie sa modific compozitia mediilor filtrante din sertarele filtrului ?

Intrebarea 4: Sunt necesare alte accesorii gen pompa de valuri, pompa de aer cu perdea de bule, surface skimer ? Am vazut ca parerile sunt impartite referitor la aceste accesorii …

Si o intrebare de curiozitate – de ce nu are nimeni in bazin Aulonocara Fire Fish ??? E un peste ciudat ? Agresiv ? Nu am gasit multe informatii despre acest peste … Pare frumos in poze

Imi mai plac foarte tare si Pseudotropheus Acei Msuli dar am inteles ca sunt prea mari pentru bazinul meu.

Multumesc !






Multumesc !

O sa mai studiez ... Acum am vazut ca este o sectiune de alge a forumului - pe care nu am apucat sa o citesc ...
Dar de ce unele sunt verzi si unele sunt brune ?
Asta era întrebarea ...
Am si eu o intrebare pentru crescatorii de Ciclide africane ...

Bolovanii am vazut ca dupa un timp la unii au o nuanta cafeniu visinie si la altii o nuanta verde. Sunt alge diferite care se pun in acvariu pentru a creea plapumica aia pe pietre ??? Se formeaza de la sine algele sau sunt introduse in bazin ???

Inca studiez pestii de acvariu si comportamentul lor Sunt atatea posibilitati, variante si combinatii de ma doare capul. Dar e bine ca-mi fac cultura generala
Azi mi-au venit niste bolovani cu care voi decora acvariul ... Ma tot joc cu ei prin casa pentru a gasi o compozitie potrivita

Nu mai am rabdare ... Sper sa vina saptamana urmatoare si mobilierul ca sa pot incepe.
Topicurile voastre (ale celor care s-au apucat de acvaristica inainte de a ma naste eu adica 1978 ... sau pe aproape - la un an dupa) cum e cel despre Oscari, sunt ca si cum te-ai uita la Discovery la un documentar ...

Eu stiu clar unde mi-e locul. Pot citi la voi cum se trateaza grishul, apa verde, algele, probleme cu pestii, cum cresti sau scazi PH-ul ... etc. dar pana nu te izbeste pe tine o problema si o gestionezi cu propriile forte nu poti afirma ca ai "experienta". In cel mai bun caz poti spune ca esti bine documentat ... dar stiu ca de la teorie la practica e cale lunga.

Nu pot sa ma arunc la un proiect grandios cum ar fi un bazin cu Oscari ...

Vreau sa incep cu ceva mai simplu si sa ridic stacheta treptat.

Incep sa invat mai multe citind topicurile incepatorilor ca mine - pentru ca inevitabil ma voi lovi de probleme similare ... Eu deocamdata am un acvariu gol si un filtru pe care l-am desfacut din cutie si i-am studiat sertarele cu diferitele medii filtrante. Nu mai am 18-20 de ani sa afirm ca stiu lucruri dupa ce am vazut un film pe Youtube.

Apreciez comunitatea de pe acest forum - incerc sa ma integrez treptat pe masura ce voi evolua acvaristic si va sunt recunoscator tuturor care-mi vor raspunde la intrebari ...

Apropo - care pereche ti s-a parut mai incitanta ? Cea de Oscari sau cea de Ciclide ciocolatii ???


Seara buna !
Am citit tot din scoarta in scoarta

Impresionant !

Nu stiu daca nu cumva e prea mic acvariul pentru o pereche de Oscari ?
Buna seara !

Este o onoare pentru mine sa vad ca umilul meu topic de la coltul incepatorului este bagat in seama de domniile voastre !

Multumesc tuturor pentru timpul acordat dilemelor mele !

Cred ca acest acvariu va fi pana la urma unul plantat - daca tot mi-a urat Stefan - Bun venit intre gradinari ! nu pot decat sa va spun bine v-am gasit pe toti !

Am observat ca cei mai multi acvaristi au inceput cu acvarii plantate sau semiplantate cu pesti si probabil ca experienta de baza ti-o faci asa - Am vazut ca sunt multi care de la plantate au trecut la africani sau la acvarii cu apa sarata. Probabil ca e o experienta necesara si vad ca de cele mai multe ori forumistii care au avut acvarii cu plante chiar daca au trecut la ciclide au un know how si o siguranta cu care abordeaza anumite probleme.

Nu as vrea sa sar pasi din devenirea mea acvaristica - simt ca sunt foarte multe de invatat - si as vrea sa incep cu inceputul. Nu stiu daca gresesc dar asa simt ca trebuie sa fac.

Ca sa rezolv dilema definitiv am proiectat din start mobilierul de asa maniera incat sa-mi incapa doua acvarii de 120 cm. Probabil ca in cursul acestui an o sa incep si un acvariu de africani dar o sa fac probabil unul cu latime de 60 cm ca sa nu-mi bat joc de ei. In 41 cm latime cat are acvariul meu actual inteleg ca e cam la limita inferioara pentru africani.

Cu acestea fiind spuse o sa-mi concentrez cercetarile pentru a gasi pestii potriviti pentru acest acvariu si decorul in care ei sa se simta bine Caut si studiez pesti spectaculosi pentru a sti de unde sa incep ...

Numai bine !

P.S. Ca o paranteza si ca amuzament - fiului meu ii place la Hornbach un acvariu in care troneaza un exemplar mare de Astronotus ocellatus alaturi de doi sanitari mari - cred ca sunt Ancistrus. Mai sunt acolo cateva plabte si doua radacini. Ma roaga sa cumparam pestele puturos (asa-i zice el) si sa-l punem in acvariul de acasa ... Inteleg ca sunt pesti greu de intretinut si imi trebuia un acvariu de minim 300 liri pentru o pereche ...

Multumesc tuturor pentru raspunsuri !

Mai am o saptamana pana vine mobilierul pe care va sta acvariul si deja nu mai am rabdare sa-l vad la locul lui.

Maestre Koala !

Cu deosebita consideratie ma inclin in fata dumneavoastra pentru realizarile deosebite, experientei acvaristice si pentru puterea de a schimba totul si de a incepe de la ZERO ceva inedit si total diferit. Apreciez curajul.
Cu totii cred ca ne obisnuim sa facem lucrurile intr-un fel (credem despre noi ca ne pricepem foarte bine la acel lucru) si totodata fiind securizati de experienta precedenta ramanem blocati intr-un anume stil de viata care ne impiedica sa evoluam.
Trebuie sa recunosc ca proiectele tale acvaristice descrise detaliat pe acest forum mi-au rapit mult timp in luna decembrie cand cu ipadul pe perna citeam ca in adolescenta pana se lumina de ziua ...
Apreciez foarte mult oamenii care sunt capabili de schimbari radicale - cred ca e o chestie care are legatura cu viata si personalitatea unui om ...

Ca si alte pasiuni ale mele simt ca si asta are sanse sa ma acapareze total si cred ca teama de a nu face ceva bine (care in ultima instanta se poate solda cu moartea pestilor) ma face sa stau in cumpana de mai bine de o luna de zile.

Cred ca privesc totul ca pe un proiect de arhitectura care vrei nu vrei intepeneste intre fiare, betoane si caramizi niste zeci de ani de zile (defect profesional) si nu ma las in mana destinului pentru a experimanta si invata pur si simplu din aproape in aproape despre acvaristica.

M-ai bagat din nou in ceata (DILEMA A REAPARUT) pentru ca dupa cum am scris intr-un post precedent vreau sa fac acvariul pentru pesti (nu doar pentru plante). In acest sens am sa studiez mai atent acvariile biotop si o sa-mi concentrez cercetarile pentru alegerea pestilor pe care vreau sa-i tin in acvariu. (voi vedea daca se potrivesc cu plante sau nu).

Incercand sa fac "CE STIU" adica a creea un decor frumos (asta fac zi de zi) ... m-am abatut de la subiect. Si in meseria de arhitect esti de multe ori tentat sa uiti de Client ca locatar si beneficiar al spatiului pe care-l locuieste si sa-ti versi ambitiile artistice in proiectul omului uitand de multe ori de la ce ai plecat (datele de tema - implicit asteptarile omului de la spatiul pe care urmeaza sa-l locuiasca).

Asadar am apelat la cunostintele de peisagistica incercand sa fac un decor cat mai aproape de perfect uitand de locatarii acvariului adica pestii.

Multumesc ca mi-ai deschis noi orizonturi si sper sa pot incepe de undeva cu curaj si convingerea ca nu va fi decat primul acvariu din viata mea si ca el poate evolua odata cu mine !

Noapte buna !

Studiez in continuare ...
Revin cu forte proaspete - La multi ani tuturor si un an bun sa va dea Dumnezeu !

M-am decis sa incep ca orice incepator care se respecta cu un acvariu plantat cu cativa pesti in el ... Cred ca mi-am gasit motivatia interioara de a alege calea mai dificila pentru a invata mai mult despre acvaristica.

Dilema odata rezolvata apar noi probleme ... De unde gasesc eu niste radacini sau crengi cu care sa pot face un aranjament ca in pozele de mai jos ???

Cu bolovanii ma descurc pentru ca am destui prieteni care se ocupa cu pietre ... Nisip si pietris am gasit la Hornbach ... Rabdare de chinez batran ca sa le aranjez pana imi place am ... Dar nu stiu de unde sa procur cioatele alea ??? Si din ce lemn trebuie sa fie ca sa stea in acvariu fara sa strice chimia apei ???
Am inteles ca trebuie sa fierb lemnul, ca trebuie sa-l tin in apa 1 - 2 saptamani ca sa nu mai pluteasca ... Toata problema e sa gasesc buturuga aia care sa ma inspire ...

Cu plantele sper sa o rezolv cu cineva care se pricepe bine la asta.

Inca o intrebare: Pentru acvariu plantat am nevoie de Sterilizator de apa AquaCristal UV de la JBL ??? Sau nu e nevoie.

Pentru un asemenea peisaj cu bolovani, radacini si plante e nevoie de substrat fertil sau numai pietris ??? Am vazut ca parerile sunt impartite ... Ca substratul tulbura apa ... etc. Altii spun ca fara substrat nu cresc plantele ??? Intreb asta pentru ca trebuie pus la inceput ...

Multumesc anticipat !
Sa inteleg ca este mai dificil sa ai un acvariu plantat ... Si e mai incitant prin prisma dificultatii ... Si in cazul tau ce e mai greu de infaptuit e mai valoros si mai pretios in sine ...

E o motivatie !

Multumesc pentru raspuns !

Personal cred ca apreziez mai mult regnul animal dar consider ca plantele au partea lor de frumusete ca decor. Nu-mi doresc un acvariu doar cu plante asta e clar. Nu stiu cat de bine se impaca pestii (mai multi as prefera) intr-un decor impecabil ca cele din sectiunea aquascaping. Am vazut ca "MESERIASII" au foarte putini pesti si de obicei de dimensiuni mici ...

De ce nu aveti vivipari in acvariile plantate ??? Produc prea multa mizerie si asta afecteaza plantele ??? Mie mi se par niste pesti frumosi si inteleg ca sunt usor de crescut ...
Referitor la latura financiara ... nu sunt probleme. Ce mai trebuie pentru plantate ?
In afara de instalatia de CO2 care am vazut ca e destul de scumpa - mai sunt pietrisul, bolovanii, radacini plante si pesti ... din ce am citit eu pe aici. Si ceva chimicale ... fertilizanti, testere de ph etc.

Referitor la alegere plantat vs ciclide observ o mare pasiune si intr-o parte si in alta ... Nu stiu de ce ??? probabil ca sunt chestiuni de finete pe care eu nu le percep acum ...

Din experienta unora care au trecut prin ambele tabere ... pasiunea e starnita doar de latura estetica ??? E o chestiune de gust (ce-ti place sa vezi) ??? Comportamentul pestilor e diferit ???

Observ ca multi dintre domniile voastre se identifica cu acvariul pe care il detin ... Ce va determina sa va indragostiti de ciclide sau de plante ??? Simt ca e prea multa pasiune si suflet in ceea ce se vede dupa sticla pentru a fi atat de usor ... Foarte frumoase si foarte diferite totodata ambele tipuri ...

Multumesc pentru raspunsuri !

Ma documentez zilnic ...

Multumesc de urari !

Piticul vad ca e mai bine ... Se pare ca isi revine incet, incet ...

Pentru vivipari + un setup cu plante este neaparat necesar instalatie de CO2 ?

Am un furnizor de piatra care imi e dator pentru ca l-am ajutat in multe santiere si pot sa iau orice piatra de la travertin foarte frumos colorat la granit negru ... calcar, bolovani de marmura ... etc. Pot sa combin toate astea cu niste radacini si plante si sa fac o treaba buna ...

Nu stiu daca apa de la robinet se preteaza la asa ceva pentru ca observ ca este destul de calcaroasa ... Asta era un motiv pentru care am oscilat intre plante si ciclide.

Sunt dependent de frumos si vreau sa fac ceva cu aspect impecabil. Sunt perfectionist din fire si imi doresc genul de acvariu cu fundal negru (autocolant) si cu scenografia acvatica de rigoare ...

Sunt plante mai putin pretentioase care sa supravietuiasca in 240 l cu pestisori fara butelie de CO2 ? sau e un must have ???

Numai bine !
Am vazut discusii ... Foarte frumosi nu am ce sa zic.
Am mai vazut niste ciclide ciocolatii intr-un acvariu semiplantat al lui Koala. Mi s-au parut spectaculosi.

Nu stiu cu gradinaritul cum o sa ma descurc pentru ca de cand cu copilul abia am timp sa-mi fac cele trebuitoare pentru job. Nu stiu cat timp iti trebuie saptamanal pentru a aranja plantele ca sa iasa desavarsit. Prefer sa fac acum un acvariu mai simplu de intretinut si sa-mi mai iau unul sau sa-l schimb cu unul de 2 metri peste 1 an sau 2 cand o sa am mai mult timp.

Cosmin wrote:Insanatosire grabnica printului,caci asa cred ca e tratat acum !


Da asa e ... Multumesc !

Cred ca ma duc la culcare ca a scazut sub 38 dupa nurofenul de la ora 2:00.
Multumesc Daniel pentru sfaturi - deja am dat mail pentru anularea mobilierului ...

Il mut in birou in proximitatea unei nise unde am centrala termica si filtrul de apa pentru apartament. Am scurgere la 2 m si sursa de apa la 1 m. Peretii sunt de Rigips si pot sa fac o modificare urgent pentru a avea o teava de apa cu un robinet de siguranta sub acvariu. Aici am fereastra mare - dar am un avantaj ca e pe NORD - lumina directa de la soare mai putin. Nu-mi place sa-mi lucesca ecranul de la calculator si a fost proiectat biroul cu lumina NORD. Singura problema este ca aici se fumeaza (moderat)- nu stiu daca asta e un mare impediment - am vazut acvarii si in cafenele si baruri.

O sa fac mobilierul pe tot peretele respectiv - are 2,40m (ma gandesc ca poate innebunesc si mai iau un acvariu) sa fie loc de 2 sau de unul mare.

Sugestii pentru acvariu cu plante si cativa pesti colorati mai mari ??? As vrea niste pesti care sa se vada (minim 10 cm) si sa faca ceva miscare ... si as dori ceva cu forma de peste clasic - mai fusiform.

Multumesc !
 
Forum Index » Profile for Arhitectul » Messages posted by Arhitectul
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com