sunt cateva specii care seamana cu ce ai tu in bazin, oricum din ce stiu eu majoritatea (daca nu chiar toate) sunt filter feeders .. asa ca fi cu ochii pe ele si daca le prinzi cu SPSu in gura, baga repede si 2-3 poze
bun magazin ai gasit domnu... am cascat si eu ochii p'acolo si am vazut ca's dotati cu toata gama de tropicmarin .. sare ,hrana ,teste .. nu stiu sa zic de preturi la pesti vs. alte firme ( ex : yellow wrasse 120 lei acolo fata de 41 la oradea ) dar pt prafuri magazinul e ok .. tre sa trec cand revin prin bucuresti sa vad ce zoasi zici ca au acolo.. acu baga si tu ceva poze sa vedem ultimele achizitii (daca pui 2-7 poze si cu bazinul afara de ultimele achizitii nu cred ca se supara nimeni ) ... s-or facu pietrele mov ?
nu dau neoanele sau becurile separat contine atat suportii pt a se pune pe marginea bazinului , cat si cablurile pt suspendare
modelul e hailea mh-1200 cred.. daca cauti Hailea MH 2x250W + 2x54W sigur gasesti poze
da , majoritatea timpului sta strans ; se deschide seara doar cand simte mancare . arunc in masa apei , in fata unei pompe ,un cub de artemia decongelata in 15ml de zooplancton de la seachem cam o data la 2 zile .. fiecare prinde cate putin , atat lps-ii cat si pestii , crevetii si ce oratani mai ies din pietre asa arata cel negru in pauza de masa :
multam , multam , multam . intradevar sunt multtumit de evolutia bazinului cu mici exceptii , acuma pare ca sa stabilizat , tre sa incep sa umblu la culori , asta in putinul timp liber
da ,e in regula , aquavitro are undeva pe la 10 kh-ul .. totusi chiar si fara corali , aceste valori o sa scada , atat kh-ul cat si Ca fiind folosit de coralina si de diversi melci care isi maresc cochilile . 8,5 totusi e o valoare buna , ideea e sa fie cat mai constanta , fara cresteri /scaderi bruste
cum zicea si Koala poate sa fiu un boom bacterian (daca ai bagat de ex bacterii peste masura) sau poate a murit careva acolo. baga niste teste de amoniac si nitriti si afli daca a mierlit-o careva . si un schimb de apa mai mare ar ajuta cred . totusi pestii tai tre sa fie undeva , macar o parte din ei , cauta pe sub / la baza pietrelor (asta daca n-au invatat sa se teleporteze ) .. daca au mierlit-o si ai un cuc bun in cateva ore devoreaza mult. "puful" de pe lps poate sa fie mucus care il secreta coralii cand sunt stresati , oricum nu-i un semn bun . soo : teste , cauta daca ai mortaciuni , scoate mortaciuni , schimb apa , bagat niste bacterii in caz ca ai mortaciuni .. in cazul in care ai valorile la amoniac si nitriti 0 , nu baga bacterii , doar un schimb de apa si trece.. sper
creveti , melci , pagur mai misca p'acolo ?
am si eu un arici ca al tau, il am de cam 1 an si are prosul obicei sa manance coralina doar dupa pietre ; pe geamuri nu l-am mai vazut de saptamani intregi, chiar daca fundalul nu-l curat niciodata de coralina .
perfect de acord cu Koala .. cu timpul pe orice piatra introdusa in bazin se vor forma bacterii care ajuta la nitrificare/ denitrificare . nu cred ca cele venite de pe piatra vie sunt mai deosebite decat cele formate in bazin si care ajuta la ciclarea unui bazin. avantajele sunt clar de partea pietrei vii :
ai bacterii in numar mai mare decat pe o piatra uscatra pe care stai sa se formeze cateva luni bune
posibilitatea sa gasesti si alte vietuitoare prin piatra ( chestii folositoare la un bazin cat si chestii mai putin folositoare )
ai direct coralina in bazin nu mai trebe sa stai cateva luni sa-ti apara cateva pete mov pe pietre
dezavantajul major al pietrei vii comparativ cu piatra uscata e pretul , care de obicei e undeva dublu si un pic fata de piatra uscata. + ca 1 kg de piatra vie nu o sa aiba niciodata 1 kg de piatra , cred ca are undeva la 700-800g restu fiind apa .
dezavantaje majore al pietrei uscate : durata mare de ciclare , posibilitatea sa iti iei o piatra uscata f. poroasa care prin mijlocul ei sa aiba si ceva motaciuni uscate(scoici, arici , melci) care iti maresc si mai mult timpul de ciclare
dezavantaj piatra diy : durata mare de curare + durata de ciclare .
pt oricare din ultimele 2 variate de piatra consider ca e benefic sa se introduca dupa terminarea ciclari , a mai multor bucati de piatra deja colonizata din mai multe surse ( ex: ai 10 -15 kg piatra uscata , cand incepe si scade NO2-ul incepi si mai iei cate 1-2 kg piatra vie din 2-3 surse diferite) pt a asigura biodiversitatea necesara + bacterii la greu de la diversi producatori.
asa ca parerea mea este ca piatra vie este benefica intr-un bazin , dar nu indispensabila ( asta daca nu te grabesti si ai rabdare multa )
SERVICE ELECTRO wrote:...
Ca idee, un led de 50w este echivalent cu 500w halogen.
Pentru un acvariu de 500l este prea mult
....
salut.. hai sa ma dau si eu cu parerea ca idee: am o lampa de 2x250w MH + 2x54w T5 . din ce zici ar trebui sa pun un singur led de 50w ca sa obtin acelasi efect? imi pare trasa de par rau , sry.. iar "500w halogen" .. in cazul de fata nu pot sa zic ca e prea mult decat vara cand stau cu aerul pornit multteeee ore pe zi ( aerul fiind deasupra bazinului si batand direct in lampa si in suprafata lampii..
in alta ordine de ideii displayul meu nu are 500l , are undeva la 360 si sunt multumit de cresterea coralilor , inclusiv cei de la baza pietrelor ..
un mh de 250w are undeva intre 15000 lumeni si 21000 lumeni in functie de model / temp de culoare.. sooo , tu zici ca led tau care are 50w si da 5k lumeni lumineaza cat halidele mele ? .. mama ei de aritmetica .. macar gogaleai si tu inainte, daca voiai sa-ti vinzi marfa..
spor la vanzare
dap.. eu de obicei mereu ma trezesc ultimul cand e vorba de urari .. . oricum mai bine mai tarziu ,decat niciodata asa ca iti urez : Sa fie sanatoase si sa-ti aduca numai bucurii !!! Felicitari !
salut , cauta sare industriala pe google .. de obicei are intre 2-4mm . poti folosi ( cred) si sare pt dedurizare .. e ceva mai mare insa tre sa cauti mai mult pt ca la noi se gaseste doar sub forma de pastile . totusi parerea mea inainte sa iei un sac de ciment si sa te apuci sa faci " piatra vie " sa iei in calcul 2 lucruri : - ca sa folosesti toata cantitatea de materiale adica cam 150-200 kg de agregate iti trebui si ceva spatiu ca sa o curezi .. soo, trebe ceva caldari /ligheane / cadite ca sa curezi toata piatra aia
- sa iei in calcul cat dai pe toate agregatele + cat timp pierzi + cata mizerie faci + cat timp astepti sa se cureze daca se merita vs. piatra de recif uscata care e undeva de 30lei/kg pe la vreo 2-3 magazine ( piatra de recif uscata este formata din schele de corali uscati , deci e o baza mai buna pt corali decat niste nisip cu ciment)
spor si daca te apuci asteptam poze din timpul procesului de fabricatie
reefer wrote:
....
Imi poti spune, te rog , ce anume dozezi cu cele 3 pompe ?
....
M-a bate gandul sa cumpar si modulul aditional , dar intrebarea ce mi-o pun ...chiar este necesar ?
eu dozez clorura de calciu , clorura de magneziu si bicarbonat. strontiu, iodura de potasiu , traceuri ,reef plus si zooplankton dozez " la mana" de cam 2 ori pe sapt fiecare. am ales sa dozez restu la mana pt ca traceurile , zoo si reefplus-ul e recomandat sa fie tinute la rece dupa ce se deschid. ar fi fost buna inca o pompa pt iodura si strontiu.
ca sfat daca iti comanzi pompe d-astea vb prima data cu vanzatorul sa iti vanda si furtune de schimb . cand bifezi "Spare Dosing Tube(Pharmed 12cm)" iti trimite 1 singur furtun de rezerva . din cate am intrebat si eu in stanga si dreapta, dupa ce am comandat ,am inteles ca astea se uzeaza destul de repede si ar fi bine sa ai de rezerva .. spor
fain.. sa-ti creasca mari.; multa miscare cu atatea domnisoare p'acolo si bicoloru pare vioi asa ca sanse mari ca al treilea e cu noroc. vad ca ai bagat si ceva iarba prin colturi ..
salutari , da mi-am luat pompa , nu am luat modelul pe care-l are Mosu , am luat celalalt model : Magic Color. E o chinezarie buna zic eu , mai se poate lega un modul care sa mai controleze inca 3 pompe . Am dat pe ea 160$ cu tot cu transport si un furtun de rezerva ( transport care a durat ceva pana a ajuns.. aprox 4 sapt) ; din cei 160$ am primit un voucher de 9$ pt viitoarea comanda la ei ( bun pt cheltuit pe prostii de plastic de care realizezi ca nu ai nevoie dupa ce le comanzi ). deocamdata sunt multumit de ea , o pompa de schimb am vazut tot la ei pe site ca e 15 $ fara transport, un furtun de rezerva 4$. am facut o simulare si daca comanzi pompa de rezerva in aceeasi comanda nu iti taxeaza nimic in plus pt transport ( fata de fist-street unde fiecare produs are transportul lui). ca plus mentionez ca nu iti pierde programele sau setarile ceasului daca ramane fara curent o zi ... minusuri : nu are senzor de temp ( a lui Mosu are) iar butoanele nu au toate aceeasi sensibilitate ( pe 2 tre sa apas un pic mai tare decat pe restu ) . inca nu am desfacut-o deci nu stiu cat de usor se scimba o pompa in caz ca vreuna se strica.. site-ul de unde am luat-o e asta : http://www.reefshops.com/ spor
deci cu pesti sa fie ... sa-ti traiasca si sa cresaca mari.. daca nu film macar o poza de ansamblu cand ies toti la mancare?
p.s.: pe principiul : vara sanie si iarna... ar trebui sa incepi sa cauti un chiller mare (de preferat scos pe balcon ) sau alte metode de racire pt vara viitoare..spor