Message |
|
Fratii mei "gradinari", cum 'reaku se fac schimburile de apa in conditiile acvariilor plantate?
- CAT (in procente)?
- LA CAT timp?
Pana acu', eu faceam lunar schimburi masive de apa (80-90-100%) si ma durea la bascheti... probabil ca acu' nu mai e asa. Deci?
|
 |
|
|
 |
|
kozea wrote:Salut, în acest acvariu de 66 de litri ...
Salut,
- perechea de Betta poate fi tinuta impreuna doar in perioada reproducerii... altfel, masculul este agresiv si femela va avea de suferit.
- doi masculi de Betta se lupta non-stop si unul dintre ei este omorat.
- acolo poti tine un mascul de Betta + 6-8 neoni + 2 corydoras... si niste melci.
- in loc de neoni poti sa pui guppy, dar aia se impuiaza intr-o veselie si (relativ repede) o sa ai acolo o "ciurda" de pesti de care nu vei sti cum sa scapi.
- arunca pietrisul ala (are granulatia prea mare si o sa adune mizerie in el) si pune niste nisip fin... nisip normal, de constructii... spalat in cateva ape.
- arunca decorurile alea de plastic... pune o piatra mare, sau un lemn... cateva plante "easy", pe care nu trebuie sa le bibilesti si care cresc "singure".
- pune si plante de suprafata, pentru ca Betta adora sa se ascunda sub frunzele lor... alea nu necesita niciun fel de ingrijire.
- fii atent la rubrica Donatii, deoarece in mod frecvent avem colegi care doneaza plante.
- dupa ce amenajezi acvariul cu de toate, lasa-l sa mearga singur o perioada de 2-3 saptamani... abia DUPA aceea poti sa aduci pestii.
- lumina se stinge noaptea, dar filtrul trebuie sa mearga non-stop.
Daca ai ceva intrebari, pune-le fara sfiala.
NU cumpara nimic de la petshop, inainte sa intrebi aici... vanzatorii de petshop nu sunt acvaristi si au tendinta de a-ti recomanda tot felu' de cacaturi inutile.
|
 |
|
Humbert wrote:cica la apa distilata uneori nu se elimina unii compusi VOC...
Daca nu cumva gresesc, parca nici mercurul nu se elimina prin distilare... da' e o discutie deja prea "stiintifica".
In rest, sunt de acord cu tot ce-ai scris.
===
@cr1st1an:
- Nu exista notiunea de apa de osmoza "veche"... ca e facuta acum, sau acu' 2 ani, are aceleasi calitati (evident, daca a fost depozitata corespunzator).
- Asa cum a zis si Humbert, pentru acvariul tau (volum mic) e mai simplu sa utilizezi doar apa de osmoza/distilata + ceva saruri de remineralizare.
|
 |
|
Sigur ca daca amesteci apa "de robinet" cu apa "distilata/osmoza" atunci ajungi la un continut de minerale mai scazut... TDS mai mic.
Distilarea este practic un proces de fierbere / evaporare / condensare... rezulta apa (molecule) "moarta". O apa "pura" dpdv chimic.
Osmoza presupune trecerea fortata a apei prin membrana aia... trec doar moleculele de apa, restul substantelor ramanand in membrana. Obtii aceeasi apa "pura".
Economic vorbind, e mai usor sa faci apa de osmoza decat apa distilata.
Si una (apa distilata) dar si cealalta (apa de osmoza) trebuie remineralizate, daca vrei sa le folosesti casnic (pentru baut) sau pentru acvariu.
Nu ma pricep la creveti si nu stiu ce necesitati au ei... daca tot ce ai nevoie este o apa cu TDS mai mic (dar nu ZERO), atunci poti combina apa "de robinet" cu apa "pura" (indiferent ca e "distilata" sau "de osmoza").
|
 |
|
In cazul asta, gandeste-te sa faci un sandwich de 2x8mm pe care sa il folosesti si la fetzele acvariului.
Cu o grosime totala de 16mm, poti sa urci cu inaltimea bazinului peste 60 cm...
Geamurile alea laminate sunt transparente si nu se vede ca au folie intre ele... o sa ai un bazin "blindat", ca geamurile de casieriile bancilor.
|
 |
|
S-ar putea sa vorbesc prostii, da' eu stiu ca solutia "sfanta" este apa de osmoza + saruri de remineralizare.
|
 |
|
Nu te chinui cu sticla laminata, ca o sa te coste mult... fundul poate fi facut asa cum ti-am zis, din foaie intreaga peste care lipesti (pe interior) alte bucati de geam.
|
 |
|
giberica wrote:Sunt total de acord doar ca am doua probleme: cei la care am apelat pentru acvariu complet mi-au propus sticla de 10mm (chiar si la 200x50x55) si nu reusesc sa gasesc un furnizor pentru comanda mica la grosimea asta. Daca aveti idei la cine pot sa apelez in zona Bucurestiului, ar fi super. Am incercat la cristalbrad dar nu mi-au raspuns la email...
Eu am taiat multe geamuri aici: http://www.afloriceliglasscom.ro/contact.php
Este un atelier de geamgerie (din ala ca pe vremuri) care are un punct de lucru pe strada Maica Domnului.
Fac lucrari diverse (gauri, geamuri fumurii, rame de tablou etc) si iau orice fel de comanda (nu conteaza ca e "mare" sau "mica").
NU te baza pe faptul ca o sa stea cineva sa iti faca calcule si sa iti scrie mailuri! Du-te pana acolo si vezi care e treaba.
Eventual, poti sa suni si sa intrebi daca au geam de 10mm... dar, pentru detalii si comanda, trebuie sa te duci acolo.
===
ocean wrote:  Confirm, la fel si la curatenie. Legat de intariturile superioare longitudinale si laterale acestea mai au un rost si anume: pestii cand sar au obiceiul sa o ia(startul cu botul) pe sticla in sus...
Corect!
|
 |
|
giberica wrote:...Intaritura transversala nu cred ca ma deranjeaza foarte tare...
Asa crezi tu acum?
Stai sa vezi cand vei incerca sa prinzi pestii... iar ei vor fugi din stanga in dreapta.
O sa ajungi sa pomenesti toti sfintii din calendar.
|
 |
|
- In mod evident, un bazin mai inalt (55-60cm) este mai bun. Nimic de comentat aici... eu te sfatuiesc doar sa nu faci rabat la grosimea sticlei. Atat!
- Referitor la acele intarituri, eu am 2 bucati (fiecare dintre ele din sticla de 10mm) lipite intre ele... adica, la final, se poate spune ca grosimea intariturii este de 20mm.
- Latimea lor (a intariturilor) este de 5 cm... deci, pe toata lungimea acvariului, am o "rama" de sticla cu latimea 50mm si grosimea 20mm (2x10mm). Acu' e clar?
Uite despre ce vorbesc: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/28399.page
- prima intaritura se lipeste de peretii acvariului, la partea superioara... la mine, e sticla de 10mm, latime = 50mm.
- a doua intaritura logitudinala se lipeste pe deasupra... practic, se dubleaza grosimea "ramei".
- asta este intaritura laterala... acelasi geam de 10mm grosime. NU are rol de siguranta (adica, cu ele sau fara ele e acelasi lucru), dar ajuta din punct de vedere practic (si estetic).

|
 |
|
- Eu iti propun sa scazi 5 cm din inaltime si atunci poti sa il faci din geam de 10mm grosime... doar cu intarituri longitudinale.
- Bazinul meu are 200x50x55 (geam de 12mm) si are DOAR intarituri perimetrale (pe contur). FARA intaritura transversala!
- Intariturile sunt formate din 2 bucati (10mm) late de 5cm lipite intre ele... deci, de jur-imprejur am o "rama" groasa de 20mm.
Uite aici:
- Geamul de fund al bazinului meu este dublu.
===
- Daca faci bazinul de dimensiunile 180x60x50cm atunci poti folosi geam de 10mm si vei dormi linistit noaptea.
- Cu intarituri perimetrale facute din sticla de 8mm (cate 2 bucati, lipite intre ele) de jur imprejur... nu are rost sa pui intaritura transversala pe mijloc.
- Cu geam de 10mm pe fund... dupa ce e gata, poti veni cu alte bucati din geam de 6-8mm ca sa "dublezi" fundul (pe interior)... sticla de fund din interior nu trebuie neaparat sa fie dintr-o foaie intreaga, poti folosi si 2-3 bucati separate.
Daca vrei neaparat inaltime de 55 cm, atunci ia in calcul sa folosesti geam de 12mm pentru cele 2 laterale mari (adica fata si spatele acvariului)... pentru restul bazinului poti sa utilizezi geam de 10mm.
|
 |
|
E ancistrus "normal"... nu am albino.
Uite o poza facuta acum.
|
 |
|
|
 |
|
O scurta comparatie: 12 septembrie - 12 octombrie
PS: Parca nu mai arata chiar ca un lan de porumb, este?
|
 |
|
^^^ Exactly!
===
Cateva poze facute acu', la repezeala... doar ca sa vedeti plantele si ca sa vedeti ca cyano a disparut complet.
|
 |
|
Ref. Cyano, la mine a fost un cumul de factori:
- solutia aia,
- reducerea "programului" de lumina (intensitate / ore de functionare),
- aditia zilnica de macro si plm.
Ca atare, nu stiu sa spun EXACT ce s-a intamplat... dar a functionat.
Ref. Bucephalandra, merci... am bagat la cap.
Ref. Ancistrus, nu stiu ce sa zic... e ciudat.
|
 |
|
Bah baieti, a trecut o luna de cand am adus pestii si plantele... deseara o sa pun niste poze.
Schimbarile sunt "in bine" si destul de substantiale.
- Au trecut exact 10 zile de cand am terminat de dozat Easy Life BLUE EXIT iar bazinul este curat 100%... nu mai este nici o urma de Cyano!
- Asa scria in instructiuni, ca rezultatele se vad abia incepand dupa 10 zile... daca ma uit in acvariu, as zice ca a avut efectul promis.
- Pe de alta parte, am aproape 2 saptamani de cand dozez zilnic "zeama" aia recomandata de Pavelescu: HerbAquatic (Alpha+Mineral+NCplus).
- Referitor la zeama pavelesciana, ce sa zic... plantele cresc frumos si sunt multumit.
- O sa va arat deseara, da' deja trebuie sa tund Vallisneriile pentru ca s-au intins pe suprafata apei si imi obtureaza destul de serios gratarul de la overflow... o sa ma gandesc la o manevra prin care sa protejez gratarul de frunzele plutitoare.
- Pestii-s bine... grasuni, jucausi.
- Puiul acela gasit in cutia de overflow (si pe care l-am separat intr-o sticla - vezi mai sus) este Ancistrus!!!... aici e un mare mister, pentru ca eu nu am mai vazut niciun mascul de Ancistrus in acvariu de peste 6 luni de zile.
Cam asta e... o sa revin pe seara cu ceva poze.
PS: Bucephalandra aia e o planta easy? Creste "pe lemne si pietre", ca Anubiasu'? Sau trebuie bagata in substrat? Merci...
|
 |
|
Nu stiu ce sa zic...
- legat de greutate... il faci din 2 bucati, pe care le asamblezi in casa.
- legat de poze... mie mi se pare ca profilul ala e mai mare decat 40x40, da' oricum nu conteaza.
- legat de filtrele alea... pe vremuri, se numeau "filtru gutiera". O solutie tehnica buna si sigura, dar care arata ca reaku. Uite aici, o discutie de la noi de pe forum: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/27574.page
|
 |
|
De acord cu Humbert...
- "ochiometric" vorbind (fara sa ma bazez pe cunostinte de specialitate) si eu as pune inca 2 "picioare" pe lateralele lungi din spate... si sus si jos, desigur.
- as folosi un profil mai zdravan (50x50x5), pentru ca inaltimea "picioarelor" este destul de mare si mi-ar fi frica sa nu flambeze.
|
 |
|