| Message |
|
|
|
Filtrul extern nu e musai sa fie canistra, poti folosi un HOB daca iti permite capacul, pe care il poti umple cu mai mult material filtrant de calitate (sera mini siporax, eheim substrat pro mini, micromec). Daca filtrarea se face in momentul de fata doar cu un buretel, acvariul ala nu se va cicla niciodata.
Totusi pestii nu mor foarte repede in bazine neciclate. Moartea prin intoxicatie cu amoniac e lenta si chinuitoare. Deci mai e o posibila cauza a deceselor. Incepator fiind, nu stiu daca ti-a explicat cineva cum se face aclimatizarea corecta.
|
 |
|
|
|
Carasul - peste rezistent e un mit! Toti pestii sunt rezistenti daca au conditii. Tinuti in apa putina/toxica, filtrare precara, oricarui peste ii slabeste sistemul imunitar, se imbolnaveste si in final moare. Carasul in mod special, face multa mizerie, in consecinta are nevoie de filtrare serioasa pentru un trai decent.
Adrian, acvariul tau e neciclat, cu siguranta ai amoniac in apa. Asta e problema careia trebuie sa-i dai de cap.
Nu rezolvi nimic daca stresezi pestele si mai rau plimbandu-l de colo colo, in bai de sare sau alte minuni. Mai rau faci. Si de ce sa ridici temperatura? Carasul e peste de apa rece.
Pune la punct filtrarea. Intre timp fa schimburi dese, zilnic sau la doua zile. Si abtine-te de la tratamente pentru boli imaginare. Pestii tai sunt intoxicati.
@samira Pentru ca tot ai scris aici: din pacate, Piper e ca si mort. Caras in 14 litri, fara filtrare e ca si cum ai creste un caine intr-o cutie de chibrituri.
|
 |
|
|
|
NO3 sunt nitratii. Eu am intrebat de amoniac si nitriti (NO2).
|
 |
|
|
|
Nu e gris, e arsa codita. Pata rozalie e posibil sa fi aparut din aceeasi cauza. Ai testat amoniacul si nitritii din apa? Cand apar pete rosii pe corp si pe nervurile inotatoarelor situatia e deja groasa.
|
 |
|
|
|
Flagelate. Il tratezi cu JBL Spirohexol.
|
 |
|
|
|
Pune-l linistit in noul acvariu. Ii va fi mai bine in 10 litri neciclati, decat intr-un litru neciclat. Ii schimbi apa zilnic si asta e.
De ce nu folosesti filtrul vechi in acvariul nou?
|
 |
|
|
|
Ai infectat cu gris si celalalt acvariu.
|
 |
|
|
|
Facut astazi un schimb de vreo 75-80%. Lemnul nu a facut muci absolut deloc pana acum, dar am ceva depuneri pe geamuri, si cateva depuneri ruginii pe frunzele anubiasilor, ceea ce inseamna ca am avut parte de o deciclare cel putin partiala.
Ca de obicei, koala a avut dreptate.
|
 |
|
|
|
Pentru ce sa folosesc silicon?
|
 |
|
|
|
Apa nu se cicleaza, filtrul se cicleaza. Materialele filtrante(pietricele acelea pe care le ai tu in cutiute) se populeaza cu bacterii care se hranesc cu amoniac si nitriti, de unde rezulta nitratii.
Carbunele activ are rolul de a elimina chimicalele din acvariu, in urma unui tratament medicamentos. Nu are rol de filtrare biologica, nu are sens sa il folosesti tot timpul.
Baktopur nu este medicament universal, este un antibiotic, se foloseste in cazuri de infectii bacteriene interne sau externe. La tine pare sa fie ceva extern, d-aia am sugerat solutie si nu pastile. Asocilinul e un unguent pe care l-am folosit pe pestii unui amic care aveau efectiv gauri adanci si infectate urat. S-au refacut complet.
Cat despre filtrare, presupun ca vorbesti de filtre interne. Filtrele interne nu fac fata la carasi, pentru ca nu au suficient volum pentru medii. O sa te chinui cu ele si acvariul ala n-o sa fie niciodata stabil.
Ca sa fac o comparatie, la bazinul meu am 14 litri de material filtrant de calitate si nu sunt convinsa ca e suficient, de fapt simt ca nu e. Intr-un filtru intern abia daca intra 0.3-0.5 litri.
Edit: Uitasem de teste. Betisoarele alea nu sunt de incredere. Nu te poti baza pe rezultate. Ori iti iei teste individuale cu reactivi, ori vezi poate cei de la petshop fac si teste de apa.
Trece-ti locatia la profil, ca sa poti fi indrumat de colegi in caz ca ai nevoie de ceva.
|
 |
|
|
|
Toate par ok, pestii nu s-au mai plans de conditii, pe cory chiar i-a apucat depusul.
Lemnul inca nu are muci pe el, in schimb mi s-au colmatat buretii de pe sorburi, la nici 2 zile de cand i-am spalat. De obicei ii spalam cam la 2 saptamani.
|
 |
|
|
|
Pestii au sistemul imunitar slabit din cauza conditiilor improprii in care au fost tinuti. Ceea ce au ei este o infectie bacteriana. O poti trata cu Sera Baktopur, de preferat solutie, nu pastile. Albastrul de metil ar putea ajuta si el, desi ma indoiesc ca e suficient de puternic sa vindece de unul singur. Ai putea sa ii ungi pe acele pete cu asocilin, face minuni.
Daca tu ai spalat tot(acvariul si filtrul) inseamna ca in momentul de fata bazinul nu e ciclat, situatie care agraveaza problema deja existenta.
In acvariu, filtrarea e vitala in sustinerea ecosistemului la parametri optimi. Tu nu pari sa stii prea multe despre filtrarea de la tine ceea ce nu e de bine.
|
 |
|
|
|
Pai asta ziceam, si eu am tot folosit salcie fara probleme, dar cantitativ, cred ca 10% din volumul copacului actual.
Astazi n-au fost probleme, toata pestimea respira normal. Maine mai bag un schimb, asa...preventiv.
|
 |
|
|
dan.pavelescu wrote:Esti maritata?
Stiu, vrei sa schimb si la tine.
|
 |
|
|
|
S-o fierb, nu am sanse nici intr-un cazan d-ala de armata, are un metru jumate lungime. Coaja am jupuit-o pe toata. Iar in trecut am avut in 2 randuri tot salcie, nefiarta, nici macar spalata. Din copac direct in bazin si nu au fost probleme deloc.
Mie imi era frica sa nu fie vreun insecticid cu care au stropit astia pomii si care sa se fi impregnat in lemn.
De aruncat nu o arunc. Schimb apa si o luna, de doua ori pe zi daca e nevoie. Am suplimentat si aerarea. Sa vedem ce zic pestii. Daca fac urat si se chinuie, ma lupt cu craca intr-un butoi ceva pana se curata.
|
 |
|
|
Momentan nu port ranchiuna nimanui, probabil de-aia mi-a luat 5 zile s-o curat. E bun si un dusman la casa omului... in cateva ore eram gata!
|
 |
|
|
Am jupuit copacul, cu cutitul, cu peria de sarma, cu smirghel, cu unghiile, m-a omorat! Pana la urma a iesit decent. Pe urma l-am oparit de cateva ori, ieri l-am bagat in acvariu. L-am proptit in rama de sus ca sa stea la fund. Deocamdata mi se pare cam masiv, sa vedem daca ma obisnuiesc cu el.
Problema e ca azi dimineata am gasit toti pestii cu gurile la suprafata. Unul din ramirezi isi pierduse complet culoarea si nu mai reactiona deloc. A stat sa-l iau cu mana din apa.
Am facut rapid un schimb de apa de vreo 80%, am turnat si o galeata de biotopol in bazin si si-au revenit toti, inclusiv ramirezul pe jumate mort.
Aerare au, bazinul e ciclat, filtrat destul de bine zic eu(1 extern 6 litri siporax + 1 extern 8 litri siporax), singura concluzie pe care am putut s-o trag e ca a eliminat lemnul ala ceva toxic. Dilema e: sa-l scot sau sa-l las? O sa continue sa otraveasca apa, sau s-a spalat si asta a fost tot?
Si o poza, nereusita, ca de obicei.

|
 |
|
|
Desi cory si ancistrusii intra in categoria sanitarilor nu servesc ambii aceluiasi scop. Cory aduna hrana cazuta pe si prin substrat, iar ancistrusii curata decorurile si geamurile de alge. Cei din urma ajung si la 15 cm, daca sunt masculi si se dezvolta bine, deci nu prea se potrivesc bazinului tau. Exista si mancatori de alge mai mici, gen otocinclus:
Cory sunt harnici, haiosi si foarte utili. Prefera sa traiasca in grupuri deci ar fi bine, daca te hotarasti, sa iei macar 6. Exista o multitudine de specii, dar printre cei des intalniti pe la noi, mai mititei (max 4-5cm) ar fi cory panda:
Gasesti si foarte mici, cei mai mici de fapt - cory pygmaeus(2cm), la un coleg de forum.
Astia sunt:
Iar pe colegul care ii comercializeaza il gasesti aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/37826.page
|
 |
|
|
|
Am pus coaja la inmuiat si bagabontesc pana maine.
Marele bazin e in aer. Asteptam capac si sump nou de ceva timp, dar nu se materializeaza. Cred ca Dan e foarte ocupat in perioada asta.
|
 |
|
|
|
Da, asta daca nu mi se nazare sa fac un acvariu si mai mare, caz in care aduc acasa si restul copacului.
|
 |
|
|