[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Lucian
Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian
silviu.rdk wrote:pt KH nu am variante de scadere? ar trebui sa reduc popularea? ma gandesc ca daca era suprapopulat aveam NO3 mare nu adaugam asa mult macro.
si daca NO3 este suficient, de ce carenta plantelor indica un deficit? eu ma gandeam sa fixez o tinta de 20ppm pt NO3.

scaderea KH-ului o recomand numai daca aplicatia chiar merita efortul. Metoda chimica iese din discutie asa ca ramane amestecul cu apa de osmoza dar necesita investitia in osmozor.
Semnele de carente sunt foarte asemenatoare de asemenea o carenta poate fi data de inhibarea asimilarii unui nutrient nu de lipsa lui (nu e cazul tau).
La fel, daca nu ai niste plante care necesita o concentratie mare de NO3 eu recomant sa-l ti pe la 10ppm. In primul rand plantele rosii iubesc lipsa de nitrati, 10ppm ajunge cam pentru majoritatea plantelor iar o concentratie mare de nitrati necesita o concentratie mare de potasiu.
silviu.rdk wrote:Valori masurate la interval 3zile schimb apa:
NO3___10 ppm
PO4___<0,02 ppm
KH____8 dCH
GH____12 dGH

Nu o sa prea poti sa obtii o apa acida cu Kh-ul asta dar nu este un minus ci trebuie sa fi atent la pesti/plante.
No3 este f. bun dar trebuie sa urci PO4 spre 1ppm
Daca poti sa pui fiecare strat filtrant intr-un cosulet ar fi usor de intretinut. Uita-te cum sunt construite filtrele canistra. Trebuie sa fie o rama de plastic si fundul un gratar.
Am avut si eu o problema asemanatoare cu un pH controler de la JBL si pana nu a fost dus de vreo doua ori la reprezentanta aproape ca nu putea fi utilizat. Cu ocazia asta am facut si o impamantare serioasa (cu fir litat de 5mm in diametru) iar droselele au fost introduse intr-o cutie de tabla de aluminiu pe care am legat-o la impamantare. Toata instalatia electrica a acvariului are aceiasi impamantare si am mai pus si sigurante cu diferential (sare daca "vede" o scurgere de curent chiar si f.f.f. mica).
Cert este ca dupa reparatia controlerului mi-a crescut durata de viata a buteliei de 3 ori De asemenea, campul magnetic generat de drosele pot influenta sondele. Verifica daca in exteriorul acvariului cu sonda pusa intr-un recipient are acelasi comportament.
silviu.rdk wrote:avand gaura de supraplin, mi-e usor sa adaug 10l apa/zi.
este mai eficient decat sa fac schimbul saptamanal de 30-50%?

Sunt doua metode diferite, care se aplica in situatii diferite, pentru a se obtine rezultate diferita. Aici nu este vorba de eficienta ci de ce se obtine prin acest schimb de apa. Daca pui fertilizanti in apa nu are rost sa faci schimb continuu de apa deci mai "util" este sa faci schimbul de apa o data pe saptamana. Daca ai discusi poti sa faci schimburi de apa de pana la 100% pe zi...
Mai ales ca ai o camera tehnica separata - sumpul este solutia ideala. In plus el este util si daca vei trece la marine...
Tot pentru a fi universal si util prea-plinul este recomandat sa il faci cu decupare in sticla din spate si cu gratar (in locul gaurilor in sticla) si de tip "beananimal overflow". La sump si preaplin colegul Dragos (kirucd) este doctor
Un acvariu cu discusi si ... cu plante arata deosebit Chiar daca nu pui plante, pentru a scoate in evidenta culoarea pestilor este bine sa ai un sistem de iluminare cat de cat mai performant nu niste benzi cu led-uri. Maine daca vrei sa ti mai multe plante ce vei face, dar daca vei trece pe corali?
Colegul nostru slvmarin si-a schimbat nickname-ul si devine silviu.rdk
slvmarin wrote:controllerul este JBL ProFlora achizitionat prin 2008. electrodul, la fel de vechi dar neutilizat de 3 ani.

Sper ca a stat "umed" in solutia aia speciala
REGULI de respectat in aria "Donatii wrote:In cadrul ariei DONATII va rugam sa respectati urmatoarele reguli:

- Nu postati cereri de donatii...

Facem o reorganizare a forumului si niste update-uri din aceasta cauza sunt posibile disfunctionalitati temporare sau caderi de scurta durata ale forumului.
un Skimmer face minuni in astfel de cazuri. La mancare poate sa fie si calitatea/firma-tip nu numai cantitatea... iar cantitate mare => mai mare decat se mananca instantaneu => mancarea pluteste sau este luata de curenti => ramane nemancata, chiar daca noi avem impresia ca nu ramane nimic - inainte de a intra in cilcul azotului in mediile filtrante/suprafete colonizate, incarcatura biologica va hrani microrganismele care formeaza biofilmul. Ele exista in permanenta numai ca nu se manifesta - nu devine vizibil decat cand exista factori favorabili de reproducere masiva.
Mai pot fi substante uleioase care pot produce pete la suprafata apei care se pot confunda cu biofilmul. Se pune o foaie de hartie la suprafata apei, se lasa sa pluteasca si sa se umecteze. Cand se scoate biofilmul si substantele adera de hartie si se vor elimina. Daca la suprafata apei apar petele la fel de mari in cateva ore fara sa fi introdus nimic in acvariu inseamna ca este biofilm.
stefanp wrote:
Referitor la Heteranthera Zosterifolia, inafara de dungulitele negre, devine si transparenta frunza dupa care se topeste? Daca da, e lipsa de nitrati.

si mananca foarte multi nitrati => va genera carenta de nitrati daca se face o aditie "standard". De asta HZ este recomandata sa fie utilizata la acvariile noi.

Dupa ce ajungi la rezultate le putem discuta

Biofilmul este format din microorganisme si provine dintr-o incarcatura organica mare care poate apare de la mancare prea multa sau din cauza compozitiei mancarii. Este periculos prin faptul ca va crea o bariera care opreste schimburile gazaoase apa/aer (oxigen, CO2, etc.)
Carenta de potasiu se manifesta mai repede la unele plante decat la altele si de obicei la frunzele batrane.
Frunze ingalbenite apar la foarte multe carente... Fara niste poze detaliate si fara niste teste putem sa ne dam doctorate in "pareri".
La tine prin adaugarea unor neoane in plus ai creat un dezechilibru in triada Lumina/Macronutrienti (aici intra si carbonul deci CO2-ul)/Micronutrienti.
Eu, la scoala veche, am invatat ca atunci cand am o problema trebuie sa aplic formula: In ce stadiu sunt, ce am facut de am ajuns aici, unde vreau sa ajung, ce trebuie sa fac ca sa parcurg calea intre unde sunt si unde vreau sa fiu...

P.S. Ai aflat cat NO3/PO4 puneai zilnic? Hint: ai cautat pe google compozitia?
Eram sigur si de aceea am formulat asa raspunsul Cum ai ajuns sa cumperi si cum ai inceput sa dozezi 2ml/zi? Nu astept raspuns pentru ca nu este relevant pentru subiect, erau doar intrebari pe care trebuie sa ti le pui tu
Cred ca este momentul sa cauti si sa inveti altfel nu vei sti ce se intampla acolo... Dupa ce gasesti si calculezi mai facem un pas
slvmarin wrote:Fertilizare zilnica: pipiplant macro 2ml, micro 2ml, easy carbo 20 picaturi (apa 100l net)
...Ideea este ca exista o carenta sau exces si as vrea sa evaluez si sa incerc sa rezolv.

Se aplica regula de 3 complicata daca 1ml de ppp la 40 litri de apa adauga xppm de NO3 cati ppm de NO3 adauga 2ml? Si aplici la fel pentru toate componentele ppp. Dupa asta compari rezultatele cu niste tinte general recunoscute ca fiind bune:
pH : 6.0 - 7.0
KH : 3 - 6 degrees
GH : 2 - 8 degrees
NO3 : 5 - 30 ppm
PO4 : 0.2 - 2.0 ppm
Fe : 0.2 - 0.7 ppm
K : 10 - 30 ppm

si vezi daca este bine sau nu. Poti sa compari cu niste dozari aici: http://calc.petalphile.com/e
Parerea mea este ca este subdozat si de aici carentele. Oricum, cu ppp foarte usor ajungi la astfel de dezechilibre. Este ca si cand spui ca daca un om se satura cu o saorma putem sa generalizam ca o saorma pe zi este de ajuns la orice om indiferent de greutate, munca depusa si efort, indiferent de varsta (deci dam si la bebelusi ) si indiferent de gusturi

Gaurile din frunze apar in mod cert din cauza unor carente de potasiu. Fa adaos de ~15-20ppm de potasiu pe saptamana (cel mai la indemana fiind potasiul de la Easy Life)
Ionut ai reusit unul dintre putinele acvarii la care imi place fundalul albastru si care aduce ceva in plus peisajului. Felicitari!
Poate ne povestesti cum realizezi iluminatul fundalului.
Userul iuilly va sta pe bara o saptamana pentru incalcarea repetata a regulamentelor (http://acvariu.ro/forum/posts/list/25874.page, http://acvariu.ro/forum/posts/list/26240.page, http://acvariu.ro/forum/posts/list/26480.page#p213753).

La urmatoarea incalcare a regulamentului, cu tot regretul, va fi exclus definitiv.
Reactorul este din inox?
Colegul nostru CPaul si-a schimbat nickname-ul si devine PaulX.
Niste poze poate ne-ar lamuri daca este BBA sau alta alga si starea acvariului. De asemenea ar trebui sa ne stui TOT: parametrii apa, cu ce fertilizezi, cata mancare pui si pentru cine, ce lumina ai si cat o ti aprinsa, etc., atc....

Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian
Go to: