[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Adrian_
Forum Index » Profile for Adrian_ » Messages posted by Adrian_
Asta ar fi o idee, cred ca mi-ar trebui o pompa mult mai puternica decat aia cu care a venit acvariul, dar rezultatul ar putea fi foarte bun.
Mersi Ozi, e un link foarte util. Se explica foarte clar acolo de ce DSB si under-gravel nu merg impreuna.
Ideea, in cazul de fata, era combinarea filtrarii undergravel cu un DSB si cu o gramada de piatra vie.

Din pacate se pare ca n-a incercat-o nimeni, nici afara nici la noi, iar mie, ca incepator in marine, nu prea imi arde sa fac experimente. Mai ales ca acvariul nefiind foarte inalt, cei 3 cm pe care mi i-ar manca placa aia de plastic chiar conteaza.
Din cate stiu eu filtrarea undergravel s-a folosit o gramada de vreme in acvaristica marina, pana la aparitia sistemelor/scolilor de gandire DSB si Berlin. Dar probabil ca la noi n-a prea apucat sa fie folosita, deci n-are lumea experienta cu ea.
Sunt in dubiu, nu stiu care sfat sa-l aleg
Aceasta minune a tehnicii chinezesti ;)) vine cu un "suport" special pentru sustinerea substratului si realizarea unui filtru undergravel. Plasticul refugiului are si el fante pentru a putea trage apa de sub plasticul-suport. Problema majora e ca nisipul viu pe care l-am cumparat este extrem de fin, si tare mi-e ca, inevitabil, va ajunge sub plasticul-suport. Iar daca pun peste plasticul-suport o plasa suficient de fina incat sa retina nisipul, probabil ca asta se va infunda imediat.

Acum, inainte sa-mi spuneti ca ar trebui sa scot refugiul ala cu totul si sa fac un sump etc etc , va arat locul unde va sta acvariul:

image

Cu alte cuvinte, in pozitia aia nu se poate pune problema decat de un all in one. iar asta se potriveste perfect si ca dimensiuni.

Plasticul-suport de substrat arata asa (observati ca o moneda de 1 ban incape prin fante, deci ar trebui folosit fie un nisip cu granulatie foarte mare, fie o sita foarte fina)

image

Partea inferioara e destul de bine conceputa, cu striuri de directionare a curentului de apa, care indeplinbesc si rol de sustinere

image

Pe plasticul refugiului exista trei fante pentru admisia apei, eu as vrea s-o astup pe cea din mijloc, pe unde pot intra tot felul de mizeii in filtru. Observati fantele din partea de jos, pe unde se trage apa de sub plasticul-suport.

image

Si asa arata acvariul, cu rama de sus si plasticele demontate.

image

Solutia la care m-am gandit eu este sa pun o plasa cu ochiuri relativ mari peste plasticul-suport, si apoi sa pun un strat de nisip cu granulatia mare, PESTE care sa asez nisipul viu. Chestia de care ma tem este ca, in timp, nisipul mai fin va ajunge usor-usor spre sita, antrenat de apa care va curge prin el, si va infunda sita.

Ce parere aveti? Mai sunt si alte solutii pe care le-as putea lua in calcul? (La celalalt marin, Boyu-550TL, n-am avut asemenea dileme, ca a venit chior cu o singura fanta de admisie a apei pe refugiu, sus, si fara nici un fel de suport pentru substrat, asa ca nu mi-am mai batut capul)
Asta mi s-a spus si mie referitor la piatra vie din Indonezia. Eu trebuie s-o iau saptamana asta, si cel mai probabil o s-o iau din Germania (imi trebuie cantitate relativ mica, nu am cum s-o iau direct de la sursa). O sa-ti zic ce si cum apropo de volum dupa ce o am.
Ma bucur ca te-ai hotarat sa-l faci mai lat

Cred ca ar trebui sa te orientezi spre 80 de kile de piatra vie (minim). Cand si de unde vrei sa o cumperi?
Nu cred ca avea sens sa deschid topicul asta la hardware, avand in vedere ca e vorba strict de hardware pentru acvaristica marina.

As avea o intrebare la cei care s-au lovit de problema procurarii becurilor PL de 10.000K sau de 10000 + 30000K, si anume cum au rezolvat? Osram nu produce asa ceva, cu Philips n-am reusit sa ma dumiresc inca.

Jos palaria

Eu tocmai fac primii pasi in domaniul acvaristicii marine, topicul asta e util si dpdv psihologic, ceva in genul indemnului "uite ca se poate"
Taxe vamale platesti doar daca valoarea DECLARATA a coletului depaseste 45 de euro (sau echivalentul in dolari). Daca chinezul il declara cu valoare sub 45 de euro, nu sta nimeni sa-si bata capul cu un controller de PH.
Aceste filtre sunt gandite ca solutii all in one, dar pot fi folosite mult mai eficient daca se separa filtrarea mecanica de cea bio. Cu alte cuvinte, burete pus pe sorbul filtrului extern pentru prefiltrare, si filtru intern de viteza pentru filtrarea mecanica. In felul asta nu mai deranjezi tot timpul culturile de bacterii din filtrul extern, si ai o filtrare mecanica mult mai eficienta.
Am impresia ca discutam despre un bazin tip "pescarie", gen alea de la Metro.
Multumesc pentru apreciere

Sa-i fericesc si pe posesorii de JBL. Aici lucrurile sunt mai simple decat la Dennerle, in sensul ca regulatoarele vandute in seturile u401, u402 si u403 sunt unul si acelasi , respectiv u001 . Conform manualului (comun pentru cele trei seturi)

16 Technical data
JBL ProFlora u001 pressure regulator :
Cylinder connection thread: M10 x 1

Si JBL vinde adaptoare de la u la m, pentru a se putea folosi regulatoarele din seria u cu butelii reincarcabile. Cei care vor sa confectioneze in regie proprie un adaptor pentru sisteme JBL trebuie sa-i ceara strungarului sa confectioneze o reductie de la filet Whitworth W21,8x1/14” la filet M10 x 1

NOTA BENE: adaptoarele JBL nu se potrivesc la nici unul din cele doua filete folosite de Dennerle (si, firesc, nici unul din cele doua modele de adaptoare Dennerle nu se potrivesc la regulatoarele JBL)

Pe scurt, cititi cu atentie aceste postari si aveti grija ce cumparati.
Nest, am inteles eu bine ca vrei sa-l lipesti chiar tu?

Sfatul meu e ca, in cazul in care n-ai o experienta destul de serioasa in lipirea acvariilor (si inbtrebarile puse de tine cam asta sugereaza) sa te mai gandesti.

Apropo, sper ca realizezi ca acvariul asta, umplut pana la 75cm cum ai zis, va apasa cu 1350l de apa plus sticla (care la suprafata asta si la grosime de 20 cred ca are si ea cateva sute bune de kile) pe o suprafata de numai 1.8 metri patrati. Ar trebui facut un calcul exact pentru greutatea sticlei, dar mi-e ca te apropii cu pasi mari de limita de rezistenta CALCULATA pentru planseele de beton din blocurile lui Ceausescu.

Daca stai intr-un bloc construit inainte de 1989 ar trebui sa-ti revizuiesti nitel planurile. Poti sa stai si la parter, nu conteaza, ca banuiesc ca nu vrei sa ajungi la subsol cu el. Daca stai la casa trebuie sa cauti proiectul, sa vezi la cat sunt calculate planseele, sa aplici un factor de corectie pentru vechime/situatii neprevazute samd.
Vandut, se poate inchide. Multumesc pentru gazduire.
Ca sa incheiem capitolul referitor la adaptoarele pentru regulatoarele Dennerle, iata si raspunsul primit de la suportul tehnic al Dennerle in legatura cu adaptoarele pentru seriile mai vechi (Profi 250, Profi 500, Compact, Professional si Exclusive ):

Hello,

at the time your pressure reducer was produced, we didn´t have adapters. But many customers asked for them,so we decided to sell adapters for our CO2 systems.You need the adapter with the item Number 2999 . Our adapters are all proofed and secure, there will be no problem by using. What we wrote into the manual means especially selfbuild adapters,those are not secure.

With best regards

Bernd Sofsky

Pe scurt si in romaneste, adaptorul Dennerle 2999 permite si folosirea regulatoarelor din seriile Profi 250, Profi 500, Compact, Professional si Exclusive cu butelii reincarcabile. (e vorba de variantele pentru butelii de unica folosinta, evident, pentru ca aceste regulatoare s-au produs si in variante pentru butelii reincarcabile, care, evident, nu au nevoie de nici un adaptor)

Cei care vor sa faca la strung reductia pentru regulatoarele din seriile Profi 250, Profi 500, Compact, Professional si Exclusive trebuie sa ceara strungarului sa execute o reductie de la filet M 10 x 1,25 la filet Whitworth W21,8x1/14”.

In episodul urmator trecem la JBL
Hai sa ne bazam pe manualul de la Dennerle http://dennerle.com/de-ga/Aquaristik-Aquariophilie-Aquarium-Acquaristica/CO2-Fertilization/CO2%20Einweg%20-%20jetable%20-%20disposable/GA_Comfort-Line_Professional.pdf

Release CO2 only using a DENNERLE pressure reducer for CO2 disposable cylinders (Models Profi 250, Profi 500, Compact, Professional and
Exclusive) with M 10 x 1,25 thread!

Nu stiu ce lera ai folosit, de unde provine samd, dar da-mi voie sa cred ca o firma nemteasca stie ce spune in manualul produsului pe care-l vinde.
Iti dai seama ca o sa rog maine un moderator sa inchida topicul asta, ca sa deschid altul.

Topicul asta nu era potrivit sa fie mutat la hardware, ca am bajbait oleaca si cine stie ce mai intelegea cineva care citea neatent samd. Postarea pe care am facut-o acolo e foarte clar structurata.
Am facut alt topic la hardware, cu informatiile sintetizate frumos, vezi linkul din postul precedent ;)

Forum Index » Profile for Adrian_ » Messages posted by Adrian_
Go to: