Message |
|
Mai fac maine un schimb de 50%, sa vad la cat ma duce, teoretic ar trebui sa ajung la 5-6.
L.E. Nu am pus filtrul cu rasina pt NO3, PO4, Si. M-am gandit ca e nevoie de ele pt plante, nu are rost sa le scot din apa. Nu am gresit, nu?
|
 |
|
O poza inainte de schimbul de apa.
Am scos Limnophila (creste prea repede si nu mai o vreau), am tuns rotala si am plantat numai varfurile in spate de tot.
Acum astept sa se limpezeasca apa, limnofila a avut niste radacine enorme si a cam arat in substrat cand le-am scos.
L.E. Nu am masurat Kh-ul inainte de schimb, dar dupa ce am schimbat 50% cu apa de osmoza am ajuns la Kh 10. Se pare ca mai am de tras.
|
 |
|
stefanp wrote:
Daca tot ai o instalatie de osmoza, as zice sa faci un efort si sa cobori kH-ul mai jos de 8.
Il cobor, dar pana la cat?
|
 |
|
Legat de carenta, din ce m-am mai uitat pe net, tot de potasiu pare sa fie.
|
 |
|
Mi-a venit instalatia de osmoza si am pus-o in functiune. Maine vreau sa fac schimbul de apa. E bine daca la primul schimb pun doar apa de osmoza? Ce Kh ar trebui sa urmaresc? 8 mi-ar fi usor de calculat: 50% apa de robinet, 50% apa de osmoza. Sau sa ma duc pana la Kh 6?
|
 |
|
Ma gandesc sa cumpar testul asta:
http://www.nevertebrate.ro/Test-JBL-pH-6-0-7-6
Ce parere aveti, este bun pt plantat?
|
 |
|
|
 |
|
Nu e 12, e mai mic, dar mai aproape de 12,5 decat de 0. Testul are valorile: 0-12,5-25-50,100 mg/l.
Legat de rotala si nitrati, eu am inteles asa: culoarea rosie apare atunci cand planta este stresata ca are nivel mic de azot, poate nu am inteles bine.
Petele de pe frunze sunt o necrozare a frunzei mai mare decat punctele care apar la carenta de potasiu, cam de 3-5 mm lungime si cam 3/4 din frunza latime.
Incerc sa fac o poza.
|
 |
|
In trecut aveam probleme cu nitratii, in sensul ca nu reuseam sa-i scad sub 20, dar aveam pesti. Atunci am dat vina pe manado, ma gandeam ca elibereaza in apa ce a absorbit in timp. Acum mai am o singura femela de guppy si niste melci maidanezi. Am facut azi un test de nitrati si a iesit intre 0 si 12.5. Asta este scala testului Tetra. Tot pe rotala am pete pe frunze, am inceput sa aditionez iar Easy Life Nitro, deocamdata 2ppm/zi si sa vad inainte de schimbul de apa daca sunt ceva diferente la test.
Acum, scaderea asta sa fie doar de la faptul ca nu mai am decat foarte putina fauna, sau sa fi contribuit si micromecul la asta? Ca daca e asa, l-am cumparat degeaba.
|
 |
|
Azi am scos si restul de burete din filtru si l-am inlocuit cu micromec.
|
 |
|
Am primit un mail cu ceva oferte de la nevertebrate.ro si cica ar avea http://www.nevertebrate.ro/Instalatie-de-Osmoza-Inversa-Aquili pe 28.11.2014 la promotie cu 205 lei. Ramane de vazut, nu l-am gasit in pagina de promotii, dar cica doar atunci apare in pagina.
|
 |
|
Duminica am facut schimbul de apa, am bagat cioata si am tuns si mutat cate ceva. Ca sa se inroseasca rotala(Rotala Rotundifolia Red), care a ajuns aproape de suprafata apei, nu am mai facut aditie de NITRO, dar s-a dovedit a fi o mare greseala, Limnophila sessiliflora a mancat tot potasiul si au inceput sa se vada semne de carenta pe frunzele rotalei. Acum fac aditie de Kalium Potasium, sa vedem ce iese, n-as vrea sa mai bag NITRO deocamdata.
P.S> Voi cu ce masurati potasiul?
|
 |
|
E o vorba romaneasca: "Toate bubele rele in capul fetii mele". Asa si eu acum.
Au inceput sa apara pe sticla acvariului niste fire verzi, deocamdata scurte, cca 0,5 cm, neramificate.
|
 |
|
Am lasat o proba peste noapte, KH-ul a ramas la fel. De altfel, ma cam asteptam la asta.
|
 |
|
Daca o opresti, nu mai are loc reactia si presiunea nu mai creste.
|
 |
|
Am facut rost de niste zeolit natural(Clinoptilolit - http://en.wikipedia.org/wiki/Clinoptilolite ). Oare ajuta la dedurizarea apei, daca il tin in apa cat aceasta sta la declorinat? Sau inlocuieste doar calciul din carbonati cu sodiu?( Este din zona Slanic)
|
 |
|
De exemplu pt ca nu prea mai poti masura corect valori ale apei daca aceasta are alta culoare.
|
 |
|
La prima opareala a iesit apa colorata, galben sau verde, nu prea le deosebesc.
O mai bag maine la o fierbere. O fierb pana cand ramane apa curata?
|
 |
|
I-am facut acum proba, nu pluteste. Am pus oala cu cioata pe aragaz, o las sa fiarba putin inainte sa plec la serviciu si o las sa se raceasca in oala pana diseara.
|
 |
|
Aseara am ajuns in Hornbach, am cumparat o cutie de micromec si o cioata de mopan, care arata cam asa:
Pana termin filtrul extern, vreau sa tai jumatate din buretele din filtrul intern si sa bag acolo micromec.
Cioata aia, ajunge sa o oparesc, sau trebuie fiarta cateva ore?
|
 |
|