[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: rares728
Forum Index » Profile for rares728 » Messages posted by rares728
Message
Salut, fara o bogata experienta practica, dar cu multa teorie citita din experientele altora:

- Nac 7 este pentru acvarii de 600L, deci in teorie ar fi suficient pt. 158x58x52 = 476 L + Aprox 120l sump. Totusi e la limita si nu va face fata la excese. Cine a mai folosit la tank-uri de 600L (net) a "ajutat" cu saci de filtrare, pasla si altele. Nu au fost prea multumiti si au simtit nevoia de ceva mai puternic
- 40kg piatra vie sunt suficiente pentru display, pentru rockscape. De asemenea este o proportie rezonabila 40kg la un profil (sectiune) de 158 x 25 cm si suficient (spre limita inferioara) ca suport pentru microfauna. E doar parerea mea , Edyr are o mult mai mare experienta ...
- pentru o amprenta de 0.91 m2 ai nevoie de min.30 kg ca sa acoperi 2 cm (influenteaza si daca pui piatra inainte sau dupa nisip)
- IT 5012, ridicata la 40cm. Am din gama Evergrow Ocean IT si sunt multumit. Sunt puternice, au suporti in pachet, de toate tipurile, ledurile sunt de calitate (Cree, Osram, SemiLed), telecomanda 6 canale dimabile cu increment de 1%, design slim, placut si dotat cu ventilatoare termostatate. Nu sunt compatibile Android sau OIS, programabile doar manual si doar din ora in ora. Pretul este peste 2500 ron - posibil sa gasesti varianta IT2012, similara, dar alt design si cu leduri midle quality. Din pacate sub 1500 nu gasesti nou nimic.
M-am exprimat eu gresit: miracle mud nu filtreaza apa, este pentru remineralizare. Intrebarea era despre eficienta stratului de MM in varianta traversata de apa ( impropriu spus filtreaza) si in varianta daca este si pozitionat ca substrat. Probabil ca la un volum mic de apa este suficient chiar benefic sa nu elibereze mult deodata ... Nu am folosit MM, am avut in plan ; doar eram curios de eficienta lui
Faina treaba si probabil multi avem in perspectiva un " mini reef " pentru birou.
Distribuitorul de aer este pe post de "pompa de valuri " ? Banuiesc ca e cuplat la retur ...
Miracle Mud este eficient si fara sa filtreze apa ? Ma refer la faptul ca uzual este folosit in refugiu cu un debit mare de apa care-l traverseaza. Oricum, pare ca functioneaza la tine si poate sa fie o solutie de lunga durata.

<<< Citat : DE MENTIONAT: acest acvariu are si va avea doar corali, in special softies, pt ca datorita dimensiunilor, dupa pararea mea nu incape nici macar un singur peste >>>. Totusi, piatra este plina de copepode + Cheato ... oare n-ar fi suficient pentru un dragon mic ?


Parametri apei sunt ok . Pompa de dozare (DP-4) e in teste si monitorizata zilnic. Urmeaza si un controller de temperatura (Cool / Heat). Sper saptamana viitoare sa mai ajunga ceva galben in acvariu
Ultimul venit, dar bine hidratat
Mult mov inca neacoperit de nisip
Un mic punct galben . Linistit prin "verde"
Dragon colorat
Doi "periculosi"care darama si acopera tot ce-i mic
Dungi si "soare"
Negru (Ocellaris) pe fundal mov (Milka)
Incep si "Varfurile"mele sa prinda culoare.
Frumos. Sa te bucuri de tot ce misca si coloreaza pe acolo !
Salut Gabriel,

Asa este: PH-ul este usor sub 8 in conditii naturale (ocean), dar acolo si NO3 si PO4 sunt Zero. Eu incerc sa mentin intre 8 si 9 pentru a evita riscuri mai mari, in nici un caz pentru crestere accelerata. Testele Salifert au 3 picaturi zona "gri" intre verde - albastru/mov si roz, adica 0,6dKh. Asta in conditiile in care restul volumelor sunt exacte ... Celalat test JBL e mai sincer: acuratetea este de 1dKh, eventual dublu daca maresc volumele de apa si reactant in proportie. Dpmdv, daca tin KH-ul intre 8 si 9, coroborat cu un PH 7,9 - 8.3, sunt intr-o zona sigura. Sigura , dar nu optima. Saptamana viitoare pornesc si pompa de dozare si atunci voi vedea daca-mi este facil sa mentin KH intre 7 si 8.

Este recomandat un checker Hanna 772 ? A avut cineva posibilitatea sa faca o comparatie directa intre metodele clasice (ex. Salifert) si checker/colorimetru ?

Ce inseamna in cifre o reducere agresiva a PO4 ? Initial am avut PO4 0,07ppm dupa care am pus Rowaphos si s-a redus in 24 ore la 0.04 si 48 ore la 0.03 . Dupa o saptamana a scazut la 0.02. La urmatoarea schimbare de Rowaphos am adaugat si Biopellets 2 x 100ml si PO4 a coborat sub 0.01

Am curatat cu periuta pentru ca am avut 2 zone de cate 15cm2, adica 2 minute de lucru. Oricum, am curatat pe ascuns sa nu ma vada sotia si sa-i vina idei pentru alte aplicatii :-) Din CUC, nici unii nu sunt prea interesati de curatenie, iar melcii (±15 buc.) sunt haotici . Sa vedem ce face proaspatul locatar: ariciul (Mespilia Globulus)
Multumesc tuturor de idei si sugestii. Lucrurile sunt rezonabile in acvariul meu, si vorba concitadinului meu: bazinul nu e inca matur. Am curatat cu periuta si momentan nu mai am alge vizibile, dar cu siguranta sunt in spatele pietrelor, in zonele unde nu vad sau nu am acces.

Peste micile neplaceri cu algele, ramane intrebarea: am sau nu am NO3 si PO4 in acvariu, in pofida testelor ? Sunt testele (Salifert, Hanna si JBL) de vina? <<< unde sunt alge, sunt si nutrienti, atat fosfati cat si nitrati, si chiar intr-un raport benefic cresterii algelor. >>> Asa ar trebui sa fie, desi filtrarea este supradimensionata :
Mecanic: Skimmer 400% vs volulmul total de apa,
Biologic: Biopellets 200%, 20kg piatra vie, 5 l Matrix in flow, 1 l Matrix la picatura, 1lDenitrate la picatura, 5 kg piatra vie in sump , CUC dimesionat ok si divers (acum si arici)
Chimic : 150% GAC in reactor, 150% RowaPhos, 200% Purigen, dozare 2ml/zi NO3PO4X si urmeaza PhosGuard

Asa ca testele cu valori nule sunt oarecum in logica filtrarii excesive, dar de ce am totusi alge ? Sa fie lungul drum al maturizarii ? Un moment am banuit ca situatia ar fi explicabila cu Dinoflagellate, dar pare sa fie totusi "perioada copilariei".


Legat de nutrienti: incerc sa compensez cu aminoacizi, trace oligoelemente, phito si zoo - plankton, .... Prefer asa deoarece sunt controlabile si permit o marja de eroare mai mare. In timp voi capata experienta si incredere sa incerc un echilibru cat mai natural.

Incerc sa nu fiu razbunator cu chimia, dar acum aproape 30 de ani tin minte ca ea a fost destul de agresiva cu mine :-(
Salut,

Astazi mi-a ajuns si mie PhosGuard-ul, probabil ca-l voi adauga langa Rowaphos saptamana viitoare. Acum folosesc 120 ml Rowaphos - sunt si limitat de volumul minireactoarelor (270ml). Din cele citite si experimentate de altii, la Rowaphos (GFO) se mentine un maxim de 50ml/100l, dar in reactor si dupa maxim 3 spalari (se pare ca acele spalari ii scad oarecum eficienta prin inlaturarea oxidului de Fe, dar e preferabil murdaririi acvariului) . La PhosGuard, care nu este pe baza de oxizi de aluminiu, se poate mari cantitatea chiar si la 100ml/100l, nefiind la fel de agresiv ca un GFO, dar are avantajul ca dureaza mai mult si degradarea este vizuala. Eu voi folosi 130-150ml pentru 265l net, deoarece atat imi permite reactorul. Testam impreuna ...

Mici sugestii:
- utilizarea in recatoare cu flux mediu creste eficienta atat pentru GFO cat si pentri Alumina Oxide
- spalarea (apa RO) inainte de utilizare reduce contaminarea cu oxizi (FE sau AL)
- la AL o ultima clatire cu apa RO rece va reduce temperatura inainte de a o plasa in acvariu
- la un PH sub 8 exista posibilitatea eliberarii de Al solubil in apa. Nu s-au raportat probleme, dar este detectabil cu valori pana la 0.2mg/l la un PH de 5

Salut Gabriel,

Folosesc doar Hanna 736 (ULR Phosphorus) si citirile au fost intre 1 si 4 PPB, dupa conversie ajungand la 0.003 -0.012 PPM fosfat. Nu am facut pana acum o dubla verificare, dar urmeaza

Interesant ceea ce mi-ai scris legat de relatia NO3 cu PO4. Eu inca nu m-am lamurit daca raportul lor este mai degraba proportional (asa am crezut) sau invers proportional datorita faptului ca PO4 este consumat de bacterii care au nevoie de NO3 pentru a putea "munci ". Mai mult, sursa PO4 consider ca este din hrana si nu din piatra vie in cazul meu - de aici ideea de relatie direct proportionala. Mai citesc ... Te rog detaliaza un pic ideea. Oricum am impresia ca denitrificarea este mult mai eficienta decat absorbtia fosfatului.

Imi place sa testez, asta este motivul "suprahranirii" temporare. Am vrut sa stiu ce marje de siguranta am, cat poate prelua sistemul. O alta observatie a fost ca o mancare (congelata) dezghetata in apa (RO) si apoi spalata sub jet (de la robinet) este mult mai "curata" in termeni de eliberare amoniac ---> nitrat. Dar, ma repet, am revenit la o alimentaie corecta, zic eu, 2 cuburi dimineata si 2 x 1 cub seara (la 18 si la 22). In intervalul 08 - 18 este o singura alimentatie cu pellets (marin JBL) pentru ca nu sunt acasa si pentru ca vreau sa tin pestii obisnuiti cu o mancare ce contine in mod artificial vitamine. Un alt motiv este ca e varianta de hranire in CO sau delegatii.

Kh-ul, in ultimele zile a fost 8,0 - 8.5 cu Salifert si 7.0-8.0 cu JBL. Intentia mea este sa-l tin intre 8 si 9, deoarece se consuma repede, dozez zilnic si fac schimburi de apa saptamanale de 8.3% (22l la 265l net, display + sump) cu sare RSCP. Daca ratez o zi sau doua cobor KH-ul cu o unitate. Te rog detaliaza care ar fi avantajele unui KH sub 8, in stadiul actual al acvariului meu.

Nu stiu daca la mine sunt eficienti Biopelletii (AIO) deoarece am avut PO4 mic si inainte sa-i rulez. Am 5 minireactoare in care testez, dar nu pot rula material mai mult de100ml Biopellets pana la 175ml RowaPhos. Acestea sunt mai mult pentru completare. Odata ce le-am testat si le determin gradul de eficienta voi incerca sa merg la minim cu ele, probabil/sper sa raman doar cu absorbanti PO4 . Ce anume nu a functionat la tine in combinatia antiphos cu biopellets ?

Multumesc pentru informatii

Categoric ai dreptate: 6 cuburi + 2 portii de pellets sunt prea mult. Eu doar am testat pentru 10 zile sa vad cat pot manca pestii si cum absoarbe sistemul de filtrare. Faptul ca in aceste conditii nu s-au inregistrat cresteri de NO3 si PO4 m-au pus pe ganduri: ori teste aiurea ori "altcineva" consuma nutrientii.

Multumesc de sfaturi. Am comandat inca ceva melci si un arici. Teoretic, cred ca 15 melci, 4 crabi, 4 creveti, un valencinae, o stea si un arici ar trebui sa fie suficienti in conditiile unei filtrari destul de masive si a mentenantei (inca) zilnice. Recomandari ?

De asemenea, am dat inapoi cu lumina - sper sa nu afecteze coralii
Voi incerca preventiv si cu Dino X.

Ingrijorarea mea a fost mai mult legata de valorile NO3 si PO4. Am hranit o perioada scurta in exces (6 cuburi / zi + 2 portii de peleti) si nu am observat nici o schimbare in testari. Am inceput sa iau in calcul varianta ca algele ar consuma NO3 si PO4. Coroborat cu faptul ca s-au dezvoltat mult si acaparator in zonele mai umbroase, a trebuit sa iau in calcul si varianta sa fie dinoflagelate. Momentan nu este nimic periculos, iar zonele afectate reprezinta sub 15%, dar incerc sa previn cresterea lor.
Imbucurator este ca incepe sa se depuna alga coralina si in acele zone nu mai creste nici o alta alga peste.

Pana azi curatam cu un stick special cu pasla texturata in capat, dar probabil va fi mai eficient cu o periuta indoita si prelungita intr-o teava. Skimmer-ul mergea mai mult umed si arunc zilnic cate o cupa de verdeata. Singura deficienta este ca nu ajung in toate zonele - 10-20% ramane necuratat, in special in scorburi si pliurile pietrelor. Dupa tratamentul algicid voi incerca si cu o solutie de curatare a pietrei vii si aspirare.

Ulterior, daca toate cele de mai sus au functionat, pornesc un refugiu de 4l cu Chaeto si eventual un "pumn" de Fauchea sp in display intr-o zona cu flow mai mic

Ce parere aveti ? Cele scrise mai sus sunt teorii neexperimentate de mine pana acum - oare sunt ceva riscuri ascunse ?
Multumesc
Multumesc de incurajari. Asa voi face : mai reduc din lumina ca durata si intensitate.
Am melci, doar ca mi-au "plecat" 3 in aceiasi zi si am suspectat algele ca fiind o varianta de dinoflagelate. Mai completez cu melci din acvariul de carantina.
Un Ph ridicat pana la 8.5 nu strica .
Daca fac curativo-preventiv un tratament anti alge ar deranja cu ceva ?
 
Forum Index » Profile for rares728 » Messages posted by rares728
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com