[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: rares728
Forum Index » Profile for rares728 » Messages posted by rares728
Message
Da, cam aceiasi intrebare mi-au pus-o si cei cu ofertele de pret. Acum nu pot face o schita, doar deseara, daca nu reusesc sa explic mai bine.
Deci:
- acum este doar un dulap, cabinet dedicat acvariului si auxiliarelor necesare
- in poza am taiat cu linie rosie franta acea polita care ar fi impiedicat accesul dinspre partea superioara. Acea polita este ceea ce neinspirat l-am numit raft despartitor pe verticala. Ideea e ca deasupra acvariului pot avea inca 1m de spatiu gol, in spatele usilor. Usile vor avea rol pur estetic, sa mascheze lampa suspendata si sa dea contur acvariului display in partea superioara.

Stii :-) , se spune ca inginerii sunt precum cainii: au priviri inteligente, dar nu se pot exprima. :-)

Multumesc
Deasupra display-ului este un spatiu gol de 1m, nu am unde sa pun spoturi incastrate, voi suspenda o lampa. Oricum am nevoie de acel spatiu liber pentru acces, ventilatie si altele neprevazute. De ventilatie voi avea nevoie si la display si la sump. Acum studiam daca pot controla/programa din telecomanda sau cu senzor de umiditate ventilatoarele dintr-o lampa Ocean IT5060. Pentru sump-uri voi avea spatele dulapului gaurit. Inca nu stiu daca trebuie ventilatie sau exhaustare. De asemenea, in intentiile mele, sumpurile vin acoperite cu capac din policarbonat solid clar, decupat cat de exact pot in jurul tevilor. Nu stiu ce efect ar avea acelasi gen de capac peste display: caldura excesiva, efect de lupa (concentrare) a luminii in zonele cu picaturi de apa care sa deterioreze coralii, ...

Aquascape-ul intentionez sa-l fac dinainte, ma gandeam lipit cu bicomponent dedicat. Voi lua in calcul si rigidizarea cu tije. Sper ca cei 50 cm reali inaltime acvariu sa nu ma impiedice in manevre ocazionale. La un steril cu coloana de 60cm am avut ceva greutati, dar nimic insurmontabil. Ma mai ajuta si alonja :-)

Voi studia si cele sugerate de tine referitoare la proiectul sump-ului. Prefiltrarea si skimmerul vrea sa fie in primul compartiment. Al doilea compartiment sa fie pentru reactoare: aici cred ca diametrele reactoarelor vor dicta marimea compartimentului. Celelalte compartimente vor fi oarecum de rezerva, voi folosi medii de filtrare si/sau alge - trebuie sa studiez si sa experimentez.

Legat de scurgeri (chiar si prin capilaritate) voi incerca sa iau masuri suplimentare. Daca am timp zilele astea imi sudez si un cadru metalic si-l aplic, dar nu am crezut necesar pana acum. Sumpul as putea sa-l lipesc eu, dar prefer pe cineva cu experienta (o firma) tocmai pentru a minimiza riscurile.

Voi incerca, cu ajutorul vostru, sa aduc si alte imbunatatiri pana va ve-ti schima verdictul actual: "va fi greu, iti vei blestema zilele si vei renunta intr-un an de zile"
Multumesc pentru metoda de calcul - o voi aplica dupa ce am datele de calcul (diametre tevi, dimensiuni finale compartimente ...) Momentan socoteala grosiera este de rezervor 10-12 l si volum liber in sump-uri de 36 l. Plec de la aceasta premiza in ideea ca poate voi folosi ocazional un bidon suplimentar de apa osmozata 10l.

Pentru restul socotelilor ... sunt cam nedumerit:
- am plecat de la "nu recomand" pentru ca: nu e un loc bun pentru ca nu ai acces la sump, nu ai spatiu suficient de mentenanta deasupra, volumul total este prea mic 100l (reali)
- am ajuns la "unul din cele mai proaste locuri": volum display 180l (reali), sump clasic 60l (reali) , acces display de deasupra 80cm, acces mentenanta sumpuri destul de facil . Tot dulapul (fosta biblioteca) va gazdui echipamentele si acareturile necesare acvariului, voi silicona imbinarile intre placile de lemn sa nu se deterioreze de la vapori si sare ,...

Nu am experienta practica cu "saratul" ! Poate din acest motiv nu vad/nu cred sa devina o situatie imposibila intr-un an de zile. Ajuta-ma sa inteleg de ce greutati reale, practice, ma voi lovi in viitor. E nevoie sa verific periodic etansarea tevilor din spatele acvariului ? Este imperios necesar accesul si din laterale ? Probleme de temperatura ? Deteriorare mobilier ? Sunt categoric de acord ca acvariul pozitionat ca o insula este cel mai accesibil, dar nu pot amenaja un spatiu in functie de acvariu, ci acvariul trebuie sa-l incadrez in planul actual. Desigur prin sfaturi si idei se mai poate ajusta ceva, ceea ce am si crezut ca am realizat prin modificarile aduse in urma discutiilor de aici.

Daca ma voi apuca, atunci nu as vrea sa renunt peste un an de zile si , evident, trebuie sa ramana o activitate categorisita intre hoby(studiu) si placere (estetic).

Multumesc din nou pentru implicare si ajutor
Da, ai dreptate: fara bureti !.
Inca socotesc in varianta "dulce" . Pot folosi altceva pe post de prefiltrant inainte de reactoare? Ceva usor de scos si curatat ? Saci filtranti , poate ?
Multumesc. :-) Astea sunt si intentiile mele: si cu ascultatul si cu "coptul incet"
Sump 1 cu 2 compartimente cu amprenta utila: skimmer 15x30 cm + reactoare 20x30
Sump 2 cu 3 compartimente identice pentru medii filtrare si retur: 13x30 + 13x30 +13x30 cm

Intre skimmer si reactoare as pune un burete in despartitor
???
Salut,

De acord, proportiile nu sunt optime, posibil si probleme de penetrare a luminii -dar astea sunt limitarile.
Standul cred/sper ca rezista, blatul triplu (3x18mm) se sprijina 3 placi PAL (cat.1) de grosimi 3x18mm + 2x18mm + 3x18mm. Am mai avut o configuratie asemanatoare care a suportat 240 l, mai multi ani. Daca va fi sa cedeze si nu voi observa prea tarziu, as mai putea sa o ranforsez cu tevi metalice. Orientativ, inainte sa-i prindem partea superioar ne-am urcat 4 insi pe acel blat pe care va sta acvariu: a sustinut 400kg fara "scartaituri " . Totusi este de monitorizat in timp.

Am mai facut DIY si nu arata bine estetic, lipituri mele sunt inegale ca grosime, cantuire manuala, ... Am vazut ca suntem concitadini; eu nu am gasit sticla diamond clear min. 10mm in Sibiu, spre exemplu. Ca sa comand de la Brasov e...cam totuna cu a comanda acvariul. Conteaza mult si pretul, dar pe langa hoby si sursa de studiu mai este si un element important de estetica.

Nu vreau un sump mare din considerentul ca nu vrea sa decupez foarte mult din foaia verticala mediana.

Te rog detaliaza ideea sump-ului fara compartimentare. Experienta mea este limitata si pur teoretica in acest domeniu. Am vrut compartimentarea pentru a putea directiona fluxul de apa si pentru a izola diferite medii de filtrare, daca voi folosi plante, namol, pietre samd, pe langa skimmer si reactoare. Te rog detaliaza cu avantaje si dezavantaje practice.

Multumesc
Va salut din nou,

Mi-a sosit echipamentul de osmoza, sarea si o pompa de valuri. Am renuntat la ideea acvariului all in one - nu era pe stoc. Am facut o noua schita/poza hibrid si am trimis-o pentru ofertare catre 3 firme, sper eu ok si de incredere - nu le mentionez din motive de reclama mascata. Nu vreau cantuiri si lipituri manuale, iar overflow-ul trebuie sa arate si estetic. Sunt in asteptare, acum.
Multumesc tuturor pentru sfaturi, multumesc lui Catalin pentru amabilitate, si-l rog pe Dragos sa nu fie suparat ca nu i-am urmat parerea in totalitate, desi sunt de acord ca sfaturile sunt foarte bune. Totusi, eu cred ca noua varianta va putea avea un viitor mai luminos ... depinde de ce leduri achizitionez :-)

Pana vin ofertele de pret, sugestiile sunt binevenite, atat pentru display si sump-uri, cat si pentru echipamente.
Multumesc
Salut,

Da, una din aspectele negative este volumul total. Acvariile "de-a gata", nu sunt oricum identice ca volum: pot gasi unul cu pseudosump atasat in spate sau lateral cu volumul mai mare. Eu ma intrebam mai mult despre:
- siguranta , fara scurgeri
- estetic, dpmdv pare mai ok fara sa vad furtune, racorduri sau un overflow box
- zgomot
- eficienta la acelasi volum (in considerentul ca in pseudo sump traseele sunt limitate si liniare )

Referitor la upgrade-uri viitoare: este posibila/fezabila o racordare la un sump extern din acel pseudosump?
Spunea cineva ca fara experienta nu "simti" modificarile si nu le prevezi - in marin. Foarte adevarat, nu am idee cam cat volum de apa ar trebui de "bun simt" pentru a spera la o stabilizare de lunga durata. Cu pseudosump cam iasa din discutie un controller overall si aditii automate. Evident, foarte important, cine modifica echilibrul: 5 pesti talie mica (5 cm) + 3-5 creveti + corali moi (dupa aquascape ... pietre)

Cred ca ultima propozitie a mai starnit si cu alte ocazii zambete ... Sa zicem ca e planul initial :-)
Multumesc
Mda... interesante discutii despre lumina si fotosinteza- necesita totusi mult studiu inainte sa fie intelese, la mine ma refer. Feredoxina (peridinin) prezinta absorbtii maxime din spectrul de lumina la 227 nm , 330 nm si 420 nm , adica la 420nm este violetul, iar restul nu sunt in spectrul vizibil uman, deci nu sunt reprezentate prin culori :-) . Radiatia activa fotosintetic (PAR) reprezinta regiunea spectrului care induce fotosinteza si include radiatiile cu lungimea de unda cuprinsa intre 400 si 700 nm. Daca informatiile culese sunt corecte, atunci avem o explicatie: absorbtiile maxime din spectrul de fotosinteza sunt la 420nm (violet, zona albastra) iar la o/un PAR mai mare se transfera mai multa energie din lumina. Practic, culoarea perceputa de ochiul uman care ofera maximul de energie este violetul (inceputul zonei albastre). De fapt, discutia trebuia sa fie despre PUR, radiatia utila fotosintetic, iar pentru plantele marine acvatice valoarea preferata este 400-500nm (460-480nm zona albastra). Aceasta se obtine foarte bine cu UV actinic, ceea ce asigura si "penetrarea " apei. Daca 6500K este optim la suprafata, pentru adancimea apei este bine sa urcam spre 10000-15000 (zona actinica). Poate ar mai trebui mentionati si lucsii ... cu cat mai multi cu atat mai bine, doar ca sunt "masurati" relativ la culoarea verde. Lumenii sunt si ei importanti, dar influentele sunt diferite la led fata de alte surse de lumina (dispersia duce la pierderea energiei). Complicat ... Totusi, cred ca o fosta prietena avea dreptate si in domeniul asta: mai mare = mai bine !

Revenind la debuturi ... aman putin. Am fost , am vazut, m-am intors mai nehotarat . Totusi multumesc mult lui Catalin pentru amabilitate, promptitudine si ajutor. Acvariul lui (deosebit in opinia mea) m-a "nehotarat" cu amplasarea, tipul si marimea. Partea pozitiva este ca m-a "hotarat" si mai mult sa invat despre creerea minibiotopului marin. Multumiri Catalin !

Sunt in tratative pentru un Nuvo Fusion 40L (Alb, cu stand). Incerc sa gasesc date se la utilizatori legate de stabilitatea in timp si ce presupune aceasta: incarcare vs echipamente.

Cum vedeti voi avantaje vs dezavantaje intre un pseudosump amplasat la nivel cu display-ul si un sump veritabil ?
Salutare tuturor si multumesc pentru sfaturi. Am inteles neajunsurile majore ale spatiului si ... mai analizez.
Multumesc Catalin pentru amabilitate - si eu locuiesc in Turnisor. Cu permisiunea ta, voi suna curand.
Nu sunt pasionat de biologie, dar vreau sa cunosc mai multe despre biotopul marin. Motivarea principala ramane efectul artistic creat inhouse. Totusi, prefer un sistem all in one, din motive estetice.
Citind pe la postarile colegului um02122 mi-a placut Reefer C 350 cu stand alb, doar ca pare nerentabil fara echipamente incluse, iar un loc adecvat nu-i pot gasi decat langa geam (perete sticla) in bataia soarelui.

Inainte de orice decizie, voi trece pe la Catalin !
Bun, deci cu NPS sa fie !

Alt loc nu am, acum: socoteala este simpla, daca in aceste conditii pot reusi, atunci voi incerca; daca nu sunt sanse sa mearga, atunci renunt . Eu vreau sa cred ca va merge :-) Spatiul este L998, D400, H510

Crede-ma, chiar incerc sa "obtin alt loc", dar acum sunt alte prioritati in familie. Acvariul este doar dorinta mea.

Catalin ... banuiesc ca este din Sibiu. Daca va accepta, eu as fi bucuros de ajutor.

Multumesc
Multumesc,

Nici eu nu cred ca este o idee buna in biblioteca, dar alta nu am :-( . Voi incerca sa protejez pal-ul de vapori/umezeala.

Mai mare = mai bine, era o vorba, dar masculii nu prea o accepta, asa ca raman la ceva mai mic. Undeva, aici pe forum, citeam ca inceputul consta in definirea spatiului ... prost, dar am inceput. Scuze de gluma Kirucd, fac haz de necaz: iti dau dreptate, dar sunt limitat de zona si spatiu. Din teorie (citind pe aici) vreau sa cred ca este posibil sa obtin un fel de nano/mini biotop marin.

Adica prima oara sa particip, cum spunea Sebastian - multumesc. Pentru lumina cu led, mai am timp, pana dupa ciclare... Prefer sa-l cumpar pentru prezenta estetica, aspect unitar. Oricum, prefer ceva lung de aprox90cm, nu un spot ca Jebao AK60 sau AIP. Mai vedem...

Ce fel de nisip, piatra si sare imi recomandati ? O piatra buna (poroasa), vie, poate gasesc la vanzare aici pe site, dar nu stiu cum este cu transportul ?
Echipamentul de osmoza este cu filtre consumabile - ce tip de osmozor recomandati pentru a gasi usor consumabilele ? La ce ajuta filtrul NPS ? Un Aquili 190l/zi cu NPS este bun ? Suficient este !
Skimmer, ce tip ? Ce diferente functionale sunt intre ele ? Un Tunze 900# este potrivit pentru acest acvariu (atasat) ?

Multumesc pentru ajutor si implicare
Buna ziua tuturor,

Incep acest topic in speranta ca ulterior se va transforma in jurnal de acvariu. Pana atunci e nevoie de rabdare, informatii, munca si ... timp. Sper ca denumirea topicului sa nu deranjeze colegii din Sibiu, care au avut cu mult inaintea mea debutul si au devenit experimentati intre timp - am ales asa titlul in ideea de localizare, poate contactul direct si ulterior cand voi avea nevoie sa cumpar vietati de pe bursa.
Din motive de spatiu si pozitia aleasa in apartament intentionez sa achizitionez un fel de all in one : Fusion 30L alb Innovative Marine. Are un total de 84l display-ul+28l sump (inclus in partea din spate). Banuiesc ca nu este cea mai buna varianta de re-creere a unui biotop marin, dar acesta incape in locasul din biblioteca mea. De asemenea, prefer cu sump-ul inclus (fara furtune) pentru a minimiza riscurile de scurgeri, sub acvariu(dulap) fiind parchet. Filtrarea si pompa sunt incluse.
In aceste conditii, banuiesc ca urmatorii pasi sunt achizitionarea de:
- echipament de osmoza inversa
- sare marina (AquaForest)
- substrat (as prefera nisip viu aragonit)
- bacterii ?
- skimmer (ar incapea in sump un Tunze 9004)
- piatra vie pentru decor ( e folositor pentru ciclare? sa pun si in refugiul unde incape un skimmer si un reactor? )
- testeri apa Salifert
- sistem de iluminare (as prefera led)
- A.T.O.
- pompa valuri ???
- incalzitor ?
- reactor ? trebuie?
Pentru cine are timp si bunavointa, rog sa comenteze/critice si sa adauge sugestii si propuneri.
Multumesc,
Rares



Va salut pe toti cei pasionati de acvaristica si "liniste" .

Sunt din Sibiu si nu am mai avut acvariu in casa de mai bine de 8 ani. Acum consider ca am timp si posibilitati sa incerc sa amenajez un acvariu, de aceasta data cu decor natural plantat complet.
Multumesc pentru accesul la Forum si implicit la informatii.

Rares
 
Forum Index » Profile for rares728 » Messages posted by rares728
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com