| Message |
|
|
|
Mi-a placut ideea unui sump cu o apa ce trece deasupra unui geam cat si dedesubtul lui.Nu sunt sigur diferenta dintre tipurile de sumpuri,eu stiu una si buna.Apa ce intra de sus,trece pe deasupra unui geam,intra in compartimentul cu materialele filtrante,trece pe sub un geam,urmand ca apoi sa fie colectata dintr-un alt compartiment.Ei bine,pe tot parcursul acestui proces,nu stiu daca trebuie pompa pt a baga apa,pompta pt a o scoate si o pune in acvariu,sau .....???practic sunt 2 pompe ce frunctioneaza,sau una ce preia ambele roluri?ideea de a-mi gauri bazinul nu imi surade chiar deloc,fiind un nepriceput in ale mesteritului,eventual m-as lasa pe mana cuiva care se pricepe cu sticla,eu imi stiu limitele si creearea unui sump complex sau a unui sistem de schimb la picatura,ma depaseste.Tutoriale pe youtube sunt multe,insa vreau sa o fac totul logic din cap,sa inteleg care cum functioneaza si de ce.ASa sa iau o copie de la unu si sa o adaptez la mine dupa metoda vizuala,nu ma incanta.
|
 |
|
|
O achizitie noua: Synodontis ornatipinnis,puiut cam de aproape 7 cm,mai mare de 2-3 ori ca acesta:
 ,cu niste mustati extrem de ramificate,foarte vioi si mancacios,se pare ca temperatura putin cam ridicata nu il afecteaza,el isi vede de treaba lui,dupa aclimatizare,a si inceput sa isi caute hrana pe substrat,intr-un mod diferit fata de cory...cory sunt mici si natangi,cand cauta hrana dau cu botul de substrat.Ei bine,acest synodontis cand cauta,"scaneaza"asa,doar cu varfurile mustatilor,pastrand aproape 1 cm distanta de botul lui fata de substrat.Este atat de activ si elegant,inoata prin tot acvariul,cauta si pe creanga,prin increngaturi,se comporta foarte frumos si este noua atractie a acvariului.Printre alte cuvinte,febletea cealalta de botia histrionica a facut o burta imensa(sanatoasa)decimandu-mi TOTI MELCII,ramanand doar cei din substrat.AM mai ramas doar cu 2-3 Red Ramshorn,1 aflandu-se pe marginea filtrului cascada,iar ceilalti 2 in interiorul filtrului resun sp900,dar ii las acolo,caci carcasa cu carbon ii opreste din a inainta in elicele rotorului.Desi v-am intrebat si nu mi-ati raspuns,cu toate temerile mele asupra circuitului apei in interiorul filtrului extern,se pare totusi ca Aqua Pro 1200 isi face treaba la perfectie !Apa este cristal,mai tare ca niciodata.Am fostla petshop,si cum am zarit acel synodontis,singurul de altfel,aflandu-se printre niste rafael catfish(am vrut sa cumpar si un raphael,dar....am zis sa nu ma grabesc,nu stiam starea pestilor ,doar synodontisul il vedeam pe de-a intregul si parea a fi sanatos) ,am luat si un magnet de curatat geamul de la firma Trixie la 15 lei,un magnet super de C***T desi scria numai in germana pe el.Ma asteptam sa nu fie cine stie ce,stiam ca Trixie nu e cine stie ce,dar nu ma asteptam sa fie ATAT DE PROST !!!! L-am dus inapoi,am mai pus diferenta,si am luat o sticla de Aqua Safe la 250 ml  ,gandindu-ma atat la faptul ca oricand asa ceva iti trebuie oricum,dar si in special la faptul ca facand schimburi zilnice de apa de la frigider,apa o iau direct de la robinet,hop in sticla,hop in frigider,hop in acvariu direct...asa ca...stau mai relaxat .m-am gandit sa pun 1 data pe saptamana,cantitatea recomandata pt litraj si sper ca o sa fie bine  Maine(astazi) ma apuc de lipit decorul 3d,urmand plinul,ciclarea rapida apoi "qiestii".Ape limpezi sa avem 
|
 |
|
|
hei,cum sa faci asa ceva ? :O Scazi MAXIM 2 grade jumatate....si oricum,nu ai de ce sa o scazi sub 26 grade vara....Plus ca nu vad cum ai putea sa o scazi la 18-20,poate doar cu schimb radical de apa,aproape toata....Ce poti face,e sa pui 1-2 sticle in congelator,le lasi sa inghete,si apoi le bagi in acvariu,cu sticla cu tot.cate una pe rand.cand se topeste,torni apa care ramane rece din sticla in acvariu,si astfel din o sticla ai dubla racire,atat prin gheata ce e in sticla,cat si apoi prin apa ce o pui din sticla.Seara,mai faci odata treaba asta.Cel putin eu asa fac la cle de 81 cand sunt acasa,si bunica-miu mi-a zis ca face la fel.Si le merge super.Mai nou,am si o achizitie noua,un synodontis puiut,care temperatura de 29 spre 30 nu pare sa il deranjeze  (la mine urca cateodata si pana la 30,stau la etajul 9 in bloc cu "vedere" la soare)
|
 |
|
|
|
scoate-l pe un tocator,si lasa-l sa se zbata putin,fa-l sa se zbata daca nu o face...baga-l la loc si nu ii da hrana decat la 2-3 zile,chiar 3 in cap...
|
 |
|
|
|
jumatate de raspuns ar fi ca NU,nu rezista fara filtrare...si daca ar rezista,ar face-o la limita supravietuirii,si nu ar avea rost sa il tii...Cealalta jumatate de raspuns i-o pasez inapoi lui Ocean,in caz ca....
|
 |
|
|
eh,macar sa fiti  sa nu ma simt singur pe-aci
|
 |
|
|
comertul zice si ca elementele de decor precum castele barci si scafandri arata extraordinar,dar......Eu ma mai gandesc totusi la cranii  cranii in acvariu  asta da 
|
 |
|
|
EHEeee....Si deoarece povestile voastre despre piranha m-au emotionat atat de tare,iata ca am renuntat la idee,dovedindu-mi fortat mie insumi,ca 4-5 pesti piranha,sunt mult prea putini atat pt ei,cat si pt mine,in masura in care eu vreau in acvariu cei 2 bala shark pe care ii am deja,ceva ancistrusi si ...cam atat dacase pune problema de Red Belly...Insa,dupa cum spuneam,am renuntat la idee,vrand ca in acest acvariu sa pun in felul urmator(Blue,te rog sa ma ajuti cu deciziile  ):
-2 Bala Shark existenti
-Cati ancistrusi mai am,in jur de 20(18 pui,2 adulti)--Urmand ca pe parcurs,sa ii donez/vand unui eventual doritor.In caz contrat,vor ramane la mine pe veci
-Imi doream a adauga un Fire Eel pui,pe care sa il cresc eu,insa necesitatile lui si stilul de viata m-au indepartat din ce in ce mai mult de dorinta de a il avea,deci...a ramas ca nu.
-1 eventual sanitar maricel,de marimea unui synodontis,poate rafael sau ceva de genul...
-In locul dorintei de a detine un Spotted fire eel,nu ma puteam decide intre un Jack dempsey si Green Terror,asa ca am ales o pereche de Geophagus Brasiliensis pui,iar in caz ca nu li se va putea determina sexul in momentul achizitiei,voi cumpara un singur exemplar.O alta dorinta aproape la fel de mare pentru Geophagus,o am si pentru Paratilapia Polleni,un peste despre care am citit ca este foarte foarte rezistent,intalnindu-se atat in ape la temperaturi de 12 grade,pana la 40 de grade,ceea ce mi se pare EXTREM DE FENOMENAL pentru un peste de talia lui.Totusi,din cauza ca poate fi foarte agresiv,cred ca ma voi baza mai mult pe geophagus(iar pe calea aceasta,doresc a mi se trimite ceva poze cu ownerii de brasiliensis,in caz ca...existati pe aici pe forum pe undeva  )
-Cam atat...probabil mici alte achizitii pe viitor,insa ca prim plan,imaginea de ansamblu este cea de sus  Stiu ca poate o sa ziceti ca o sa fac o ciorba acolo datorita ancistrusilor si rechinilor bala,insa vreau un american mare,fara a fi nevoit sa renunt la febletile mele de rechinasi si nici nu vreau un acvariu bazat doar pe rechini.Sa speram totusi ca ancistrusii nu vor fi cina,ma bazez pe faptul ca toti sunt negrii,substratul negru,etc...Desi sunt mai mult ca sigur ca exista sansa de a fi mancati de american.
Pun poze sa va faceti o idee despre cum arata in stadiul actual,chiar daca nu va pasa  Pun totusi pt a avea un jurnal deschis mie cat si altora care vor fi interesati pe viitor.
|
 |
|
|
As dori si eu daca stiti un link care sa ma indrume catre pasii ce trebuie facuti pentru crearea unui sump.As dori unul cat mai simplu,sau un mod de a filtra apa de acest gen,cat mai simplu.Mi-a placut intotdeauna ideea unui sump,si voi avea in curand 2 acvarii libere,care ma gandesc sa le transform.NU pe ambele ci doar 1 din ele.Unul de 25,altul de 120l.Cel de 120 e cam inalt,avand lungimea de doar 77,dar tot vreau sa imi incerc norocul.Ce am nevoie,si cum ?  Multumesc
|
 |
|
|
Nu recomand tantari,cat nici carne pt un betta.Cel mai sigur,mancare speciala  Disciponel,pestii betta sar cand li se pare spatiul prea mic.Aveam un betta ce il tineam in comunitar,si imi fugarea coryul albino.Asa ca l-am pus intr-o carcasa din aceea speciala transparenta ce se pune in comunitar,dar cu 4 separatoare,pt 4 pesti diferiti.Eu am inlaturat separatoarele,astfel ca betta-ul avea un culoar lung dar cam stramt pt inot,el fiind obisnuit cu comunitarul.Mereu il gaseam dimineata inapoi in comunitar,de multe ori am incercat sa vad cum se intampla,pana l-am prins.Nu ii puneam mereu capacul peste acel"sertar" si cum vedea ca nu e capacul,facea HOP inapoi in cel mare.Am luat o caserola de inghetata,vazand ca nu se potoleste,am gaurit-o pe fund si la fel sarea.Pur si simplu nu ii placeau spatiile inchise,el stand o perioada buna intr-un pahar in petshop.Imi amintesc ca primele 2 zile dupa ce l-am cumparat,nici nu stia sa inoate,il invartea flow-ul internului ca naibii,desi nu era puternic,el pur si simplu nu stia sa inoate,nu fusase obisnuit,nu se astepta sa dea din coada deodata.Asa ca a pus stapanire pe tot acvariul de indata ce s-a vazut eliberat.Aveti grija cu Betta,pot fi FOARTE saritori,in dorinta de evadare.Insa a avea un Betta intr-un comunitar,e o experienta unica 
|
 |
|
|
|
Toti pestii sunt rezistenti,dar de fapt niciunul nu este.mai pe lung,fiecare peste are necesitatile lui,iar daca i le indeplinesti,face fata mai bine la deviatiile de mediu propice.Rezistenta unui peste depinde de multe elemente.Provenienta,ph-ul apei din care provine,mediul,ce ii oferi tu,cat si mancarea.De piranha se zice ca sunt pesti EXTREM de rezistenti,dar daca nu le oferi mediul care le trebuie,sestreseaza si se imbolnavesc super usor.Africanii sunt pesti foarte rezistenti,dar la fel,daca nu au un ph al apei constant,risca sa se imbolnaveasca.
Iar daca vrei raspuns Prompt asupra pestilor betta,raspunsul este DA,sunt pesti rezistenti,dar totusi si bolile ce le au provin de la ceva,nu? Au si ei puncte sensibile,chiar multe,iar din cauza ca sunt vazuti la reclame sau in comert in boluri,se crede ca sunt nemuritori.Ei bine,sa speram doar ca vei avea destula grija de pestele tau incat sa nu se ajunga la dropsy si alte alea.Nu uita sa il hranesti doar 1 data pe zi,Foarte putin.
|
 |
|
|
Incantoator  Supebra ideea cu "caramizile" si blatul.Incantator si faptul ca inca 1 oltean se alatura echipei noastre 
|
 |
|
|
Pai nu pui creanga in acvariu si apoi pui sarea  Pui separat,si dupa ce o fierbi,o mai lasi la inmuiat in schimburi de apa timp de 1 saptamana,iar sarea respectiva va fi eliminata.SI oricum,putina sare ramasa printre gauri nu va afecta.
|
 |
|
|
|
nuca de cocos e cea mai recomandata.
|
 |
|
|
gata,corectai 
|
 |
|
|
Este mai mult ca normal,insa te rog sa ma crezi ca m-ai imbolnavit cu acvariul asta al tau.Te urasc
Later Edit.: Este CEL MAI BUN exemplu pt mine cel putin,ca un acvariu mic paote avea un impact EXTREM asupra sufletului unui acvarist  .
|
 |
|
|
|
Exemplu mai TARE ca site-urile de care ai citit: AM avut Betta in acvariul comunitar,care desi era un HALAP,a depasit limita varstei de 2 ani jumate.Un alt exemplu ar fi ca sarea e recomandata pestilor molly,insa daca nu sunt obisnuiti cu sare de mici,traiesc happy pana la sfarsit.PLUS ca(parere personala din nou) NU E recomandabila sarea iodata in acvariu.DOar sare grunjoasa.Sarea in general se foloseste la tratamentele la pestii bolnavi,dar daca tu ai pestele sanatos,(o sa folosesc replica multor acvaristi seniori de pe forum)DE CE sa iei pastile,daca nu te doare capu' ??
Ia-o ca pe un sfat cat se poate de bun,si NU pune sare mai ales iodata in acvariul unui Betta.
|
 |
|
|
Celmai probabil va pluti.Poti lua ORICe din ceramica sau lut nelacuit/a si poti baga pt a-i inmulti.De exemplu poti baga cani din alea vechi din pamant sau ceva ceramica,chiar si "inmultitor" de creveti din ceramica,am luat eu parca din COra ,dar am vazut si in Dedeman  Ca sa ii stimulezi,trebuie "racita" apa pana pe la 22-23 grade,dar asta nu vara asta,caci le poti provoca soc termic daca de exemplu temperatura apei e 27 si tu o cobori la 23.Le instalezi,si ii lasi pana la toamna,poate chiar vor face puiuti singuri,cu 2-3 sticle de apa de la frigider ,depinde de litrajul acvariului tau.Oricum,sa nu depasesti "granita" de 2 grade diferenta de temperatura a apei.Exemplu pe scurt : Daca apa are 27,sa nu o scazi brusc mai mult de 25 grade in aceeasi zi.In fine,ape limpezi
|
 |
|
|
Frate  NU pune sare in apa unui Betta
|
 |
|
|
Woai,arata bestial,sa le stapanesti sanatoase/sanatos si sa aveti grija de ele,merita o viata buna
Intrebare: CUm le-ai prins  ?
L.E.: HAhahahahaa acum vazui ce scrie la sfarsitul descrierii soparlei :
"PS: lopata se va folosi exclusiv la deblocarea ma?inii, nu ?i la capturarea ?opârlelor, indiferent cât de mult v-ar frustra viteza cu care fug din cadru!"
|
 |
|
|
|
|