[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: daniel12
Forum Index » Profile for daniel12 » Messages posted by daniel12
Message
Mai important este cat sta gazul in contact cu apa decat dimensiunea bulelor. Daca bagi CO2-ul pe intake-ul filtrului il pierzi pentru ca apa este agitata in filtru si asta scoate CO2-ul din apa.

Cu cat apa este agitata mai putin, cu atat CO2-ul ramane mai mult in apa.

Cumpara-ti un reactor de CO2 sau foloseste principiile celor comerciale, sunt sigur ca se poate improviza ceva daca nu ai de unde sa cumperi.
A zis cineva ca e apa cu clor? Acvariul nu are de ce sa se decicleze daca se fac schimburi dese.

N-as zice ca elementele sunt formate. In mancare si excretiile pestilor sunt elementele intr-o forma mai complexa, inaccesibila plantelor, aceste resturi sunt descompuse de bacterii (nu cele nitrificatoare) care elibereaza Carbonul sub forma de CO2 si restul elementelor sub forma de fosfati, amoniac si alti compusi simpli. De aici apar astfel de Macro elemente din mancare si resturi de plante in descompunere si tot asa.

INSA procesul asta e incet, unele plante mor pana ca bacteriile implicate in descompunere sa-si faca treaba. Uneori nu prea au nici ce sa manance ca sifonam la greu si constiincios substratul. Schimbul de apa aduce de la sursa Macro si micro elemente. Azotati, fosfati rezultati din agricultura. Tu ii bei si n-ai nimic pentru ca normele zic sa fie putine nu deloc, cat este in norma de cosum pentru tine poate fi suficient pentru plante.
Plantele nu cresc fara ambele, macro elemente poti introduce prin mancare si schimburi de apa. Poti tine un acvariu superb cu schimburi saptamanale de 50% daca ai apa buna la robinet. Suplimentarea va fi necesara cand plantele vor ajunge la o cantitate mai mare. Vor aparea carente sau opriri din crestere.

Sunt unii care fac schimburi de 50% mai des decat saptamanal, apa de la robinet e mai ieftina decat fertilizantul deci are sens si din punct de vedere al banilor.

Multumesc de raspunsuri.

Asta e, mi-am luat-o cu skimmer-ul. Daca stiam ca se poate compensa cu schimburi...

O sa-l tin de bibelou

Am zis si eu 3 luni ciclarea ca sa fiu sigur ca-s toate lucrurile stabile. Eu la apa dulce, asta din parerea mea doar, consider "ciclat" un acvariu in care si substratul este populat cu microfauna specifica. Moft mai mult. Bacterii am luat de la JBL picaturi, pe prospect scrie ca sunt si pentru marine, m-am uitat special.

Cred ca renunt la Siporax daca SubstratPro e mai bun.

Ce grosime in sertar recomandati? Am citit ca suprafata e mai importanta decat umplerea sertarului pana la refuz, asta si pentru ca se aeriseste mediul filtrant. La marine parca as vrea denitrificare in filtru din cauza zonelor slab aerisite. Judec bine?
Eu incep sa cred ca unele plante, printre care si Rotala Rotundifolia se multumesc doar cu NO3. Ala care se produce pe cale naturala in acvariu. Restul trebuiesc suplimentate. Tine si de masa plantelor si cat de des si ce dai de mancare.

Din ce stiu eu, impartirea pe nutrienti este macro si apoi micro. Macro sunt elemente structurale, de baza, iar micro sunt elemente care ajuta la transportul si fabricarea de nutrienti. Cand lipseste unul din cele doua ai probleme. Vizibile.

Eu zic ca le dai prea mult de mancare. Mancarea n-ar trebui sa stea in acvariu mai mult de 2-3 ore. Feliile alea de castravete le distrage atentie melcilor de la plante dar n-ai precizat daca le si scoti din acvariu dupa ce se satura chiriasii. Proteinele sunt chiar mai rele,
ProFito din ce am citit pe prospectul lor este Ferropol in alte proportii. EasyLife te sfatuieste sa-l pui la schimbul de apa. Asta ma face sa cred ca e tot cu eliberare inceata si e micro.

Comercial, macro, ai doar de la EasyLife, cu Seachem nu am avut de a face pentru ca nu exista in magazine la noi. Il poti comanda de la Pepika. Eu m-am pierdut in atatea sortimente

Pentru apa dulce, gama se cheama AquaVitro.

PPS-Pro iti da tot macro-ul de care ai nevoie intr-o singura solutie. Il folosesc de multa vreme, si altii il folosesc. Trioul NPK il poti face cu EasyLife, PPS-Pro iti aduce doar sulfatul de magneziu in plus iar ala il poti cumpara de la farmacie.

Ai aici compozitia formulei PPS-Pro. Citeste si restul pentru ca informatiile de pe site-ul ala sunt foarte bune.
Salutare!

Deoarece o parte din echipamente le am deja, vreau sa transform unul din acvarii, recte cubul Dennerle de 60L, intr-un sarat.

Plec de la zero, nu cred ca experienta cu avariile dulcicole ma ajuta mult dar nu ma grabesc

Am destula rabdare cat sa stau cu el 3 luni la ciclat daca asta e nevoie. Ce instrumentar am la dispozitie:

- Bazinul 43X38X38
- Un skimmer Sera micut PS130
- UV 9W
- Canistra Tetra EX1200
- Wavemaker AquaMedic NanoProp 5000
- Refractometru
- Sare Red Sea
- Osmozor JBL

In canistra o am doua sertare cu Eheim SubstratPro si celelalte vor fi completate cu Siporax.

Lumina nu am, ma gandesc la 6X10W LED dar mai am pana voi avea nevoie de lumina.

Mai trebuiesc nisip si piatra vie, ce am de gand s-o cumpar maine. Spartura de coral, asta nu stiu cat de necesara este pentru ciclare.

Nu am sump si nu ma gandesc sa fac prea curand. Lipsa de spatiu, inteleg avantajele unui dar vreau sa pornesc fara iar sump-ul il voi adauga mai incolo.

Este ok, ce am acum? Mai trebuie ceva? Pot folosi testele de apa dulce pentru a urmari ciclarea? Am teste NH4/NO2/NO3.
JBL nu are fertilizanti macro in gama sa. Ferropol si Ferropol 24 sunt cam aceeasi substanta. Sunt fertilizanti micro, Ferropol este cu eliberare mai inceata de nutrienti iar Ferropol 24 trebuie pus zilnic.

Doar EasyLife am vazut sa ofere Macro. NO3, PO4, Kalium. Cam atat.
Mie imi par a fi Microrasbora Galaxy. Sunt cam mici, mai asteapta sa creasca si posteaza din nou daca tot nu-i identifici.
Rog moderare! Nu ai nimic interesant de zis, cred ca sunt o groaza de topicuri unde poti fi de ajutor. Va rog sa incetati off-topic-ul!

Pe nota pornita de tine, Dragos, nu cred ca acvaristica inseamna sa-ti faci prieteni. Ma descurc destul de bine si fara forumuri in care esti atacat pentru ca vii cu idei considerate a fi in contradictie cu "legea".

Nu stiu ce impresie ai tu despre ceea ce faci, probabil una buna. Nu mai intru in alte polemici ca vad ca asta se intampla daca nu postezi poze cu acvariul sau intrebi despre ciclare. Mai departe nu e bine sa iesim din "parametrii".

Nu m-ar mira sa fiu atacat in continuare pentru randurile astea Doar is scrise de Danielt.

As prefera totusi sa faca cineva curatenie aici.

P.S: Am 13 ani
Multumesc, se poate inchide. Nu vad utilitatea unui topic in care discutam despre Sera, Dennerle si Seachem.
Nu e vorba de pret. Eu am pus preturile pentru Koh-I-Noor. E clar ca Remineral+ si orice produs comercial e mai eficient ca pret. Pe de alta parte, Remineral+ nu este fertilizant pentru plante. Reteta lui ma indoesc ca a fost facuta cu plante in gand. Pentru pesti sunt sigur ca e ideala.

Scopul meu nu este sa contest ceva, al meu personal, e didactic, poate altii vor sa faca o economie sau vor sa incerce si altceva.

Din experimentul meu am aflat spre exemplu ca Limnophila Aromatica nu creste fara calciu, sora sa, Sessiliflora nu are problema asta. Pana acum vad ca solutia ad-hoc functioneaza, sa nu se inteleaga gresit, eu le pun ca "supliment alimentar" pe langa fertilizantii uzuali. Nu merg doar pe solutiile alternative!
Asta imi spune ca nu a umplut acvariul pana la nivelul la care tu ai facut-o si probabil nu a observat nicio problema.

Cotul de la filtru nu are de ce sa traga aer pe la imbinari daca ai pus oringurile. Niste inele mici din cauciuc care au exact rolul asta ;)

Trebuiau sa fie impreuna cu filtrul. Verifica daca ai "garnitura" de cauciuc la imbinarile cotului. N-as face treba cu furtunul pentru ca flexibilitatea lui il va face sa se sugrume si n-o sa mai traga apa.

Cred ca intrebarea este: Ce preferi? Apa in camera sau aer in canistra?

Desi nu vad ce legatura este cu canistra daca golesti jumate de acvariu.

Cu cat coloana de apa e mai mica in inaltime cu atat presiunea asupra foii de sticla este mai mica. Din cauza asta Koala ti-a spus sa golesti din acvariu. Riscul ca foaia acvariului sa se fisureze scade cu inaltimea coloanei de apa.
Daca luam in calcul preturi:

Clorura de calciu am cumparat-o din Hornbach la un pret de ~20Lei/Kg

Rezerva Bison.

Sulfatul de Calciu este: Adeplast IM-99 Ipsos Modelaj si a costat 6Lei punga de 5Kg

Sulfatul de Magneziu la farmacie a 16Lei 500gr

Clorura de Potasiu in solutie a fost 10Lei sticluta de 200ml

Ureea a fost 16Lei 200gr

Ca si proportii, substantele astea le dozez un miligrame sau picaturi. Cred ca o punga de Clorura de Calciu imi ajunge cativa ani pentru toate acvariile mele.
Eu vreau sa duc discutia catre substantele pe care le putem folosi in acvariu, de unde le procuram si cam ce rezultate avem.

Nu contest Remineral+, doar ca nu despre el vreau sa vorbesc. Vreau doar sa documentam ce substante "alternative" folosim. Cei care folosim asa ceva.

Eventual si rezultate, pe cat posibil

Eu folosesc produse EasyLife si JBL pe langa cele mentionate de mine. Acvariul pe care l-ai vazut in poze e tinut fara Remineral+. As zice ca se poate, dar necesita o intelegere mai aprofundata a substantelor folosite si cum afecteaza ele acvariul.
Deschisese cineva un subiect de discutie despre fertilizanti DIY dar acel subiect a fost inchis deoarece incalca regulamentul.

Mi-a dat insa ideea de a porni o lista cu substante care fac parte sau sunt in sine fertilizanti Macro.

E o discutie mai ampla despre motivele folosirii fertilizantilor comerciali fata de cei incropiti cu ce avem la dispozitie.

Aici nu vreau sa discutam despre care sunt mai buni. Vreau doar sa compun o lista cu fertilizanti pe care ii folositi sau ia-ti folosit in acvariile voastre si de unde ati procurat substantele respective.

Eu de ceva vreme folosesc doar apa de osmoza in acvariile mele. Am descoperit destul de repede ca fertilizantii comerciali cat si diversele retete disponibile pe forumuri nu contin doua elemente principale ce sunt in totalitate absente in apa de osmoza fara de care plantele nu prea au sorti de izbanda. Calciul si Magneziul. Un fertilizant clandestin contine Magneziu dar nu si celalalt element.

Asa am invatat sa apreciez apa de la robinet care desi nu am cum sa aflu in ce proportii contine anumite macroelemente ea le pune la dispozitie fata de apa osmozata.

Drept urmare, am pornit in cautarea substantelor lipsa intr-o stare cat mai pura. Mai jos am compus o lista cu ce am descoperit pana acum.

Atentie! Fertilizantii din categoria Azotului, in afara de KNO3 (azotat de potasiu) sunt letale vietatilor acvatice chiar si in concentratii mici!

N:
- NH4HCO3 (bicarbonat de amoniu)
------- se gaseste ca si praf de copt
- uree
------- se gaseste sub forma de sare la farmaciile cu laborator
- solutie decoloranta pentru par (permanent) (hidroxid de amoniu)

P:
- KH2PO4 (Fosfat Monopotasic)

K:
- KCl (clorura de potasiu)
------- se gaseste sub forma de sare fara sodiu la farmacie sub forma de solutie salina

Ca:
- CaCL (clorura de calciu)
------- se gaseste sub forma de rezerva pentru dezumidificator
- CaSO4 (sulfat de calciu)
------- se gaseste sub forma de ipsos

Mg:
- MgSO4 (sulfat de magneziu)
------- se gaseste sub forma de sare amara (epsom) la farmacie

Scopul acestui subiect nu este de a submina valoarea produselor comerciale. Majoritatea nici nu contin Macroelementele de mai sus. Ma intereseaza sa compunem o lista cu substante chimice pentru cei care chiar au nevoie de asa ceva si stiu cum sa le foloseasca.

Eu in momentul de fata folosesc toate substantele de mai sus, mai putin fosfatul monopotasic si cele din categoria N, in toate acvariile mele inclusiv cele cu creveti.
Pai scala e alga in sine. In primul rand sa determin ce-i prieste. Cum apare conteaza mai putin. Ma gandesc ca e suficient daca aflu ce o hraneste.

Dupa ce am stabilit asta, incerc in acvariu. Daca si in acvariu merge, incercam mai multi.

Pe asta si contez, pun apa de osmoza in fiecare capac. Si asa vad si in apa dura cum merge, si in apa moale. Cu CO2-ul o sa fie mai complicat dar sper ca cel atmosferic sa fie suficient.
Mpai ideea mea e sa pun BBA si sa vad ce face in fiecare capac in functie de ce pun in el.

Un capac de control cu o bucata de BBA si atat. Altul cu BBA si pun bicarbonat de sodiu sa-i dau bicarbonati, in urmatorul tracemix, in urmatorul ferropol, etc.

Vad in ce capac creste si cat de repede. Restul de contaminanti nu ma intereseaza, doar sa vad alga cum reactioneaza.

Asta ar fi primul pas, sa incerc sa determin ce-i prieste. Mai nasol ar fi sa-mi moara sau sa-mi creasca la fel in majoritatea conditiilor
 
Forum Index » Profile for daniel12 » Messages posted by daniel12
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com