[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: malawi_crys
Forum Index » Profile for malawi_crys » Messages posted by malawi_crys
pomi wrote:Esti foarte harnic Cristi. Noi stam aici si ne burdusim cu mancare si bautura, iar tu lipesti acvarii

E bine ca ai pus fund dublu, pana la urma, ca sa stai mai linistit, dar nu vad in poza finala intariturile, desi apareau in poza cu sticla ambalata. Le vei lipi mai tarziu sau nu le-ai pozat?

Salutare Maestre Pomi!
Ce sa mai zic?! Nici eu nu speram ca domnu'sticlar o sa se miste cu asa viteza Geamurile mi le a taiat vineri , atunci cand m am dus la el . NU puteam sa le las pana astazi ca era pacat Ba ,mai mult, sambata, cu ele in casa, chiar nu am putut sa stau cuminte.

Asa cum am spus, sambata nu am reusit sa lipesc decat cele 2 bucati de pe fund. A durat foarte mult toata operatiunea din cauza sculelor inadecvate( a se citi pistoalele de silicon) care m au enervat peste masura. Nu mai avea rost sa fortez nota incercand sa lipesc si intaritoarele de sus . Astea oricum stiu ca pun ceva mai multe probleme la lipire iar de unul singur, si obosit si nervozat, mai mult ca sigur o greseam. O sa incerc astazi sau maine sa le montez , mai putin "H"-ul de pe mijloc care va fi montat dupa ce termin asezarea "in pagina" a modulelor de background.
@Bob, @viulian, multumesc mult !

@Bob , te rog, nu mai pomeni de "rabdare" ca nu stii prin ce chinuri trec Si eu vreau sa l vad terminat odata si imi doresc sa l dau la apa luna viitoare cu tot ceea ce presupune acest lucru .

@viulian, ma simt flatat si mai simt ca e prea mult spus si ma refer la faza cu "talentu' "
Cu "talentu" si "indemanarea", mai slabut, atunci cand vine vorba de bricolaj. Insa , da, capitolul "pasiune" si "suflet" depus in munca, mai ales cand e vorba de acvaristica, compenseaza, zic eu, si deficientele prezente pe celelalte planuri . Si uite , ca din mainile unuia care cu cateva luni in urma , in RO, nu stia sa bata un cui in perete, acum , poate iesi ceva frumos. Simt pe propria mi piele acele cuvinte: "Nevoia te invata". Asa este!

Ideea ta insa nu este deloc rea si nici foarte departe de ceea ce imi doresc sa fac aici pe meleaguri straine. Sa reusesc sa impletesc pasiunea cu munca, ca sa mi pot asigura traiul de zi cu zi, ar fi superb! Cu acest gand am plecat din tara atunci cand am lasat un job care nu mi aducea nicio satisfactie pe niciun plan si , mai rau, care simteam ca ma erodeaza pe interior cu fiecare zi petrecuta in acel mediu.
E de analizat si de discutat. Oricum , nu am sa uit propunerea facuta de tine si la momentul oportun iti voi cere ajutorul cu siguranta. Multumesc inca odata!
Pana atunci, poate m oi invrednici sa invat tainele "SketchUp" ului Nu de alta, dar nu mai vreau sa te inoportunez cu "reprezentarile" mele demne de "omul cavernelor"

Sarbatori Pascale linistite !
Numai bine!

PS.@viulian, Hai ca m am luat cu vorba si am uitat sa raspund la problema ridicata de tine Sunt belaliu rau
Intrebare: nu e o problema ca nu e dintr-o singura bucata tot noul fund ? Mi se pare ca acolo o sa fie mare presiunea pe bucata de jos - in loc sa se distribuie uniform o sa apese ceva mai mult acolo unde e fisura.

Eu zic ca nu vor fi probleme. Explicatia stiintifica nu imi este la indemana pentru ca am lipsit la fizica si mate Am mai discutat in topicul asta de punctele in care presiunea apei are valoarea cea mai mare , si din cate imi amintesc , am "descoperit" cu ajutorul lui Dragos , ca apa impinge cu cea mai mare putere undeva in zona de mijloc jos a lateralelor mari. Deci, pe mijlocul fundului nu sunt probleme. Oricum, aceste 2 bucati de geam cu care am dublat fundul, prin cei 10mm in plus de lipitura , preiau din tensiunile exercitate pe lipitura initiala, care ramane de baza, cea de 15mm, ajutand intr un fel intreaga siliconatura din zona inferioara a bazinului.
Si daca stam sa ne gandim bine, in situatia in care nu foloseam acest bucati mari pentru dublaj si apelam la acele benzi de sticla de 8cm latime , pentru a ramforsa fundul, puteam vorbi de o diferenta a presiunii coloanei de apa intre zonele acele suprainaltate cu 10mm si restul fundului ramas neacoperit, asta in sensul celor spuse de tine?! Eu zic ca nu..
Mai asteptam si alte pareri..
Oricum , sa nu uitam ca grosimea lipiturii in zona de fund a ajuns la 2,5 cm. O fi mult ,putin?!
Am revenit

Unde ramasesem?
Cum spuneam, ieri, in loc sa ma primenesc si eu de sarbatoare, ca oamenii normali, mi am facut de lucru

Dam filmul o zi inainte de sambata..Am avut o "revelatie" periculoasa dupa un scurt somn de dupa masa. Mi am zis , daca fitingaraia de la nemti tot intarzie, ce ar fi daca as incerca marea cu degetul si m as duce la un "vetraio" dintr o comuna apropiata, sa l intreb de sanatate si de bucatile de geam de 10mm care mi trebuiau pentru dublarea fundului si ramforsarile superioare?! Imi statea pechelie faptul ca acvariul inca nu e terminat din punctul asta de vedere.
Va mai amintiti schema ?!
image

Cu dansa -n dinti, m am prezentat de urgenta la respectivul, am cazut la pace rapid si mi le a facut chiar in acea dupa amiaza in Vinerea Mare. Deci , se poate si repede, fara asteptari de "n" saptamani cum s a intamplat cu celalalt cand am comandat sticla pentru acvariu. Ma rog..Cert e ca , ieri la 10,30 avem materialul acasa si nu puteam sa l las asa Vorba aia, bate "sticla" cat e calda!
A trebuit sa iau fiecare bucata sa o slefuiesc pentru ca aceste bucati le am cerut fara cantuire , una pentru ca eram in mare graba si alta , am mai salvat niste banuti.

Operatiunea a durat cam 3 ore bune, dupa care am trecut la montaj.
image

Pana la ora 6 seara am reusit sa termint de lipit numai cele 2 bucati mari de pe fund. A fost destul de solicitant pentru ca "iar din nou" am fost singurel
Am pregatit interiorul acvariului , l am sters bine, am montat scobitorile pe post de distantiere si apoi m am opintit sa aduc bucata cea mai mare sus, in acvariu. Initial am incercat sa o ridic , eu fiind deja in acvariu. No way. A trebuit s o sprijin intr un echilibru precar pe marginile acvariului iar de acolo am pozitionat o pe fund. Aceeasi operatiune si cu a 2 a bucata.
O sa pun cateva imagini din timpul operatiunii. Nu am reusit sa fac multe pentru ca , fiind singur , mi a fost greu sa ma tot dau jos din acvariu , sa iau aparatul pentru imortalizarea momentelor. Intelegeti voi!

"Pregatiri":
image
Observati "protectiile" aplicate pe acvariu, din carpe si ce am mai gasit prin casa

Apoi , geamul de care v am pomenit, in acel cvasi-echilibru
image

Ce a fost intre acest moment si finalul, va spun eu: muuulti nervi , oboseala si dureri de genunchi si de spate..Nervii au fost din cauza celor 2 pistoale de silicon care mi au scos peri albi si atunci cand am lipit acvariul si pe care nu m am invrednicit sa le arunc . O gramada de bani si proaaste rau!! smilie Cred ca am pierdut cel putin 3 tuburi de silicon pentru ca se curbau si nu impingeau uniform in fundul tubului..Stiti voi: "La omu' amarat nici boii nu mai trag, nici dragoste nu mai face cu muierea ca nu are bani de "pilula blue" !

Rezultatul este acesta:
image

image

Atat am fost capabil sa fac intr o lunga zi . Mai raman ramforsarile de sus, probabil pe luni, azi , stau si eu cuminte!. Deci nu am scapat de silicon in unghii si in chiloti si cine stie pe unde a mai patruns

To be continued!

Hristos a-Nviat!
Un "cadou" de Iepuras ..facut de mine insumi

image

Va tin un pic pe stand by cu "esplicatiile" Doar un indiciu va dau: azi , am muncit in loc sa ma pregatesc ca voi, ca toti oamenii normali, de Inviere...

Apucasem sa scriu ce aveam de scris insa iar am apasat pe nu stiu ce butonas si am pierdut tot Asa ca , o lasam pe maine ca acum nu mai am nici rabdare si nici timp

Revin rapid !

Paste fericit !

Stiam eu ca n ai sa ne lasi "pe uscat" de Sarbatori, domnule Bob!
Filmuletul adus de "Iepurasu' africanizat" ne a uns pe suflet! Grazie mille!

Cu totii, mici si mari, nasosi, delfini, gusate , piccolini , se prezinta ca de sarbatoare! Superbi!
Animalutele de delfini au crescut enorm..Aulonocarele au prins culoare ...Borleyul e un tinerel foarte robust..Micutului, care ne a salutat de sub piatra aceea din prim plan , ii uram sa "ciocneasca" "outzele" si anul ce vine, si multi ani de acum incolo, alaturi de confratii sai cu care imparte un "apartament de lux " devenit cam "stramt" in urma "dezvoltarilor" riguroase prezente in zona

Paste ferict si "taticilor " si "mamicilor" acestor pestiuti!
Multa liniste sufleteasca si tot ce va doriti mai bun sa se implineasca!

Frumusel set up ul! Bravo!

Aia mici albastri si cu dungi sunt sigur Tretocephalus Din umilele mele cunostinte "tanganijkane" pot spune ca sunt foarte aprigi la manie . Sa speram ca nu vei avea probleme cu dansii.
In rest, combinatia speciilor mi se pare ok .
Asteptam sa vedem cum evolueaza puiutii!

Numai bine!
felicitari rick!

"ceaiul Lipton" e servit!
culoarea apei e ca de la mama ei...sa fie decorul de vina?!

bafta ! Asteptam "desfasurarile" ulterioare!
Atacam si cealalta zona importanta a ciclidelor malawiene si anume: HAPLOCROMINELE.

In 2011, au fost descrise 2 noi specii de Stigmatochromis provenite din zona sudica a Lacului. :

1. S.macrorhynchos(Stauffer, Cleaver-Yoder & Konings 2011) - cunoscut in trecut sub denumirea de Stigmatochromis sp "Guttatus"
http://www.malawi-dream.info/Stigmatochromis_macrorhynchos.htm

2. S. melanchros (Stauffer, Cleaver-Yoder & Konings 2011) - cunoscut sub denumirea de Stigmatochromis sp "Tolae"

http://4.bp.blogspot.com/-m2ELmgRqwjU/TwP_pd_FWyI/AAAAAAAAKOQ/Yhm9DKDhnZ8/s1600/2011_Stigmatochromis_melanchros-male-fem.jpg

Celelalte 4 specii sunt:
1. S. woodi

http://www.onzemalawicichliden.eu/Bestanden%20vissendatabase%20eng/Stigmatochromis%20woodi%20eng.html

2. S. modestus http://www.myvideo.de/watch/7655586/Malawi_1200_Liter_Modestus

3. S. pholidophorus
http://www.onzemalawicichliden.eu/Bestanden%20vissendatabase%20eng/Stigmatochromis%20pholidophorus%20eng.html
http://www.dailymotion.com/video/x4md9v_malawi-cichlids-stigmatochromis-pho_animals

4. S. pleurospilus

Genul Stigmatochromis cuprinde specii de pradatori prin excelenta, nefiind unul prea "popular" printre hobbyisti . Ca o parere personala, unele specii precum ar fi acel "nervos" Pholidophorus sau chiar Woodi care prin denumirea insolita si forma craniului face trimitere la Ciocanitoarea benzilor desenate ale copilariei , ar putea sta cu succes alaturi de nume cu greutate gen Aristochromis sau Dimidiochromis intr un acvariu dedicat marilor pradatori malawieni.

Argumentatia stiintifica a acestei "stiri" : https://acrobat.com/app.html#d=LHZwrgK0ubSfW1B-J1E8NA
Nu parasim Malawi cu ale sale mbune , deocamdata

O alta "noutate trecuta" din 2011, suna cam asa: genul Petrotilapia s a imbogatit cu 5 noi specii .
Nu este un gen cunoscut la noi din cate stiu, insa, pe listele crescatorilor si importatorilor este prezent.

Acest gen de mbuna de mari dimensiuni, care isi arata ostentativ buzele bogate in ace fratii malawieni ai Petrochromisilor din Tanganijka, prezinta 3 grupuri departajate prin apartenenta la cate un habitat distinct dar si prin patern ul specific al membrilor: grupul P. tridentiger, grupul P. nigra si grupul P. genalutea.

Cele 5 specii noi descrise sunt:
1. P. palingnathos plasata in grupul P. tridentiger
http://www.malawicichlides.fr/petrotilapia-palingnathos-taiwan-reef-t221.html

2.P. xanthos - grup P. nigra
http://cichlidae.us/petrotilapia-xanthos-gallireya-reef/petrotilapia-xanthos-gallireya-reef-male/

3.P. flaviventris - grup P. nigra
http://www.aquaristclub.org/aquaristblog/?attachment_id=3239

4.P. pyroscelos - grup P. genalutea
http://www.aquaportail.com/fiche-poisson-2171-petrotilapia-pyroscelos.html

5.P. mumboensis, care nu a putut fi incadrata in niciunul din cele 3 grupuri .
http://cichlidae.us/petrotilapia-mumboensis-mumbo-island/petrotilapia-mumboensis-mumbo-island-male/

Materialul realizat de Mary Lundeba, Jay R. Stauffer Jr. and Adrianus F. Konings , aici: http://www.pfeil-verlag.de/04biol/pdf/ief22_2_03.pdf
Nici n am deschis bine gura si "propunerea-dorinta" mi a fost indeplinita! Multumesc mult!

Nu prea am cum sa mi exprim bucuria acestei vesti ..Asa ca, cel mai indicat mod cred ca ar fi prin "munca"

"Noutatile africane" pot cuprinde si "noutati din trecutul apropiat", daca stam sa analizam bine, dat fiind faptul ca informatii de acest gen nu au fost impartasite sau aduse in discutie aici, mentionarea acestor "cvazi-noutati " constituind in acest fel o baza pentru dezvoltarea ulterioara a acestui topic. O sa incerc sa nu iasa o "varza cu carnita" totusi si sa va ametesc prea rau .

Si daca tot am inceput cu acea noutate care viza genul Melanochromis , voi profita de acest fapt si voi veni cu o "Noutate Malawiana din 2010" care se leaga de acest subiect.

Melanochromis labrosus caci despre el este vorba, a fost considerat o specie "problematica" , una din cele mai bine de 800 specii endemice ale Lacului, din punct de vedere al mentinerii sale alaturi de mbuna in acest gen sau a plasarii sale alaturi de haplocromine, disputele pe acest subiect fiind purtate pe taramul morfologiei aparte a acestei specii.

"Melanochromis labrosus", specie catalogata pentru prima oara de Trewavas in 1935 - a suferit de a lungul timpul cateva schimbari ale denumirii (Haplochromis labrosus: Loiselle, 1978; Merritt, 1978;Adler, 1979, Cyrtocara labrosa: Mayland, 1982: 39, 47, 152). De multe ori aceasta specie a fost confundata cu un alt individ buzat, cunoscut si pe la noi, Placidochromis Milomo .

In 2010, Michael K. Oliver and Matthew E. Arnegard au deschis "rana" din nou, au reexaminat trasaturile morfologice specifice acestei specii, si si au concluzionat cercetarile prin "desenarea" unui nou gen de Mbuna, al 13lea , special pentru incadrarea acestei specii - Abactochromis labrosus fiind denumirea actuala , acceptata in cercurile stiintifice.
Genul Abactochromis este unic printre mbune prin aceea ca prezinta acele buze lobate si alte caracteristici morfologice aparte. Hipertopfierea buzelor , contrar opiniei publicate initial , este explicata prin prezenta unei concentratii mari de "muguri" gustativi , caracteristica care il departajeaza clar de restul reprezentantilor grupului mbuna.

http://www.onzemalawicichliden.eu/Bestanden%20vissendatabase%20eng/Abactochromis%20labrosus%20eng.html

Intreaga argumentatie stiintifica a aceste reclasificari o gasiti aici: http://malawicichlids.com/oliver_arnegard_2010.pdf
Vis a vis de preferintele dumneavostra fata de acest peste, stiu, numai mamica lui l ar putea iubi si cu mine Eu unul mi l as dori in viitorul set up. E "altceva"!

Sper ca voi beneficia de ceva circumstante atenuante ca doar sunt la inceput de drum cu "sarcina"asta Cu pedagogia nu stau tocmai bine. Oricum , astept si ajutorul dumneavoastra , asa cum am mai spus, acest topic fiind deschis oricaror informatii pe care dumneavoastra le considerati ca fiind demne de a fi impartasite.

Pe curand!
Cristian
Maestre Koala ,multumesc mult pentru sustinere ! Stiam eu ca exista acolo, "Sus", cineva care ma "iubeste"!

Cat despre sarcina(desi este mai mult "placere") de a mentine acest topic updatat la zi , cu mare drag si cu toata responsabilitatea o voi duce la indeplinire , bineinteles, si cu ajutorul celorlalti "africanisti" Este o onoare pentru mine !

As mai face totusi cateva mici ajustari.

Titlul mi se pare un pic cam restrictiv. Ar merge mult mai bine cred eu ceva de genul :" Noutati africane" si in felul acesta am acoperi toata zona Lacurilor Marelui Rift (Malawi,Tanganijka si Victoria cu lacurile conexe, mai putin cunoscute: Lake Malombe, Lake Albert, Lake George, Lake Edward, Lake Kiwu, Lake Rukwa, Lake Kyoga etc) dar si celelalte zone africane precum Africa de Vest, cu speciile de ciclide din rauri, Madagascarul care are si el de asemenea ceva "comori" de ascuns .

Vis a vis de domeniu, l am putea extinde si am putea vorbi de "noutati" nu numai din perspectiva descoperirii anumitor specii sau a trecerii lor pe listele "negre" de specii in pericol de extinctie dar si despre news urile din domeniul exporturilor de pesti care vin din zonele de interes; noile variante de ciclide obtinute de crescatori prin selectie artificiala etc
Ce spuneti?!

Bineinteles , toate acestea numai in masura in care avem posibilitatea de a obtine aceste informatii .
Eu, aici in Italia, sa zicem ca am un usor avantaj din perspectiva aceasta a obtinerii informatiilor desi , sursa de baza ramane tot netul . Exista o asociatie a ciclidofililor italieni in care m am inscris si eu. Se organizeaza cel putin 2 Conferinte pe an, evenimente la care sunt invitate personalitati din domeniu si sunt dezbatute anumite subiecte de interes. Anul trecut in octombrie, la Conferinta de la Torino , unde din pacate nu am putut sa ajung, a participat si acest A. (Adrianus).F.Konings care a pomenit in discursul sau printre altele si de specia aceea nou descoperita de Melanochromis. Sunt anumite personaje printre membrii acestei asociatii care , anual , isi permit cate un "viaggio" in Africa, in America Centrala si de Sud, in Madagascar. Ferice de ei! Noi..mai asteptam si mai visam! Insa , putem "profita" de pe urma lor, in sensul ca putem valorifica vacantele lor din perspectiva informatiilor cu care se intorc acasa.

In linii mari cam asta ar fi . Ar mai fi o sugestie de facut. Aceeasi "treaba" se poate face si pe domeniul ciclidelor din Americi De ce nu?!

Oricum, multumesc inca odata si promit ca ma voi achita de "sarcina" cum voi sti mai bine, ca pentru mine!

Numai bine!

Am stat eu asa si am "copt o la rece"

M am gandit ca acest topic ar putea fi facut sticky si updatat, de a lungul timpului, pe masura noilor descoperiri facute in zona de interes, subiectul nefiind unul epuizabil, cel putin pe termen mediu, sa zicem.

Supun aceasta propunere , analizei si evaluarii factorilor de decizie ai forumului, domnilor moderatori si admini dar si tuturor celor cu care impartasesc pasiunea pentru africani.
In situatia in care credeti ca aceasta propunere merita sa fie adoptata , va este utila sau o gasiti ca fiind interesanta, va rog sa va exprimati parerea!

Multumesc anticipat!
"Noutatile" sunt la ordinea zilei atunci cand vorbim de updatarea listei speciilor de ciclide din Lacul Malawi. Nu se poate vorbi , la momentul de fata , de cunoasterea tuturor speciilor din acest lac .
Pentru oamenii de stiinta , biologii, cercetatorii din domeniu , Lacul Malawi este o importanta sursa de "surprize", un subiect mereu actual al dezbaterilor, clasificarilor si reclasificarilor in ceea ce priveste speciile cunoscute si cele care sunt nou - descoperite .

Asadar, o "noua" specie de mbuna a fost descrisa de A.F.Konings si J.R. Stauffer incadrata in genul Melanochromis, ai carui reprezentanti mai cunoscuti la noi sunt Auratusul, Chipokae si Interruptusul care a fost de altfel reclasificat , denumirea noua fiind M.elastodema.

Lista speciilor acestui gen, cu update urile momentului , se prezinta cam asa:

1.M. baliodigma
2.M. mpoto
3.M. robustus
4.M. heterochromis
5.M. vermivorus
6.M. melanopterus
7.M. chipokae
8.M. auratus
9.M. wochepa
10.M. mossambiquensis
11.M. dialeptos
12.M. kaskazini
13.M. simulans
14.M. loriae
15.M. lepidiadaptes

"Nou-venitul" - Melanochromis mpoto - ocupa un areal cuprins intre Chitande Island si Nkata Bay pe tarmul de Vest, iar pe tarmul de Est, intre Matema si Hongi Island , Tanzania.
Va recomand cu caldura lectura articolului celor doi , publicat in ZOOTAXA : http://www.mapress.com/zootaxa/2012/f/zt03258p027.pdf
Contine si o trecere in revista a tuturor speciilor de Melanochromis, cu imagini si informatiile adiacente foarte interesante.
Este foarte putin probabil sa gasim prea curand aceasta specie in acvariile noastre, insa am crezut de cuviinta ca este o informatie care merita impartasita cu dumneavoastra

O alta informatie, demna de luat in seama, cred eu , este aceea ca potrivit Stuart M.Grant Cichlid Conservation Fund , Melanochromis chipokae ,
, specie, care sa recunoastem, nu prea este asa populara printre noi chiar daca se gaseste pe piata noastra destul de usor, este considerata acum ca fiind in pericol de extinctie datorita pescuitului excesiv. In aceste conditii, este de asteptat ca valoarea de piata a acestor exemplare sa creasca. Totodata, sper ca posesorii acestor pesti vor constientiza faptul ca detin "mici valori" in acvariile lor ;)
M.Chipokae este specia cu cel mai restrans areal dintre toate speciile de Melanochromis, fiind gasita numai in zona unui mic reef aproape de Chipoka (Chidunga Rocks).

Numai bine!
Cristian
Superb Robert! Un mic colt de "Eden"..
Am urmarit toate filmuletele si m am si abonat la canalul tau de YT ca sa fiu la curent cu evolutia "gradinii"

Mai ca mi vine si mie un dor de plantate , uitandu ma la minunatiile astea Ohh, Doamne!

Tine o tot asa!

Bafta multa!

Cristian
kirucd wrote:

As fi facut si un desen dar e cam tarziu si maine am un drum lung de facut

Astept schita de mana facuta de tine sa vada si altii despre ce discutam aici

"Schita" a fost "proiectata" pe baza informatiilor si detaliilor mai sus mentionate de maestrul Dragos!

La geometrie n am stralucit deloc in scoli dar oaresce viziune spatiala sa zicem ca am dobandita de la saraca maica mea care a fost proiectanta ..De desenat, imi place dar excelez la desenul animalutelor ..Cu "SketchUP" urile stau mai prost Insa , atata timp cat mai am foi de killerit in caietul asta, si pixuri, nu disper

Deci , postam schita cvasi-3D. Unghiul este un pic schimbat fata de desenul anterior dar , sper ca intelegi voi, cu un oarecare efort "spatial"

image

Detalii:
image

image

Aceasta este explicatia pe larg a schitei, marca @Kirucd

Volumul overflowboxului nu este foarte important, poate sa fie si mai mare, nu conteaza. Conteaza suprafata golurilor pieptanelui ca sa ai un debit suficient si sa nu ai
zgomot de cascada. In mod normal diferenta de nivel intre acvariu si overflowbox ar trebui sa fie de aproximativ 5 cm, mai jos in overflowbox.In aceste conditii ar trebui
sa instalezi prima teava din overflowbox, cea care lucreaza in full sifon cu cotul la 90 de grade in jos, la o adancime de 3-5 cm sub nivelul apei din overflowbox (8-10 cm fata de nivelul pe care il vrei in acvariu) masurat de la partea superioara a cotului de 90. In plus de asta ar trebui sa instalezi pieptenele in asa fel incat sa treaca prin el o coloana de apa de macar 2 centimetri. Dupa ce ai instalat prima teava la nivelul dorit instalezi a doua teava, cu cotul intors oblic in sus si calculezi ca in acel cot sa intre putina apa, sa zicem cu 1 cm sub nivelul pe care il doresti in overflowbox (5 cm mai putin decat nivelul din acvariu plus 1 cm inseamna 6 cm sub nivelul din acvariu). Oricum nu vei lipi cotul de 90 si atunci poti aproxima si il mai rasucesti in sus sau in jos in functie de cum ai nevoie. In orice caz e clar ca partea de jos a partii orizontale a T-ului (in care intra cotul de 90) trebuie sa fie sub apa (minim 1 cm).

Iar Legenda , ca si in schita:

H1 = COLOANA APEI DIN ACVARIU = H Acvariu - 2cm (distanta la care sunt amplasate ramforsarile superioare)

H2 = COLOANA APEI CARE TREBUIE SA TREACA PRIN PIEPTENELE OVERFLOWBOXULUI = H1 - (H3 + 5cm); unde 5cm= DIFERENTA DE NIVEL DINTRE APA DIN ACVARIU SI CEA DIN CUTIE

H3 = COLOANA DE APA DIN OVERFLOWBOX = H1 - 5cm

Pentru mine, e cat se poate de clar. Sper ca si pentru colegii nostri sa fie asa si sa le fie de folos toate informatiile astea chiar daca sunt intr o forma mai putin "comerciala" si enuntate "batraneste"

Pentru eventuale "proiectari", va voi anunta "taxele" aferente , ca asa nu se mai poate , Domnilor Muncim , muncim dar mai trebuie sa si "traim" LOOOL

Numai bine tuturor!
Sub acvariu gasim partea filetata a flansei dar teava nu intra peste filet, filetul flansei este exterior iar teava intra in interiorul
flansei si se lipeste pe interiorul flansei/exteriorul tevii. Cred ca de data asta ai inteles. E exact la fel ca la partea din acvariu,
unde teava intra in flansa, la fel e si la partea de sub acvariu, uita de filet, ala e doar pentru a fixa flansa in gaura geamului.

Gata, m am "luminat" Apar intrebari de genul pentru ca este foarte greu sa le "vezi" pe toate care cum sunt cand n ai atins macar odata n viata o flansa de exemplu sau o teava. Imi dadea cu virgula din cauza acelui filet Multam!

Aici nu ai inteles ceea ce vroiam sa spun. Daca te uiti atent la filmarea facuta de mine cu overflowboxul meu extern de la acvariul
marin vezi ca apa intra in overflowbox doar prin pieptane. Acelasi lucru va trebui sa il faci si tu, cu alte cuvinte trebuie sa lipesti
o cutie de sticla care va fi overflowboxul si care sa nu comunice cu ala din acvariu decat prin pieptane. Si aici ai doua variante:
prima varianta este cu doua geamuri de la luciul apei pina la fundul bazinului, lipite de fundul bazinului, impreuna cu cele doua
laturi ale acvariului vor forma o cutie care nu va comunica cu restul acvariului decat prin pieptane, si in cazul asta unul din geamuri
trebuie sa il faci mai putin inalt ca sa pui deasupra lui pieptanele
(daca asta este varianta pe care o spuneai tu cu doua geamuri
atunci este ok),

Aici a fost vorba de o sincopa in comunicare Amandoi am stiut clar la ce faceam referire insa cu pusul in pagina am gresit o
Principiul de functionare al sumpului si rolul OverflowBOXului mi le am insusit De ce ne am mai chinui atata cu racorduri , coturi etc cand ar fi mult mai simplu sa acoperim doar gaurile cu flanse , sa conectam niste tevi sub acvariu si sa asteptam sa vina VALU' si SA NE IA CALU' cand se va opri curentu'??!! E o intrebare retorica! Glumim

Ca sa demonstram audientei ca ne am facut temele, am tras o schita in 2 minute cu OVERFLOWBOXul impricinat Stiu..iar nu e la scara ..iar e cu pixu Dar ne va ajuta sa vedem ca vorbeam despre acelasi lucru
image

Ca si dimensiuni , cunosc sigur suprafata pe care o ocupa zona cu gauri si este data , cum spuneam in acel post cu "dublarea fundului" exact de difernta dintre cele 2 bucati de geam
image
Adica 145 -132 = 13 cm , asta fiind latimea cutiei; iar latimea bucatii mai mici de geam, adica 47cm va fi Lungimea cutiei.
Inaltimea cutiei in va fi in partea fara pieptan exact cat inaltimea acvariului iar in zona pieptanului va trebui sa calculez atunci cand voi avea acest pieptan in mana
La un calcul sumar, volumul OVERFLOWbox ului va fi de 44 Litri daca luam in considerare inaltimea de 73cm. E mult pentru un acvariu de peste 1000? In acest caz , sump ul cam cat ar trebui sa aiba? Eu ma gandisem la undeva in jur de 300L.

A doua varianta de care ai pomenit mi se pare mult prea complicata, alte gauri , alte flanse brrr..nu

Nivelul apei in acvariu vreau sa l aduc undeva cat mai aproape de ramforsarile de sus pentru ca nu mai vreau sa pierd niciun litru de apa in plus Si asa si cu cei 10mm ai fundului dublu adaugati la cei 15mm ai fundului initial care e inglobat de laturi, plus ramforsarile superioare care mai mananca si ele cam 20mm daca nu mai bine, iata ca din "amenintatorii" 75cm inaltime ai acvariului, o sa am coloana de apa cam 70cm.

Am mai lamurit cate ceva..si iata ca iar e 2 noaptea..la mine...ca la voi e 3 ..In ritmul asta , nu apuc sa l vad terminat!

Somn lin tuturor!
Dragos, cu ce sa incep?!
Incep prin a spune ca apreciez enorm faptul ca ai fost dispus sa pierzi atatea ore pana tarziu in noapte, pentru a i da "mura n gura" unuia ca mine . Mai rar asemenea oameni in zilele noastre, in care mai repede primesti un genunchi in fata cand esti la pamant decat o mana de ajutor!. Imi scot palaria in fata ta si iti raman profund indatorat.

Raspunsul tau care este mai mult decat complet, va constitui "ghidul" de asamblare a fitingaraiei, ii voi da un printscreen , si apoi un print, si va sta alaturi de mine la momentul oportun.

Asta noapte,am zis ca ma duc la culcare insa nu am putut Tot am stat sa dau o lectura raspunsului tau insa nu m am mai simtit in stare sa mai raspund la intrebarile pe care mi le ai pus. Asa ca incerc acum s o fac.

Si la final, doua intrebari:
a. presupun ca ai de gand sa faci un overflowbox in interiorul acvariului ca am vazut ca iti iei un pieptane, cum il izolezi de restul acvariului, adica apa sa vina numai prin pieptane, ca altfel iti va trebui un sump foarte mare

Aici , nu prea am inteles la ce te referi in chestiunea izolarii overflowbox ului. Overflowboxul il voi face in acel colt unde sunt gaurile, din 2 bucati de sticla sau as prefera mai mult din plexiglas negru, il voi etanseiza cu silicon. Va fi mascat de un modul de background . Apa va trebui sa treaca prin modul si apoi va ajunge la cutie.

b. spuneai ca tevile de out vor intra in sump acolo unde vei face un sand filter

1. Tevile de OUT le voi duce pana foarte aproape de fundul sump ului. Vor sta practic in nisip si sub apa. In felul acesta voi atenua forta cu care coboara apa in sump, deci as elimina riscul ca tot nisipul sa migreze in celelalte compartimente, si in acelasi timp, voi atenua si zgomotul de care pomeneai. Eu nu as renunta la acest sand filter .

daca le duci pina la fundul sumpului va trebui sa ai teava de OUT de full sifon in acvariu
la o adancime mai mare decat distanta dintre luciul apei in sump si nivelul pina unde coboara teava in sump. Daca nu faci asa, pe acea teava nu va curge nicio picatura de apa, nu se va amorsa. Daca te uiti la imaginea de mai jos, H1 trebuie sa fie mai mare
decat H2, altfel nu va functiona.

Studiind problema pe care ai ridicat o, nu stiu daca, in situatia asta , in care tevile nu se pot duce mai mult spre fundul sumpului, varianta sand filterului, asa cum il "vazusem" eu initial, mai are aplicabilitate practica pentru ca nu pot aduce nivelul nisipului acolo unde ajung tevile pentru a crea aceea "agitatie bolborositoare"a nisipului. Cand voi avea "carcasa" sumpului, vom mai discuta pe tema asta.
Oricum, sfatul tau va fi luat in seama iar stabilirea dimensiunilor tevilor o vom face impreuna.

In legatura cu punctele la care am primit raspuns:
1 - Voi merge pe varianta pe care ai adoptat o si tu , cea cu CAPAC cu filet si NIPLU cu filet exterior
Ansamblul din acvariu nu va avea piesele lipite intre ele.
3-

Asta e cotul, nu iti trebuie decat o bucata de teava de 25 pe care o lipesti in cot si in T, nu ai nevoie de altceva. Teava care face legatura intre cot si T poti sa nici nu o lipesti,
un ansamblu de la un OUT va sta complet sub apa si nu poate sa traga decat apa, iar ansamblul de la celalalt OUT ar trebui sa traga aer ca sa nu lucreze si acesta in mod full sifon. Pentru asta
ai doua variante, prima rasucesti cotul in sus in asa fel incat el va sta oblic fata de apa si va intra putina apa dar si aer, si a doua lasi cotul la fel ca la prima teava, cu gura in jos si dai o gaura
in capacul cu filet iar in acea gaura fixezi un tub de silicon, etans, care trebuie sa aiba capatul celalalt putin deasupra nivelului normal al apei. In aceasta a doua varianta, daca din nefericire
ti se infunda prima teava, apa in display creste pina cand va acoperi capatul tubului de silicon, moment in care aceasta a doua teava de OUT va intra in full sifon si iti va trece un debit mult
mai mare de apa catre sump. La prima varianta cresterea nivelului apei va avea drept consecinta acoperirea completa a gurii cotului si astfel va trece in full sifon

Cred ca voi merge pe prima varianta propusa de tine cea cu cotul pozitionat oblic.
Multumesc Dane pentru solutia cu piesa AquaMedic insa nu are rost sa ma complic. De vazut aceasta piesa nu am vazut o pe niciun site de comert online si chiar daca as gasi o nu stiu daca se merita sa platesc in jur de 20 euro taxe de transport numai pentru 1 piesa.

4-
Aia este flansa care iti trebuie. Se monteaza cu filetul in jos, adica se strange piulita sub fundul acvariului, eu am folosit silicon in ambele parti, chiar daca are garnituri in ambele parti.
Teava PVC de 25 se lipeste direct si sus si jos.

Cu riscul de a cadea in derizoriu, mai intreb o data: Sub acvariu gasim partea filetata a flansei.Nu are nimic daca pe filetul acesteia se lipeste teava direct?? E ok asa?

6-

Poti sa mergi pe care varianta vrei, eu zic sa mergi pe varianta cea mai simpla, varianta A de 25 mm dar iti trebuie si o mufa de 25 ca sa te poti lega de teava care vine din robinet.
http://fish.aquaristic.net/PVC-Fittings-Sleeve.html
Atentie ca prin teava de 25 poti sa ai un debit foarte mare, daca pui canistra sa dai debitul mai mic. Fiind teava de 25 nu imi dau seama cum si daca va lucra canistra, in principiu ar trebui sa fie ok.

Si eu inclinam tot pe varianta A a adaptorului pentru furtun. Acum ar mai fi o problema: canistra Eheim are furtunele de16/22. Ansamblul nostru este consacrat pe 25mm. Nu cumva va trebui sa fac o reductie in zona de la 25 la 16 pentru ca furtunele canistrei sa vina ca lumea pe adaptor?! Iar in acest caz, va trebui sa iau un set de 3 hose nozzle de 25mm pentru viitorul sump, si un set de 3 pe 16mm plus reductiile aferente pentru varinata cu canistra.

Iar in final , ar fi indicat sa updatez "lista de cumparaturi"

1- Cap 25mm cu filet interior 3/4 - 2buc
1*-Niplu 25-3/4 filet exterior - 2 buc
2- Racord T 25mm - 2buc
3- Cot 90grade 25mm- 3buc (am pus 1 in plus pt eventualitate in care imi trebuie la traseul de IN)
4- Flansa 25-32x1 Zoll - 3 buc
5- Robinet 25mm - 3buc
6- Adaptor furtun varianta A 25mm - 3buc
6*-Mufa de 25mm- 3buc http://fish.aquaristic.net/PVC-Fittings-Sleeve.html
6**-Adaptor furtun varianta A 16mm - 3buc
6***-Niplu reductie 25-16mm - 3buc http://fish.aquaristic.net/PVC-Fittings-Reduce-junction-short.html
7- Cot 90 larg (pt IN) http://fish.aquaristic.net/PVC-Fittings-Bow-90.html - 1 buc
8- Tub PVC 25mm - 4 sau 5 buc (e suficient )
9- OverflowComb http://fish.aquaristic.net/Overflow-comb-with-bag-32-cm.html - 1buc
10- Tangit 125g http://fish.aquaristic.net/Tangit-PVC-glue.html *(suficienta cantitatea?)
11- Tangit Cleaner 125ml http://fish.aquaristic.net/Tangit-PVC-cleaner.html*(suficienta cantitatea?)

In acest moment pot spune ca sunt 99,9%linistit in problema fitingaraie Restul de 0,1% de @neliniste, tine de ce va fi dupa , adica cum voi reusi sa montez toata "surubaraia" asta cu manutele mele stangi .

Saptamana viitoare voi lansa comanda de "surubele". Daca imi vor ajunge pana in Pastele nostru , inseamna ca de ciocnit oua nu prea voi mai avea ocazia
Doamne ajuta!
Abia astept sa mai misc ceva !

Multumesc mult inca odata!
Numai bine!

Dragos, dupa cum vezi, sunt ca si tine un "huhurez insomniac" La orele astea intarziate , oamenii "normali" mai si dorm sau fac alte treburi. Eu insa parca am presimtit ca o sa mi vina raspunsul
Iti multumesc inca odata mult de tot ! Raspunsul tau imi este mai mult decat util! Fara ajutor, probabil ca undeva ma "scurt-circuitam" sigur!

Nu mai am energia sa stau acum sa l studiez pe ndelete insa maine am ce face Si daca apar ceva neclaritati , voi da din maini!

Multam fain!

Noapte buna! Ar fi cazul sa mai prindem macar cateva ore din ea

Imi pare rau Pomi s aud ca ai pierdut din ei insa se stie ca sunt un pic mai sensibili si la transport si la intretinere. Si avand in vedere ca transportul a fost undeva in ianuarie daca mi amintesc bine, cand vremea nu e tocmai prielnica, era destul de probabil sa pierzi din ei.
Sper sa nu mai apara probleme cu cei 3 ramasi si sa i vedem maturi . Macar 1 mascul de ar fi , ar fi super!

Bafta!
Chiar ma intrebam cand o sa nemai delectezi cu ceva poze in care sa apara micutii "sifonatori".
Cresc destul de greu in comparatie cu puiutii mbunelor insa vei vedea ca rasplata asteptarii va fi pe masura!

Au mai prins ceva culoare intr adevar si au mai si crescut. Sunt mai vigurosi acum. S ar putea in a 3a poza sa ai un mic mascul, daca nu ma insel. Abia astept sa i vad in "full colour"!

Bafta maestre @Pomi!

Forum Index » Profile for malawi_crys » Messages posted by malawi_crys
Go to: