[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Silviu Man
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Singurul loc unde XMas a prosperat a fost A400. Cred ca il voi inlocui cu Fissidens sau cu Taxiphillum iar Coral il portionez si incerc sa-l extind pe substrat.
Numai ca acesta din urma e plin de pui de Red Sakura si ... va fi mai greu.
Tot dupa ce s-au terminat caltabosii, alt update :

image
Dupa ce s-au terminat caltabosii, hop si eu cu un update :

image

Moss-ul de pe radacina va fi curind inlocuit, ca nu merge bine.
Daca are cochilia rotunda si de culoare maro inchis, nu a Pyisa. E Planorbis. Daca are cichilia alungita si cu aspect marmorat atunci e Physa. In ambele cazuri, nu sunt un pericol decit sub aspect estetic. Primii sunt foarte buni mincatori de detritus. Physa este un excelent mincator de alge, in special alge verzi. La mine Physa sunt melci de acvariu nelipsiti. Sunt aproape la fel de eficienti ca Spiral.
Bun venit! Sarbatori fericite!
Multumim! O seara de Craciun frumoasa!
Sarbatori Fericite, Denisa!
Si sa-ti traiasca noul "chirias"!
needhelp wrote:
ocean wrote:Nu vei pierde decat bacteriile de pe pietris cele din filtru(burete) raman, asa ca nu ar fi o deciclare doar o diminuare a bacteriilor, mai adaugi ceva biostarter si eventual in timp iti iei macar un filtru cascada daca nu unul extern mai mic. Faci cum crezi

Nu e vorba de a face cum cred; am intrat aici tocmai pentru a cere sfaturi, pentru ca in mod evident fac lucruri nepotrivite.
Remarca legata de substrat este pentru ca nu ma pricep si chiar nu stiu daca este posibil de scos pietrisul ( asta sigur se poate ) si se poate inlocui cu nisip;
Asa cum am spus mai sus, acvariul functioneaza de 1 an si ceva. Poate in acest timp chiar trebuia scos pietrisul - eventual spalat, curatat ???

Imi poti da te rog si niste indicatii mai tintite ?
"Tetramin nu e prea grozava, mai schimba" - Cu CE ?; am povestit de asemenea cum ii hranesc. Ce fac gresit ? sa inmoi intai granulele in apa sau le pot arunca direct la suprafata acesteia ?

Ce inseamna filtru cascada ? - un link ceva din care sa ma dumiresc si sa-mi dau seama de costuri ?

PS: Offtopic fata de subiect - mi-a spus cineva, ca rezultat dintr-o discutie cu in medic alergoloc, ca acvariile cu pesti ar fi una dintre cele mai puternice surse de alergii. A mai auzit cineva treaba asta ? E posibil sa fie adevarata ?

Ca sa schimbi pietrisul si pentru decontaminarea acvariului ar fi potrivit un reset. Asta ar insemna sa pregatesti din timp o caserola de plastic (cea mai mare pe care o gasesti) si sa pui acolo pestii, impreuna cu apa din acvariu si filtrul. Apoi golesti acvariul, il dezinfectezi si il amenajezi din nou. Trebuie sa ai un plan clar, ca sa dureze putin pina poti sa pui pestii inapoi. Daca vrei sa schimbi filtrul cu acea ocazie, parcursul va fi mai dificil, cu mai multa minca (schimburi frecvente de apa) dar se poate face.

Un filtru hang-on sau un filtru cascada este un filtru extern, care se atirna de marginea acvariului. Este un pas inainte fata de unul intern. Pentru 60 de litri, un filtru extern de felul Eheim 2213 ar fi cel mai bun numai ca e ceva mai costisitor. Daca intri pe diferite sit-uri gasesti multe modele. De ex. https://www.nevertebrate.ro/acvaristica-apa-dulce-146/filtrare-31/filtre-externe-32/

In fine, ideea ca "acvariile cu pesti sunt una dintre cele mai puternice surse de alergii" este cea mai mare timpenie pe care am putut s-o aud. Acel medic alergolog ar trebui sa se duca din nou pe la facultate si sa-si aminteasca de faptul ca nu exista alergeni inaintea persoanelor alergice. Unii au alergie la polen: este o livada sursa de alergii? Altii au alergie la veninul albinelor (inclusiv eu): sunt albinele surse de alergii? Si lista poate continua. Daca o persoana este alergica la ceva, nu este alergica pentru ca undeva exista o sursa de alergie pentru acea persoana ci din cauza ca persoana respectiva are un sistem imunitar care reactioneaza violent in prezenta unor anumite substante, de regula de natura proteica. Se pare ca totul este pe fond genetic si ca toti oamenii, fara exceptie, sunt alergici la ceva. Insa daca tu esti alergic la polenul de portocal, nu vei sti niciodata ca undeva, in lumea asta, exista un arbust ca o puternica sursa de alergii.

Si uite asa am sarit de 60. Toate bune si frumoase. Ma opresc aici cu planul Tropica pentru ca deja acvariul este echilibrat. Asta nu inseamna ca nu mai postez.
Plantele merg incet dar bine, nu am probleme cu algele. Crevetii (de toate neamurile) puiesc si in curind va trebui sa mut citiva. Nu-i nimic, bine ca am unde.
Ca o concluzie, asa cum anticipam, acesta metoda este orientata catre evitarea algelor si catre bunastarea plantelor. Avind pierderi nesemnificative, se pare ca
si animalutele agreeaza metoda. Cu urarile mele pentru un Craciun linistit si imbelsugat, iata si pozele :

image image

image image
Una dintre, poate, ultimile poze cu acvariul meu "scoala". Am rotit iar plantele, le-am tuns, azi fac un schimb de apa si atit.
Nu mai aspir nici melcii, ii las sa se mai bucure de viata doua-trei luni, cit a mai ramas pina la reset. Cred ca voi mai tunde
si replanta o data plantele, ca sa imi refac stocul de Ludwigia si Limnophila, si cam atit pina va lua nastere "Leaganul vietii".

Sarbatori Fericite, Dragilor!

image
Sa-ti traiasca si sa se inmulteasca!
Sarbatori fericite, cu sanatate si liniste!
Eu voi folosi, ca si la celelalte, apa din A400 in care am complexul de fertilizanti folositi in mod curent,
adica Tropica Universal, Masterline I si II, Ferropol si Kalium-Potasiu.
Eu cred ca cel mai bine ar fi sa-l izolezi si sa-l tratezi separat.
Primul acvariu este intotdeauna un acvariu "scoala". Ideal este sa fie undeva in jur de 100-150 de litri. Are suficient spatiu sa suporte multe plante
si este suficient de mare ca sa faca fata erorilor de inceput. In plus, nu presupune costuri mari. Un acvariu mai mic presupune experienta pentru
a il putea echilibra. Un acvariu mare, de asemenea presupune experienta, pentru pune in valoare tot spatiul dar si pentru a optimiza aditia de CO2,
iluminarea, ... Asadar, extremele cer experienta din puncte de vedere diferite.
Te gindesti sa fertilizezi cu ceva pe plante?
Asta e. Nu merg toate cum si cind vrem noi, ne adaptam si modificam din mers. Important este rezultatul final.
Stiu, insa au venit cam afectate de frig. Le las citeva zile, sa vad care cum isi revine. Rotala nu cred ca mai are vreo sansa, dar Ludwigia si Pogostemon cred ca isi revin.
Mai apoi le replantez.
Incearca sa adaugi fier si potasiu suplimentar.
Frumos! Arata bine. Din pacate cararea aia alba va dispare curind (combinatia de Manado si Corry o va "elimina" cu siguranta).
Insa ideea este interesanta. Felicitari!
Cu permisiunea colegului Rodo, intru eu primul.
Asadar ...

Wabi Kusa - Dutch Style by Silviu
Ziua 1 :

image image

image image

image image

image image

image image

Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Go to: