| Message |
|
|
da...si ar mai fi o completare (cea cu bacteriile e asa mai dorita dar asta e mai reala) sa-mi tina perlonul jos sa nu fie tras de pompa.N-am avut un gratar mai solid de plastic si atunci m-am folosit de greutataea pietrelor.
|
 |
|
|
si ultimele
|
 |
|
|
|
si restul:
|
 |
|
|
|
si restul:
|
 |
|
|
|
si restul :
|
 |
|
|
|
si restul:
|
 |
|
|
Dupa ce am incercat cateva filtre interne si unul de tip cascada m-am hotarat sa construiesc un extern pentru nano-ul de 24 litri.Am optat pentru pozitionarea in spatele acvariului deoarece acolo am spatiu (sub acvariu nu-l pot pune).Fiind la nivel cu acvariu m-am decis sa-l fac de 25 cm inaltime,sa fie sub coloana de apa din acvariu care este undeva la 32 cm ( acvariul are 30h dar cu suport si polistiren nivelul are 32 de la masa) astfel incat sa influentez sifonarea si sa nu pun tot greul pe suctiunea pompei.
Am folosit teava de pvc 110,mai exact stut pvc cu inaltimea de 25 cm.In partea de jos i-am facut un fund dublu dintr-o galeata de smantana,pe care am taiat-o lasand doar 3 cm inaltime,pe urma am siliconat-o bine si am introdus-o cu presiunea inauntru.Pe exterior am mai siliconat un capac si l-am pus peste fundul de galeata,asta pentru siguranta.Pentru in si out am folosit mufe de plastic,si din pacate pentru gaura cablului de alimentare + a celei de aerisire nu am gasit nimic de plastic ( ce sa-i faci,e mic Zalau-l la acest capitol) asa ca am folosit stuturi si accesorii din alama,bronz ( ce am gasit) dar pe care le-am siliconat bine pe partea interioara a capacului astfel incat sa minimez (chiar sa elimin sper) orice contact a acestor piese cu apa.Pompa este un cap de filtru cu un debit de fabrica de 180 l/h pe care am prins-o bine de capac folosindu-ma de furtune unite prin presare si chiar am legat pompa cu fir de pescuit 0.40 prins cu ventuze (siliconate si ele) de capac.Am pus si ceva burete pentru o mai buna stabilitate intre pompa si capac.Din cei 25 de cm de teava,5 cm sunt destinati acumularii de apa la partea de in,14 pentru mediile filtrante si restu pentru acumularea de apa la pompa.Pentru mediile de filtrare am construit 2 cartuse (tot din pvc 110) de cate 7 cm fiecare,fundul lor l-am construit din fir de pescuit 0.40 peste care am pus plasa de constructii pentru polistiren.Am calculat un volum de 1,3 litri de material filtrant ca si capacitate a filtrului meu.Deocamdata ca medii de filtrare am folosit ce am avut in dotare si urmeaza sa mai adaug ceva pentru bio mai incolo.In primul cartus am pus inele ceramice iar in al doilea perlon si peste am pus pietre si pietris de tip poros (deh poate se pun ceva bacterii  ).Momentan functioneaza foarte bine langa o galeata de 10 litri,nu curge,este foarte silentios iar inaltimea la care trebuie sa ridice apa in acvariu (de la pompa la punctul cel mai inalt) este de aprox. 15 cm.La aceasta inaltime i-am calculat un debit de 108 l/h,daca raman cu 60-70 litri dupa o mica colmatare eu cred ca este in regula pentru acvariul de 24 litri in care sunt vreo 20 de litri de apa.Furtunul de in este de 16 mm iar cel de out de 10 mm.
Pun si cateva poze ca e mai usor de privit
Multumesc celor care au postat pe internet variante cu filtre DIY,au fost surse de inspiratie !
|
 |
|
|
|
Dupa calcule aproape 25 de litri total,asa real cu nisip,lemne,spatiu gol lasat la suprafata (2 cm buza acvariului) cam 20 de litri.
|
 |
|
|
|
Schimb 3 melci asasini Anentome Helena (unul dintre ei este cel din poza) pe motiv ca au cam mancat toti comunitarii.
Se accepta urmatoarele:
-materiale filtrante (burete grosier,materiale pt filtrare biologica)
-melci (exclus comunitari) Pomacea,de substrat,etc.
-creveti
-posibil si pesti pentru acvarii nano.
Oferte pe PM pentru doritori.
Valabil pentru Zalau si pentru Cluj-Napoca zona Baciu !
|
 |
|
|
Mda,ce nu inteleg eu este cum de ajunge lumea aici doar dupa ce are pestii,de ce nu se da un search pe google,te documentezi,vezi ce pesti iti plac,detalii,etc. si pe urma daca cu buna stiinta nu vrei sa faci cum bine sti ca trebuie iti asumi consecintele pentru efectele negative rezultate.La fel in cazul de fata,pe toate site-urile scrie despre betta si un minim este:
-indivizi separati (chiar si perechea mascul-femela se lasa impreuna doar pentru depunere).
-caldura la minim 25 de grade,este o recomandare desi am auzit de betta adaptat la temperaturi mai joase,totusi nu are rost sa testezi din prima pe pestii abia achizitionati.
-hrana la fel,mai ales la inceput pana nu ai un acvariu ciclat si pesti adaptati nu schimbi pe ficat de pui,etc.
Si daca ai ajuns pana aici poti face urmatoarele:
-faci un separeu in acvariu pe la jumate vezi poate reusesti cum a facut colegul de forum aici http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20/23023.page si pui masculii individuali pe boxe,spun sa separi acvariul deoarece cu un incalzitor si un filtru ii rezolvi pe amandoi.Acvariul il amenajezi cum crezi tu ca iti place tinand cont de o buna fuctionare a acestuia privind parametrii apei,si de ce nu naturaletea.
Succes !
|
 |
|
|
|
Subscriu veteranilor de mai sus care spun sa relipesti acvariul.Oricum daca tot cumperi un tub macar sa fie treaba calumea si sigura.La ce bun sa dai banii pe un tub de silicon pentru cativa cm de lipitura si sa te expui riscului de a ceda acvariul in orice clipa.La o asa dimensiune eu asa as face,pestii se pot muta pentru cateva zile in ceva recipiente pana se usuca acvariul.
Bafta !
|
 |
|
|
|
ai pm
|
 |
|
|
|
si inca 2....
|
 |
|
|
Si datorita faptului ca am vazut la petsop Corydoras panda,pesti tare dragi mie,probabil si pentru ca se aseamana oarecum cu crapul (pe care imi place sa-l pescuiesc,mai ales cand il gasesc  ) nu am rezistat si am achizitionat 3 bucati,cam putini dar atati am gasit si nici acvariul actual nu-mi permite multe exemplare.In viitor datorita faptului ca spatiul este mic pentru ei ma gandesc sa le fac un plaudariu cu o coloana de apa de cel mult 25 cm ( ca nu au nevoie mai mult oricum) si restul spatiului deasupra apei sa pun plante pe diferite decoruri (lemn,piatra,etc.).Dar pana atunci mai este cale lunga deoarece acum sunt prins cu alte treburi asa ca le-am amenajat cum am putut acvariul actual pentru a se simtii bine,in acest scop am creat plaja de nisip din fata.Se pare ca s-au acomodat si verifica tot cu mustatile,plante,nisip,lemne,un adevarat spectacol sa-i urmaresti.
|
 |
|
|
|
Da ! arata super bine ! se prevede ceva frumos ! mult succes !
(apropo,partile despartitoare din ce sunt facute ? imi lasa impresia ca ar fi ceva plastic)
|
 |
|
|
|
Nu prea iti dai seama exact ! Cand este aproape de ziua cu pricina burta se face patratoasa,ce poti face este sa o pui intr-un acvariu singura (maternitate,cu plasa deasa sub ea sa scape puii,etc.) si sa o urmaresti in fiecare zi.Dupa fatare iti notezi ziua astfel ca data viitoare vei sti mai sigur datorita intervalului de fatare de 35-40 de zile de la fecundare.
|
 |
|
|
|
Salut !
Las si eu o parere,poate te auta:
Ar fi mai ok sa faci despartirile dintr-o rama de plastic peste care sa pui plasa deasa ca cea pentru tantari.Ramele sa fie culisante si sa poata fi scoase pe deasupra,desigur ca astfel elimini efectul de oglinda pe care il da peretele lateral din sticla dar ai o mai buna circulatie a apei in acvariu.Filtrul ar merge unul extern cu modificari la tubul de admisie si evacuare astfel:
pui un tub de plastic de admisie aproape de fundul acvariului in pozitie orizontala astfel incat sa ajunga pe toata lungimea acvariului,infunzi capetele tubului si dai gauri in el in dreptul fiecarui compartiment,nu prea multe sa nu fie slabita puterea de absortie.La mijlocul tubului faci legatura cu furtunul de la filtru printr-un racord de tip T.La fel procedezi cu tubul de evacuare pe acelasi principiu de constructie,nu prea multe gauri in tub pentru a ajunge jetul cat de cat egal in fiecare compartiment.Astfel s-ar realiza o buna circulatie si cat de cat egala.
Mult succes oricare va fi ideea ! Felicitari pentru exemplarele pe care le detii si pe care vrei sa le cresti !
|
 |
|
|
|
Parerea mea este ca ai prea multa lumina!
Personal as merge pe neonul de 10 w pana se cicleaza acvariul si abia dupa ce s-a stabilizat acvariul as trece pe cel de 18,si doar dupa ce s-ar umple de plante le-as folosi pe amandoua.
|
 |
|
|
|
inca 3 cu platy
|
 |
|
|
|
Cresc plantele doar ca trebuie ceva mai mult timp,si neaparat un aparat foto mai bun,pun cateva poze de zilele trecute,din pacate tot cu sapuniera de Samsung es90 care face cat poate.O sa mai caut zilele astea un corp de 8w si o sa pun neonul standard (pana gasesc ceva mai bun) suplimentand astfel lumina pe langa osramul 930 8w.
|
 |
|
|