Message |
|
Asa si? Care este relevanta? Ca nu inteleg. Nici nu ma intereseza. Hai sa incercam sa nu generalizam dintr-o singura opinie. Sa ne uitam mai bine la cei care chiar folosesc asa ceva pe scara mult mai larga decat noi.
Si ce.... daca eu zic ca nu stiu ce filtru nu este bun insemana ca asa este? In fond nu am spus ca Eheim nu este bun. Timpul ne va dreptate unuia sau altuia. Ca sa-ti dau un exemplu. Acum 13- 14 ani Nokia era in top intangibila pe partea de Telefoane. Panasonic acum 20 ani la fel pe partea de Tv? Unde sunt acum? Poate vrei sa vezi niste ratinguri: https://www.amazon.co.uk/BioMaster-Thermo-External-Aquarium-Filter/dp/B01HZZD9ZA?th=1
Este posibil ca si la eheim sa gasesti la fel, si la JBL si la Fluval.
Asa se discuta acum 10 ani ( unii sustin si in prezent) ca Ledurile nu sunt bune.... ca sunt scumpe...etc. Ca mai bune sunt T8 sau T5. Noi ne lamentan pe tema ledurilor si in vara lui 2010 am fost la Milano la un magazin de top. Ce sa vezi deja acvariile de prezentare functionau cu lampi cu leduri unele chiar RGB ( GIESMAN) . Uite eu cred ca OASE este in fruntea ierahiei la filtre...sau daca chiar nu este inca va fi cu siguranta. Asa se vede trendul ultimilor ani...daca -l urmarim.
Eu cred ca nu ai inteles ce am vrut sa zic. Am venit doar cu niste argumente pro Oase pt ca am fost intrebat. Si raman la parerea mea. Buna sau rea. La urma urmei Omul va cumpara ce -i va placea mai mult. Oricum se pricepe la acvarii...nu i chiar incepator. Si cred ca va avea un acvariu super atat cu Oase sau cu Eheim sau cu altceva.
Acum ca tot am enumerat mai multe marci...Pt Interzoo 2020 care nu s-a mai tinut, Tropica pregatise un acvariu Imens ceva la cca 4 m lungime( sper ca nu ma insel). Stii cu ce filtre era echipat ? Iti spun eu, JBL.
|
 |
|
Repet sunt si alte filtre bune si f bune. Cred ca am mai scris pe aici. Noua generatie Aquael are si ea un prefiltru aprope ca la oase.
Eu ti-am spus ce as face eu. In rest cred ca o sa te descurci la fel de bine si cu EHEIM evident. Problema cu rezistenta la socuri nu vreau sa o iau in calcul. Nu vad de ce. Imi aduce aminte de discutiile de pe timpuri ...daca casetofonul este rezistent la socuri. daca ..etc Ca si cum dam cu el pe jos. Eu cred ca acolo unde se folosesc materiale OK nu sunt probleme.
|
 |
|
Salut,
Nu am recomdat OASE in detrimentul Eheim sau altei marci. Eu la un RIO 125 folosesc un JBL 902 setat corespunzator, si care functioneaza impecabil.
Am spus ce as lua eu daca bugetul mu ar reprezenta o problema. In primul rand.... Calitatea materialelor este clar in favoarea lui OASE. In al doilea rand are acel prfiltru care, zic eu si nu numai eu il claseaza in varful ierahiei. In al treilea rand am vazut toate cele 3 filtre Oase la lucru. Nu aici in tara....la un mgazin specializat in aquascaping in Valencia acum 2 ani...acolo unde am vazut si diferenta intre lampi. Am inteles de ce ADA ssunt asa scumpe. Daca te uiti pe specificatiile lambii RGB ai sa vezi ca are UN Consum de 135 w la cam 4000 de lm parca. Dar sa revenim la filtre .....Asta nu inseamna ca cele mentionate de tine nu sunt bune. Sunt foarte bune. La Seria Professionel 4+ totusi au cam facut rabat la materiale ..cel putin la calitatea cosurilor. Si inca ceva,Oase mi se par mai silentioase. Acum fiecare zice ca ce are el este mai bun. Asa puteam sa recomd si eu JBL 1902 ...nu i asa. Si chiar sa stii filtrelele JBL nu sunt rele deloc.
|
 |
|
Salut.
Eu nu ti recomand..dar iti spun ce mi-as lua eu daca nu as fi limitat la buget- Oase BioMaster 600.
Daca pastrezi Internul pt mecanic, la oase ai prefiltru independent si umplii restul cu matrix si 300 ml de purigen. Eu asa as face.
|
 |
|
Carbunele activ daca vrei sa-l pastrezi permanent ca si filtrare chimica trebuie sa-l inlocuiesti cu unul nou la 4-5 sapt maxim,altfel va fi dezastru.
|
 |
|
La mine in zona Dorobanti KH ul este intre 5-6. Eu filtrez apa..dar filtrele nu modifica Kh si Ph. Elimina Clor metale grele, etc. Poti sa folosesti pt plantat cu incredere. Daca chiar te pricepi si vrei nu ar trebui sa cumperi teste si apata de masurat TDS si osmoza. Prepari apoi astfel ibcat sa ai un TDS in jur de 120, sau daca vrei un kh de 3.
|
 |
|
Va salut,
eu de2 ani folosesc sistemul de la Aquaphor- model Crystal cu 3 module:
Modulul K3 CarbFiber pre-trateaz? apa eliminând particule mai mari pân? la 5 microni.
Filtrul K2 CarbFiber cu structur? mai dens? reduce particulele de 3 microni.
Modulul K7 CarbFiber ultra-dens asigur? filtrarea final? ?i elimin? compu?i organici reziduali ?i metale grele. Filtreaz? particulele pân? la 0,8 microni.
În toate filtrele cu caset? Aquaphor cu carbon, fibra Aqualen ™ îndep?rteaz? în mod ireversibil impurit??ile organice, metalele grele, clorul ?i alte substan?e contaminante.
Sistemul vine cu un robinet separat. Pt apa din Bucuresti este super ok, sau asa mi se pare mie.
Utilizez apa si la acvariu direct din sistemul de filtrare ceea ce este un mare avantaj. Este drept dureaza tinand cont de debit 2,5 l/minut.. Schimb 40-50% saptamanal la un acvariu cu volum net de cca 100l.
|
 |
|
Am sa-ti raspund eu in linii mari cam cum sta treaba....sigur putand exista si alte pareri. In general la alegerea filtrelor externe trebuie sa iei in calcul undeva limita de jos data de producatori.
De ex pe un filtru extern scrie ca este destinat acvariilor cu o capacitate intre 100-300 l. Probabil ca un asemenea filtru este foarte bun pt acvariul tau. Sigur acum ca sa te bag si mai mult in ceata acelasi filtru poate fi folosit cu filtrarea mecanica de 70% si doar 30% biologica in cazul unui acvariu foarte bine plantat cu un substart pe masura si cu foarte foarte putii pesti, sau cu o filtrare biologica preponderanta daca avem mai multe vietuitoare. Sunt mai multi factori...inclusiv aditia de Co2 care nu trebuie uitata, deci..trebuie un echilibru intre plante functie de tip, nr , necestitatile lor si fauna.....
Daca tot am adus aminte de fauna......ideea este ca nu trebuie sa ne batem joc de vietuitoare. Eu cand vad mixul acela de specii, characidae cu Gupii, Xipho, eventual si 2 scalari si 3 barbus ma infior. Cand se audauga si Nisip verde sau roz + 1 corabie si cufere rasturnate ....totul devine grotesc, sau ma rog asa mi se pare mie.
|
 |
|
Salut,
Te rog in primul rand sa ma ierti ca nu am retinut in prima faza tipul filtrului....
Ce am vrut sa spun prin calibrat? Pai volum filtru ( mecanic + bio). Tu vorbesti mai mult de Bio Filtrare dar omiti Filtrarea mecanica, care estee clar subdimensionata. La fel fluxul de apa. Acel filtru are un debit de cca 300-350 l/h. Sunt multe de spus. Depinde ce acvariu vrei sa dezvolti, daca in viitor vei opta pt CO2, daca vei vrea la un moment dat sa ai niste africani de ex..... In toate cazurile filtrarea trebuie sa fie bine facuta.
Ca sa nu ma mai dau eu mare priceput ( sunt doar economist) mai bine vizionezi asta https://youtu.be/QQlpsSPBwZ4. Este un ghid foarte explicit al filtrarii.
La urma urmei fiecare isi face cum vrea acvariul. Dar pt ca ai intrebat am incercat sa vin cu un sfat. Atat.
Nota. MATRIX este foarte bun ca si substrat pro ...dar incearca sa privesti dincolo de marketingul firmelor. ca sa-ti faci o idee 1 l de matrix cantareste cam 700-750 gr. Acum 4 luni am cumparat o cutie de 4 l. ca si greutate avea 3,1 kg. Asta ca ai adus aminte de biohome. Si da sunt de acord cu abordarea lor 1 kg la 100 l de apa populat normal. Aici intervine iar discutia ..ce pesti cati ..cat de poluanti. Pt ca vezi tu....in 100 de litri pot tine 30 de characide ( tetra fish) dar...dar pt ciclide este mic....pt ca sunt si pesti teritoriali si mai mari evident. Sunt multe de discutat si sunt curios unde bagi tu in cele 2 filtre interne 1, 5 kg de material bio adica cam 2 l ( indiferent de care) si sa faci si filtarea mecanica si sa ai si flux in toata profunzimea acvariului. In plus eu as mai recomanda si un skimmer.
Multa bafta! Si da ...Acvaristica indiferent de care dulce, sarata, plantata sau cau doar cu pesti nu este pt oameni lenesi. Recomandare pentru filtrul extern nu era ca sa nu ai mentenanta ci pt ca sa ai o apa cu adevarat curata.
|
 |
|
Acum am vazut ce filtru ai cumparat. apa de ploaie. Singurele filtre interne calibrate la marimea acvariilor sunt cele de Juwel. In rest in materie de filtre interne ....
|
 |
|
Dupa principiul nu -mi cumpar masina ca s-ar putea sa se desumfle roata...cam asa ai facut tu cu filtrul. Mare greseala. Trebuia sa cumperi extern La volumul acvariului tau iti trebuie intre 2 si 3 kg material biologic...sau mai precis sa zicem 3 -4 litri.
Tare sunt curios ce filtru intern ai cumparat si cat a costat.
|
 |
|
UV nu prea te ajuta decat daca faci alge verzi ( apa verde adica) In cazul unui plantat cu co2 progam de iluminat corect nu ai ce face cu UV. In plus banuiesc ca ferilizezi.
Eu nu ti-as recomanda Ancistrus la acvariiul acesta. Otocinclus Affinis cred ca este mai potrivit 3 buc.
|
 |
|
Daca tot vrei sa bricolezi bricoleaza macar cu T5.
|
 |
|
Buna,
Am si eu o intrebare.
In ghivece ai tot flori de plastic? sau in gradina?
Daca tot vrei pesti mai bine pune niste pietre si lasa acvariul doar cu pesti.
Corabii , capete de morti si cufere scufundate.....toate sunt niste porcarii care nu au ce cauta in acvariu. Acvariul in esenta trebuie sa reflecte intr-o masura mai mare sau mai mica un cadru natural. Asta nu e cadru natural.
|
 |
|
Salut,
Aerisitul casei nu afecteaza temperatura din acvariu nici in plus nici in minus. De ce?
Pentru ca apa in general se incalzeste/raceste mai greu , mai lent decat aerul sau pamantul de exemplu. Asta este motivul pentru care la mare de exemplu in primele ore ale diminetii nispul se incalzeste mai repede decat apa marii creend in acest sens briza de dimineata . pe seraa nispul devine rece cand soarele apune in schimb apa este calda. Deci...aeriseste ca nu i problema.
|
 |
|
Am uitat. Te poti uita si la AQUEL seria noua. Are si prefiltru. Sunt de viitor. Oricum daca nu incearca sa vina la realitate Eheim o sa pateasca ce a patit Nokia. Oase intradevar da clasa.
|
 |
|
Si eu as zice ca un JBL 902 ar fi perfect. Gasesti la MAXIPET CU 520 LEI. Te mai costa materialul Bio. Eu folosesc matrix si purigen, dar si eheim substrat pro este ffbun. Cand treci la 200 le folosesti in Tandem asa cum este indicat.
Butelie pe Bulevardul preciziei ROMICA 0728367076.
Suna-l cu o 1 zi 2 inainte sa te duci. Eu am fost acum 3 saptamani, Te rezolva.
|
 |
|
Nu trebuie sa declari chiar tot
Oricum cine nu intelege acest microb zice ca suntem nebuni.
|
 |
|
Referitor la incalzitoare.
Daca nu ai pesti gen Discus sau Beta...practic nu ai nevoie de incalzitor intr-o casa/apartament unde temperatura este ok pe timpul iernii( ma refe sa nu fie sub 22 de grade).
Eu am characide si nu folosesc incalzitor.
Acum fiecare cum vrea. O apa de 23-24 grade este perfecta pt majioritatea pestilor. Oricum apa in acvariu este putin peste temperatura ambientala.
Parerea mea. Faci cum crezi. Dar daca cumperi incalzitor cumpara unul mai de doamne ajuta. Poate ca nu ar fi rau sa amani aceasta investitie. Pana in octombrie oricum nu ti mai trebuie.
|
 |
|
Chiar acum am primit confirmare unui prieten care un Acvariu Eheim de 120 l cu capac si 2 tuburi T8. Are undeva intre 23-24 grade in acvariu. Locuieste In Aviatiei la Bloc,
Ceva nu este in regula la cei care deja ating temperaturi asa mari...de vara ca zic asa.
|
 |
|