| Message |
|
|
Shubi wrote:I trebare de necunoscator, nu se preteaza la alimentarea ledurilor si sursele in comutatie de 24v ?
intreb pentru ca am 2 surse de 100 respectiv 150 w.
Ba da. Conditia este ca pe o serie de led-uri caderea de tensiune sa fie de cel mult 24-3=21V (aici depinde de sursa daca se mai pune sau nu acei 3V). Un exemplu: daca la curentul ales (sa spunem 700mA) caderea de tensiune pe un led este de 3.1V se pot monta in serie 24V / 3,1V~7 buc. Daca avem mai multe putem sa punem mai multe astfel de serii in paralel. Daca sursa debiteaza 6,25A putem pune 6,25A / 0,7A ~ 8 serii a cate 7 led-uri fiecare Total 56 led-uri cu caracteristicile presupuse.
Asta nepunand in calcul ca intre sursa in comutatie si led-uri iti trebuie drivere = dispozitive care sa genereze curentul constant necesar, pentru exemplul de mai sus pentru fiecare ramura cate unul, fiecare debitand 700mA...
|
 |
|
|
Ieri seara am mai montat 'fo 50 led-uri.
Astazi de dimineata am avut o revelatie si deocamdata las deoparte sper ca pentru foarte putin timp lucrul.
Cand am venit acasa am gasit lumina cazuta. Era o faza din trafo de cartier asa ca dupa doua ore de intuneric si spume, vazand ca vecinii au lumina (am spus ca a cazut doar o faza) am trecut la actiuni mai hotarate - in tablou am pus un strap de la o borna cu faza valida la siguranta mea scoasa !!!!!NU RECOMAND SA SE FACA MANEVRE DIN ASTEA DACA NU TE PRICEPI BINE DE TOT!!!!!
Acum fac planuri si desene de executie. Voi reveni pe aceasta tema, deocamdata surpriza 
|
 |
|
|
luc7777 wrote:
Skimmerul merge bine, azi l-am spalat ca era plin de carmaz iar lampa va primu noul capac in cateva zile (capacu este in lucru la fabrica).
Aha... deci ii faci imbracaminte noua lampii 
|
 |
|
|
De obicei trebuie "ingropata" bine de la inceput. Pana se inradacineaza unele varfuri o iau si in sus. Si ca oricarei plante de substrat ii trebuie si lumina
|
 |
|
|
Am aflat de ieri, "pa surse", ca azi este la atelierul marilor cutii de tabla, pentru noile mantzocarii electronice
|
 |
|
|
koala wrote:
- corpurile tind sa ajunga la aceeasi temperatura, plm, e nu stiu ce principiu al termodinamicii  ...
Deci de la termodinamica mi se trage.... Asa este. De cate ori beau palinca ma incalzesc - cele doua corpuri tind sa ajunga la aceiasi temperatura - al meu cu 37 si ea cu 60
Cred ca te complici cu bazinul in care sa pui pompa. Cum scoti pompa din acel bazin pus pe un suport?
|
 |
|
|
@gengiskhan - cred ca nu m-am facut inteles. Sunt doua serii ELN seria 30 si 60. Aceste cifre reprezinta puterea totala pe care sursa o poate debita 30 si respectiv 60W. In cadrul fiecarei serii sunt mai multe modele care trebuie sa respecte puterea totala: ELN-60-12 (12V-5A - 12x5=60W); ELN-60-15 (15V-4A - 15x4=60W); ELN-60-24 (24V-2,5A - 24x2,5=60W); ELN-60-27 (27V-2,3A); ELN-60-48 (48V-1,3A). De asta spuneam ca cu cat creste tensiunea maxima a modelului scade curentul maxim debitat. Fiecarui model i se poate regla tensiunea de iesire si curentul...
kirucd wrote:eu am 9 leduri care la 1000 mA consuma in jur de 3 volti fiecare, ceea ce ar insemna 27 de volti.
Pentru linia asta de led-uri merge ELN-60-27. Curentul il poti regla de la 0 la 2,3A. Trebuie sa te uiti in catalog sa vezi ce tensiune au la curentul pe care vrei sa mergi si poate merge ELN-60-24 (asta ar insemna cam 2.6V). Oricum si tensiunea se poate regla unpic in sus iar la sursa asta de 24 plaja de regla a tensiunii este 21.6 ~ 26.4V
kirucd wrote:Spre exemplu cele deep red la 400 mA consuma 2,2 volti fiecare si sint 8 bucati, ceea ce inseamna 17,6 volti. Iar ledul royal blue consuma 3,2 volti la 350 mA, deci total ar fi undeva in jur de 21 de volti
La amandoua seriile de led-uri e buna sursa ELN-60-24
kirucd wrote:Asta nu am inteles eu exact, daca odata cu reducerea curentului scade si tentiunea maxima pe care o poate furniza sursa. S poate ma luminati in privinta asta.
Aceste surse sunt de curent si tensiune constante. Curentul si tensiunea se regleaza separat si nu au legatura una cu alta... Mai fa un calcul si la putere si in mod sigur merge seria ELN 30 pentru ca tu vei merge pe curenti mici ( http://www.meanwell.com/search/eln-30/ELN-30-spec.pdf) Acum e mai clara situatia? 
|
 |
|
|
Eu le-am scris un mail mai demult pentru cateva profile selectate de mine din calalogul lor si mi-a raspuns foarte repede
Alumprofile Alumprofile <alumprofil@yahoo.com>
Tudorache Florinela - 0732377615
Poti sa faci un calcul aproximativ plecand de la preturile date pentru ca in general aluminiul se vinde la Kg...
|
 |
|
|
|
Este o alga unicelulara - Green water (algae bloom).
Apare din cauza unei cantitati mari de amoniac . O cale sigura de scapare este sa filtrezi apa cu o lampa UV. Se mai spune despre intuneric total 3-5 zile si filtrare cu diatome.
Cauta pe google dupa denumirea de mai sus si o sa gasesti tone de materiale. Atat timp cat nu inlaturi cauza nu vei scapa de aceste probleme...
|
 |
|
|
luc7777 wrote:Sunt profile pt. casete luminoase, se gasesc pe la Leykon, alufprofil, etc.
Cred ca este profilul SM 1067T caseta 52mm - pret 17.48 ron/ml tva inclus
Se mai pot utiliza profile 1410 caseta 70mm - 13.02 ron/ml tva inclus; 3454 caseta 140mm - 33.48 ron/ml tva inclus. Mai sunt si cu inaltimea de 75 si 85mm. Toate astea au peretele drept nu curbat cum este SM 1067T care arata mai bine dar nu se poate utiliza decat la lampi cu led-uri nu si la cele cu neoane sau combinate.
|
 |
|
|
kirucd wrote:O sursa de curent constant, dar la care sa poata fi reglat acest curent,
ar fi foarte buna, gasesc asa ceva?
O zi buna,
Dragos
Seria ELN de la MeanWell poti regla curentul de la zero la o valoare maxima in functie de seria aleasa si modelul din serie (ELN 30 sau ELN 60 si tensiunea maxima debitata - ramane contanta puterea pe care o poate debita, cu cat tensiunea este mai mare cu atat curentul maxim este mai mic) - uite aici fisa tehnica pentru seria 60 http://www.meanwell.com/search/eln-60/ELN-60-spec.pdf
|
 |
|
|
|
adica este zero ...
|
 |
|
|
BOK wrote:
Aaaaa.....
Da da !
PS- sa stiti ca am terminat liceulul la profil matematica-fizica .
Ne-ai convins asa ca eu propun sa ramanem la gratarul ala profesional si la cultura de rotiferi
|
 |
|
|
Multumesc Ricardo. Spor si tie  Multumesc Mihai. Nu vreau sa fac teste si pe partea asta. Deja sunt foarte multe lucruri pe care le testez si le redescopar. Eu merg pe caderi de tensiune de ~48V pe o ramura de led-uri, iar curenti de la 2A la amaratii aia de 350 mA. Am luat hotararea sa merg pe surse cu drivere LDD si asa merg. In seara asta am cautat o ora surubelnita cu penseta si penseta de piulite si nu le-am gasit...  Asa este cand ai 3 (TREI) baieti. Nimeni nu stie nimic Mihai si Lucian ne povesteau ca lucrau in tandem, unul cu surublenita si surubu celalalt cu piulita. Va inchipuiti cum este de unul singur aceasta operatie Am inlocuit penseta cu niste crocodili de la aparatul de masura Ricardo - eram sa arunc pe fereastra punga aia cu suruburi de M2. La 4 suruburi era unul care se stemuia si mergea in gol, fara sa fortez Am scos masina de gaurit si am trecut pe suruburi M2,5 - alta ora de dat gauri, facut curat, spalat, etc. Am facut teste de lipit placutele si dupa 3 incercari am gasit temperatura si varful pentru statia de lipit care merg perfect, chiar si cu led-ul montat. In felul asta strategia este sa montez toate led-urile si dupa aia sa fac conexiunile. Azi am reusit sa montez 40 de led-uri 
|
 |
|
|
Frumoasa lucrarea. Asteptam poza cu acvariul luminat cu noua lampa
Ati facut controler cu 3 potentiometre ? 
|
 |
|
|
De diseara ma apuc de crosetat LED-uri. Am atasat dispunerea finala a LED-urilor. Se vede combinatia mari/mici
Am mai rezolvat si problema unor LED-uri care aveau curentul maxim de 400mA. O rezolvare ar fi fost sa fac doua ramuri de LED-uri puse in paralel, si alimentate dintr-un Driver LDD de 700 mA. Fiecare ramura preia 350 mA (cu mici diferente in functie de imperfectiunile led-urilor). Partea rea la aceste montaje este ca daca se arde un led de pe o ramura acea ramura se intrerupe si tot curentul va circula pe cealalta ramura si va arde multe led-uri de pe acea ramura...
O rezolvare este o serie formata din led-uri puse doua cate doua in paralel. In momentul in care se arde un led se mai arde led-ul in paralel cu el si atat. Problema este cand trebuie sa crosetezi firele
A... si va rula partea moderna a filmului "Timpuri Noi" prezentat de Ricardo
|
 |
|
|
Vad ca ai avut un weekend de vis  Conteaza ca a iesit cum ti-ai propus.
Vad ca trece apa lejer prin gratar.
|
 |
|
|
Ei, Ricardo sa sti ca avem de-a face cu o fire sensibila  Iti dai seama ca el se uita la Marga' si vedea frumusetea aia  si cand s-a trezit
@Shubi - frumoasa fotografia 
|
 |
|
|
Nu ma resimt dupa atatea sute de gauri  cateva sute de surubele amarate nu ma doboara 
|
 |
|
|
Dupa gauire am sanfrenat toate gaurile si pe o parte si pe cealalta (asta a durat foarte mult  )
Am lustruit placa, am spalt-o si degresat-o. Am lipit benzi pe care am marcat locul fiecari led si ... gata pe ziua de azi 
|
 |
|
|