[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Lucian
Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian
He, he, he... banuiam eu ca nu mai dai pe la noi fiind plecat la croitor sa-i faci haine noi lampii

A iesit super.
Bine ai venit!
Dar ai filtrare serioasa acolo
Pune si niste poze.
Arata foarte bine. Felicitari!
Atentie la piatra ponce de unde si ce cumparati. Eu am vazut caramida de bca sfaramata vanduta ca piatra ponce
Tuburi subtiri se gasesc la centrele medicale de dializa si transfuzii (atentie sa nu utilizati din cele utilizate si aruncate la gunoi indiferent cat le-ati spala )
pe astea le am eu pe lista :
- http://shop.stevesleds.com/SemiLEDs-3W-Violet-LEDs_c40.htm
- http://reefledlights.com/shop/uv-leds/
- http://www.aquastyleonline.com/products/420nm-Actinic-Violet-LED.html
- http://www.ledgroupbuy.com/true-violet/
Super Calin. O colectie de astfel de sfaturi practice pentru cei care vor sa mestereasca singuri este super-utila. Pun topicul la colectia de articole (LE: Done)

O alta modalitate de lipire este sa se faca taietura pe diagonala. Pentru a avea acelasi unghi se face cercul la diametrul cerut suprapunand pe o lungime mai mare capetele si se taie odata cele doua capete sub un unghi. Este mai greu de taiat dar asigura o suprafata mai mare de lipitura si o rezistenta mai mare la actiuni mecanice (mai rar intalnite dar...).
kirucd wrote:Deocamdata nu comand nimic, sint la faza de studiu

Mitras LX 6200 nu mai are verde, asta fiind ultima lampa scoasa de GHL

Are, are si verde
din specificatiile tehnice ale producatorului: https://www.aquariumcomputer.com/de-DE/produkte-shop/lichttechnik/1717/430/led-haengeleuchte-mitras/mitras-lx-6200/mitras-lx-6200-hv-schwarz-schuko-1-detail 9 Channels: Royal blue, blue, cool white, neutral white, 1 green, sky white, blue white, hyperred, hyper violet with grounded power supply

si din alta sursa:
Mitras 6200 - 9 separately dimmable colors
- 12 x Cree XP-E blue
- 12 x Cree XT-E cool white
- 12 x Cree XT-E royal blue,
- 6 x Cree XT-E neutral white
- 6 x Osram Oslon SSL true green,
- 6 x Osram Oslon SSL sky white
- 6 x Osram Oslon SSL blue white,
- 6 x Osram Oslon SSL hyperred
- 6 x hyper violet 425 nm

Read more: http://reefbuilders.com/2013/05/15/mitras-6200-led-ghl-bluer-light-offering/#ixzz2unW8yhUp

Ce am mai citit este ca au introdus mai mult Blue pentru piata americana careia ii place mai mult asa. Si o comparatie super intre cele mai bune lampi pentru marine de pe piata: http://www.advancedaquarist.com/2013/8/review
Nu comanda inca placutele pentru LDD-uri pentru ca am comandat eu placute pentru 6 LDD-uri si ca sa faci comanda afara trebuie sa cumperi mai multe asa ca o sa am "pe stoc" Vezi mai jos schema. Schema placutei facute de LedGroupBuy este facuta tot dupa un proiect public sustinut mai ales de de un tip numit O2Surplus - uite si discutia cu scheme de executie si alte discutii despre dimarea cu LDD-uri http://reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2222702&highlight=deep+dimming si nu te lua dupa titlu ca are termenul de Arduino

Poti comanda mai multe LDD-uri pe aceiasi iesire PWM. Cate poti comanda este in functie de curentul pe care il da deviceul Profilux, vezi cat trebuie pentru un LDD (nu mai gasesc acum ce curent trage dar sigur gasesti prin documentatia LDD-urilor).

Daca faci cumparaturile de la ei spune-mi si mie pentru ca vreau sa iau niste lentile pentru Cree si un tub de adeziv siliconic pentru lentile.

Ai vazut ca pe lista cu led-uri sunt unele puse doar pentru aspect (turcoaz si verde), de altfel verde au si AI Hydra, AI Vega Color si Mitras LX 6100...
Bine ai venit in clubul nostru

Cu partea de prindere led-uri mai asteapta pana marti-miercuri si o sa-ti aratam ceva la care pritocim de ceva zile (este si Calin in ciorba asta )

Cu toate ca nu am studiat mult partea de marine tocmai am facut o mica cercetare pentru Shubi. Uite mai jos ce a rezultat pentru acvariul lui de ~95 gal. Pentru tine s-ar aplica limita superioara.
In buc. din gama 3W Min-Max - cu specificatia daca led-urile au o contributie pentru corali (Coral Growth and Health CGH) sau doar estetic E
- 42-52 Royal Blue - CGH
- 21-26 Cool White - CGH
- 24-52 UV-Violet 390-430 - CGH
- 6-9 Deep Red - CGH (650-670nm)
- 6-9 Blue (465-485nm) E
- 6-9 Turquoise (495-505nm) E
- 6-9 Green E

Deci esti foarte aproape de ce se recomanda teoretic. Este o discrepanta mare cu Blue care ar putea sa fie mai putin...
Pentru led-urile UV-Violet iti recomand sa combini doua tipuri 405nm si 420-430nm sau se gasesc led-uri UV cu cate 4 cipuri de led care combina un spectru larg.

Pe partea de alimentare mai stam de vorba, eu am optat pentru sursa in comutatie si drivere Mean Well LDD. Cu ce controller vei comanda led-urile (si aici pot apare incompatibilitati si pot necesita montaje suplimentare).
Arata promitator. De cand l-ai lansat la apa?
Nu ati mai spus nimic asa ca mie mi generalul mi-a completat calendarul
Sunt LED-uri RGB puse intr-un suport de tub de neon si controller cu telecomanda. Este asemanator cu led-uri pe benzi cu controller si telecomanda care se gasesc in toate magazinele de la noi. Sunt utilizate mai ales pentru iluminat arhitectural
Si atentie ca acei 750mA dati pe site-urile Alibaba, Aliexpress sau eBay suint burtisme. Daca imi dai site-ul producatorului cred, daca nu iau aceste date cu circumspectie. Din alt punct de vedere aveasta este valoarea maxima, ori trebuie din start alimentat la o valoare mai mica. daca ei dau 750mA eu as alimenta la 500mA (cel mult 600mA).

Daca tot ati deschis discutia despre PWM hai sa privim in totalitate problema:
Cei care au spus ca regimul ales de alimentare I/U reprezinta 100% chiar daca la cineva este 700mA/3V si la mine este 1000mA/3,2V pentru acelasi led, pebntru controller este tot 100% si asta pentru ca:
Prin PWM se trimit trenuri de impulsuri avand setat o tensiune si un amperaj fix Difera gradul de umplere al fiecarei perioade. Propriu zis sursa aprinde led-ul in regimul U si I un anumit timp, dupa care stinge led-ul si iar il aprinde si tot asa. Frecventa cu care are loc acest fenomen este pentru led-uri de 500 Hz - 1kHz (pentru ventilatoare este mult mai mare si de asta trebuie o setare speciala - se mareste frecventa - la controlere gen Arduino pentru a comanda ventilatoare/led-uri). Ochiul omenesc nu vede aceste aprinderi/stingeri (exact ca si fotogramele filmelor) - ochiul nu sesizeaza peste 60 cadre/secunda. Este ca si un intrerupator care aprinde si stinge periodic.

Ochiul simte ca lumina are o intensitate mai mare sau mai mica in functie de cat timp este aprins/stins led-ul (cu toate ca el propriu-zis functioneaza in acelasi regim de curent/tensiune dar perioade diferite de timp).

Sa revenim acum la situatia noastra, daca vom alimenta un led 25% PWM nu inseamna ca il vom alimenta cu un curent sau tensiune mai mica (sa nu vad comentarii ale unora care au pus un ampermetru obisnuit si au masurat "ei" si au vazut ca scade curentul sau tensiunea - dupa ce vor masura cu un osciloscop mai vorbim ) 25% inseamna ca pe o perioada de timp led-ul va fi alimentat 25% din timp si 75% este stins. Deci daca vom alimenta led-ul la curentul maxim, chiar daca vom dima PWM la 25%, riscam sa il ardem...

Mai jos sunt date niste diagrame a modului de operare PWM.
L-am vazut, cand lucreaza Radu esti sigur ca iese fara cusur O sa iasa super.
De ce nu ati dat un telefon. Eu am trecut prin injuraturile astea, aveam si tarozi de toate neamurile si diametrele si pasii dar cel mai important am gasit solutia castigatoare - rapida si sigura: gaura de 2,6 si surub pentru tabla 2,9mm (numite si Kipling) - inlocuitor la surub M3 (exista si de 2,2 ca inlocuitor la suruburile de 2 si/sau 2,5) si ca sa fie treaba sigura astazi ma duc sa-mi cumpar din astea din inox, cu saibe de inox
Shubi wrote:Pentru cateva sute reducere merita DIY, chiar daca eu is varza la electronica, am pe cine sa frec la cap....pe voi, ca deaia sunteti prietenii mei de suferinta, auzi dom' Lucian ?, ....da, vorbesc cu amandoi !

Cred ca auzim cu totii

@reefer: sa iei in calcul ca cele mai mici reflectoare vazute de mine sunt cele de la ATI si ocupa 5 cm... in spatiul tau de 17cm vei putea pune doar 3 neoane. Alte reflectoare (JBL, Sera, Juwel si Giesemann) sunt mai late si mai inalte...
Poti sa le pui fara reflector dar cred ca 4 neoane fara reflectoare fac mai putin decat 3 cu reflectoare (mai ales daca sunt si de calitate).

LE: pe 60 cm se pot pune max 27 led-uri (o placuta are 20mm si trebuie sa lasi un spatiu minim de ~2mm intre placute)
Trebuie sa te dezamagesc: nu vei gasi led-uri violet care sa functioneze cu acelasi curent cu XT-E-uri. Le poti controla pe acelasi canal PWM dar alimentate de surse diferite. Spre exemplu am luat led-uri violet care functioneaza la 400mA curent maxim dei trebuie alimentate sub aceasta valoare. Daca le pui in serie cu XT-E-urile le lei arde intr-un mod memorabil
Iesi mai iefti cu sursa in comutatie si LDD-uri. Intr-adevar trebuie sa faci o cutie in care sa bagi LDD-urile...

Uita-te prin cataloage sau roaga pe cineva sa faca un calcul exact la regimul de functionare a led-urilor pentru ca asta cu am auzit ca merg 14 led-uri este loterie si poti arde led-urile care nu sunt ieftine...
Eu vin cu taxiul
luc7777 wrote:
kirucd wrote:Lasa ca puteti lega buleftrica si duminica
Si musafirii presupun ca nu vin de dimineata, nu?

Las ca mergem peste Barbosu!

Singura conditie este sa aveti la voi trusa micului mester harnic: masina de gaurit cu acumulator, minim cate 5 spirale de 2.6, 3.2 si 4mm si alte piruete la liber, surubelnita PZ1 si PZ2, surubeltita dreapta 2,5 x 75mm, pasta termoconductoare, statie de lipit, fludor fara plumb, alcool izopropilic pentru curatat lipiturile, Nadurra pentru curatat gaturile, scula de dezizolat, tub termocontractabil 1mm, 1,5mm, decapant si apa minerala, penseta sa ne adunam de jos, ciocan 100g si copanele nu conteaza greutatea... ei si ce mai trebuie acolo pentru asezonarea mesei de lucru

Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian
Go to: