Pai zi asa mai omule ca ma bagasesi in ceata cu Viva/Vivi Si pui 1ml/zi sau mai mult?
Ar trebui sa faci niste teste sa vedem la cat ajunge NO3 si PO4 dupa o saptamana de aditii.
Mareste schimbul de apa la ~50% saptamanal.
Noi nu ar trebui sa ramanem fixati pe niste doze recomandate. Trebuie sa ne fixam niste tinte (5-10ppm NO3, 0,5-1ppm PO$ si 0,3-07ppm fier). Incepem cu dozarea prescrisa si facem o masuratoare la inceputul saptamanii si alta la sfarsitul ei inainte sa schimbam apa. diferenta este data de contributia din ciclul azotului si din ce au mancat plantele si asta ne intereseaza pe noi sa stabilim - cam cat mananca plante noastre ca sa stim cat adaugam ca sa mentinem acel echilibru... MAi scadem sau mai marim doza in functie de rezultate.
Daca totusi dezechilibrele se mentin inseamna ca fertilizantul nostru nu are proportiile potrivite pentru plantele din acvariu si ori facem aditii suplimentare de substanta activa lipsa ori mergem pe ferilizanti separati (spre exemplu gama Easy Life) si ii dozam corespunzator pe fiecare.
Ai un dezechilibru acolo si niste teste ne-ar ajuta. Nu vad frunze gaurite in poze ci alge...
Nu stiu ce este All in Viva. Spune-ne compozitia ca sa ne dam cu parerea. Oricum cam toti fertilizantii care contin "de toate intr-o solutie" produc dezechilibre...
Easy Carbo ajuta dar nu inlocuieste bioxidul de carbon...
petrutz2003 wrote:Se produce o marire de presiune de out-ul filtrului, astfel se antreneaza depunerile de pe furtunul de out al filtrului, care ajung in acvariu
Nu stiu pe ce sa dau vina:
1. Lungimea furtunului de co2, intre reactor si electrovalva, care are aprox 3 metri
2. Electrovalva
3. Reactor
4. Altceva
Nu cred ca presiunea produsa de 12 bule de CO2 dizloca depunerile de pe furtune Un volum asa de mic nu poate produce o mcrestere de presiune intr-un sistem deschis...
Un furtun lung poate genera un volum mai mare de CO2 pana se echilibreaza presiunile.
Descrie-ne schema mai amanuntit si niste poze ajuta.
Aiptasia_Free wrote:...Pentru ca si mie imi plac provocarile , vreau sa aduc in discutie, pentru inceput, o solutie de back-up (electric) EFICIENT al pompelor ( valuri , recirculare, ..etc) ce folosesc 12 volti. Astept propuneri si idei din partea voastra pana cand pregatesc materialele necesare. Repet EFICIENTA, ieftina si usor de implementat.
Singura mea propunere este ca EU sa te scot la o crashma si TU sa-mi povestesti, ashea printre pahare , cum o sa-mi faci MIE o "soricarie" din asta cu backup eficient.
Acu' te las in pace, ca sa termini The box of monkeys, da' precis o sa mai vorbim.
Ricardo, pentru ca te stiu, sigur te vei lua cu vorba si din vorba-n vorba Mai bine iti aduc un reportofon. A doua zi, cand iti bei amestecul de plante pentru riduri poti sa asculti in liniste "vorbele" de duh spuse cu o zi inainte si poate pui de-un back-up
Radu: si pe tine te stiu. In mod cert in timp ce bricolezi maimutzele alea, care intre noi fie vorba au ajuns o rutina pt ca esti deja la versiunea n+7-k , tu deja ai gandit ceva, ceva...
Ar trebui sa mai aerisesti acvariul - o tunsoare/rarire/replantare Echinodorisii isi arata frumusetea daca sunt mai singuratici.
Plantele sunt sanatoase si se vede ca te-ai documentat si ai actionat.
bitanu wrote:
Chiar ma ,,bucur,, cand vad o instalatie insirata pe perete, sa o vada si nevasta-mea. Poate mai lasal de la ea si ma lasa in viitorul apropiat, sa ascund si eu prin baie o instalatie de osmoza inversa ca tare-i greu cu kh=18.
Ce scrie pe perete?
Ai mai multe metode printre care cea mai buna este urmatoarea: scapi in fiecare zi pe jos o cana cu apa si spui ca pentru tine sa nu te auda nimeni "daca as fi avut instalatia aia de osmoza"... Dupa cateva zile, suparat din nou de baltoaca din sufragerie/hol/camera, o intrebi unde sa pui o chestie mica care va face sa nu mai faci praf casa, in bucatarie sau in baie? Deci atentie intrebarea nu este "daca" ci "unde" . Ea are controlul si va alege unde Scuze Dinu pentru offtopic.
Vad ca se inmultitesc din ce in ce mai mult cei din Timisoara. Bravos! Ar trebui sa puneti bazele unui nucleu "dur" care sa coaguleze miscarea pe acolo.
@ Dragos: Buna treaba - fara lipituri Cumperi si cabluri? Vezi ca alea sunt mai agabaritice fata de cele normale.
@ Shubi: sa ma linistesc cu echipamentul meu si trec si la schitele pentru lampa ta. Este mai bine pentru ca ne verificam presupunerile in practica si daca este ceva de schimbat/imbunatatim o facem la versiunea 2 = lampa de 900mm cu 4 neoane si Led-uri
@ ALL cateva schite care au dus la realizarile lui Shubi
Spune ca nu ai inteles, nu ca nu ti-am raspuns Te-ai gandit ca poate nu ai formulat tu intrebarea bine?
Acele scheme/tabele sa sti ca sunt foarte precise. Daca mentii CO2-ul la un anumit nivel pentru kH-ul tau si vei avea pH-ul din tabel Pentru "Cate bule pe secunda" nu mai exista formule... Cel mai sigur este sa incepi printr-un dozaj de x bule/min. Dupa 24 de ore faci un test de pH. in functie de rezultat mai cresti/scazi debitul si tot asa... Cand ajungi la ce doresti, la parametrii constanti ai bazinului vei putea mentine acel pH.
Mai usor => mai scump = controller/butelie de CO2 si reactor.
Dupa mai multe teste facute cu prinderea placutelor haxagonale cu LED-uri am ajuns la varianta castigatoare: suruburi autofiletante pentru tabla 2,9mm cu gauri in radiator de 2,6mm. La 2,5mm merge foarte greu si mai sare surubelnita cu varf PH1 - la 2,6mm este perfect.
Am testat gauri filetate de M2, M2,5 si M3. M2 este prea mic si filetul dat de mana se poate rupe si se invarte pe loc. M2,5 si M3 mai merg dar se lucreaza foarte mult si este foarte greu... Am incercat si popnituri. Solutia la inceput parea buna dar cand treci la partea practica nu mai este chiar asa. cand se strange un nit, partea opusa se ridica... Daca se puteau prinde odata poate ar fi fost o solutie lucrativa (s-ar putea imagina o prindere a placutei cu led, prinderea intr-o parte si dupa prinderea in cealalta parte, dar nu este o solutie usoara).
In cursul testelor pe bucata de radiator primita de la Dragos am mai curatat-o cu apa si sapun. Dupa o zi am gasit niste suruburi si saibe care au prins deja o pojghita de rugina asa am majuns la concluzia ca nichelul este solutia (mai ales pentru cei care isi fac ceva pentru acvarii marine).
Zilele trecute am cumparat suruburi autofiletante pentru tabla 2,9mm cu doua lungimi 6,5mm si 13mm, saibe 3,2 toate de inox si am mai gasit si saibe de plastic 3,2 intern. fata de alte soaibe gasite prin Obi sau magazine de electronice astea sunt mai rigide si au trecut testul de temperatura (le-am pus pe statia de lipit la 120 grade). Toate le-am luat de la Rocast.
Dragos tocmai ai puse deoparte 59g de saibe, 130g suruburi 2,9x13 si 110g de suruburi 2,9x6.5 si nu mai stiu cate grame de saibe (adica ceva sa acopere 240 piese din fiecare)
kirucd wrote:Piatra ponce = matrix e adevarat doar intr-o oarecare masura. Matrixul este o piatra ponce,
este natural, dar nu toate pietrele ponce sint la fel, unele sint mai poroase, altele mai putin
poroase, unele au canale mai inguste altele mai largi. Cel mai important este ca piatra ponce
sa fie inerta din punct de vedere chimic in apa. Ceea ce in cazul Matrix este garantat de catre
Seachem, in cazul pietrei ponce nu stiu cine iti poate garanta asta. Dar tinand cont de diferenta
mare de pret merita incercata.
O zi buna,
Dragos
Si in plus fata de ce a precizat Dragos si este foarte important: canalele sa fie deschise. Degeaba are canale dar sunt la interior si nu comunica cu exteriorul
830 - este lumina calda, 865 este lumina rece.
Ar trebui sa combini din amandoua: 3 x 830 + 1 x 865 (asta ar fi o lumina care ar place plantelor) sau 2+2 (asta ar fi o lumina care ar fi buna si pentru privitor )
kirucd wrote:Astea este mufa mama/tata plus protectie pentru mufa tata cu care facem legatura intre cutia cu maimutze si lampa unde am nevoie de 28 de fire: Pareri?
Te-ai uitat ce diametru are un cablu cu 28 fire? Pai in functie de diametrul conductorului va fi de 15-17mm diametru (pentru 1mmp) sau doua de vreo 10-12mm (pt. 0,75mmp)
Eu as pune cutia cu LDD-uri in lampa si sa ajung la ea doar cu firele de comanda (26 AWG la care cablul este 4-5mm) si cablul de alimentare 4x1,5mm.
Lucian, se vede deosebirea intre mufele de curent si cele de semnal. Dragos are nevoie de mufe de curent, ori acele mufe pentru microfoane nu sunt facute pentru curenti mari si in plus ar trebui mai multe fire/mufe. Parerea mea este ca sunt mai bune cele alese de Dragos.
Asa avea el intentia la inceput, dar nu se merita.
Daca ai sti cate idei ne-au venit pe parcursul zileleor si noptilor Acum ca am facut un model trebuie sa-l testam si vedem ce se poate imbunatati.
Va iesi o lampa mai inalta decat una doar cu Led-uri deoarece doar reflectorul tuburilor de neon are 20mm inaltime...
Si a venit momentul adevarului . Maestrul Shubi a executat noaptea care tocmai s-a incheiat o lucratura de arta pentru care ii multumesc . Este rodul unei saptamani de schimburi de proiecte, schite si notite Iata ce a iesit:
Astea sunt niste placi de aluminiu pe care se prind LED-urile, firele intra in acel canal care va fi astupat cu placuta de aluminiu si in capete ies prin spate la "cutia cu maimute" ca asa o sa-i ramana numele
Placile au 5mm grosime. De ele pe spate se prinde radiatorul - care in cazul de fata va fi profilul de aluminiu pe care bine l-a gasit Luc7777