Pai e verde! Problema e ca nu este o coaja ca la salcim, la care e destul sa o pisti in capat si apoi se ia ca o folie
(asa faceam, in vacanta la tara, legaturi pentru vita de vie). Este foarte bine atasata de tesutul lemnos! Solutia
ar fi ca, dupa decojire, sa o las sa se usuce putin si apoi sa o finisez cu hirtie sticlata.
La inceput filtrul trage multe chestii din apa, este normal sa se adune toate alea prin el.
Faptul ca (inca) nu au aparut nitratii nu este tocmai o veste buna dar, avind in vedere schimburile dese de apa, aici ar fi si explicatia absentei lor.
Daca NO2 ramine jos, rareste putin schimburile de apa. Eliminindu-l prea mult nici bacteriile nitrificatoare nu au ce "minca".
Daca nu ma insel, pe acel copac este Vesicularia Christmas montagnei. Este un moss extraordinar, se dezvolta bine si imbraca perfect toate spatiile.
Grija mare la plantare, sa nu il pui in portiuni prea compacte. Merge prins cu ata dar mai ales cu glue, ramura cu ramura.
Daca moss-ul este de tip Vesicularia, glue gel este perfect pentru ca prinzi doar capatul portiunii de moss iar restul ramine liber si creste mai aerisit.
Daca moss-ul este de tip Fissidens, ata este sfinta : fixeaza bine portiunea de moss si, dupa ce se dezvolta in forma de tufa, ramine mai bine atasata.
Cine a spus ca decit sa curati de coaja salcia mai bine iti bagi un bat in ... orificiul natural prin care doar iese da' nu intra, ei bine, sa stiti ca a avut dreptate.
Dupa doua ore de truda, am curatat prima piesa. Urmeaza a doua. Apoi uscarea, fierberea, zvintarea, clatirea, etc ...
Are aproximativ 50 de cm, prima piesa din bolta pe care vreau sa o fac. 10-15 cm va fi ingropata in pietre si substrat, partea de sus plantata cu moss
si se va inalta pina la 2-3 cm sub luciul apei.
Off-topic: Va puteti imagina ca toata operatiunea a avut loc pe gresia de la intrarea in bucatarie si, cu toata mizeria aia, sefa nu a comentat deloc?!
Silviu Man wrote:Un proiect interesant, si eu am in plan un multiplicator de moss. Succes! Nu am inteles ultima remarca, cea legata de acomodarea moss-ului la mediul submers?! La ce te referi?
Mossul colectat din natura de langa ape trebuie acomodat la conditiile din acvariile noastre. Nu doar de trecerea in submers dar si la temperatura mai ridicata. De ex chiar daca fontanis antipiretica se colecteaza direct din apa in acvariu trebuie acomodat treptat fiinca in natura e obisnuit la temperaturi reci.
OK, am inteles. Cred ca mai curind este o problema de adaptare la scoaterea din ritmul anotimpurilor si din ritmul circadian, am inteles bine?
Repet, un proiect interesant. Ma abonez sa-l urmaresc. Succes!
Filtrul are o camera de admisie a apei, inainte de bureti. Eu as pune in dreptul fantelor de admisie un burete inalt cit camera de admisie si gros cam de 1 cm.
Deasupra as pune un capac din burete, gros cam de 2 cm, care sa protejeze pompa, iar restul spatiului l-as umple cu un mediu filtrant. Eheim Substrat Pro
ar fi OK. Vezi in filmul de mai jos detalii.
Cel mai bun ar fi un filtru extern. In lupsa lui, ei as inlocui buretii cu un material filtrant (de ex. Eheim Pro) si as pastra o portiune mica de burete inaintea pompei.
Un proiect interesant, si eu am in plan un multiplicator de moss. Succes! Nu am inteles ultima remarca, cea legata de acomodarea moss-ului la mediul submers?! La ce te referi?
Daca nu ai facut-o inca, atunci este indicat sa citestii citeva articole scrise de colegii nostri, unde vei gasi multe raspunsuri la intrebarile tale :
Legat de ciclarea acvariului, exista si o alta varianta decit cea descrisa mai sus (eu le-am incercat pe amindoua si au mers, fiecare cu avantaje si dezavantaje):
In ceea ce priveste bonsai-ul, eu as folosi moss Vesicularia (una din variante sau amestecate).
Substratul cam sare in ochi, ar fi fost mai buna o singura culoare.
Ce contine filtrul? Asta e cel mai important aspect in acest moment.
Eu nu as fertiliza deloc 2-3 saptamani , oricum are solul destui nutrienti in el la inceput , co2 baga tare asta e baza , nu degeaba are Amazonia NH4 in el , stie Amano de ce e bun NH4 la inceput
Fa schimburi de apa 40 -50 % tot la 2-3 zile si da cu H2O2 pe cyano unde se face , nu lasa sa se extinda
Pentru plantele plantate in substrat chiar si 2-3 luni nu trebuie fertilizare decit daca doresti sa le grabesti.
Pentru plantele atasate de radacini, dupa 2 saptamini fertilizarea este necesara, altfel stagneaza si poti
observa cum frunzele se rasucesc, se ofilesc sau se acopera de alge. Moss-ul, indeosebi, nu se prinde bine
de suport si are tendinta sa "plece" prin acvariu.
Nu este chiar asa, sunt plante care se hranesc din sol, sunt plante care se hranesc din coloana apei si plante care se hranesc din ambele, iar ADA tocmai din acest motiv are trei solutii diferite si perioade diferite pentru fiecare din ele.
1. sol bogat in nutrienti iar pentru asta ai ADA Green Brighty STEP 1 + ADA Brighty K
2. solul incepe sa fie pe jumatate consumat in special fierul ADA Green Brighty STEP 2 + ADA Brighty K
3. solul este aprope inert ai pasul ADA Green Brighty STEP 3 + ADA Brighty K
Nicaieri Amano nu a spus sa nu fertilizezi di prima zi.
Un alt motiv pentru care teoria voastra este eronata este: plantele pe care noi le cumparam sunt fie in gel, lichid, legate cu plumb, sau in ghivece de plastic petshop-urile sau locul de unde cumparam plantele nu foloseste instalatie de co2, nu fertilizeaza deci le tin intr-o apa chioara de la chiuveta si voi vreti sa mai tineti acele plante fara fertilizare inca 2-3 saptamani, e ca si cum daca o persoana e mai plinuta poate rezista fara hrana cam aceeasi perioada va inselati.
Bineinteles ca se poate aplica fertilizarea din prima zi. Insa eu am perceput discutia din perspectiva evitarii aparitiei sau eliminarii algelor, mai cu seama daca nu ai in apa mincatori de alge.
Altfel, o fertilizare cu 1/2 din doza si apoi cresterea ei este benefica. Daca iti amintesti chiar am discutat de acest subiect. Ca sunt diferite recomandari si ca furnizorii de plante au viziuni
diferite, asta e o alta discutie. De ex. Tropica recomanda expres sa nu se fertilizeze in primele saptamini ci sa se aplice numai CO2, apoi sa se fertilizeze 2-3 saptamini cu 1/2 din doza, de
preferinta fractionat in doze zilnice si abia dupa aceea sa se treaca la doza recomandata si sa se introduca fertilizanti care contin N. Asadar, pe cine sa mai crezi?
Multumesc, Stapine! Asadar, un proces de mineralizare si apoi de rehidratare.
Am unde si in ce sa le fierb. Am si unde sa le tin in baie de apa calda.
Cam cit dureaza pina la pasul 5? Presupun ca in 30-40 de zile ar trebui sa se finalizeze.
Pentru plantele plantate in substrat chiar si 2-3 luni nu trebuie fertilizare decit daca doresti sa le grabesti.
Pentru plantele atasate de radacini, dupa 2 saptamini fertilizarea este necesara, altfel stagneaza si poti
observa cum frunzele se rasucesc, se ofilesc sau se acopera de alge. Moss-ul, indeosebi, nu se prinde bine
de suport si are tendinta sa "plece" prin acvariu.
payti wrote:Parerea mea este ca nu e bine sa te limitezi la ce ai in curte, ci sa faci o plimbare printr-o padure sau pe malurile unui rau, o sa fii surprins cate chestii poti gasi.
Salcia pitica trebuie curatata la 2-3 ani si taiata fara mila, la butuc. Altfel se incurca rau si multe ditre crengi se usuca. Eu m-am luat dupa cel care
mi-a vindut-o si doar am cosmetizat-o. Si uita cum a ajuns. Dupa ce mi s-a uscat una, m-am documentat si am aflat cum se intretine.