[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Silviu Man
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Poti incepe cu Amano si Spiral Horn. Dupa o saptamina RCS si pestisori. Apoi creveti mai sensibili, cum sunt Red Sakura.
Buna seara, dragi colegi!

Am copt acest nou proiect pret de vreo doua saptamini dar abia azi am reusit sa-l finalizez si sa stabilesc ruta optima. Asadar, este vorba de un proiect nou care
se va derula in colaborare cu Gradina Zoologica din Barlad, cu aprobarea si suportul managerului acesteia, prietenul si colegul meu, Adrian Carabat.
Povestea este destul de lunga dar sper sa aveti rabdare si sa o parcurgeti.

Gradina Zoologica din Birlad are o sectiune dedicata acvariilor si pestilor, chiar si reptilelor si amfibienilor pe linga animale de tot soiul. Evident, nu este usor sa gasesti
fonduri, sponsori, ... si sa dezvolti un astfel de proiect. Adi a fecut eforturi uriase sa modernizeze Gradina si sa asigure conditii optime animalelor, fie ca sunt ursi, feline
mari, ierbivore sau pasari. Insa, cu multa munca si nopti nedormite, a reusit nu numai sa o tina in viata dar si sa o dezvolte. Asa ca acum incepe sa arate ca o Gadina
Zoologica demna de a fi vizitata. Iar sectiunea de acvarii este in curs de renovare si va fi una dintre atractiile Gradinii.

Pe scurt, vor fi opt acvarii, fiecare de cite 720 de litri, cu sisteme de iluminare dedicate, cu filtrare independenta, schimb de apa "la picatura" intr-un sistem alimentat
cu apa de osmoza inversa remineralizata. Proiectarea si realizarea sistemului este asigurata de o firma specializata din Tecuci, care va asigura si intretinerea ulterioara.
Echipamenntele sunt de calitate, la fel mediile filtrante, iluminarea, etc.

Iata citeva poze cu "santierul" din acest moment :

image

image image

Aici intervine rolul meu. Cind am vazut amploarea proiectului, am avut o discutie cu Adi si i-am aratat acvariul de la birou, propunindu-i sa facem ceva asemanator
la Gradina Zoologica. A fost de acord din prima secunda si astfel s-a nascut "Cartea Junglei". Iar pozitia acvariului pentru acest proiect este acvariul central, din capatul
culoarului.

image

Evident, de aici a inceput discutia despre ce va fi, cum va fi. Propunerea mea este un scape terestru, inspirat din filmul Cartea Junglei, scena din templul maimutelor,
care contine multe elemente de scape interesante (radacini, arbori, un templu acoperit de jungla) si care ar fi atractiv si pentru vizitatori. Contributia mea va fi legata
de decoruri (templu darapanat, din granit, radacini, liane, plante, etc). Adi deja a adunat o impresionanta colectie de radacini de vita de vie, iar pietrele si placile de granit
sunt gata pentru a fi modelate in curtea mea. Ramine sa stabilim plantele, substratul, zonele de plantare, ... dar aici este cea mai mica grija a noastra.

Daca lucrurile merg conform planului, in doua luni amenajarea se apropie de final si putem sa ne punem pe treaba. Pina atunci ... idei, sfaturi, pareri?!
Asadar si dupa cum spuneam :

image image

image image

image image
skija wrote:In postul 17 , poza a doua se vede ca incep algele sa miste , ai prea multa lumina , 4X24 este foarte mult , aproape 2w/litru si nuy ai plnate cu crestere rapida , eu lasa doar 2 tuburi de 24 W

+1

+ inca o saptamina.
Vin si pozele ... dar putin mai tirziu, ca azi am avut o zi foarte incarcata; doua noi proiecte de discutat, calculat, ... Vad ca si Rodo intirzie ( sigur nici el nu sta bine cu timpul) dar la fel de sigur postam mai pe seara.
Gabi, nu e deloc complicat. Ai citeva bidonase, o seringa de 10 ml si ... o disciplina saptaminala. Intr-o cana de 200-300 ml, pui apa, dozezi cite & ml din fiecare apoi torni treptat continutul in fluxul de apa, dupa schimbul de apa. Ce e atit de complicat? Nu am in fata acum produsele, ca ii calculam imediat dozele saptaminale. Pentru 20 de litri sau 400 de litri, numai dozele sunt diferite, in rest ...
payti wrote:Nici o parere despre fertilizare?

Masterline I + II, Tropica specialized, Ferropol, Kalium-Potasium; 1/3 din fiecare, din doza saptaminala recomandata sau recalculat la o aplicatie zilnica.
Cind transfer plantele, le pun intr-o caserola cu apa de osmoza, apoi trei zile la intuneric, curatate de frunze degradate si plantate.
Gabi, eu nu cred ca e de la Easy Carbo. Mai curind plantele au avut o problema sau s-au adaptat mai greu la noile conditii.
Se mai intimpla, si eu am pierdut plante aparent sanatoase, in vecinatatea altora care s-au dezvoltat perfect. Daca e sa-ti faci
griji cind folosesti Easy Carbo, atunci acestea ar fi pentru creveti si melci.
Ar mai fi o solutie dar presupune o mica cheltuiala : elimini incalzitorul intern (daca poate fi folosit in afara filtrului, nu stiu, trebuie sa verifici) si,
in camera incalzitorului pui bureti (croiti fix pe dimensiunea ei) iar in rest material filtrant, eventual cu un "capac" de 1 cm de burete, inainte de pompa.
Daca incalzitorul nu merge afara, sunt solutii ieftine pentru asta.
Este mai inestetic dar poti aplica buretii prin exterior, in dreptul fantelor iar spatiul din interior sa-l umpli cu saculeti cu substrat.
La curatate, scoti buretii si ii speli bine iar saculetii cu substrat ii poti desface, apoi clatesti mediul filtrant in apa din acvariu si ii pui la loc.
Nu trebuie sa se atinga de incalzitor, cind functioneaza se incalzeste destul de bine. Cel mai bun ar fi un glilaj de plastic intre camerea
incalzitorului si compartimentul cu substrat. Cred ca poti improviza ceva de acest gen.
Trece la profil locatia ta, pentru cei care te pot ajuta, eventual.
Daca glutaraldehida este bine diluata si apoi introdusa in masa apei, nu cred ca ar afecta plantele.
Aplicat local ... eu am aplicat Easy Carbo local pe un HC care avea alge verzi din acelea cu aspect vatuit
si nu am observat sa-l afecteze. Insa am folosit o doza mica si diluata in seringa. Uite ce srie aici :

http://www.aquascaping.ro/acvaristica-de-apa-dulce/plante-de-acvariu/208-hemianthus-callitrichoides-cuba.html
Vezi ca sunt saculeti speciali pentru medii filtrante.
OK, una peste alta nu am avut cine stie ce pierderi (vreo 3 puiuti de Red Sakura) asa ca ii dam inaite ...
Radu_B wrote:Ce naiba nea Silviule, esti barbat, stii ca dimensiunea conteaza

Eu stiam ca nu dimensiunea ci frecventa conteaza da' asta e, fiecare cu experienta lui!
rodoselada wrote:Pai si, e acelas drac, mai bine faci rost de un mare cumperi un reductor profi si ai scapat de griji.

Ba da, insa daca citesti mai sus, ideea era sa folosesc cit mai multe chestii de la Tropica in ecest, sa-i zicem, experiment.
Well noted ... pentru viitor! Am inca trei proiecte unde cu siguranta nu mai folosesc decit sisteme cu butelii mari.
Silviu Man wrote:Inca una destul de neplacuta. Am primit azi butelia de rezerva pentru sistemul Tropica. Am montat regulatorul de presiune
si am deschis robinetul. Au urmat apoi 6 ore (sase ore !!!) in care am incercat sa reglez aditia de CO2 la 10 b/minut. La
fiecare incercare de a deschide robinetul, dupa jumatate de cursa, sarea din locas iar furtunul pusca din difuzor. Ceata in
acvariu si toti crevetii pe pereti. Cind am crezut ca l-am reglat, dupa jumatate de ora, din nou ceata in acvariu. L-am oprit,
am vinturat cit de bine apa, am schimbat 10 litri, ... sper sa nu am pierderi. Un sistem de tot risul daca n-ar fi de plins.
Sper ca nevertebrate.ro sa reactioneze repede si corect la aceasta problema.

Rezolvat! Imi trimite luni nebertebrate.ro un sistem nou, cu butelie de 0,5 kg. Ca de obicei, baietii nu m-au lasat.
Am firma care incarca butelii la Vaslui. Problema nu e la butelie ci la reductor; robinetul nu sta pe filet si sare cind vreau sa-l deschid. Asa a fost din prima dar putea fi reglat, acum nu mai tine deloc.
Gabi C wrote:Imi pare rau de patania cu robinetul . Fissidensul arata superb la tine .

Nu sunt singurul. Am citit mai multe review-uri care spun acelasi lucru. In fine, poate gasesc o solutie.
Legat de Fissidens, am o portie rezervata pentru tine!

Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Go to: