[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: ionionut
Forum Index » Profile for ionionut » Messages posted by ionionut
Message
...si promit ca nu mai bag poze : )

image
Indiferent de pigmentul fotosintetizant pe care il poseda o planta – clorofila, fucoxantina, ficocianina, ficoeritrina etc - fotosinteza ca proces este identica, fiind maximizata de lumina rosie, violet si albastra.
Zooxanthelae-le, ca si oricare alga, ca oricare alta planta fotosintetica din regnul vegetal, beneficiaza identic de culoarea luminii.
Daca ,,lumina rosie favorizeaza algele nedorite’’, in egala masura favorizeaza si zooxanthelae-le, si macroalgele verzi sau rosii, si papadia sau gutuiul, fiindca fotosinteza ca proces nu difera de la o specie la alta.
Culoarea pigmentului din planta care sintetizeaza lumina (verde - clorofila, brun – fucoxantina, albastru – ficocianina, rosu – ficoeritrina etc) nu are implicatii asupra fotosintezei, a luminii utilizate sau a produsilor rezultati.
De aceea, ma depaseste motivul pentru care luminam cu alb cald refugiul cu macroalge, si algae scrubber-ul (si acvariul dulcicol, daca vrei), si luminam acvariul salin cu albastru.
F. interesant, de obicei se stie ca un coral isi ,,mosteneste’’ culturile de alge simbionte de la coralul din care provine, nu ca le si prinde din apa. Dar in natura coralii se reproduc si sexuat, situatie in care progeniturile nu mai pot primi o zestre de alge de la parinti, si atunci trebuie sa le colecteze din masa apei. Oare si in acvariu exista zooxanthelae libere? : )

Legat tot de algele simbionte, te-as mai intreba de ce luminam coralii cu albastru, din moment ce zooxanthelae-le sunt plante ca oricare altele in privinta pigmentului fotosintetizant, care e capacitat cel mai bine de radiatia luminoasa din spectrul cald, nu din cel rece. Cu toate ca nu vreau sa parazitez cu intrebari generale acest topic... daca ai timp... multumesc


image
Dupa ce am batut la cap pe toata lumea cu GSP-ul meu, azi in sfarsit, la o saptamana de la sosire, a inceput sa se deschida. Nu cu extensie completa, dar f. simpatic.

image

Mai am unul, de vreo 2 ani, dar de culoare mai altfel, movulie. Eu zic ca e tot GSP, nu prea stiu.

image
images

In zilele lui cele mai bune, asa arata.

image
jpg images
Acesti Sarcophytoni sunt foarte spectaculosi in modul lor ciudat de a arata : )
Deci consideri ca daca au polipii inchisi fac fotosinteza, iar cand au polipii deschisi vor sa prinda si mancare din apa. Logic. Dar extrapoland aceasta, de exemplu la GSP, eu citisem pe undeva ca: daca au polipii deschisi fac fotosinteza, iar cand au polipii inchisi – nu fac. In alte cuvinte, consideri ca un coral moale fotosintetic si cu polipi multipli utilizeaza in principal zooxanthaele-le de pe epiderma corpului, si nu pe cele de la nivelul polipilor?
Oau... Omule, iti multumesc frumos !!
(Pax mi-a trimis si mie un GSP, cadou, in pachetul pentru Ciprian. Super baieti; cer iertare ca la prima interventie am sarit de c_r in sus aiurea )
smilie
um02122,
La ce volume sunt acolo, sigur ca lui monsieur Melev ii trebuie mai multe unitati de acest tip. De exemplu, pt. un acvariu mai lung de 1 metru, eu as folosi doua asemenea mecanisme, cate unul pe fiecare laterala. Daca lucreaza cu pompe si furtune identice, ele sunt foarte usor de sincronizat si re-sincronizat ca sa functioneze in tandem.
Legat de guppy-ii ,,de recif’’, la mine sunt deja la a treia generatie in apa sarata. Longevitatea le-o scurtez doar eu, in special cand femelele cresc prea mari : ) Cei din acvariul aflat in ciclare au vitalitate, tonus si aspect identice cu cei care locuiesc in acvariul vechi. Despre rezistenta acestor pestisori, o poveste scurta: Am fost la cineva care lucreaza la niste hoteluri din Alicante, Spania. Hotelurile au propria statie pt. epurarea apelor uzate, care trebuie sa ajunga in mare (legal, cu avize de mediu). In toate bazinele statiei traiesc guppy, de la cu primul, unde apa e cea mai toxica, pana la ultimul, unde apa epurata este amestecata cu apa marii. Ati ghicit, se hranesc doar cu ce gasesc si sunt super frumosi si sanatosi : )
Era de ajuns si un simplu ,,Nu vand’’, dar daca asa ziua ta e mai frumoasa, felicitari si multumesc..
Poate decat sa mentionezi ca ai atasat niste poze, lucru de altfel evident, ar fi fost util sa scrii:

1. Ce inseamna ca ,,de preferinta’’ dai la schimb, esti dispus sa si vinzi?
2. Daca da, esti dispus sa vinzi si pe fragmente, sau vrei tot odata?
4. Care este pretul / fragment sau pretul / tot gsp-ul?
5. Pt. cine e valabil anuntul, esti dispus sa trimiti si in afara bucurestiului?
6. Daca da, care este cantitatea / suma minima pt. care esti dispus sa faci un colet?

Nu te supara, dar cei interesati nu putem patrunde in mintea ta, ca sa ne luam informatii despre anuntul tau.
Oftopic / fapt divers
Grabesc ciclarea acestui bazin cu cativa guppy sau endleri juvenili. Nu stiu cati or fi, ca sunt identici si se misca infernal. Am citit ca tolereaza si salinitate dubla fata de cea oceanica. Ar inseamna 1,023 X 2 = 2, 046 !? Pai, unde se gaseste asa o salinitate? In Marea Moarta...

image
upload img

image
img host
koala,
1. Pun o poza cu acvariul ce abia l-am pus la ciclat, caruia i-am infipt si o tulumba ca cea din prezentare.
1.a. Ce e in poza se intelege doar coroborat cu prezentarea si schita de dinainte, ca acvariul sta cu lumina stinsa.
1.b. Ca sa existe un jet potent, imi trebuie diferenta mare de nivel, asa ca:
- fie las acvariul mai gol, ca in poza,
- fie ridic utilajul pe un suport mai inalt, caz in care ar iesi cam mult din bazin. Mai vedem.
2. Fara zgomot, viata e pustiu. Nu, singura manifestare sonora apare la dezamorsarea mecanismului, cand se aude ca o mica ragaiala de om normal. Ce poate fi mai agreabil de atat : )

geani,
Iertare, dar mi-e lene de filmat si upload si youtube...

P.S: A se remarca si background-ul pietruit, la care am trudit ca un ocnas.

image
free jpeg images
Salutari,
S-a tot vorbit despre efectele negative ale flow-ului continuu si constant in acvariile marine. Mediul marin nu este unul al curgerii egale, ci al miscarilor asimetrice. Sigur ca exista pompe de valuri care reproduc fidel aceasta fluctuatie, dar acum va prezint mecanismul care se ocupa cu miscarea apei in acvariul meu. El costa 0 (zero) lei si contribuie si la filtrarea biologica, prin spartura de piatra de recif pe care o contine in partea de jos. E posibil ca subiectul sa fi fost abordat si alta data, sau sa fie prostesc, sau doar o variatiune pe o tema discutata deja in aceasta sectiune, nu stiu. Ideea a fost propusa de autorul unui blog, Alex Krob, dar acolo se foloseau niste galeti atarnate in afara acvariului, asa ca eu am extras numai principiul.
Mecanismul deserveste un acvariu mic (60 l. brut, 50 l. net), e plasat pe o laterala si are dimensiunea a doua pet-uri de 2 l. (de apa din comert) suprapuse. De altfel, carcasa utilajului se compune chiar din corpurile a trei pet-uri ordinare, decupate si infipte unul in altul.
Daca urmariti schita si acceptati faptul ca nu sunt un desenator celebru, alcatuirea si modul de functionare devin evidente. Va sa zica:
Faza 1 dureaza 20 de secunde, timp in care pompa aduce apa din ,,pet 1’’ in ,,pet 3’’. Umpland ,,pet 3’’, apa umple implicit si numitul ,,tub pvc’’. In momentul cand se atinge nivelul ,,apa faza 1’’, se produce fenomenul intitulat pe blog-ul lui Krob ,,sifon hidraulic’’. Adica apa amorseaza automat, relativ brusc si violent, pe mult stimatul ,,furtun diametru 10 mm’’.
Faza 2 dureaza, sa zicem, 5 secunde, timp in care apa curge buluc in acvariu, pana cand se goleste ,,pet 3’’. Odata atins nivelul sugestiv intitulat ,,apa faza 2’’, vrednicul ,,tub pvc’’ nu mai are ce absorbi, prinde aer si se dezamorseaza. Paranteza: aceasta dezamorsare este esentiala, in lipsa ei utilajul recirculand apa ca o simpla pompa. Inchidem paranteza.
Apoi se reia faza 1, urmata de faza 2, la infinit.
In acest fel, acvariul are parte de un jet agresiv de 5 secunde, urmat de 20 de secunde in care apa se linisteste, apoi alt soc si alta linistire etc. Comparativ cu pompa care il actioneaza, mecanismul ofera un debit superior si cantitativ, dar mai ales calitativ, alternand socurile de flow cu sincopele.
La inceput, polipii de zoanthus si xenia se strangeau cand venea debitul pe ei, dar in scurta vreme s-au obisnuit si nu l-au mai bagat in seama.

image
Salutare: Mult noroc tuturor !
Prezentare: Ma cheama ionut si sunt un om bun din judetul iasi.
Detaliere: Sunt pasionat de lumea vie, de acvaristica si lumea apelor in mod aparte.
Introducere: Citesc forumul dvs. de multi ani, fara inregistrare, deci daca ma eliminati vreodata, oricum o sa citesc aici in continuare
 
Forum Index » Profile for ionionut » Messages posted by ionionut
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com